Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Fideszes medvetánc Gerlingenben

2013. április 26. - Harun al Rasid

avagy egy topa konzuli alkalmazott produkciója

avagy egy topa konzuli alkalmazott produkciója

Bálba volt hivatalos a magyar főkonzul a Baden-Württemberg tartománybeli Gerlingenben. A bál azóta is áll - az egyik helyettese ment oda, és botrányt csinált, amit valószínűleg nem úszunk meg diplomáciai bonyodalmak nélkül - számolt be a 168 óra.

Ez, bizony, az 58. – mondhatjuk – szövetségi, egyúttal nemzetközi sváb bál volt, amelyre Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult hívták meg. Utóbbi nem ért rá, ezért helyette az egyik konzuli munkatárs, Chiovini Rita jelent meg. A többi magyar meghívott pedig -  érzékeny lelkűek ezek a fideszesek, nem kétséges – Herr Brenner nyilatkozata után – pártutasításra - lemondta a részvételt,  ezért egyedül a Ritácska volt hivatott megvédeni a kormány becsületét. No, helyt is állt, méghozzá a párt elvárása szerint amolyan szittya keménységgel, mivel „köszöntőjében” nyilvánosan felelőssé tette a város polgármesterét a magyar–német viszonyban keletkezett zavarokért. A kormány képviselője (?!) beszédében feltette a kérdést, vajon az volt-e a célja Brennernek, hogy lebontsa azokat a hidakat, amelyeket maga épített, és hangoztatta: a polgármester kijelentései „nem méltóak a német–magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez”. Szemrehányást tett Brennernek azért is, hogy először nem a hivatalos szerveket, hanem a tatai polgármestert tájékoztatta szándékáról – majd búcsú nélkül elhagyta a termet. A bál hangulatát, persze, tökéletesen tönkre tette, de hát erre volt kondicionálva.

Nem véletlen, hogy ezután a házigazdák nem voltak barátságosak. A gerlingeni polgármester várhatóan hivatalos panasszal is él majd a konzul viselkedése miatt. A bírált házigazda a német lapjelentések szerint ezután kijelentette: az elhangzottak megerősítették, hogy helyesen döntött, hiszen „rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival”.


Mégis, mi van ezen csodálkozni való? Egy futottak még kategóriájú diplomata (?) veszi magának a bátorságot, hogy odaszarjon a függöny mögé, ganajos csizmával lépjen a parkettra, és beleköpjön a leveses tálba. Mert megteheti. Volt kitől tanulnia, hiszen a kényszeres nemzetboldogító, az Orbánnak nevezett Nr. 1. is veszi magának a bátorságot, hogy lehülyézze az előtte fényévnyi távolságban járó szakértőket -  jelesül Redding és Scheppele asszonyokat – Barrosot keresztbe hazudja, az ET kifogásait pedig a vicc kategóriájába sorolja, de hát, megteheti, hiszen egész Európa tőle tanul. Ez utóbbi ugyan barokkos túlzás, de csinovnyikjai róla veszik a mintát.

Megjelenik tehát egy izé, valami Rita, és beszól, mert azt hiszi, hogy megengedheti magának, majd bunkó módon -  a kormányzati diplomácia nagyobb dicsőségére -  köszönés nélkül, sértetten kiviharzik a teremből. Be mer szólni egy olyan tartományban, amelyik 1987-ben (!) azzal a feltétellel támogatta jelentős pénzekkel az első nyugati minőség szerinti színes TV-ket, videókat és audio berendezéseket gyártó vegyesvállalat létre hozását, a Selectronikot, hogy dolgozóinak 50%-a (!) az un. dunai svábokból  (Donauschwaben) kell, hogy kikerüljön, és egész működése alatt pl. a pilisszetiváni sváb nemzetiségi tánc- és énekkórus évenként turnézott a tartományban!

Őnagysága egy régebbi nyilatkozata után játszotta a gerlingeni eseményen az eszét:

"Nagyon szimpatikus nekem, ha a magyar szervezetek a saját gyökerek ápolása mellett a bajor többség irányába is nyitnak és megragadják a településen belül kínálkozó lehetőségeket saját kultúrájuk bemutatására. Fontos, hogy bajor illetve német vendégeket, sőt más országbéli külföldieket is bevonjanak a programjaikba.  Ha kifelé is megmutatjuk magunkat és a kultúránkat, az fokozza az itteniek szimpátiáját a magyarok felé."

...

"A professzionalizmus nagy erénye a németeknek. A németek nagyon szervezettek, nem kapkodnak, más az időkeret, van idő mindent előkészíteni. A magyaroknál mindez több stresszel és néha kapkodással jár.  Megoldunk mi minden problémát, minden elrendeződik a végén, ehhez persze  nagyobb rugalmasság, kreativitás és improvizációs készség szükséges. Ebben egyértelműen mi vagyunk a jobbak.  És persze más a temperamentumunk is, más az emberi közelség, ezt a németek szeretik bennünk."

Kérdés: topáskodása után, ugyan, mit fognak BENNE szeretni?

Be mer szólni egy olyan demokráciában, ahová a maga fajtája nem, hogy diplomáciai szolgálatba, de kukásautó kísérőnek se jutna be, minősíteni mer – a vendégbarátsággal visszaélve - olyan emberkeként, akit jobb helyen lefertőtlenítenek, mielőtt kezet fognának vele!

De hát, ez teljesen érthető: ahol Orbán a követendő példa, nem csoda a faragatlan senkik mentális túlhabzása…

Ez az írás a KMH oldalán jelent meg.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr158359892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

267802 2013.04.26. 12:57:31

Tulajdonképpen nagyon jó dolog, h Orbán vonzza a hülyéket! Maga köré gyűjti, így csak a normálisak maradnak a "körein kívül"! És ez jó! :-)

302398 2013.04.26. 17:17:10

zu 1: Similis simili gaudet

235117 2013.04.27. 07:20:19

Valamikori ifjabb koromban a diplomáciai pályára úgy tekintettem, mint egy hihetetlen lehetőségre a világ megismerésére, egy szerencsés szolgálatra a hazámért nem utolsósorban különleges anyagi előnyökre. Írigyeltem is apám volt munkatársát, aki francia nyelvtudásának köszönhetően öt évig kereskedelmi attasé, vagy mi a csuda volt Vietnamban, hazajőve neki volt a házban először nyugati autója, egy Simca Aronde, olyan magyar gyártmányú zenegépe, amiben egy nagy képernyős Budapest tv volt, amiből úgy dübörgött lemezről a Beatles, hogy elaléltam. Aztán egyszer jelentkeztem külügyi szolgálatra - több helyre gondnoki feladatra lehetett pályázni, ami azért aligha csúcsfeladat - a külügyben a személyzetis elmagyarázta nekem, hogy én annál többre vagyok hivatott, rám itthon van szükség, pedig a pályázati listán a kerületből az első voltam. Az ott töltött néhány napos szelekció alatt volt szerencsém látni a csókosok rendszerét, s ez a 70-es években volt. Nincs új a nap alatt, a konzuli huszadtitkár kisasszony pályája hasonlóan alakulhatott, elefánt a porcelánboltban. Remélhetően a németek finom értesítésére már itthon van, bár ettől még pályája nem lesz rögös.

14927 2013.04.27. 10:20:25

Teljesen elment az eszük, ha volt is valamennyi. A legújabb Orbán sziporka: Az Eu is jobban tenné, ha a Portik Laborc üggyel foglalkozna. Ez már a végstádium. Azt hisszük ennél már nem lesz lejjebb, de újra és újra bizonyítják, hogy képesek még ennél is jobban lejáratni az országot, csak hogy legyen ki ellen harcolniuk.

291070 2013.04.27. 11:08:05

3. corvin 2013. 04. 27. 7:20 nem egészen. a jóasszony felett olyan eleganciával léptek át, ami felért egy sárba döngöléssel. elolvastam a helyi lapokat, a tartományi sajtót és a stuttgarti lapok jó részét is. a stuttgarter zeitung csak az előzményről ír: http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.gerlingen-brenner-lehnt-orden-aus-ungarn-ab.fb6b28d9-7c32-4e06-a5d9-c12610226efe.html tudni kell a helyén kezelni a dolgokat: ha ennek a csinovnyiknak egyetlen sort is szentelnének, azt azt jelentené, hogy figyelemre érdemesítik bunkóságát. de magasról szarnak rá, és megbízóira is - mert ne tévedjünk, ez a piti kis bürokrata nem magától szart a függöny mögé! michl meg egy seggfej: " “Magyarországot Európa egy kicsi, de hangos része nagyon félreérti” – fogalmazott Michl József, hozzátéve, hogy meglátása szerint az ügy gondosan felépített támadás a magyar demokrácia ellen."

