Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Kaszinótojás, mint a garázdaság eszköze

2010. augusztus 06. - Harun al Rasid

Csendet! Rendet!

Csendet! Rendet!

"Egy ügyvéd önérzetében durván megbántotta a NENYI-t - tudják, azt a kötelező lógattyút, amiben a nyomógombok élcsapata lekopogja, hogy szerinte hazánkban mostantól minden nagyon Gromek. Az ügyvéd úr az általa Orbán-bullának nevezett nyomtatványon követte el felségsértését (egyelőre, jobb híján: garázdaság). A bullaház a vámőrség volt, annak is a pitvara, hiszen rendeletileg muszáj ott riogatni vele az amúgy is frusztrált ügyfeleket.

Dániel Péter doktor épp a fináncbüfében reggelizett, amikor megérezte a bullaszagot, ami elvette étvágyát. Nem is lett volna semmi baj, ha töpörtyűs pogácsát majszol. De ő a kaszinótojást áhította meg, így azzal kente össze a fülkekapitány ön-hiszekegyét (az előírásos, 50x70 centis, színes kiadásában).

Azon nyomban föl is jelentették garázdaságért, és az ügyvédi kamaránál, sőt állítólag az ENSZ főtitkáránál is bepanaszolták, mert a doktor visszautasította a bullamosást. 

(Mármost a garázdaság, (többek közt - megj. harunalrasid) attól az, hogy megbotránkozást kelt másokban. Ilyenről azonban szó sem volt. Az ott jelenlévők állítólag kifejezett rokonszenvvel figyelték a bullafoltokat.) Persze olyan ez, mintha Dániel egyenesen Orbán Viktort vágta volna kupán tojással. Sőt olyanabb, mert a NENYI-t (még) nem védi külön testőrgárda, tehát kiszolgáltatott, védtelen szegény, legföljebb, ha az üveg, és a gazdag aranyozás óvja valamelyest.

Amint felelős internetes hozzászólók felhívják a figyelmet, az eset ráadásul különösen veszélyes! A tudomány mai állása szerint ugyanis a kaszinótojásból kelnek ki az új kaszinók. (Hát kellenek nekünk újabb Sukorók, épp amikor fuldoklunk a kétharmadban?) Akad, aki úgy véli, világrendek összecsapásáról van szó. A NENYI oldalán a magyar szuverenitást bátran védelmező nemzeti erők, másrészről a globális finánctőke pénzelte gátlástalan kaszinótojás, amit éppen egy ügyvéd (eleve gyanús foglalkozás) maszatolt a kifüggesztett Nyilatkozatra. Mintha a hazátlanok a nemzet orcáján kenték volna szét azt a majonézt."

......

Veress Jenő

A teljes cikk itt olvasható:

2010. augusztus.06.
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=329865

Hogy mi, micsoda, álljon itt egy rövid szemelvény a Btk-ból.

Btk. 271. §

(1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan,
b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

Elkövetési magatartás

Az elkövetési magatartás a kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás tanúsítása. Nyilvánvalóan minden bűncselekmény közösségellenes. Kihívóan közösségellenes az a magatartás, mely a társadalmi együttélési szabályok nyílt, tudatos, egyértelmű semmibevételét jelenti.

Elkövetés módja

A törvény szerint csak az erőszakos jellegű kihívóan közösségellenes magatartás valósítja csak meg a bűncselekményt. Az erőszak irányulhat dologra és személyre is. A személyre irányuló erőszaknak nem kell sérülést okoznia, elegendő a másik ember testének érintése is, ha támadó szándékú. Arculütés, ütlegelés, rugdosás megvalósítja a tényállást, ha a tevékenységeket kihívóan közösségellenesség jellemzi. A dolog elleni erőszak megvalósulhat állagsérelemmel vagy anélkül is, nem feltétel a nagyobb erőkifejtés és az sem, hogy a dolog másnak a tulajdonában álljon.

A magatartásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy másokban megbotránkoztatást vagy riadalmat keltsen.

Mondjuk, egy kaszinótojást sokkal könnyebb szétpaszírozni egy üvegfelületen, mint egy tepertős pogácsát, de szerintem ez utóbbihoz sem kell különösebb erőkifejtés.

Nomeg, feltételezhetően állagsérelemmel se járt - egy üveglap azért nem olyan állagú, hogy sérelmeződjön - viszont dolognak, nem tagadhatjuk, dolog.

A közösségellenességgel is akad egy kis gond, mert ugye, van ilyen közösség, meg olyan, mi több amolyan is, ami az egyiknek tetszik, az a másikban ellenérzést vált ki, szóval, a közösség, mint olyan, eléggé képlékeny definíció.

Mi több, megbotránkozást és riadalmat sem keltett.

A társadalmi együttélés szabályaival sincs minden rendben, mert ezt az izét még nem iktatták be a társadalmi szabályok közé, mint olyat, amivel együtt kell élni. Lehet, hogy ezen gyorsan változtatni kell. Biztosan készül már egy önálló képviselői indítvány, melynek alapján a társadalom megkérdezése nélkül villámgyorsan törvénybe iktatják.

Na igen. Hogy is mondta Viktorinox? A többi a jogászok dolga...

Ha szemetelésért jelentik fel, jobban jártak volna.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása