Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Toxikus vörös iszap???

2010. október 20. - Harun al Rasid

Kinek az érdeke?

Kinek az érdeke?

Tudom, hogy okosabbnál okosabb nyilatkozatok jelentek meg a vörös iszappal kapcsolatban, de most ragadjunk már le egy kicsit a tényeknél.

Kizárólag a dőlt betűs szöveg származik tőlem, a többi mérvadó szakmai forrásból kivonatolt.

„Az ajkai vörösiszap-tározó katasztrófája által sújtott településekre múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését. A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika szerint súlyosan felelőtlenek az erre vonatkozó kormányzati intézkedések. A két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint 10 négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyező anyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése. A száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett porszennyezés koncentrációja mind a hivatalos, mind a független (pl. Greenpeace által végzett) mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket.*** Meggyőződésünk, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék.

Ráadásul tegnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek előre. A sérült X. kazetta északi falának statikai állapotáról továbbra sincsenek megnyugtató hírek, a környezetvédelmi államtitkár szerint az ”bármelyik pillanatban leszakadhat”. Amennyiben ez bekövetkezik, az a további kazetták stabilitását is veszélyezteti. …stb.”


Eddig a közlemény. Most álljon itt némi szakmai és némi laikus vélemény. A környezetvédelmi államtitkár szakmai hozzáértését meg itt inkább ne taglaljuk.

Először a laikus: helyszíni tapasztalatok szerint a tározóban maradt vörös iszap annyira megülepedett, hogy csákánnyal kellene megbontani, ha valaki el akar belőle szedni. Ennél fogva kb. annyi hatása lenne a tározó falai leomlásának (?!), mint a pudingformának: leveszed, a puding meg szépen ott marad a tányéron.

***Jöjjön most a szakmai:

A vörös iszap kémiai összetétele: FE2O3 – vasoxid 33-40%, Al2O3 – alumíniumoxid 15-19%, SiO2 – szilíciumoxid 10-15%, Na2O – nátriumoxid 7-11, TiO2 – titándioxid 4-6%, CaO – kalciumoxid 3-9%, V2O5 – vanádiumoxid 0,2-0,4%, CO2 – széndioxid 2-3%, SO3 – kéntrioxid 0,8-1,5%, MgO – magnéziumoxid 0,3-1,0%, F – fluor 0,1-0,15%, C – szén 0,15-0,20%.

http://mta.hu/mta_hirei/tajekoztato-a-kolontari-vorosiszap-tarozo-kornyezeteben-vegzett-vizsgalatokrol-125761

Bátran állíthatjuk, mikroelemek formájában szinte az egész periódusos rendszer megtalálható a vörös iszapban, így természetesen - az egyébként felületes - közhiedelem szerint mérgezőnek vélt nehézfémek is. Ha egy alumínium merőkanalat egy napig benne hagysz a székelykáposztás fazékban, hidd el, jut a szervezetedbe az abból kioldódott nehézfémsó annyi, hogy elveheti az étvágyadat!

De egyfelől ezek mennyisége jelentéktelen, másfelől többségük olyan formában van a bauxitban, hogy még a nagy hőmérsékletű (240 C fokos) eléggé erősen lúgos kezelés során sem megy át az oldatfázisba. Márpedig a talajba csak beszivárogva, oldott állapotban tud bekerülni, hacsak valaki szándékosan bele nem forgatja, tárcsázza.

A lényeg, hogy mi kerül(het) át a talajba, ill. ezek közül melyek azok, amelyek az emberi szervezetbe bejuthatnak. Ez pedig az eddigi vizsgálatok szerint tényleg elenyésző. Az alaposan kimosott vörös iszap nem toxikus!

Mi több, a fenti összetétel alapján állítom, hogy az utcákon elterült sem! Ennél Budapest levegője egy jó kis szmogos napon mérgezőbb! Persze, aláírom, hogy belélegezve az egészségre ártalmas lehet, de nem jobban, mintha az Alföldön kavargó szél hordta port lélegeznénk be.

Kérdem én: kinek az érdekében áll továbbra is vészmadárkodni, pánikot kelteni, mesterségesen szinten tartani a feszültséget? Egy szeles nyári estén több, egészségre ártalmas por volt eddig is Kolontár, Devecser utcáin, mint most, beleértve a tehénszart is, hát akkor most mire ez a nagy hiszti?

Szóval, kinek jó ez?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása