Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Minden áron?

Paks II.kerül, amibe kerül

2016. október 08. - Harun al Rasid

Tudta? Az EU a 20%-os megújuló energia-részesedést, a közlekedésben a megújuló energiaforrások 10%-os arányát írta elő a tagállamoknak, jogilag kötelező érvényű 2020-as teljesítéssel.

A hazai önrész 6,8% a teljes energiatermelésnek. A hiányzó energiatartalmat külhonból szerzi be, mivel saját forrásaink nincsenek. Persze, ettől rohadt drága az áram, igaz, rezsibiztos úr?

Na, akkor kukkantsuk csak meg, mi is a két leglényegesebb dolog, amitől egy erőmű gazdaságosan fog működni: a mindenkori áramár és az erőmű kapacitásának kihasználása. A Paks II által megtermelt áram ugyanis csak akkor lesz eladható, ha igazodik a piaci árakhoz, valamint minél több áramot termel az erőmű, annál több lesz a bevétele.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint (25%-os áramár-növekedés és 85-92%-os erőmű kihasználtság) 2000 milliárd forintos veszteséget „termel” Paks II, a projekt tehát ráfizetéses lesz, és soha nem térül meg. Ezt a veszteséget pedig nekünk, adófizetőknek kell megfizetni.
Ebben az esetben a működés első húsz évében évről-évre átlagosan 100 milliárd forint közpénzzel kellene támogatni az erőmű társaságot annak érdekében, hogy egyáltalán működőképes maradjon.

Az áramtőzsdén 2017-18-ban az előzetes kalkulációk szerint egy megawatt 24-25€-ba fog kerülni, Paks II. ugyanezt 55-70 €-ért tudná előállítani. Már, ha a piaci iszonyok nem változnak. Fognak.

Nos, ehhez a képlethez jön hozzá, hogy mire Paks II. produktívvá válik, az általa termelt áram gyakorlatilag eladhatatlan lesz.

Ha ehhez még hozzá vesszük, hogy a kormányzat valami idióta következetlenséggel letiltja a megújuló energiaforrásokat – elvégre a szél se fúj mindig, meg éjszaka a nap se süt-, hát tényleg felesleges a zöld energia.

Persze, az is lehet, hogy tudatosan szabotálják el, mivel tán konkurenciát látnak benne. Mind1, max belerokkan a gazdaság, ráadásul ismételten kötelezettségszegési eljárást kockáztatnak, amit eddig is magasról leszartak.

Persze, amilyen képzett konteo kitaláló vagyok, úgy vélem, bekalkulálták, hogy esetleg 2018-ban eltűnnek a színről. Na persze, a szokott alattomosságukkal csak behúzódnak egy sarokba, és megvárják, hogy a rendszerváltók belebukjanak Paks II költségeibe, majd szépen előbújnak, és jól megmentik az országot. Az ilyen megmentésekben a Fidesznek már nagy rutinja van.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr528782040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása