Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gyurcsány és a magyar jövő

2012. május 15. - Harun al Rasid

egy gondolkodó ember írása

egy gondolkodó ember írása

"Gyurcsány Ferenc némelyekből rajongást - másokból (enyhén szólva)elképedést vált ki. Hozzám a rajongás áll közelebb. Még ha egyben-másban magam is értetlenkedtem. (Hogy eleve elkerüljek félreértést, félremagyarázást, utóbbiakat csak címszavakban jelzem, hisz’ tudom, igazi auktoruk jóval idősebb a Gyurcsány-korszaknál. Ő legföljebb örökölte e terhes koloncokat. Egyik-másik tehertételt felismerte, szenvedélyesen frissítésbe is kezdett, ámde a baloldal olykor zsugori, kisszerű, félszeg (és szegényes) sajtópolitikája, az internetes lehetőségek (lásd Klubháló) alábecsülése nálunk ma is pregnáns; amiként már-már elviselhetetlen a baloldal  képtelensége az ifjúság megszólítására, s a mai munkássággal a szoros kapcsolat kialakítása; érthetetlen a nemzeti érdekek-érzelmek mintegy mellékes, szegényes megjelenítése a szocialisták szellemi arculatában, akárcsak álláspontunk halksága, töredezettsége, tétovasága a határon túli magyarok tekintetében … Nem folytatom a felsorolást.)

Mindezek nem Gyurcsánynak tudhatók be, hiszen forrásuk évtizedekkel öregebb nála. Csakhogy bármilyen lendületes, eredeti, újító alkat Gy. F., ezekkel és más szürke foltokkal neki sem sikerült megbirkóznia. Bár tagadhatatlan: ezek és a baloldalt korlátozó más szürke foltok, politikai szürke hályogok nem kerülték el a figyelmét. A győzelem ezek tekintetében alaposan késik: jobb bizonyításra a legutóbbi választásoknál nincsen szükség.

És én mégis rajongója vagyok Gyurcsánynak. Holott (82 évesen) már rég nem vagyok az a lelkes kamasz, aki valamikor voltam. Tollat azonban azért ragadtam, mert a magyar baloldal (a fentebbi, töredékes hiányleltár is tanúsítja) éppen a gyurcsányi erényekben szűkölködik – és épp Gyurcsány tűnik el a csapatból? Amikor több eredetiségre, politikai és szellemi erőre, az erő tudatára, fantáziára, alkotó találékonyságra, összefogásra, növekvő szellemi értékre, műveltségre van szükség a baloldalon?!

+++

Ha a hatalmi képlet beteljesedik, azaz néhány ezer dúsgazdag és sok millió új, ipari, mezőgazdasági és szellemi jobbágy, kiszolgáltatott csóró országa leszünk, fegyveres náci osztagokkal – sokaknak, azaz Magyarországnak mindenképp késő lesz.

Bodor Pál  (DIURNUS)"

Ez az írás az ellenszek.hu oldalán jelent meg

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr258309816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

relatív 2012.05.15. 21:00:40

Nincs okom a neves publicista ( író ! ) írását negligálni, hiszen teljes mértékben osztom az írásban ( és annak gondolatiságában tovább mélyedve ) megfogalmazottakat mind az eszmeiség, mind a személlyel kapcsolatban. Azt azonban nyomatékosítani kell a hivatkozott személlyel kapcsolatban - e gondolatok erősítése érdekében IS -, hogy bármiféle, az általánosan ismert tevékenységének során elkövetett hibát nem a téves ismeret, hanem a törekvéseinek változó körülmények közt való megvalósítása generálta. ( az emberi gyengeség egyes esetekben megjelenő kiemelése IS az irigyeinek tulajdoníthatóak ) Kiemelhető, hogy megismert képességei a hasonló helyzetbe kerülők közt IS említésre méltóak, a gyakorlatban senki sem tudott az ismert körülmények ellenére jobb eredményt felmutatni. Mindezek ellenére - szerintem - nem a személyben való gondolkodás vezethet valamiféle kedvezőbb körülmény kialakításához, hanem a folyamatok lehetséges legjobb felhasználása, amihez a blogban említett személy, személyek áldozatos munkája szükséges a kedvező eredmény elérése végett !

10940 2012.05.15. 21:28:09

Nyilvánvaló, hogy csak szeretnék, ha eltűnne. AZ MSZP éppúgy, mint a Fidesz. Na, ezért marad. :) http://greczy.blog.hu/2012/05/15/a_szakdoli_gate_vege_gyurcsany_nyert

12910 2012.05.15. 23:07:46

az mszp juttatta lehetetlen helyzetbe Gyurcsányt, aki egy percig is azt gondolja, a megváltó ebben a mai politikai helyzetben a baloldali párt lesz, hatalmasat téved. az mszp éppen olyan romlott mint a fidesz ezért van útban a DK de az emberek nem hülyék, csak idő kell nekik amíg leesik az a kurva nehéz tantusz...

229059 2012.05.15. 23:36:19

3. yankari 2012. 05. 15. 23:07 De sokan akik nem látják hogy leesett a tantusz,reméljük meghallják a koppanását.

11256 2012.05.16. 02:45:42

helyettem + yankari: tényleg ez a helyzet! ("Az MSZP éppúgy, mint a Fidesz." + éppen olyan romlott, mint a Fidesz) hozzátenném, hogy Mesterházy minden jel szerint ugyanolyan hataloméhes, mint Orbán.

11951 2012.05.16. 09:25:57

Azt hiszem sok mindenben igaza van az előttem szólóknak.... Szerintem mindkettő megosztó (MSZP, DK),ami a baloldali szavazókat illeti.... GYF-től pedig úgy félnek,mint ördög a tömjéntől,ami mégis csak őt igazolja..

204112 2012.05.16. 10:14:23

Diurnus mindenkori tisztelőjeként - fiatalkorom újságírói etalonja Ő - jegyzem, hogy rajongója, Gyurcsánynak, ugyan nem vagyok, de a képességeit, úgy érzem, eléggé tisztán látom , s bár ripacskodásaival sokszor lerontja a saját eredményességét , ki merem jelenteni, hogy jelen pillanatban , ideológiailag Ő a legfejlettebb politikusunk, legalábbis az ismertek közül. Az MSZP-t illetően teljesen tanácstalan vagyok. Még az sem világos , mit akarnak, merre tartanak. Ami velük kapcsolatban aggasztó lehet, az az, hogy nem is mutatja magát ütőképes fiatal csapat. Azt hiszem, ennek a pártnak már nincs jövője, ami meg fog erősödni, az a szociáldemokrácia, a civil szerveződés.

relatív 2012.05.16. 11:14:56

5. evianna -hoz ! Honnan veszed ezt ? Mi mutat a 'hataloméhségére' (?), és az összehasonlítás pedig egyenesen hiba ! Egyébként a pártok törekvése határozza meg a támogatás lehetőségének nagyságát, ( de kivéve egyes aljasságra indukált párt esetét ! ) nem a személyek tulajdonságai !

69910 2012.05.16. 11:44:48

Diurnus nagyon jól látja a helyzetet. A baloldal helyzetét. De ezt már sokan megtették és publikálták is ebbéli véleményüket. S az is fennáll, hogy a lényeget tekintve helyes a meglátásuk. De ez nem elég. Nagyon nem. És ha még sokan teszik ezt, akkor sirámmá egyszerűsödnek le a jó helyzetelemzések. A hogyan továbbra, azonban senki sem vállalkozik. Mert nem ismerik a lakosság, a szavazók "igényeit". Mert ezek az igények, melyeket a tömegek elvárnak, amire mozdulnak, azt a baloldal nem tudja kielégíteni. Nem azért mert nincs elég okos embere hozzá, hanem semmiféle baloldali érv sem tudja ezeket az igényeket kielégíteni. Erre a baloldali eszme alkalmatlan. Ugyanis a baloldal szándéka, érvei, a nagy tömegek számára unalmasak. Máshoz vannak szokva. Az akciófilmeken nevelkedő erkölcsök, elszoktatták az embereket a gondolkodástól. Tetszenek a nagy durranások, a nagy duma, a huszárvágások, az üres ígéretek, a forradalmi lendület. Ma a tömegek nem gondolkodnak. A tömegeknek tetszenek a nagy hazugságok. Jobban elhiszik, mint a kicsiket. A kicsiken megsértődnek, de nagy hazugságok tetszenek. (ezt már Hitler is felfedezte és le is írta. Olvasható az életművében) Gyurcsány "hazudtam" igazmondásán felháborodott a nép. S ezt alaposan fel is tuningolták. De amikor a nagy felháborodást vezénylő Orbán tett vallomást, miszerint "ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit csinálok", azaz bevallotta hogy hazudott és hazudni is fog ezután is, arra semmi reakció a tömegek részéről nem volt. Orbán nagy és mégnagyobb hazugságai jó talajra hullanak. Az is elfogadott, hogy jól mennek a dolgok az országban, hogy gazdaságunk szilárd talajon áll, hogy rólunk vesz majd példát a tutyimutyi Európa. Jól hangzik, de mindenki tudja, hogy nem igaz, hogy hazugság. És semmiféle észérv nem ellenszer erre. Süketek erre a fülek. De dagadnak a keblek Orbán Európát kioktató hasbeszélésére. Tehetetlen a baloldal? Igen, ezzel szemben tehetetlen. Erre nincs baloldali érv. S nem talál rá sem Diurnus, sem a baloldali tehetetlenséget bírálók. És eszükben sincs máshol keresni a hibát. Mert a hazugság az harsog, a védekezés hangja nem tud harsogni. A hazugság, ha jól dramatizálják, jól hangzik. Fel lehet emelni a végére a hankot és felkiáltó jellel pontot tenni rá. De a védekezés a gyengeség jele. Nincs felkiáltó jel utána. S tart ez mindaddig, míg Orbán hazugság váráőnak lőporraktára, ki nem fogy a municióból. Mert a nép mindaddig reméli életét, életben maradását míg a vonatja Auscitsba nem ér. Orbán ellen ma nincs orvosság. És félő, hogy ha mozdul a nép, akkor nem balra, hanem még jobbra mozdul. S az lesz a nemzethalál. Százados.

relatív 2012.05.16. 11:54:38

9. szazados90 2012. 05. 16. 11:44-re Remek meglátás, és a párhuzam a Kossuth díjas író korábbi megjegyzésével egyértelmű !

263927 2012.05.16. 12:06:45

Minden tiszteletem mellett, úgy gondolom, Pali bácsi nem jól látja a helyes irányt, de tiszteletben tartom a véleményét!

69910 2012.05.16. 16:13:18

10 re. Úr Bán egy olyan kór, amire nincs medicina. Ő az Antrax.

34417 2012.05.16. 20:54:24

no comment https://lh5.googleusercontent.com/-KKjKmd551xE/T7P3gU8kDrI/AAAAAAAABn8/kdNZopSZ8Ls/w716-h537-k/178942_144662069000146_1037521298_n.jpg
süti beállítások módosítása