Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Napi szösszenet 2012.10.07.

2012. október 07. - Harun al Rasid

Róna György írása

Róna György írása

Apróságok, vagy unortodoxia vége?

A Magyar Nemzet lelkesedik Matolcsy nem megszorításaiért

Elégedetten, már-már diadalittas írásokban számol be az új állampárt központi napilapja a kormány pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedéseiről. Az általuk citált lelkendező szakértők egyes apróságok felett elegáns gesztussal túllépnek (pedagógus pénzek), míg másokkal kapcsolatban egy kicsit fura megállapításokat tesznek. Hangzatos kijelentések mellett nem vagy csak halk célzást tesznek a valódi okokról.

„Meredek csökkenéssel, az idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon a kormány bejelentett intézkedéseinek kedvező piaci fogadtatására.” – harsogják. Ezzel szemben tény, hogy az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemző-csoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői közleményükben egyértelműen rögzítették, hogy: a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók látványos javulásának oka, hogy Matolcsy felhagyott jegybank a tranzakciós illetékkel való megsarcolása ötletével.

Sőt bővebb is igaz: „a forint erősödött, a CDS-felár és a kötvényhozamok azonnal csökkentek. A reakciók elsősorban a tranzakciós illeték MNB-re történő kiterjesztésének elvetését „díjazták”, ezzel ugyanis az ország közelebb került az IMF-megállapodáshoz” – mondják a szakértők.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a jövő évi hiánycél eléréséhez pedig 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre. Azt már csak halkan teszik hozzá, hogy ehhez jövő évi növekedési előrejelzését a kormány 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékli, és a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt –  2,2 százalékról – 2,7 százalékra emeli.

Azonban egy dologban – alapvető hozzáállásbéli változást észlelnek - igen csak egyértelműen és egybehangzóan fogalmaznak:

„egyértelműen az eddigi nem szokványos, unortodox gazdaságpolitikával való szakítást jelenti”

„nagyon is mainstream, szokványos fiskális program”

„józanabb makrogazdasági pálya felrajzolása”

„a kormány a realitások irányába mozdult el”

Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a kevésbé elkötelezett – s ezért a lap által nem kérdezett – szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy „józanabb” javaslatok mögé tett számok még mindig nagyon optimisták!

Hullarablók vagyunk?

Orbán a „Kohézió barátai” csoport csúcstalálkozóján

„Legalább annyi befektetésre és támogatásra van szüksége Magyarországnak a következő hét évben, mint amennyi az elmúlt hét év során rendelkezésre állt” - szögezte le a Magyar ME az EU 2014 és 2020 közötti költségvetésében a kohéziós alapokról szóló barátai csoport csúcstalálkozóján. Majd hozzátette: „ahhoz, hogy az unió egyes tagországai sikerrel lábaljanak ki a válságból, az EU-ból érkező fejlesztési forrásokra is szükség van”.

Te ezt érted Waze? Mást sem hallunk hónapok óta, minthogy a mocskos nyugat a végét járja, de mi ripsz-ropsz a motor leszünk! Sőt még pár napjai is azt hallottuk tőle, hogy nálunk minden rendben, és csak az ő (mármint az EU -sok) töketlenségük miatt kell az a fránya IMF-megállapodás is!

Most azon háborog, hogy az ottani adófizetők pénzét nem nekünk akarják adni!

Mindent a maga idején

Az 5. számú tagkönyv tulaja a magasabb eszmék mentén

Zsótika a Bayer, a keresztapus lapjának publicistája, ahogy az kedvenc szokása, hogy tegnap azaz 2012-10-06.-án is rögzítette „Álláspont”-ját. Látszólag Kubovics urat szólítaná fel elégtételre.

„Kissé megkopott már ez a hírecske, de éppen most van ideje elővenni.” – emigyen szóla a párt felkent harcosa első mondata. Majd felemlíti, hogy „micsoda botrányt kavartak Varga István szavaiból a hivatásos botránykavarók. Feleslegesen, és leginkább aljasul.” mikor két hete a fideszes Varga István “családon belüli erőszak” –ról szóló késő-éjszakai értekezését tartotta.

Majd következik a bezzeg. „Most” bezzeg hallgatnak, „most” mikor „Józsa István a minap egy bizottsági meghallgatáson előbb üvöltözött kicsit az elnökkel, majd ezt követően meghúzta Kubovicsné Borbély Anett bizottsági szakértő haját.”. Mindez – hogyan és miképp és egyáltalán hic & nunc lényegtelen – „A Malév-vizsgálóbizottság egyik ülésén” történt volna idén májusban! „Most” és/vagy „minap”!!! =))

S, hogy visszatérjek a címadó Kubovics úrra. Meg kell jegyezzem, hogy irkodmányával Zsótika nem csak a kettős mérce alkalmazása mellet tett tanúságot, de egyfelől hitet tett varga úr vállalhatatlan „macsó” zagyvasága mellet, sőt még rá is tett egy lapáttal (munkahelyi konfliktus miatt berohanó férj víziója!!!) másfelől Kubovics úrnak tett felszólításával a problémarendezés általa sokszor javasolt módszeréréről is.

Igen, ahogy az angol mondja „All in due time”, azaz mindent a maga idejében; ezért kellett ripsz-ropsz „félkarú-rabló” -tlanítani, no meg egyeseknek a szerencsejáték ellenes hangulatkeltő írásokat rittyenteni!

S az már csak hab a tortán, hogy a derék főfityesznyik mindezt annak a hétnek a végén – azaz a „legjobb időben” - tudja a világ pofájába vágni, mikor a derék állítólag párt, a KDNP azzal állt elő a parlamentben, hogy a manapság nem túl nagyszámú született gyermek majd felét zabinak szeretné nyilvánítani!!!

Még több gőzt a sípba?

Meghatározatlan mennyiségű pénz a szabadságharcos propagandára

Annak ellenére, hogy ebben az évben már bőven milliárdos nagyságrendben kötött keretszerződéseket a Miniszterelnökség médiatervezési és -vásárlási, reklámügynökségi, telemarketing és online kommunikációs feladatok elvégzésére, valamint rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó pr-, valamint tájékoztatási feladatokra újabb – állítólag az IMF-el kapcsolatos propagandára készülnek.

A kormányzati honlapon csütörtökön tették közzé a módosítást, amely szerint médiastratégia-alkotási, médiatervezési- és vásárlási, médiagyártási, reklámügynökségi, valamint telemarketing- és online kommunikációs szolgáltatási feladatok elvégzésére köt vállalkozási szerződést a Miniszterelnökség hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárás keretében.

A közbeszerzési terv megváltoztatását Mikecz Péter igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár azzal indokolta az MTI-nek, hogy „Magyarország lakosságának tájékoztatása érdekében előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel médiakampány megindítása vált szükségessé". Hozzátette: „A kormány a jövőben is - éppen úgy, mint megalakulása óta folyamatosan - abban érdekelt, hogy minél szélesebb körben és minél egyértelműbben tájékoztassa az állampolgárokat a szándékairól és egyben mozgásteréről is".

Végül közölte, hogy „az ajánlatkérő által előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás kezdeményezése egy olyan témában, amelynél az állampolgárok időbeni tájékoztatása kiemelt fontossággal bír".

Róna György

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr168310092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

278239 2012.10.07. 09:16:50

csak így tovább, kormányzó pártszövetség! a nyugdíjasokat - a vakhitűeken kívül - már elveszítették, most elveszítették a nem-családokat, mégis, mi marad nekik? pár száz ezer agymosott, amivel továbbra is megnyerhetik a hatalmat, hála a választási trükkjeiknek!

RonaGyuri-mv 2012.10.07. 12:24:13

Ebben majdnem egyet is értünk, de én abban, hogy maradni fognak nem az idétlen gyermeteg s rengetegbe kerülő trükkjeik eredményét látom. Sokkal inkább úgy vélem, hogy egyfelől nincs kire leváltani őket, s talán még ennél is fontosabb, hogy izzig-vérig kádári káder kölkök. Így a kádári kisemberek „békeidős” nosztalgiájához jól illenek: személyükben, stílusukban, mentalitásukban, sőt még szlogenjeikben is!!!

23353 2012.10.07. 16:06:35

Mi van ezzel a Róna Gyurival? Miért nem tud a saját bloggján működni?

11381 2012.10.07. 21:56:48

Miért little, mi baj van az Ellenszékkel?

23353 2012.10.07. 22:41:03

Semmi. Just askin'. Csupán a NOLBlogon volt nagyon gyakori. Furcsa lesz a Tour de France-ról az Ellenszéken olvasni.

RonaGyuri-mv 2012.10.08. 06:40:22

4: ha megtudod - mert én csak tapasztalom - nekem is mond el! =))

278239 2012.10.08. 20:21:15

[little](#1464832) nem fog a tour-ról írni. én is csak a szösszeneteit közlöm, azt se mindig és válogatva. távozásának okáról majd maga ír, ha jónak látja.
süti beállítások módosítása