Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A sátán hadai összezártak!

2012. február 26. - Harun al Rasid

avagy Wittner M. igazi arca

avagy Wittner M. igazi arca

Oknyomozó írás egy "szabadságharcos" kulisszatitkairól.

"Köztársaság tértől a szélsőjobboldalig.Hóhér, vigyázz! – Egy Fidesz-propagandafilm előélete.

Wittner Mária (a Fidesz MPSZ országgyűlési képviselője) 1937-ben született Budapesten. Apját – elmondása szerint – nem ismerte, anyja nem törődött vele, szüleiként, a liberális ideológiából a konzervatív keresztény nemzeti körök eszmeköréhez történt csatlakozását követően, a karmelita rend nővéreit tisztelte. Önéletrajzában az olvasható, hogy az 56-os harcokban a kezdetektől részt vett, majd, állítása szerint „november 4-én a szovjet tankok megtorló mészárlásaiban” megsérült (egy akna szilánkjaitól az Üllői úton). Közel egy év elteltével letartóztatták és „fegyveres szervezkedésben való részvétel, illetve az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés, többrendbeli meg nem állapítható gyilkossági kísérlet, fegyveres rablás és tiltott határátlépés” miatt Tutsek Gusztáv népbírósági tanácsa 1958. július 23.-án első fokon halálra ítélte – ezt az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa, mint másodfokú bíróság, 1959. február 24-én életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta.

Társait, a Corvin közi fegyveres felkelők perében, részben az Ő vallomásaira alapozottan, Sticker Katalin, Kóté Sörös József és Tóth József esetében halálos ítélettel sújtották – a fiatalkorú Varga János, Neumann Tivadar, Bertalan Pál százados, Kludsky Géza és Máté Ferenc 8-13 év börtönbüntetést kapott.

A halálraítélteket 1959. február 26-án végezték ki a Budapesti Fegyház és Szigorított Börtön („Gyűjtő”) területén.

Az 1990 után megalkotott legendárium szerint „Kétszáz nap a siralomházban eltöltött kínzó várakozás után a másodfokú bíróság életfogytiglanra változtatta ítéletét – 1970-ben szabadult nemzetközi nyomásra”.

A SZABADSÁGHARCOS

Mit ünneplünk, a fél évszázaddal ezelőtti szabadságharcunkra emlékezve? Az 56-os, konfabulációktól sem mentes, legendákat? Azokat, akik még napjainkban is ezekből a legendákból élnek meg?

Wittner Mária természetesen nem várakozott kétszáz napig a siralomházban, hiszen dr. Tutsek (akit a megtorlás éveiben „halálbíróként” emlegettek) első fokon ítélte el, tehát nem volt szükséges várakoznia az ítélet végrehajtására, egyszerűen azért sem, mert az elsőfokú ítélet nem volt jogerős. És mivel hazánkban nem mindenki járta meg a „Gyűjtő” poklát, azt is hozzá kell tenni, hogy csak azok kerültek a „siralomháznak” nevezett őrző cellákba, akiknek jogerős volt a halálos ítélete – így ezek az ítéletek 72 órán belül végrehajthatók voltak. Ezekben az egyszemélyes cellákban már egyedül voltak azok a rabok, akiknek a kivégzésére egy-két napon belül sor került.

Wittner 1937-ben született Budapesten. Származására vonatkozóan – feloldandó az évtizedes vitát – maga az egykori szabadságharcos sem tudna válaszolni. Apja roma volt, vagy esetleg (ahogy újabban szerepeltetik) iráni perzsaszőnyeg-készítő és kereskedő? Erre valószínűleg csak az édesanyja adhatna választ, de ő dajkaságba adta, majd keresztanyja elhelyezte egy karmelita zárdában, ahol apácák nevelték 1948-ig. Még ugyanebben az évben az Üllői úti gyermekotthonba került. Gimnáziumba íratták, de a tanulmányait két osztály elvégzése után félbehagyta.

1956. október 23.-án részt vett a Magyar Rádió ostromában és az épület elfoglalásában, de nem fegyverrel harcoló felkelőként: az akkor 19 éves fiatal lány a lőszerutánpótlást biztosította bajtársainak. A későbbi napokban oldalkocsis motorkerékpárral kórházba szállította sebesült társait. Október 25. után a Corvin köziek kötelékében tevékenykedett, a harcok alatt e helyen is főleg lőszert szállított, tárakat töltött és benzines palackokkal (úgynevezett „lánggránátokkal”) látta el a férfiakat. – E helyen ismerkedett meg Havrilláné Sticker Katalinnal, akivel a forradalom napjaiban majdnem végig együtt maradt, és akit (elmondása szerint) 1959-ben mellőle vittek el kivégezni.

Október utolsó napjaiban a Vajdahunyad utca felkelőegységhez csatlakozott, november 4-én, a már említett sérülése után, a Péterfy Sándor utcai kórházba került, ahonnan november 9-én engedték el – ezt követően december 15-én Ausztriába menekült, de innen a karácsonyi napokra visszajött Magyarországra. December 27-én ismét megkísérelte a határátlépést, ekkor azonban elfogták és rövid ideig őrizetben volt. A már ismertetett vádak alapján 1957. július 16-án tartóztatták le, ekkor már a Palack- és Üvegipari Vállalatnál dolgozott…

Az életfogytig tartó büntetéséből 10 évvel a jogerős ítélet kimondása után szabadult – de állításával ellentétben nem „nemzetközi nyomásra”, hanem sokkal prózaibb okok folytán: 1970. március 25-én az akkori kormány közkegyelmi rendelete alapján amnesztiával engedték el a kalocsai női börtönből.

1970-ben varrónőként helyezkedett el, előbb a fővárosban, majd Dunakeszin és Gödön. Évekig Szolnokon lakott, itt ment férjhez egy alkoholistához (e házasságból gyermeke is született), akitől később elvált. 1980-ban került sor az ötvenhatos sérülése miatti gerincműtétre, ezt követően rokkantnyugdíjasként élt.

A demokratikus ellenállás legvégén, 1989-ben ismerkedett meg a Krassó György körül tömörült Magyar Október Párt (MOP) tagjaival, tüntetett az ellenzéki kerekasztal-tárgyalások, majd a listás választások ellen, e mellett, bár nyilatkozataiban többször elmondta, hogy gyermekét a börtönévei idején egy párttitkár segítette, nevelte - súlyosan kifogásolta az egykori „elvtársak” részvételét az 56-os emlékünnepségeken.

A DEMOKRÁCIA ÖRVÉNYEIBEN

Bár a rendszerváltozás első éveiben liberális felfogását és szociális érzékenységét hangsúlyozta - Wittner Máriát eleinte köztudottan jó kapcsolatok fűzték Göncz Árpád köztársasági elnökhöz (budapesti, XIV. kerületi lakását is az ő közbenjárására kapta) – 1990 után az erősen jobboldali POFOSZ kegyeleti és szociális elnökhelyettese lett, majd Boross Péter politikussal az 56-os Alapítvány kuratóriumi tagja, 1993-tól pedig a volt politikai foglyok közül egyedüliként Szabadságharcosokért Alapítvány Lakásfelmérő Bizottsága elnöke lett.

A bizottság elnökeként a mátyásföldi bajtársi otthonok elosztása miatt súlyos konfliktusokba került az egykori harcostársaival, főleg Pongrátz Gergely „Corvin-közi főparancsnokkal” és emigráns barátaival, akik még a tettlegességtől sem riadtak vissza. Éles támadások érték a Magyarok Világszövetsége részéről is. – „Wittner Mária soha nem volt szabadságharcos, és fegyver akkor volt a kezében először, mikor egy fotós előtt pózolt. Mint maga is nyilatkozta 1991. október 18-án: eszmeiség nem vezérelte. Harci cselekményekben nem vett részt, így tisztségeit és kitüntetéseit is indokolatlanul kapta” – tartalmazta az a levél, melyet 11 ötvenhatos szabadságharcos írt alá és küldött el az akkori munkahelyemre, a Pest Megyei Hírlap illetve az Esti Hírlap szerkesztőségeibe, válaszul a „Ne adjátok fel a Corvint!” címmel megjelent írásra.

Akkoriban még következetesen fellépett a történelemhamisítások ellen – részt vett az Iván Kovács Emlékbizottság felállításában, még később az 56-os Emlékbizottság tagja lett a liberális beállítottságukról ismert Donáth Lászlóval, Halda Alízzal, Hegedűs B. Andrással, Litván Györggyel és Mécs Imrével együtt. Az igazság elkötelezettjeként lépett fel akkor is, mikor az ügynökügyben (a „Nyugodt az álma, elnök úr?” című írás megjelenése után) hajlandónak mutatkozott tanúvallomást tenni dr. Torgyán József ellen, aki a megtorlások kezdetén a hírhedt Tutsek-bíróság fogalmazójaként tevékenykedett.

Évek múltán, a radikális metamorfózisa idején, mikor Torgyán már Orbán Viktor szövetségese lett és elhangzott a híressé vált parlamenti beszéde, végletesen leegyszerűsödött minden: az 56-os történetek is lassan-lassan elhalványultak előadásaiban – retorikájában a jó népnemzetiek és a gonosz liberálbolsevikok kerültek előtérbe.

2001-et követően alapvető változást tapasztalhattunk magatartásában és politikai nyilatkozataiban. A korábbi barátait, akik segítették élete kritikus szakaszaiban, elfelejtette. Elfelejtette ugyanúgy, mint a korábbi küzdelmeit és az Iván Kovács-bizottság törekvéseit is, melyet az új évszázad első éveiben már nem tekintett időszerűnek.  (Foto: Dr.Morvai Krisztina, a szélsőjobboldali párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom EP-képvislője és W. M. Fidesz-képviselő)

Liberális korszakában, a kilencvenes évek elején, még úgy vélekedett, hogy „köztudottan, a nyilasokból lettek a legvéresebb szájú kommunisták, mert nekik kellett a legjobban bizonyítani” – de a parlamenti beszédét követően már csak a szovjeteket tartotta megszállóknak, míg a németek oldalán harcolt magyarokat (értelemszerűen Szálasi katonáit is) hősöknek. Az Orbán-kormány bukása után stílusa alpárivá változott: az EU-ellenesség és globalizáció-ellenesség mellett beállt Mécs Imre – a másik halálra ítélt 56-os rabtárs – molesztálói közé, egyértelműen kiállt a szélsőjobboldali hangnemet megütött Vasárnapi Újság és a Bencsik-féle Demokrata mellett, miközben mind jobb kapcsolatokat épített ki a rasszista Jobbik Magyarországért Mozgalommal illetve az Ekrem Kemál György és Budaházy György vezette neonáci utcai harcosokkal.

HÓHÉR, VIGYÁZZ!” – EGY FIDESZ-PROPAGANDAFILM ELŐÉLETE

Századunk első évtizedében úgy külföldön, mint a 2006-ban Fidesz-listán az Országgyűlésbe került képviselő hazai fellépései alkalmával, a „nemzeti elkötelezettségű” tömegek ünneplése közepette vetítették a „Hóhér, vigyázz!” című filmet, amely Wittner Mária ötvenhatos hőstetteit volt hivatott bemutatni, illetve a volt politikai elítélt előadásában az általa bemutatott, javarészt köztörvényes bűncselekményekkel is vádolt, egykori bajtársai mártíriumát…