291070 2013.04.27. 11:12:02

4. ghost 2013. 04. 27. 10:20 az én javaslatom meg az eu-hoz: jobban tenné, ha a nemzetboldogító elmeállapotával foglalkozna!

62853 2013.04.27. 19:21:41

3. corvin Nem azért tette a jhölgyemény azt, amit tett, hogy hazahívják.

62853 2013.04.27. 19:34:22

˝Zur Begründung hatte er seinem Amtskollegen in Tata, mit dem er auch persönlich befreundet ist, unter anderem geschrieben: „Leider hat sich die ungarische Politik in der jüngeren Vergangenheit nach meiner Sicht weiter von der Europäischen Union und den demokratischen Grundrechten entfernt als je zuvor. So musste die EU Strafmaßnahmen wegen Verletzung der Verträge in Erwägung ziehen, nicht nur weil Haushalts- und Währungsrichtlinien missachtet wurden, sondern weil die Unabhängigkeit der Justiz und die Pressefreiheit angegriffen wurden. Hinzu kommt, dass innenpolitisch, unter anderem durch die neue Verfassung, ein nationalstaatlicher Schwerpunkt gesetzt wurde.“ Nationalismus habe aber im heutigen Europa keinen Platz, „sichern wir doch unseren Frieden und unsere wirtschaftliche Stärke durch Anerkennung, Toleranz, gegenseitige Wertschätzung und gemeinsame Werte.“ Daraufhin machte die Konsulin der Republik Ungarn, Rita Chiovini, Brenner bei einer öffentlichen Veranstaltung für diplomatische Irritationen im deutsch-ungarischen Verhältnis verantwortlich. Den Bürgermeister ging sie persönlich an: „War es Ihre Absicht, die Brücken, die Sie errichtet haben, abzubrechen?“ Nach ihrer Rede verließ die Konsulin nach Zeitungsberichten grußlos den Saal. Unterstützung erhielt Brenner dagegen vom für Europa zuständigen Landesminister Peter Friedrich (SPD). „Die Entwicklungen, die in Ungarn zutage treten, bereiten große Sorge. Es darf nicht kritiklos zugeschaut werden.“ Nun ist allerdings die Rede davon, dass der ungarische Botschafter Gerlingen besuchen will, wohl um in der Auseinandersetzung zu vermitteln.˝ A németül tudóknak. http://www.schwaebische.de

62853 2013.04.27. 19:39:50

Az egyik fórumos hozzászólás megfogott. ˝Gerlingen - Der Gerlinger Bürgermeister Georg Brenner sollte anlässlich des Bundesschwabenballs am 20. April in Gerlingen mit dem ungarischen Verdienstorden ausgezeichnet werden. Doch Brenner lehnt die Auszeichnung mit Verweis auf die Politik Ungarns ab. Diese habe in den vergangenen Wochen eine Entwicklung genommen, die er nicht mittragen könne. Unsere Freiheit ist nicht nur ein Geschenk, sie ist auch eine Pflicht, denn der freie Wille des Menschen führt auch zur vollen Verantwortung des Menschen - für seine Taten und seine Untaten.˝

291070 2013.04.27. 20:53:53

[lusta](#1578235) köszönöm! én nem találtam semmi utóhangot sem a gerlingeni, sem a stuttgarti, sem a tartományi sajtóban, és ezt elegáns átlépésnek értelmeztem.

62853 2013.04.28. 09:55:06

Bocsánat, de nem fordítottam le, de az egyik hozzászólást csak azért idéztem, mert fontos dolgokat fogalmaz meg. Ugyi, mint írja, a szabadság nem holmi ajándék, amit illik szépen megköszönni, hanem bizony, bizony kötelességekkel is jár. Mi nálunk erre mindeki magasan tesz. Arra vár a birka nép, majd az uniós, a világ megfelelő szervezetei, kormányai fellépnek. Nem és nem. Nekünk kell harcolnunk ellene. Kevesen vagyunk, de köztudott, minden kezdet nehéz. Amennyiben mégsem, akkor csakis magunkra vethetünk. Mi mindannyian. Igen a tettekért is meg a gaztettekért is. Gyakorlatilag mindenütt jól látják ezt, csak a mi 300 forintos budiforradalmárjaink dugják a homokba a fejüket.
süti beállítások módosítása