Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Súlytalanok?

2014. október 09. - Harun al Rasid

valahogy nem annak tűnik...

valahogy nem annak tűnik...

Mosonmagyaróvár. Város az osztrák és a szlovák határ közelében.

Ha Mosonmagyaróvár, akkor természetesen MOTIM, és, ha MOTIM, akkor Gyurcsány. Ehhez képest meglehetősen későn szerveződött meg a DK választókerületi szervezete – 2013 augusztusában.

Mint tudjuk, tavaszi vereségét az egyik versenyző azzal magyarázta, hogy ők az 5.000 lakos alatti településeket illetően nem voltak "motiváltak". Mosonmagyaróvár kb. 32ezer lakosú. Ott meg fitymálnak.

Kicsi csapat,  – mondhatnánk – a helyi DK, sokan a konkurenciából legyintenek is: súlytalanok. Hogy’ is szól a mondás? Kicsi a bors, de erős: ez a „súlytalan” csapat mind a 10 választókörzetben jelöltet tudott állítani, még csak nem is esélyteleneket, ráadásul még egy polgármester jelöltre is "futotta" erejükből. Én valahogy nem így képzelem el azt az alapszervezetet, amelyik súlytalan.

Barátom, Bodó Józsi – fedő neve „Pecor”  (nagy pecás, bocs, HORGÁSZ a cimbora, gondolom, innen a becenév) az egyik legnehezebb választókerületben méreti meg magát. Na, nem súlyra nehéz az a körzet, hanem szociálisan. Barátom viszont, mint rutinos horgászember, tudja jól, hogy a kapásig türelemmel kell ülni a bot mögött. Ki is jár naponta, ahogy ő mondja, a „birtokra”, amolyan jó gazdaként, aki törődik a reá bízott „jószággal”. Mert hát, lássuk be, van a politikai konkurenciában olyan, hogy birkaként tekint szavazóira. Ő azonban nem agitálni megy. Beszélgetni. Ha ez a beszélgetés valamelyik búfelejtőben realizálódik, hát attól sem riad vissza. Tud ő szenvedni az igaz ügyért J

Igazából jelen vannak mindenütt. Kitelepülnek a piacra, a centrumba, mindenhová, mutatják magukat. Meg is van a hatása: ahogy futólag bejárjuk barátom „körzetét”, a „súlytalan” pártszervezet jelöltjének plakátjai közül meglehetősen soknak csak hűlt helyét találjuk. Jobb esetben csak letépték, rosszabb esetben felülragasztották, természetesen a PC jegyében. Szóval, akkor mégiscsak van súlyuk? Mégiscsak számolni kell velük? Bizony, a májusi EP választáson ők kapták a baloldali szervezetek közül a legtöbb szavazatot.

Csak hát, mint tudjuk, sokan nem merik felvállalni baloldaliságukat, no meg, ott lebeg a város feje felett az orbáni fenyegetés: csak olyan települések részesülnek kormányzati támogatásban – szégyenlősen ( bár Orbánról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy szégyenlős lenne )  ugyan kormányzattal történő összefogásnak nevezi -, ahol kormánypárti vezetés lesz. Mit tehet ilyenkor egy lokálpatrióta, aki mégiscsak szívén viseli települése sorsát? Vagy beáll az „egy a zászló” alá, vagy dacosan felszegi a fejét, és beint: elég volt!

Volt szerencsém asztaluknál ülni – összetartó, jó hangulatú társaság, olyan csülkös babgulyást rittyentettek bográcsban, jóféle vörössel lekísérve, hogy a tápos pesti füle kettéállt kanalaztával – úgy vélem, ők lokálpatriótaságukat nem megalkuvásra fogják felhasználni. Mosonmagyaróvár amúgy se nagyon szorul 2/3-os kegyelemkenyérre, mert, ahogy körbe jártam, látván a szemlátomást virágzó vállalkozásokat, iparűzési adóból igencsak bőséges bevételre tehet szert.

Mosonmagyaróvár elmondhatja magáról, hogy annak, aki dolgozni akar, tud munkahelyet biztosítani. A munkanélküliségi ráta példásan alacsony: 4%, az állami tulajdon a vállalkozások - ahová, mint tudjuk, a hatalom országszerte lelkesen pumpálja mindannyiunk adóforintjaiból a munkahely megőrzési támogatást, vagyis, kistafírozza a kegyes munkaadót, mivel maga nem képes munkahelyeket teremteni- száma elenyésző, így Mosonmagyaróvár, köszöni szépen, de nem kér az állami mannából.

Ábrahám Tivadarnak, polgármester jelöltjüknek hasonló a felfogása: az itt élőkkel közösen kell tenni a városért. A helyi dolgoknak helyben kell eldőlniük, azaz a lakosok teljes bevonásával kell döntést hozni, nem az égből – a kormányzattól – kell várni az alamizsnát. Az uniós támogatások elnyerésébe egyelőre még nem tudnak „odafent” beleszólni.

Persze, azért nem lesz könnyű dolguk, mert a pálya mintha egy cseppet lejtene – nem az ő javukra. Mert hát, „súlytalanok”, fitymálják a konkurensek, jobbról is, balról is. Azért ne felejtsük el: a súlytalanság állapota sok mindent megkönnyít, míg a súlyosnak vélt szervezetek meglehetős statikusságról tesznek rendszerint tanúbizonyságot. Ráadásul – micsoda merészség! – még programjuk is van, mégpedig teljesen reális és nem ígérgetős! Persze, azzal az a baj, hogy azt később számon lehet kérni. Egye fene, megkockáztatják, nehogy úgy járjanak, mint a Fidesz. Nekik nem volt programjuk, így nem is lehetett számon kérni azt. Viszont beígérték, hogy folytatják.

Volt egy angol filmvígjáték sorozat, Folytassa… címmel. A végére már ellaposodott, erőltetett lett. Nem ártana EZT a folytatást egy kis súlytalansággal feldobni.

De, mint írtam, a mosonmagyaróvári dolgoknak Mosonmagyaróváron kell eldőlniük. Utána majd lehet beszélni arról, hogy miben is áll a „súlytalanság” lényege…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr18360280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

110481 2014.10.09. 10:56:53

Nagyon derék dolog, ha helyi szinten bárki, bármit saját erőből meg tud oldani! De azt ne feledd, hogy ez a város -a vasfüggüny időszakot leszámitva,- a Monarchia óta az "aranyháromszög" (Bécs-Pozsony-Győr) része. Volt és lassan ismét van polgársága, szakmai kultúrája. Nagyok az ipari hagyományai (nem GyF volt az ipart telepitő), itt működödt a Monarchia legnagyobb lőszergyára (M1.ről látható), kisváros létére volt egyeteme. Itt nem kell "fészekrakókkal", lincselőkkel, stb. foglalkozni, itt a léhűtők nem szivják el a város forrásait!

291070 2014.10.09. 12:57:07

zili: nem felejtek el semmit, csak éppen felhívom a figyelmedet az orbáni fenyegetésre, amit móvár magasan leszarhat, ennek ellenére megy a fidesz , az lmp, nota bene az mszp dehonesztáló kampánya. csak nem a buksza szája miatt aggódnak? hogy mije van? polgársága? több száz kocsmája, az van, de polgársága, főleg, annak fóruma, na, az nincs! kisváros létére VAN egyeteme, méghozzá a Georgikonnal egyenértékű! ki a fasz állítja, hogy gyurcsány lett volna az ipartelepítő? mondd, mégis, mit értettél meg ebből a cikkből? mert a szokásos keresztbe dumálásodon kívül nekem valahogy semmi nem jött le! most akkor szégyelljem magam?

283005 2014.10.09. 14:07:34

Igaz Óváron gyakorlatilag nincs munkanélküliség Sőőőőt !!! A cégek rendszeresen járják kelet-magyarországot és a délalföldet munkaerőtoborzó körútakra Ott már megbecsülik a dolgozót mert közel Ausztria A múltkor voltam egy cég húszéves jubileumi fogadásán Egy semmi különösebb szakképzettséget nem igénylő összeszerelő munkásnő ott netto 860 forintos órabérben dolgozik A túlórát 100 százalékon fizetik így ha valaki vállal húsz túlórát ,ami nem sok akkor azért szerintem nem keres rosszul Plusz mindig van 13. havi fizetés cafatéria és ha nem is rendszeresen de néha pluszban is fizetnek valami jutalékszerű dolgot Mostanában sokat jártam arra sok óvárival találkoztam A hozzáállás a politikához mivel tényleg nem élnek rosszul kb a : -leaszarom

291070 2014.10.09. 16:00:57

kimitakevolt: ez, fiacskám, rád is vonatkozik, ugyanis abból élsz meg, amit a rabszolgáid - akik ideátról vonulnak át a te ausztriai birtokodra - megtermelnek. úgyhogy, ha javasolhatom: kuss legyen!

283005 2014.10.09. 16:54:06

4. keleti bölcs (szerkesztő) 2014. 10. 09. 16:00 Ausztriában mezőgazdasági munkára egyre kevesebb magyar jár át Idénymunkára a Burgelandi paraszt 3 eurót fizet óránként Ez egy óvárinak már nem szint 2009 ben még 5-5,5 , talán 6 eurót is fizettek Én sem vagyok nagyobb rabszolgatartó mint a burgelandi paraszt aki ma ha kap olcsóbban románt vagy bárkit akkor azt alkalmazza Tudja Öregúr Kereslet -kínálat Maga fizetne egy ingért 15000 ft-ot ha megkapja 12000 ért is ? Nem Na ugye

338302 2014.10.10. 07:23:27

Osszián, segíts nekem, melyik az a bejegyzésed ahol bírálod a baloldalt ?
süti beállítások módosítása