Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Egyenlő bánásmód?

2013. március 24. - Harun al Rasid

ugyan, kérem!

ugyan, kérem!

Néhány gondolat az egyenlőség vs. egyenlőtlenség kérdésében

Lehet,  semmi újról sincs szó, sőt „jól bevált” és megszokott fogalomról van szó. Csupán csak eidáig elkerülte a figyelmemet, de mostanság nincs rá lehetőség, hogy ne foglalkozzunk vele. TV-ben, rádióban, más médiumokban, na meg persze az utcán lépten-nyomon találkozunk az „egyenlő bánásmód” reklámjával, pontosabban reklámkampányaival. Az egy dolog, hogy ezen a címen derék léhűtők igen csak jól megélnek, még az is csak-csak, hogy az erre költött pénzekből értelmes (már mitől is lenne bármi is értelmes???) módon akár hasznos dolgokat is lehetne csinálni. Nem erről kívánok értekezni, így elegánsan átlépek a bugyuta reklámok idióta, sőt félrevezető üzenetei (belesimul a reklámok általános színvonalában) valódi tartalmán is.


Csupán tisztelettel megjegyzem, hogy magával a fogalommal vannak alapvető gondok. Tudom a magyar nyelv tele van (manapság a média-munkás egyik legfontosabb tevékenysége ilynek gyártása) bugyuta fogalmakkal (hogy csak kettőt említsek: hentes-bolt és katasztrófa-védelem), de hic & nunc egy minősített esetről van szó.


Nézzük, mit is mond a kifejezés: egyenlő bánásmód. Egy dolog egyből kilóg: szó sincs egyenlőségről, hanem ellenkezőleg a „nem egyenlő”, a körülményekhez igazodó, azoknak jobban megfelelő a cél. S ráadásul nem csak úgy beszélve róla, hanem a konkrét teendők, cselekedetek szintjén, azaz arról van szó, hogy mindenkivel másképp kell(ene) bánni.


Már majdnem azt írtam, hogy esélyegyenlőség, ami egy szintén kellően lejáratott kifejezés. S nem csak azért, mert a létező szocializmusban az értelmiségi vérfrissítés jelszava volt, de manapság is – sőt gyakran hatványozottabb mértékben – változatlan formában műx. Igen, úgy teremtünk esély egyenlőséget, ahogy az a lóversenyen szokás! Handicap rendszerben. A tehetségesebb, szorgalmasabb és jobban felkészült lovakra nagyobb terheket raknak Ami magában még akár ösztönző is lehet, hisz  egy határig a még jobb teljesítményre ösztönöz. Azonban a magyar-rögvalóságban ez a maffiás változatában szokott realizálódni: ami biztos, az biztos a felkészültebbnek még el is törik a lábát!


Végezetül engedtessék meg nekem két alapvető megállapítás, mely nem csak matematikai értelemben egyértelmű:

Bánjunk óvatosan az egyenlőségekkel, mert egyenlet lehet belőlük, amiknek csak megfelelő körülmények között szokott megoldása lenni!


Az egyenlőség és az egyenlőtlenség között az egyik legfontosabb különbség, hogy negatív számmal végigszorozva az utóbbi megfordul (Olga-asszonyosan: a kacsacsőr a másik irányban mutat!!!)!

 

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr68359830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása