Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után 1.

2012. június 18. - Harun al Rasid

elhallgatott tények

elhallgatott tények

Új sorozatot indítunk a Kádár rendszer igazságszolgáltatásának sajátosságairól. Közlője Kopácsi-Gelberger Judith, alapja Dr. Kopácsi Sándor tanulmánya, 1976 Torontó..

Előszó

Dr. Kopácsi Sándor a „Független Magyarország” a Szovjet birodalomban, azaz a Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után” című dolgozathoz, amit apám az 1956-os forradalom 20. évfordulójára irt Fejes Elek álnév alatt.

Mint apám jogos örököse, rendszeresen kutatok írásai, jegyzetei között. Így került kezembe nem régen a fent említett majd negyven oldal hosszú, géppel irt tanulmány. Ennek megírását Mr. Ford, 1976. Október 6.-án a San-Franciscóban tartott elnökjelölt vita során kifejtett megjegyzése váltotta ki, amely szerint a Kelet és Közép európai országok függetlenek a Szovjet birodalomtól.

A tanulmány több szempontból is érdekes, és sajnos időt álló. Olyan történelmi dokumentum is egyúttal, amelyben név szerint is említve vannak a forradalom alatt és után történt atrocitások felelősei. Fölelevenít történéseket, amikről 20 évvel a rezsimváltozás után már nem illik emlékezni, és a történészek számára is ad egy kis utalást, hogy hol találhatnak anyagot pl. arról a teljesen elfelejtett tényről, mint a forradalmárok Szovjetunióba való toloncolása, vagy a Szovjet tisztek és közkatonák saját embereik által történt kivégzése.

Húsz évvel a rendszerváltás után talán illetlenség részemről felemlíteni ilyen szalonképtelen dolgokat, amikor a Magyar emberek nagy többsége a világszerte gazdasági válság árnyékában szívesen nosztalgiázik a kiszámítható, stabil Kádár rendszerről. Amikor mindenkinek volt munkája, és a közbiztonság olyan volt, hogy az utcákon járva még késő este sem kellett félnie. Amikor csak azon múlott, hogy kinek lesz háza, autója és háromévente külföldi útja, aki meghúzta magát, becsukta a szemét, ha észrevette főnöke nagyméretű lopását és nem nyilvánított véleményt.

Csakhogy ennek komoly ára volt. Ezt az akkori erkölcsi meghasonlást a mai Magyar fiatalok fizetik meg, és még ki tudja, hány nemzedéken át kell majd fizetniük.

A tanulmányt, mint említettem Apám eredetileg nem a saját neve alatt írta. Érthető volt, egy évvel kivándorlása után, amikor még nagyanyám is élt, hogy nem akarta kihívni a Kádár rezsim bosszúját. Az írás akkor nem lett publikálva. Most találtam meg a kéziratok között. De úgy érzem, fontosságát még mindig nem veszítette el. Nem árt időnként visszanézni, még akkor sem, ha azok a történések nem éppen sorolhatók a legvidámabbak közé.

De ami az írásban engem leginkább megragadott, hogy mindezeknek a tragikus tényeknek tudatában is Apám a körkörös bosszúállás helyett a békés átmenetnek volt a híve. Ezt hangsúlyozta ki 1989. Június 16.-án a 301-es Parcellában Nagy Imre és társai koporsója előtt is. És erre biztatna ma is, mert Dr. Kopácsi Sándor az egész életét gyűlöletmentesen élte le, áldást és békességet kívánva minden embertársának.

Judith Kopacsi-Gelberger

2009, Február 5.

Brampton, Ontario

Kanada

A „független Magyarország” a Szovjet birodalomban, azaz a Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után 1. rész

(Visszaemlékezés a forradalom 20. évfordulóján)  Dr. Kopácsi Sándor (eredetileg Fejes Elek álnév alatt) 1976. október-december.

Mr. Ford nyilatkozata

Mr. Ford, 1976. Október 6.-án a San-Franciscóban tartott elnökjelölt vita során kifejtette, hogy szerinte a Kelet európai országok függetlenek a Szovjet birodalomtól. Ennek nyomán határoztam el magam az írásra, hogy emlékeztessek arra, hogyan is néz ki ez a függetlenség a valóságban.

Érzem szükséges ez a mementó, hiszen Jaltában eladtak, 56-ban magunkra hagytak, Helsinkiben eltemettek, San-Franciscóban elfeledtek bennünket. A halálnak több fázisa van, de az hal meg igazán, akit elfelejtenek, és nem beszélnek róla többé!

Azért akarom a feledés és ismeretlenség homályából felszínre hozni mi történt Magyarországon 1956. november 4.-ei a szovjet intervenció után. Milyen volt ez a cselekvési szabadság, függetlenség, hogy nézett ki a bírói függetlenség?

Mr. Ford tudja igazán, mi is az a független bíróság, hiszen elnöki székét is az elődje (Nixon) felett ítéletet mondó Legfelsőbb Bíróságnak köszönheti. Ilyen indítással könnyen a csalóka látszat megszépítő szemüvegén láthat és vonhat le következtetést egy elnök Bukarest, vagy Varsó ünneplő tömegei között lassan gördülő gépkocsiból. De mi láttuk a tüzet okádó tankcsordákat rátörni békés Budapestünkre. Az óvóhely sötétjében volt alkalmunk meditálni mi a különbség a szovjet városparancsnok által aláirt felhívás, amely szerint a Szovjet csapatok "a magyar nép békés alkotó munkája vívmányainak megvédése érdekében ideiglenesen bevonultak Budapestre” és a fejünk felett összeomló épületek robaja között.

A Rákosi-korszak, az úgynevezett „személyi kultusz” túlkapásairól számos leírás, mű jelent meg. A forradalom 20 éves évfordulójára én nem a forradalom heroizmusáról, történelmi jelentőségéről, hanem a bukás utáni megtorlás eddig kevésbé ismert részleteiről szeretném megírni az emlékeimet.

Ezek egyrészt saját tapasztalataim, másrészt egy szűk különféle munkakört betöltő jogászokból álló baráti kör úgyszólván mindennapos találkozásának eredményeként rakódtak össze. A legbizalmasabb információkat gyerekkori barátomtól kaptam, aki a Legfelsőbb Bíróságon volt magas beosztásban. Bár nyugdíjban van, nevét még sem írom le, mert bár 20 év telt el, de a lényeg a rezsim belső tartalma tapasztalataim alapján nem változott.

Még a fülünkben visszhangzottak a Rajk temetésen elhangzott „Soha többé Rajk elvtárs !”, és „A személyi kultusz mocsarából napfényre kúszott szadista bűnözőkről.” Nem egészen egy hónap múlva ugyanezek a személyek, változott testületi címkével ellátva ismét kiélhették szadista ösztöneiket, amelyet immár a bosszúvágy is fűtött.

Amikor a Magyar kérdés csak vagonkérdés

Sokak tudatában úgy maradt meg, hogy kezdetben még bizonytalanság uralkodott a felső pártvezetésben Október elvi megítélésében, és csak amikor decemberben egyértelműen ellenforradalommá nyilvánították a forradalmat ettől az időtől kezdődött a terror, a megtorlás. Ezután jelentek meg a rendeletek (bizalmas belső utasításokra) a rögtön-bíráskodásról, a rendkívüli bíróságokról.

Ez nagy tévedés. A Szovjetunió szempontjából a magyar ügy egy pillanatig sem volt elvi kérdés. Csak gyakorlati szempontokból a katonapolitikai elvek érvényesültek. Ha volt egyáltalán valamiféle illúziója a szovjetvezetésnek, azt október szétfoszlatta és maradt az alapigazság, hogy Magyarországot, csak a szovjet szuronyok tartják a paktumon belül. Ebből a megfontolásból kiindulva november 4.-e után a megbízhatatlanná nyilvánított nemzetiségek sorsát szánták a magyaroknak, amint Szerov hadseregtábornok az NKVD akkori főnöke, a magyarországi hadműveletek irányítója, klasszikus tömörséggel így fogalmazott meg,

"A magyar kérdés csak vagon kérdés."

A szovjet csapatok november 4.-én vasárnap hajnalban hadüzenet nélkül kb. 3.000 tankkal megtámadták Budapestet. Öt napon keresztül ágyúzták a főváros épületeit és géppuskázták az utcára merészkedő lakosságot. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az események során meghalt 2562 magyar állampolgár.

Az orosz veszteségekről nem adtak ki hivatalos jelentést.

Még a harcok alatt megkezdték a deportálást. A lőszert és más utánpótlást szállító vagonok és gépkocsi oszlopok nem üresen tértek vissza a Szovjetunióba. Az elfogott felkelőket, vagy potenciálisan veszélyesnek tartott fiatalokat, ezerszámra szállították el. Kárpátalja és Ukrajna lágerei tömegesen fogadták a herceg esztergályosokat, gróf marósokat. Ennyi arisztokrata csemete az Osztrák-Magyar monarchia fénykorában sem élt az egész birodalom területén.

Példaként említem meg, hogy a Kerepesi temető ravatalozó helyiségeiben is volt egy begyűjtő központ, ahonnan teherautóval szállították a kora hajnali órákban a Rákosrendezőre a környéken összefogott fiatalokat.

Néhányuknak sikerült megszökni, közöttük egy fiatal ügyész barátunknak is. Ügyész barátunk beszámolója egyáltalán nem lepett meg bennünket, hiszen mi, az idősebb generáció, jól ismertük a II. világháború alatt, de különösen Budapest ostrománál a Vörös Hadsereg hadifogoly szisztémáját. A TASSZ közölte a főparancsnokság hadijelentését: "csapataink elfogtak 1250 ellenséges katonát és tisztet!” A mozgósítás 16 évtől 60 évig szolt, tehát csak az utcán össze kellett terelni a potenciális katonákat; hogy többsége civil öltözéket viselt az nem jött számításba, mert ugyebár az egyenruhát levetette. Van, amelyik nagyon ágál, hogy hadüzemi felmentett munkás és egy percet sem volt katona vagy bujkált behívó parancs elől.

Nos, hát valakinek csak be kell gyűjteni őket, ha már a nyilas razziákat is megúszták.

Édes istenen, végső soron csak egy kicsi robotról van szó. Hogy 4-5 év lett belőle? A Gulágok világában, ha jól meggondoljuk ez tényleg nem több mint öt perc.

A történelem ismétlődik: 1956 Novemberében Budapesten és több vidéki városban összefogdossák a potenciális felkelőket, a tinédzser körüli korosztályt. Ránézésre is meglehet határozni, ismét nem állítja nagy fejtörés elé a szovjet tiszteket és katonákat. A szökevény fogyaték sem probléma, névsor itt nincs, csak darabszám. Helyére perdítik az első útba kerülő kádert és megy minden a bevált szisztéma szerint.

Távoli Moszkva környéki lágerekbe is eljutottak magyarok. „Magyar Tábornak” nevezték ezeket a lágereket, ahol nemcsak magyarok, hanem a Magyarországon október előtt és alatt állomásozó és megbízhatatlanná vált szovjet katonák és tisztek, valamint a magyarokkal szimpatizáló nagyrészt értelmiségi fiatalok voltak fogva tartva.

Már szinte hihetetlennek tűnik, hogy a Volga-németek, krimi tatárok és szidók sorsát szánták népünknek is. Nem elképzelhetetlen, hogy valahol Birobidzsántól északra jelölték volna ki az új lakóhelyünket, azzal a történelmi indoklással, hogy visszatértünk a honfoglalás előtti Óhazába. Természetesen saját, kérelmünkre.

A kitelepítés tervét nem 1956 októbere szülte. Ott porosodhatott az ötvenes, vagy azt megelőző évektől az MVD fiókjában. Szovjet történészek elejtett folyosói megjegyzései a moszkvai tisztképző iskolán most öltenek testet. Nem egyes történészek egyéni véleménye, hanem távlati tervről van szó, amelyet a szovjet államgépezet időszerűnek talál a realizálásra.

Gábor Áron, aki ebben az időben szibériai száműzetését töltötte említi „Évszázados Emberek "c. könyvének 320. oldalán. Egy kazahsztáni „etap” tagjai beszélték, hogy azért irányították át több láger állományát Szibériába, mert "külföldi" anyag érkezett. Magyarok. A hír megdöbbentette és eszébe jutott, ahogy egy elítélt kazah tanár mondta a felsőkamzsalai lágerben; "a magyar nép ázsiai honos és történelme nem a Kárpátok medencéjében, hanem a nagy szibériai síkságon és az Altaj közötti részen született, ott az őshazájuk. Nagyon ésszerű volt Sztálin elvtárs terve, hogy oda telepítsék vissza." Az elfelejtett beszélgetés beleillett a hírbe, hogy 56-os magyar foglyok érkeztek Kazahsztánba. Talán Vlagyimir sem véletlenül említette, államérdek, hogy minél gyorsabban feltöltődjön az altaji táj és még kísért a terv, hogy erős, kulturált népi egységek állítsák meg az Altaj és a Pamír lábánál a sárga inváziót.

A vagon kérdés gyakorlati megoldásában nehézségek merültek fel. A vagonok lakói túl hangosnak bizonyultak. A szavalókórusok hangját sokan meghallották és a rácsokon kidobált cédulákat a vasutasok és a lakosság eljutatta a nyugati országok követségeire és az indiai Krisna Menonhoz. Két fiatal Nyugatnémet újságíró is résztvett a nem éppen önkéntes Inturiszt utazáson. Munkácsról tértek vissza hazájukba az erélyes tiltakozás hatására és riportjuk bejárta az egész világot. A TASZ szovjetellenes rágalomnak minősítette a hírt, magyar részről Pongrácz Kálmán a fővárosi tanács elnöke cáfolta meg a deportálásról szóló "imperialista förmedvényeket.”

Nem tudjuk milyen méretűvé szélesedett volna a deportálás, a világközvélemény nyilvánossága és tiltakozása nélkül. Jogászi körökben is eltérő volt a vélemény.

Két álláspont volt.

Az egyik szerint a végső megoldás az egész magyarság kitelepítése a Kárpát-medencéből. A másik a párthű káderek véleménye szerint, csak az aktív résztvevők, a potenciálisan veszélyes elemek /fiatalok/ időleges kikapcsolása volt a cél, a konszolidáció megteremtése érdekében.

Később az ügyészi és bírói eligazításokon ez a kérdés úgy szerepelt, hogy a vádlottak erről nem beszélhetnek, mert ez, mint rágalmazás súlyosbító körülmény lesz számukra. Akiknek azonban a vádpontja oly súlyos volt, hogy ez az "apróság" már nem befolyásolta a várható ítéletét, azok beszéltek róla.

1956. november 22.-én megjelent az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Munkástanácsok felállításáról. Ez a már kialakult állapot szentesítése volt. A hozzáfűzött remények azonban az új rezsimet gyorsan meggyőzték, hogy a Munkástanácsok nem engedelmes bábok és szembehelyezkednek a sztálinista restaurációval.

Nem sokkal később már az "úgynevezett Munkástanácsokról" irt a Népszabadság és azok vezetőit éppúgy deportálták, mint veszélyes elemeket, akiknek döntő befolyásuk van az Őket megválasztó munkásokra. Így hurcolták el rögtön november első hetében Földvári Rudolfot a Borsod megyei Pártbizottság első titkárát, a Forradalmi Bizottság elnökét, országgyűlési képviselőt /a mentelmi jogával együtt/ és csak a sztrájkba lépett diósgyőri munkások követelésére hozták vissza Ukrajnából, leborotvált fejjel. 1957 márciusában jelent meg a Népszabadságban, hogy képviselői mandátumáról önként lemondott, valószínűleg ugyanúgy, mint az egészségtelen hajviseletéről.

Rácz Sándort az Országos Munkástanács elnökét decemberben deportálták, miután sem fenyegetés sem miniszteri pozíció ígérete sem tudta eltántorítani, hogy felemelje szavát a tömeges bebörtönzöttek és deportáltak érdekében. Mindkettőjüket életfogytiglani börtönre ítélték.

Kopácsi-Gelberger Judith

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr118309888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193225 2012.06.18. 12:25:56

"Az egyik szerint a végső megoldás az egész magyarság kitelepítése a Kárpát-medencéből." Most arra gondolok, hogy is nézne ki a Kárpátmedence, ha.... :)))

34417 2012.06.18. 12:52:09

1. Shakespeare 2012. 06. 18. 12:25 a természet nem tűri a vákuumot...

193225 2012.06.18. 12:54:38

Gondolod, hogy a koszovóiak, netán az indiaiak bevonultak volna?

11951 2012.06.18. 13:39:24

Várom a folytatást......

11677 2012.06.18. 13:49:05

Ha ennek a sorozatnak az a célja, hogy elterelje a figyelmet demokratikus kapitalizmusunk huszonkét év alatt elért sikereiről, akkor nagyon szép jövő áll előtte. Sokan fognak tapsikolni hozzá. Az is biztos, hogy több rágcsálódni való van a Kádár - féle gumicsonton. mint 22 éves demokratikus kapitalizmusunk, valós, hús vér csontjain. Arról a virágzó kapitalizmusról már nem is beszélve, mely Európában egyre inkább kibontakozóban látszik.

193225 2012.06.18. 14:12:29

lord, csak az aktuális divat trend. Mindenki, aki a Kádárrendszerben növekedett, rúg egyet a rendszeren. Szerintem János üldögél a pokol tornácán, kortyolgatja a hideg gyümölcslevét és röhögve szemléli, hogy az ország fájós lábbal vánszorog. Mariskanéni meg kérdezi: Akarsz egy tejfölös krumplilevest debrecenivel?

34417 2012.06.18. 14:53:59

5. lord 2012. 06. 18. 13:49 nem, nem az a célja. csak megvilágít történéseket, amiket előfordulhat, hogy mások, másképpen látnak. semmi köze a demokratikus kapitalizmushoz. figyelmet elterelni valós problémákról meg a fidesz-kormányzat szokása.

34417 2012.06.18. 14:57:31

6. Shakespeare 2012. 06. 18. 14:12 "lord, csak az aktuális divat trend. Mindenki, aki a Kádárrendszerben növekedett, rúg egyet a rendszeren." emilke, ha javasolhatom, néhány napig nem menj a napra, mert még jobban megárt. kopácsi sándor a '70-es években írt tanulmányával a rendszeren rúg, mi? rendben, megértelek, kurva meleg van, én is rosszul viselem.

11677 2012.06.18. 15:00:58

6-ra Shaekespiernek: Ha Kopácsi Juditnak van egy tudományos jellegű tanulmány az Édesapjától, annak szerintem könyvtárban, vagy múzeumban van a helye, hogy akik a Kádár kort kutatják, megtalálják és merítsenek belőle, ha van mit. Egy blogfelületen már annyit rágcsálódtak, csámcsogtak a Kádár koron, hogy nem hiszem, túlzott nagy népszerűsége lenne. KÜLÖNÖSEN ANNAK A FÉNYÉBEN, HOGY 22 ÉV UTÁN MAGYARORSZÁGON A DOLGOZÓK REÁLBÉRE A KÁDÁRI KOR REÁLBÉRE ALATT VAN! Ha ehhez hozzá vesszük: - a 10 % feletti munkanélküliséget, - a lakosság 1/3- ának a létminimum körüli létét. - hogy télvíz idején ezrek állnak 1,5-2 órát sorba egy tál meleg ételért, - hogy már arról agyalognak, hogy a reálbér 70-80%-át kellene adni egy gyakorlatlan kezdőnek fizetésül. - és egyéb nyalánkságok, akkor NEM HISZEM, HOGY EGY ELLENSZÉKI ÚJSÁGNAK fő témája kellene, hogy legyen a Kádár kor igazságszolgáltatása.

193225 2012.06.18. 15:22:53

Nem állítva, hogy minden jó volt. Nem állítva, hogy 100 % igazság volt. Csak kérdezve: Most van itt az ideje? Jó. Az igazságnak mindig ideje van. Adhatok néhány tippet?

11381 2012.06.18. 16:00:48

Én naiv lélek, meg voltam és vagyok győzödve, hogy az igazság mindig "esedékes". És, hogy pont miért most? Nézd a nosztalgiázókat, akik egyszerre sirnák visza a Horthy kort no meg a Kádár rendszert is. Nem árt, ha tudják milyen áron történt az a bizonyos "konszolidáció".

11677 2012.06.18. 16:20:14

10-re Shakespaearenek: Attól függ, kinek kívánsz tippet adni. Egy tippem nekem is van, amiből valaki egészen szép tanulmányt írhatna: Egy 56-ban élt, 30 év körüli átlagember nagyon jól tudta, hogy a szövetséges nagyhatalmak Jaltában felosztották egymás között Európát a háború utáni időre. Ebből kifolyólag a nyugati hatalmak NAGYON JÓL TISZTÁBAN VOLTAK AZZAL, HOGY KB: MI TÖRTÉNHET A KOMMENISTA SZOVJETUNIÓ ÁLTAL FELSZABADÍTOTT/MEGSZÁLLT TERÜLETEKEN. Mégis "hidegháború" keretéi között, alkalmaztak a CIA pénzén alkalmaztak olyan magyar és más nemzetiségű személyeket, akik a VH elől - nyilván nem ok nélkül - nyugatra menekültek. Ezek aztán - különösen 56-ban - aktivizálódtak, és hülyítették a mi szabadságharcosainkat, hogy : "Tartsatok ki!", "Jövünk, veletek vagyunk!" stb. Napjainkban már az USA-nak stb-nek zsenánt ez, ezért épen valamelyik este a rádióban "legendának" minősítették ezeket a szövegeket, mintha el sem hangzottak volna. Az a baj sajna, hogy még vannak, akik nagyon is jól emlékeznek ezekre a "legendákra". A készülő tanulmány címe lehetne:"Hogyan változik meg a politikusok magatartása, és kommunikációja az érdekük változása nyomán." És amikor kész a tanulmány, egy köztéren ki lehetne állítani, hogy a nép, ez az Isten adta nép, lehányhassa, és lesz@rhassa, a magatartásukat, és kommunikációjukat változtató politikusokat! Shekaspeare! Írj meg Te is legalább egy tippet...

11677 2012.06.18. 16:31:24

11-re Kopácsinak: Kedves Judith! Itt nem az "igazságról" van szó, hanem arról, hogy sokkal maibb, égetőbb problémák vannak MA MAGYARORSZÁGON, mint a Kádár kor igazságszolgáltatása... Szerintem ez ma már múzeumi-, levéltári-, könyvtári téma! Lehet, hogy Neked különös, de MA MAGYARORSZÁGON AZ EMBEREKET ELSŐSORBAN AZ ÉRDEKLI, MIBŐL ÉL MEG HOLNAP! AZ ÉRDEKLI, HOGY TUD-E KENYERET ADNI AZ ISKOLÁBA MENŐ GYEREKÉNEK. AZ ÉRDEKLI, HOGY TUDJA-E MÉG HOLNAP ISKOLÁBA KÜLDENI A GYEREKÉT. AZ ÉRDEKLI, HOGY MENNYIVEL FOG A GYÓGYSZERTÁRBAN TÖBBET FIZETNI A GYÓGYSZERÉÉRT. AZ ÉRDEKLI, HOGY EGYÁLTALÁN LESZ-E OLYAN GYÓGYSZER A PATIKÁBAN HOLNAP, AMI NEKI KELL. AZ ÉRDEKLI MELYIK ORSZÁGBA MENJEN EL DOLGOZNI, HOGY MEGÉLJEN. És lehetne még sorolni tovább...

11677 2012.06.18. 16:35:06

Ha a 13. hozzászólásomban felvetettek nem elég téma egy ELLENSZÉKI újságnak, akkor rajta! Rágcsálódjon még nyugodtan a Kádár korszakon, NAGYON SOK HASZNUNK SZÁRMAZOTT BELŐLE EDDIG IS!!!

57665 2012.06.18. 16:56:38

A visszaemlékezésekkel nehéz vitatkozni! Az hogy ez lenne a cáfolhatatlan " igazság " azt nem hiszem . A magyarok keletre való kitelepítése például nem Szerov tábornok agyában született hanem Hitlerében . Sztálin mondta előszőr ,hogy a nemzetiségi kérdés csak vagonok kérdése. Valóban indultak vagonokba letartóztatott magyarok ,de csak Ukrajnáig jutottak és pont a Kádár kormány volt aki visszahozatta őket ( ami igaz nem azért ,hogy megdicsérje vagy szabadon engedje) Az egész cikksorozat időzítése szerintem azért hiba ,mert municiót ad a most terjedő Horthy kultusznak . Sajnos a túlélők fogynak de én is átéltem az eseményeket és az apám eléggé benne is volt tévedések elkerülése végett a Kopácsival egyoldalon a BRFK-n .Sajnos már nem tudom tanúként hívni ,pedig szükség lenne rá.

193225 2012.06.18. 17:04:22

Néhány tippet? 1956 október 30. Köztársaság tér. MIÉRT NEM VONULT FÖL A RENDŐRSÉG? 1968 AUGUSZTUS 20. MIFÉLE ALKOTMÁNYÜNNEP? MIÉRT? 1989. A SZOCIALISTA KORMÁNYT HOGYAN VÁLTOTTA FÖL A NÁCI ANTALL KORMÁNY, AJAJ. MÉG MENNYI TIPPEN VAN! :))

193225 2012.06.18. 17:09:09

HA OKT. 30-ÁN A RENDŐRSÉG FELVONUL, NINCS NOVEMBER 4. EZT 100% AL LEHET ÁLLÍTANI ÉS NAGY IMRE SEM LETT VOLNA KIVÉGEZVE.

58395 2012.06.18. 17:22:02

Judit, (persze csak ha megengeded ezt a megszólítást) Kérlek ne mosd össze a két tábort, ha egy mód van rá! A konszolidációnak mindig ára van, de annak még nagyobb, ha megtámadunk indokolatlanul egy nemzetet....El kellene gondolkodni azon az összefüggésen, hogy e tény után mekkora az a bizonyos konszolidációs ár... És még valami! A magyar történelemnek soha, de soha nem volt még egy olyan időszaka, amikor akkora réteg élt boldogan és elégedetten látszólag biztos jövőképpel, mint az ominózus negyven évben.... Tudom azt is, hogy sok egyéni sors nem alakult úgy ahogy kellett volna, vagy lehetett volna, de akkor is zömében elégedett emberek éltek errefelé... A múlt tisztázása meg nem fog menni egy egy ember személyes benyomásai alapján, mert a személyes érintettség soha nem engedi meg a teljes tárgyilagoságot... Mindig csak egy pici adalék lesz a nagy, szinte átláthatatlan egészben....

65469 2012.06.18. 17:32:21

1956 után nem lehettek ennyire tömeges deportálások, mert az emlékezet jobban megőrizte volna. Bár biztosan voltak erre vonatkozó szovjet elképzelések, de vajon mennyi valósult meg belőle? Számok nincsenek a tanulmányban később sem? A környező országokban viszont felhasználták 1956-ot etnikai tisztogatásra.

11381 2012.06.18. 18:15:54

Kezdem a deportálásokkal: kérdezd meg a vasutasokat, akik a vonat ablakokból kidobott leveleket szedték föl és juttatták el azoknak a hozzátartozóknak, akiknek a cimét megtalálták. Vagy érdeklödj erröl témáról a ma még élő 91 éves Földvári Rudolftól, akit szintén oda vittek több száz fiatal felkelővel együtt.

11381 2012.06.18. 18:25:18

Emilkének, arra a kérdésre, hogy hol volt a budapesti rendörség 1956 Október 30.-án és miért nem vonult fel megakadályozni a Köztársaság téri atrocitást: Apám felajánlotta hogy odaküldi a rendöröket, a Mosonyi laktanyából. Az ajánlat kategorikusan vissza lett utasitva, mondván, hogy "Kopácsi féle rendörökre nincs szükségünk." Miután Anyám már saját szemével előzőleg látta és tapasztalta, hogy mire képesek az Ávosok, akik Oktober 24.-én még a saját védelmükre érkező csapatra is rálőttek, aminek több halottja és számtalan sebesültje volt, így saját embereit nem kockáztatta. És jól is tette, mert mint Anyámnak is mondta néhány rendör akkor, bármennyire is tisztelték és szerették Apámat a rendörei, ha lövetési parancsot adott volna, inkább őt lőtték volna le, mert mint mondták azért a rongyos havi 800 Ft. fizetésért nem hajlandók megkockáztatni a tömeg haragját és a felkoncoltatást.

11381 2012.06.18. 18:26:23

Timúr, Kádár azért hozattta vissza öket, mert nyugati nyomás volt rajta.

11381 2012.06.18. 18:33:53

"Távoli Moszkva környéki lágerekbe is eljutottak magyarok. „Magyar Tábornak” nevezték ezeket a lágereket, ahol nemcsak magyarok, hanem a Magyarországon október előtt és alatt állomásozó és megbízhatatlanná vált szovjet katonák és tisztek, valamint a magyarokkal szimpatizáló nagyrészt értelmiségi fiatalok voltak fogva tartva." Apám 1976-ban találkozott személyesen Torontóban, az angol nyelviskolában az egyik ilyen Szovjet értelmiségi fiatallal, aki a Magyar Forradalom mellé állt, több diáktársával együtt Leningrádban. Jutlama persz ez a "magyar láger lett." Irt egy szép verseit is (faludy Gyurka forditásban) Petőfit kétszer őltük emg, cimmel.

193225 2012.06.18. 18:38:07

IGEN jUDIT, EZT OLVASTAM. Mégis, azt kell mondanom, hogy ez hiba volt. A kormánynak ennyi erővel kellett volna rendelkezni, hogy a Köztársaság teret lerendezze. Ebben Nagy Imre is hibás, meg mások is. Én ezzel csak azt akarom mondani, hogy döntő hiba volt. Tévedek benne?

11381 2012.06.18. 18:55:16

Mi volt a döntö hiba, szerinted, Emilke? Mert szerintem csak arról volt szó, hogy volt egy maroknyi ember a Köztársaság téren, akik elhatározták, hogy ha kell, ha nem kiprovokálnak egy (akkor már) teljesen felesleges atrocitást. A lövöldözést a bentiek kezdték, a hozzájuk siető vöröskerestes mentőkre rálöttek (film van róla), ennek hirére sereglett oda a tömeg, akiknek haragja aztán kiszámithatalan lett (?). Vagy nagyon is kiszámitható, tehát felhasználható, mint jó ürügy a Szovjet csapatok visszajövetelére, mert hogy az "elvtársaknak" segitségre van szükségük.

11381 2012.06.18. 18:57:32

Különben nézd meg, hogy azon a napon nem csak ez történt, hanem ugyanekkor megalakult a hivatalos Nemzetőrség is. Azokat sem hivták segitségűl. Miért nem? Mert a Pártházban lévők nem biztak bennük.

193225 2012.06.18. 19:04:48

Egyetértünk, hogy ez provokáció volt. Persze most könnyen okoskodunk. Akkor és ott, nem volt olyan egyszerű a dolog.

65469 2012.06.18. 19:06:12

20. Örülök, hogy ilyen posztot is olvasok itt, ami kétségtelenül egy visszaemlékezésen alapul, igazságtartalma nem kérdőjelezhető meg, de a dolog természeténél fogva nem lehet megállapítani belőle a deportálások méreteit, aztán hogy mi történt ezekkel az emberekkel. Az bizonyára túlzás, hogy a sárga veszedelmet egy ilyen tömeggel lehetne megállítani az Altáj és a Szibériai síkság között. Nem kezdhet minden olvasó magánnyomozást a témában. A történészek még nem dolgozták fel mindezt?

11381 2012.06.18. 19:15:04

Gosztonyi Péter szerint: „Lovas Márton pártalkalmazottól tudjuk, de mások is említik, hogy 1956. október 30-án a reggeli órákban is még minden nehézség nélkül be lehetett jutni a pártházba. Sem az épületbe igyekvőket, sem azokat, akik valamilyen okból elhagyták a házat, nem igazoltatták. Fegyveres felkelőket, illetve akkor már nemzetőr csoportokat még senki sem észlelt a téren vagy a környező utcákon gyülekezni. Vagyis: a nap úgy indult, mint az előzők. Nyugalomban.”

11381 2012.06.18. 19:17:12

Didgeridoo, most tettem fel (megint) az erről szóló irást. Üzenet a lágerből cimmel.

11381 2012.06.18. 19:23:16

Emilke, különben érdemes elolvasni, hogy pontosan mi is történt aznap a Köztársaság téren. A védelemre kért tankok megérkeztek, és ahelyett, hogy a bentieket védték volna, ellenük forditották az ágyúcsöveket. Az egész, (pláne utólag szemlélve, bár már akkor is érthetelen volt) egy akarattal kierőszakolt tragédia volt, amiért persze soha nem találták meg az igazi felelőst.

11677 2012.06.18. 19:23:16

21-re Kopácsinak: "...Kopácsi féle rendőrökre nincsen szükség." Ezt a témát egyszer már végig vettük. Csodálkozol, hogy elveszett az Apád iránti bizalom, amikor egy hatalom, aki megbízta egy munkásmozgalmi "káderét", hogy védje meg őt, ez a káder leveteti a nemzetközi munkásmozgalom vörös csillagát a rendőr főkapitányság épületének homlokzatáról, majd végig kíséri a forradalmárokat a rendőrségi fogdán, hogy aki az ő emberük, azt válasszák ki, és vigyék magukkal? Vajon az izraeli államban - ahol feltehetően a palesztinok nem kedvelik a Dávid csillagot - elképzelhető olyan, hogy egy feldühödött palesztin tömeg követelésére, akár egy falu rendőrkapitánya is, hagyja, hogy levegyék a kapitányság épületéről a Dávid csillagot? És hogy hab is legyen a tortán, végig kísérné a palesztinokat a rendőrségi fogdán, hogy vigyék magukkal az ő embereiket? Csoda az, hogy egy olyan káderben megingott a hatalom bizalma, akit azért tettek budapesti rendőrfőkapitánnyá, mert addig húséggel szolgálta Miskolcon a Rákosi rendszert? Ne csodálkozz Judith! És éppen eleget meséltél már a Kádárrendszerről ahhoz, hogy a meséidet abba hagyd, mert ártasz ezekkel a meséiddel az országnak, mert az ilyen meséknek köszönhető nagyrészt az, hogy ma olyan Magyarország, mint amilyen. 56 tizenegy évvel volt egy anyagi-, technikai eszközöket pusztító, embereket írtó világháború után. Mi magyarok, itt Magyarországon 22 évvel a rendszerváltozás után, a virágzó kapitalizmustól pollenbetegségben szenvedünk. Hagyj minket nyugton a meséiddel, nem vagyunk rá kíváncsiak. Elég volt!

11381 2012.06.18. 19:24:30

Drága Lord, ki hivott ide, és ki kényszeritett ennek az irásnak az elolvasására?

11381 2012.06.18. 19:27:50

És pont azért tartom fontosnak ezeknek a dolgoknak a dokumentálását, mert, mint látom, még mindig idegeket borzol. Viszont merem feltételezni, hogy egy Jeruzsálemi Főkapitány is lenne olyan intelligens, hogy fölmérje hogy az embereinek az életét, vagy egy szimbolúmot tartson fontosabbnak.

34417 2012.06.18. 19:41:45

32. lord 2012. 06. 18. 19:23 elég volt? ezt ugye, belátod, nem te döntöd el! ha pedig kopácsi írását mesének tartod, akkor minden tiszteletem ellenére azt kell. hogy mondjam, te se menj a következő napokban a napra, különösen ne fedetlen fejjel. ennek az országnak ezekkel a "mesékkel" lehet ártani, és nem orbán basi hazugságaival? magyararoszág ezeknek köszönheti, hogy olyan, amilyen? érdekesss...én azt hittem, az elmúlt 22 évnek.

34417 2012.06.18. 19:43:37

lord, képzeld el, még van vagy hét rész. közölni fogom, és te semmit sem tudsz tenni ellene. legfeljebb nem olvasod el.

11677 2012.06.18. 19:54:43

36-ra Rasidkám! NE IZGASD MAGAD! EZT SEM OLVASTAM EL, CSAK A TERVET, HOGY KÖZÖLNI FOGJÁTOK. PERSZE, HOGY KÖZLÖD! MÁR MIÉRT NE, KÖZÖLNÉD? JOGOD, LEHETŐSÉGED VAN HOZZÁ. BÍZOM BENNE, MÉG DICSÉRETET IS KAPSZ ÉRTE!

34417 2012.06.18. 20:03:36

37. lord 2012. 06. 18. 19:54 ha kifejtenéd, mégis, kitől várhatok dicséretet? vagy úgy gondolod, dörgölődzöm valahová? ejnye... ahhoz képest, hogy nem olvastad el, elég vastagon szóltál hozzá.

11677 2012.06.18. 20:16:18

Rasid! Nem tudom miért, de valahogyan most az eszembe jutott, hogy gyerekkoromban volt egy anyakecskénk. Marcsa volt a neve, a pilisi piacon vettük. A nőstény kecskék általában egy, ritkábban két gidát ellenek. Marcsa, kivételes kecske volt! Minden évben HÁROM gidát ellett! A három gidának több tejre is van szüksége, mint egynek, vagy kettőnek, ezért aztán Marcsa ebben is túl tett más anyakecskén. Ő hónapokig 3 liter tejet adott! Mint tudjuk, a kecske a kérődzők csoportjába tartozik. Elképzelhető, hogy Marcsa kérődzni is jobban kérődzött, mint más kecske? Számomra tanulság: A JÓ KÉRŐDZÉS HASZNA TÖBB GIDA, ÉS TÖBB TEJ!

34417 2012.06.18. 20:28:40

39. lord 2012. 06. 18. 20:16 dehogynem tudod. minden esetre igazán cizelláltan fogalmaztad meg kritikádat. habár a kérődzés eléggé primitív kifejezés. a gumicsont, vagy a szellemi rágógumi disztingváltabb. sajnos, nem elég elégszer újra és újra tárgyalni ezeket a dolgokat. mert még mindig akadnak, akik nem képesek beemelni, értékelni és megemészteni a történéseket, és példabeszédekben keresnek menekülést.

193225 2012.06.18. 20:41:44

Judit, délelőtt 9-kor még a Köztársaság térről mit sem lehetett tudni. Normális nap volt, az emberek az utcán mászkáltak, se több, se kevesebb ember nem volt az utcán, mint máskor. Hogy mikor és miért kezdtek gyülekezni a város különböző részeiből, nem tudom.Délután, ebéd után hallottuk a páncélosok megjelenését és támadását. Ismered Hollós Ervin könyvét? Elég keverése a tényeknek és meséknek, de jellemző a városban kerengő mendemondákra. Zavaros nap volt. Aztán 31-én Dudásék Fő utcai akciója. Na, Istenem, de régen volt és még mindig nem tudjuk az igazat. Lassan felépülnek a legendák, pro és kontra. Pár év és mi sem emlékszünk már.Aztán évtizedek múltán az aktuális politikai hatalom nélkülünk elmagyarázza, hogy , hogy volt. :))) Nincsenek dokumentumaim. Király Béla szerepéről mit tudsz?

11381 2012.06.18. 20:54:30

Király Béla, aki a korházból érkezett meg a Főkapitányságra, ha jól tudom Jánossy ferenc ajánlásával. Ő főleg a szervezendő Nemzetőrség felállitásáva volt elfoglalva. Tudtommal egyetlen fegyveres dologban sem vett részt az események alatt. (November 4.-e után más volt a helyzet, neki sikerült kimenteni egy századot Ausztriába) Apámnak nagyon jó véleménye volt róla, talpig úriembernek és remek szervezőnek tartotta. Életűk végéig tartották a baráti kapcsolatot.

11677 2012.06.19. 00:46:45

40 re: Rasidnak: Lehet, hogy csak a napszúrástól jutott eszembe ez a kecske történet. Hogy mennyire kiváló kecske volt ez a Marcsa, még az is az eszemben van, hogy 1947- ben 400 ft-ért vettük. Akkor a pilisi piac közel volt a vasút állomáshoz, és az eladó a kecskét a piac drótkerítéséhez kötve árulta. Mi nagyon szerettük Marcsát, a legkedvesebb kecskénk volt. Van róla egy "családi" fotóm is, a Szüleimmel fényképeztem le. Csak azért nem vagyok én is a képen, mert akkor még nem volt állványom...

11381 2012.06.19. 01:37:01

Miután Lord 43. hozzászolásodnak semmi köze sincs a témához, igy kéretik törülni.

14742 2012.06.19. 06:07:33

Lordnak! Most, hogy egy kicsit zsidózhattál, egy kicsit ide keverhetted Izrael államát, jobb lett az emésztésed??? Nem akartam beszélgetésbe elegyedni veled, de mindennek van határa. Miért véded a védhetetlent, miért hivatkozol arra, hogy ma fontosabb dolgok is vannak, mint a múlt egy darabjának feltárása? Ha nem tudnád, pont azért, mert a magyar társadalom a mai napig görgeti maga előtt a mindig aktuálisan sértett osztály-réteg-vallási v. etnikai csoportot ért sérelmeket, ahelyett hogy ok-okozati összefüggésben kibeszélné. És az igaz, hogy a késői Kádár korszakban az emberek nagy általánosságban jobban éltek, mint ma, de ez nem a termelés hatékonyságának volt köszönhető, hanem az elfogyasztott aranytojást tojó tyúknak. A kádári igazságszolgáltatásról pedig lehetne regélni. Jó, hogy Kopácsi megteszi.

11677 2012.06.19. 08:13:17

Tudod Rasid, az a szomorú, hogy Te, aki intelligens embernek tartod magad, nem veszed észre, vagy nem akarod észre venni, hogy a Kádározással, nemcsak egy politikai rendszert tettek tönkre, hanem az iparunkat, mezőgazdaságunkat is szétverték. És ebben a szétverésben közreműködtek a politikusaink! A jobboldali azért, mert jobboldali-, a baloldali azért, mert jó kisfiú akart lenni, és eleget kívánt tenni az elvárásoknak, a liberális meg azért, mert semmivel nem jobb, mint a jobboldalinál, csak álszentebb. Timur közelítette meg a legjobban a témát: "Az egész cikksorozat időzítése ... azért hiba, mert muníciót ad, a most terjedő Horthy korszaknak." Persze, többről van szó. Hidd el, az egyszerű emberek jobban megérzik a bajt, mint sokszor az intelligensek. Ahogyan Ady írja: "... siratják a semmit, a másét, a gróf ép tán agarász, érzik titkon, hogy az övék e bús élet és a kalász." A kommunista rendszerekben, ha nem is volt semmi a miénk, újjáépültek, megőrződtek, a régi gyáraink, üzemeink, és új gyártelepek, lakóépületek nőttek ki a korábbi kukorica földekből. A mezőgazdaságunk meg ha kínnal is, keservvel is, de elindult a nagyüzemi gazdálkodás felé, mely a kapitalista gazdálkodásban is a versenyképesség motorja. Tudom, nem voltunk élenjáróak sem ebben, sem abba

11677 2012.06.19. 08:20:45

45-re Lehárnak: Kedves Lehár! Ne izgasd magad, ez még nem is volt az igazi "zsidózás"! Ez részemről csak egy enyhe emlékeztető példa volt arra, hogy ha valakit egy hatalom felruház valamivel, akkor azt azért teszi, mert egyrészt kiérdemelte, korábban már jól szolgálta a rendszert, másrészt azért, mert elvárja tőle, hogy ahová állította, ott helyt is áll.

34417 2012.06.19. 08:54:36

46. lord 2012. 06. 19. 8:13 tévedsz. én nem tartom magam intelligens embernek. tartsanak mások annak, vagy ha nem, azt is túlélem. ez a sorozat nem kádározás, hanem a kádári igazságszolgáltatás bemutatása. semmi köze az iparhoz, mezőgazdasághoz. sajnálom, ha ezt nem veszed észre. milyen muníció a horthy restaurációnak? nem gondolod, hogy ez beteges átkötés? mi köze ennek az egyszerű emberekhez? nem kellene túlspiláznátok, inkább olvassátok, és rá fogtok jönni, hogy amit ti tudtok, és amit a túlélők, az két külön dolog.

34417 2012.06.19. 08:59:29

47. lord 2012. 06. 19. 8:20 lehár helyett mondom: fingod sincs arról, amit most előadtál! akkor és ott tudatos hatalomról és felruházásról beszélni, már megbocsáss, totális háttérismeretek hiányáról beszél! onnan, ahol te vagy, ezt persze így ítéled meg. de ez akkor is csak egy vélemény. javaslom, olvasd el a következő ellenszéki cikket hasonló témában. nem a sorozat része lesz, de egy túlélő beszámolója. azután majd nézheted tovább a köldöködet.

193225 2012.06.19. 10:55:20

Elfajultok. Már egész másról be széltek. De szeretnék Izraelben élni, ahol nyugodtan mondhatom a szomszédnak, hogy te ronda zsidó, legfeljebb azt mondja Nu? lehár, lord nem úgy zsidózik, nem erről van szó. Nem értem, hogyan lett a zsidó szó az irigység az utálat és minden aljasság szinonimája. Irigyeljük a zsidók pénzét, gyönyörű lányait, okosságát, na jó, nem szeretjük a libát, csak a máját, és aljasságnak tartjuk azt a tisztességet, amit mi soha nem fogunk elérni. Az emberek, akik törvények szerint élnek, akik őrzik hagyományaikat,... A francokat beszélek nektek, úgysem értitek. Na, zsidózzatok egy kicsit. Az Isten is kiröhög benneteket. A zsidók Istene, zsidó fiával és a zsidó anyával. Hülyék. :)))

11677 2012.06.19. 10:59:11

49-re Rasidnak: Tudod Rasid, nem fogok abban versenyezni, hogy máshoz viszonyítva milyen fingom van mihez. Csak a tájékozódásod érdekében írom le - Mindszenthy is amikor kiengedték a börtönből 56 ban mielőtt nyilatkozott volna, előbb tájékozódott -, hogy fiatal honvéd főhadnagyként, egy harckocsi egység üzemanyag ellátó tisztjeként Marcali helyőrségben átéltem 56-ot. A lényegét illetően - nem mesekönyvekből, hanem személyes tapasztalatból - ismerem az előzményeit, a mozgató rugóit, és a főbb eseményeit is.

11677 2012.06.19. 11:15:42

50-re Shakespaeranak: Jó ez a "zsidózás". Aki "zsidózik", az antiszemita, és aki antiszemita, az ellenség. És mivel a zsidó is ember, ő sem szereti ha a szemébe mondják az igazat, neki is ellenséget kell keresni és találni. És erre nagyszerűen alkalmas ez a bélyeg, hogy "antiszemita!" Így aztán egyre bővül - "zsidózó" zsidókkal is(!) - az antiszemitatábor.

34417 2012.06.19. 11:46:20

51. lord 2012. 06. 19. 10:59 aha. mint üzemanyag ellátó tiszt, marcaliból. hát, jó messze látó szemed lehetett, ha onnan meg tudtad ítélni. a fene se hitte volna, hogy egy fiatal főhadnagyot tájékoztattak az előzményekről, a mozgatórugókról. hogy nagy imre miért is nem ment hozzád eligazításra, pedig akkor biztosan nem lett volna ennyire naiv! tkp. mit is védsz te itt? mint jól tájékozott, csak nem meghazudtolod kopácsit, szemenyeit és a többi visszaemlékezőt? ejnye...

34417 2012.06.19. 11:51:17

51. lord 2012. 06. 19. 10:59 nem mellesleg, a visszaemlékezések olyan kulisszatitkokról szólnak, amikről neked- maradjunk a kevésbé közönséges fogalomnál - halovány lila segédfogalmad se lehetett. honvéd főhadnagy, mi? és mégis, nem voltál elvtárs, pártagkönyved se volt, mi több, nem is kádereztek le, mielőtt egyáltalán tisztiiskolára mehettél volna? üdítő kivétel lehettél rákosi gyökig kommunista tisztikarában.

193225 2012.06.19. 12:03:53

rasid, ne személyeskedj! lord sem tette.

34417 2012.06.19. 12:10:14

55. Shakespeare 2012. 06. 19. 12:03 mondhatnám, hogy közöd? ott még nem tartunk, hogy kioktass. de nem teszem. lord dehogy személyeskedett, annál sokkal kifinomultabban szólt be, dörgölődzés, fejőskecske és egyebek. semmi köze megjegyzéseinek a postban leírtakhoz. én meg, mint tudjuk, nem tartom intelligens embernek magam, így hát nyugodtan lehetek smirglipapír finomságú.

193225 2012.06.19. 12:36:32

rasid, nyertél. Igazad van. Tényleg semmi közöm hozzá./d.

11381 2012.06.19. 16:22:34

'És az igaz, hogy a késői Kádár korszakban az emberek nagy általánosságban jobban éltek, mint ma, de ez nem a termelés hatékonyságának volt köszönhető, hanem az elfogyasztott aranytojást tojó tyúknak." Nevezzük meg, jó? Az 1963 óta felvett nyugati kölcsönöknek, aminek a kamatjait még mindig fizetitek. Merthogy nincs ingyen ebéd sehol.

11381 2012.06.19. 16:25:44

Ja, és Lehár gondolom tudna néhány beszámolót küldeni arról, hogy Izraelben mennyit is ér egy zsidó ember, katona, vagy rendör élete, ha már a szimbolumokról is volt szó. s miután nekem is van közvetlen családtagom, aki volt izraeli katona, igy az Ő beszámolója szerint tudom, hogy ott sem az "eszmét", hanem az embert védik elsősorban.

11677 2012.06.20. 14:15:49

58-ra Kopácsinak: Te is tudod Juditkám, hogy ezeket a kölcsönöket nem a hazánktól elszakadt magyarok fizették, és fizetik ki, hanem azok, akik itt maradtak Magyarországon. És azt a 20 milliárd - 56-os árfolyamon - forintot is az itthon maradottak fizették ki - az emberéleteken túl -, amibe a forradalmi hevület került.

11381 2012.06.20. 22:37:29

Lord és kik élték fel a kölcsönöket? Akik elmentek Magyarországról? Vagy akiknek "normálisabb" élete lett ezáltal. De, mint mondtam, nem árt ha tudjátok az árát is.

11677 2012.06.21. 00:18:36

61-re Kopácsinak: Tudod jól, hogy a "felélés" élvezete - kamatokkal együtt - számotokra is nyitva állt. Egyébként meg hidd el, hogy az átlagembert nem érdekelték a koncepciós perek! Az sem, hogy ölik egymást a kommenista vezetők. Gondolod, ha például ma Kövér ellen per indulna, azért. mert elment Nyírő temetésére, és felakasztanák, valaki is a füle botját mozgatná? A kommunisták bolygatták Rajk újra temetését is - meg is lett belőle a hasznuk, meg Nagy Imréét is. Az átlagembert az érdekli, hogy tud-e a gyerekének holnap kenyeret adni. És ma Magyarországon huszonkét éves demokratikus kapitalista rendszerünkben ezt nagyon sok szülő nem mondhatja el. Itt van a gond! És ez a gond! Nem az, hogy mi volt 50 évvel ezelőtt. Szomorú, hogy nem érted meg! Vagy tényleg nem is akarod megérteni??!!

65469 2012.06.21. 09:21:17

58. Kopácsi A vitának ahhoz a részéhez szólnék hozzá, hogy itt az ország "megette az aranytojást tojó tyúkot", amikor jólétet finanszíroztak a külföldi hitelekből. No hát ehhez csak annyit, hogy a politikai vezetésnek volt ez a döntése, hogy elfedjék a szocializmus gazdasági problémáit. Tehát a hatalmuk megszilárdítása érdekében vették fel a hiteleket, ami sikerült is nekik. A lakosság jóléte relatív volt, egyetlen nyugat-európai országgal sem volt összemérhető az a jólét, sőt a lemaradás akkora lett, hogy ma már a koldusszegény görögöknek is kétszer akkora a GDP-jük egy főre vetítve, mint nekünk. Ez a lemaradás a XX. század második felében történt, nem történelmi örökség volt! Egyébként ez az államadósság a privatizáció nyomán kezelhető mértékűre csökkent, tehát ma nem Kádár hitelét, hanem azt kell visszafizetni, amit 2001 óta csináltak nekünk a pártok, akik mindig szavazatot vásárolnak.

34417 2012.06.21. 11:40:30

mindenkinek: következő rész holnap!
süti beállítások módosítása