A történelmi kalandozások helyett a főszerep az érzelmeké: a kőkemény perceké, amiket korunkbeli fiatalok éltek át az utcákon elvérezve, vagy a siralomházban eltöltött hónapoké, amíg megváltásként el nem jött értük a hóhér kötele. – A filmben több helyszínre kalauzolnak el minket: többek közt a siralomháztól kezdve az apácákhoz, akik felnevelték a későbbi szabadságharcost, a vérbe fojtott 50. évforduló emlékezetes színtereire és a Parlament folyosóira is… Hallottunk Wittner Mária barátnőjéről, Katiról is, akivel nyolc hónapon keresztül voltak cellatársak, majd aki felemelt fejjel ment az akasztófáig. Névtelen hősök és kivégzettek kelnek életre – egy-egy régi fénykép, vagy éppen Wittner Mária, őket sosem feledő emlékezetének hatására” – írta az egyik szélsőjobboldali újság, az objektivitást vagy még inkább a kritikai szemléletet mellőzve. (Mert honnan is tudhatták volna a megbabonázott nemzeti érzelmű nézők, hogy kik nevelték fel és hogyan Wittner Máriát… és miként ment felemelt fejjel az akasztófáig Havrilláné Sticker Katalin?)

Az elkészült filmet a Magyar Média Iskola jeles személyiségei, Siklósi Beatrix és Matúz Gábor készítették, a zenei aláfestést Jenei Szilveszter, Adorján András és Kocsis L. Mihály alkották meg Waszlawik „Gazember” László tangóharmonikás, Bokor Tünde erdélyi népdalénekes és a nemzeti radikális Kárpátia zenekar közreműködésével… - a stáblista tanúsága szerint.

Arról, a nemzeti körökben magától értetődő módon, szó sem esik, hogy az elkészített filmalkotás alapötletét és részben a bemutatott dokumentumokat is a film alkotói (nincs rá jobb kifejezés) lopták. A történetet – tanúsíthatóan – először az Amerikai Magyar Értesítő hasábjain tettem közzé 1994 októberében, a jelzett lapszám 5-6-7 oldalain, majd a magyarországiak az Igazunk ’56 III. évfolyam 11. számában olvashatták. Később pedig, engedély nélkül, változatlan szöveggel, a Szittyakürt 1995. januári számában tette közzé „Hóhér, vigyázz a hajamra – In memoriam Sticker Katalin” címmel. A forradalom és szabadságharc napjaiban készített fotó dokumentumok - melyeket Leslie Toth (Tóth László) küldött el címemre az Egyesült Államokból- is először ezekben az újságokban jelentek meg, de az említett jeles alkotók, azon kívül hogy némileg változtattak a címen, még az „egyebek” között sem említették meg az alapmű szerzőinek a neveit…

Azt, hogy a főhős, Wittner Mária, a neki nyújtott segítségért és a legenda alapját képező, nemzeti színűre kozmetikázott írásmű felhasználásáért még köszönetet sem mondott – az ebben a szép új, nemzetiszocialistává lett világban már igazán érthető.

Szemenyei-Kiss Tamás

ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖNYVTÁR BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE KÉZIRATTÁR, FOND 567 JELZETŰ GYŰJTEMÉNY FELHASZNÁLÁSÁVAL"

Nos, erre szokták azt mondani, hogy: álljon meg a nászmenet, pöcse van a menyasszonynak!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr648309690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2012.02.26. 10:07:25

Bizony, érdekes, h miért nem lelhető fel sehol sem a kihallgatásáról és halálos ítéletét kimondó eredeti jegyzőkönyv! Van egyáltalán ilyen? Mariska nénnye miért nem lobogtatja?? :-))

34417 2012.02.26. 10:16:42

1. raptor 2012. 02. 26. 10:07 édes öregem, vannak dokumentumok, amik képesek eltűnni az egyik irattárból a másikba történő átszállítás során, az archiválás során, sőt, két emelet közt is. furcsán tudnak viselkedni ezek a fránya dokumentumok!

163107 2012.02.26. 10:26:15

Meg kell annak valahol lenni. Már csak oka volt a Kádár rezsimnek a Nagy Imre hlálra ítélésének körülményeit eltitkolni, mégis megtartották, százszor eltüntethették volna. Csak kutatni kell. Egy Kenedy, ha akarja, megtalálja. Volt anyja? Nem volt anyja? már ez is gubancos nála, mint minden: "WITTNER MÁRIA ÉLETE Interjú: Boros Károly Az útravalót én nem a családtól kaptam, mert anyámat nem is ismertem. Nagymama beadott a karmelitákhoz kétéves koromban, ők neveltek fel tizenhárom éves koromig. Akkor államosították az intézetet, 1950-ben. Nagyon szerettem ott lenni náluk. – Édesapját sem ismerte? – Csak sokkal később a nevelőintézeti igazgatóm tudta meg édesanyámtól, hogy perzsa volt. – Miért került újra intézetbe? – Anyám mindig fenyegetett azzal, hogy bead a menhelyre. Ott jártunk el előtte az Üllői úton, tudtam hol van, egy alkalommal beadtam magamat. Túl sokat fenyegetett, én meg valóra váltottam a fenyegetését. Tizenhárom éves voltam. – Állami gondozottként mit tudott kezdeni ebben a helyzetben? – Fél évig szoptattam a fiamat, de aztán be kellett adnom állami gondozásba, nem volt más választásom. Feljöttem Pestre, hogy valami munkát találjak, ez 1956 februárjában volt. Kaptam egy papírt az igazgatómtól, hogy egész rokonságom Pesten van, ezzel kérhettem letelepedési engedélyt – akkor csak így lehetett a fővárosban munkát vállalni. Elmentem anyámhoz, hogy legalább addig jelentsen be a lakásába, amíg találok munkát, de nem jelentett be. Így aztán alkalmi munkákból éltem, és albérletben laktam. Ezért csak három hónapra szóló ideiglenes tartózkodásit kaphattam...."(innen jönnek a hőstettek)

114634 2012.02.26. 10:26:24

2. harunalrasid (szerkesztő) Érdekes, h "harcostársának" Havrilla Bélánénak, akit halálra ítéltek és ki is végeztek, meg van! W.M.-é, aki még az utolsó éjszakáján is vele volt, nincs! Nem kell nagy képzelőerő, h miért!! :-))

163107 2012.02.26. 11:12:07

http://viennahu.eu/velemeny-a-magyar-koztarsasag-vegnapjai/

14479 2012.02.26. 12:51:18

Széchényi - a könyvtár...

163107 2012.02.26. 13:10:24

Pare. ilyen apróságot az ember már észre se vesz. Hiba. A könyvtárat Széchényi Ferenc alapította, aki így írta a nevét. Ezt valóban illene tudni, és helyesen alkalmazni a kutatónak.

163107 2012.02.26. 13:11:36

Egyébként ez a fotó is megérne egy meghallgatást egy szakorvosnál (mármint az eredetije), akárcsak a vizenyős szemű.

34417 2012.02.26. 13:22:48

6. Pare 2012. 02. 26. 12:51 teljesen lényegtelen. ennyi a hozzáfűzni valód az egészhez? de azért kösz, hogy elolvastad, az utolsó betűig:-)

34417 2012.02.26. 14:16:49

[Osszián](#1337161) és ez csak pozsgay - igaz, valahogy ott is szóba került wittner - de azért van ott még sok egyéb kollaboráns, de hát, mint tudjuk, a mi kommunistánk jó kommunista...

2012.02.26. 17:53:13

Szépen megemlékeztél a kommonizmus áldozatairól a kommentelőddel együtt.

114634 2012.02.26. 18:05:44

Egy kommentár valahonnan: "Anonymous Még sajnálnám is a szerencsétlent, ha nem lenne annyira visszataszító mint ember...Ember? Miféle felmentést adhat a világ egy többszörös gyilkosnak? Hogy halálra volt ítélve? Sokan mások is, mint Göncz Árpád,...és amazok mégsem lettek ilyen gyűlölettől fröcsögő ember alatti lények...Sajnos visszaköszönnek Radnóti szavai: "Oly korban éltem én e földön, mikor besúgni érdem volt, s az áruló, a gyilkos, a rabló volt a hős..."" Szerintem nagyon illik rá!!

34417 2012.02.26. 19:23:36

[hé](#1337361) wittner a kommunizmus áldozata lenne? miért is? amúgy a kommonizmusnak nem voltak áldozatai, de még a kommunizmusnak se, olyasmi ugyanis nem volt magyarországon. csak neked, okulásul: kommunizmus – olyan politikai és gazdasági ideológia és utópia, amely úgy számolná fel a társadalmi egyenlőtlenségeket, hogy megszün­tetné a magántulajdont, s helyébe kollektív tulajdont léptetne. A kom­munizmus a szocializmus radikális, forradalmi, antidemokratikus leága­zásaként is meghatározható. Marx, a szocializmus ideológiájának kidol­gozója úgy vélte, hogy a szocializmus átmeneti állapot, amelyet felvált a kommunizmus: a gazdasági és politikai egyenlőség, a közösségi szolida­ritás osztály nélküli társadalma. A kommunizmus mint politikai eszme célja az egoista kapitalista rendszer megdöntése és a munkásosztály teljhatalmának megvalósítása. nnna. ha ezt megértetted, akkor talán azt is felfogod, hogy egy -izmusnak nem lehetnek áldozatai, így maga az emléknap elnevezése is hibás. a '48-as forradalomnak voltak áldozatai, a don-kanyarnak is, szálasi uralmának is, mi több, '56-nak is, de azok mindegyike egy eseménysor áldozata volt. áldozatai mindig csak hatalmak, erőszakszervek, kormánypolitikák vannak, de a vezénylő -izmusok mögött mindig emberek állnak. én még nem láttam pártot, se kommunizmust, amelyik elsütötte volna a puskát, de az általa irányított ember igen. de ha már: az az orosz kiskatona, akit fejjel lefelé akasztottak fel, a másik, amelyik a harckocsiban égett benn, a harmadik, akit lelőttek és még sorolhatnám, talán nem - ahogy te fogalmazol - a kommunizmus áldozata volt? a pártház védői nem a kommunizmus áldozatai voltak? sommásan ítélsz, kis barátom.

34417 2012.02.26. 19:28:38

[raptor](#1337370) ez azért erős csúsztatás. ha hihetünk a kutatónak - és miért ne, egy hangyányit hitelesebb, mint wittner a maga gyártotta legendájával - a jóasszony - akkor még ifjú leány - egyetlen gyilkosságot sem követett el, igaz, segítőleg közreműködött, de egy puskát se sütött el. ennyivel tartozunk neki. ez az írás elsősorban jelleméről, és nem a nem létező '56-os hőstetteiről szól. ettől még radnóti szavai igazak...

sirius00 2012.02.26. 19:56:19

....ha tényleg ennyire érdekel a múlt keresése, az találkozik az én érdeklődési szempontjaimmal is, érdekelne, hogy mi szerepel rólad a hármas ügyosztállyal foglalkozó történeti irattárban......ha te kikéred a tiédet én kikérem az enyémet, ....tárjuk a nyilvánosság elé....

34417 2012.02.26. 20:08:16

[sirius00](#1337436) még az elmúlt nyáron kikértem. azt a választ kaptam, hogy a nagyszámú érdeklődésre való tekintettel legyek türelemmel. most, hogy mondod, előkeresem, hogy tudjak egy ismételt kikérést elindítani, hátha már megtalálták. megígérem, hogy a nyilvánosság elé tárom. tudod, amikor megnősültem, tuti, hogy lekádereztek, mert történetesen a honvédelmi miniszter pénzügyi helyettese volt az apósom. persze, lehet, hogy érdemeim elismeréséül:-) upppsz.

179584 2012.02.26. 20:31:51

A cikk utolsó mondata helyett az is ide illenék; hogy "Szar van a palacsintában"!!!

34417 2012.02.26. 20:36:28

17. Marijja 2012. 02. 26. 20:31 mégis, hány embernek ízlik:(

2012.02.27. 16:39:27

13-ra " a kommonizmusnak nem voltak áldozatai" Ja, csak a holoklaustnak? Kettős mérce, ezek vagytok, ennyit tudtok! " volt az apósom" hol volt, hol nem volt, hány volt?

34417 2012.02.27. 17:06:17

19. hé (látogató) 2012. 02. 27. 16:39 akárhány:-) közöd? mintha itt leragadtál volna egy picit:-) na ja.ennyit tudunk. még mindig sokkal több, mint amit te tudsz:-)))
süti beállítások módosítása