Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Kétharmad

2010. április 12. - Harun al Rasid

Vagy mindent, vagy semmi!

Vagy mindent, vagy semmi!

Az igazi veszély akkor jelentkezik, amikor végig gondoljuk a kialakult helyzetet. Elmentünk választani - ki milyen áldozatot hozott érte - és elvettük a kormányzás lehetőségét a Magyar Szocialista Párttól. Nagyon helyes! Bárhol a világon hasonló véleményt alkottak volna az emberek. Követjük továbbá az európai trendek alakulását, hogy teret engedünk a szélsőséges irányzatoknak. A modern demokráciákban ez nem szokatlan folyamat, csak mi figyeljünk erre csodálkozva. A legfontosabb kérdések is eldőlni látszanak, csak a formális megnyilvánulások  hiányoznak. Elemzések, és vélemények fognak elhangzani a következő napokban, hogy mi kell ahhoz, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada. Meglesz, de előre megnyugtatok mindenkit, hogy nem váltunk majd államformát. Nem válunk királysággá, ahogyan ezt sokan megjósolták. A királysághoz király hiányzik, de nekünk nincs ilyen személyünk. Nincs, aki koronával a fején uralkodna az országunk felett, hogy aztán később álruhába bújva járja az utcákat és  falvakat. Van viszont egy olyan személyünk, aki felhatalmazást kapott a néptől arra, hogy egy abszolút parlamenti többséggel rendelkező párt vezetőjeként irányítsa az egész országot. Olyan hatalom ez, ami hatalmas felelősséggel párosul. Bármelyik politikai erő is kapja ezt a nemzetétől, biztosan nem fog tudni élni vele. Azért nem, mert egyik magyar párt sem alkalmas kétharmados többségre. Túlságosan is elragadtatja őket az ilyenfajta szabadság érzete, és járhatatlan utakra helyezi a döntéseik irányvonalát. A nép sohasem profitálhat belőle.

Minden hang, mi elhagyta Orbán Viktor  száját az éjszaka dicsőséggel, de ugyanakkor félelemmel volt átitatva. Olyan dicsőséggel, amire egész életében vágyakozott. De ott lapult a félelem a hangjában, hogy úgy kell megdönteni az éppen hatalmon lévő rendszert, hogy kormányzása alatt ne keljen kompromisszumokat kötnie egyik párttal sem. Nem kell! Nem kell, mert nincsen semmilyen akadály előtte, ami befolyásolna álmainak megvalósulását. Tudja jól, hogy nem elég egy egyszerű többség, mert akkor nem rendelkezne szabad eszközökkel. Centrális hatalma nem lenne tökéletes. Vagy kétharmad, vagy semmi! Megtanulta már egyszer, hogy semmi jó nem sül ki abból, ha bárkit is beenged a döntéshozatalok jogkörébe.

A kétharmadának megszerzése beláthatatlan következményeket hozhat Magyarországra. Azért beláthatatlan, mert hazánkban a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy párt egymaga ilyen totális hatalommal rendelkezzen. A hatásai viszont egyértelmű képet mutatnak számunkra, mert megismerhettük Viktorunk alkotmány fölé helyezett törekvéseit. Nem számít neki semmiféle alkotmány, főleg, hogy kedvére változtathatja ezután. Egy olyan személynek ítéltek korlátlan jogokat, aki csak szavakkal gondolkodik egységben, de tetteiben már csak jobboldali embereket ismer. Jó pár órával ezelőtt még úgy fogalmazott, hogy mindenki miniszterelnökévé szeretne válni, de már többször is bebizonyította, hogy számára  nem létezik baloldali ember, csak jobboldali. Nincs baloldal, csak jobboldal. A liberalizmus egy gyógyítandó betegség, és a szélsőségek is csak rombolásra születtek. Egy ilyen embernek - aki nem tud szélesebb eszmeiségekben gondolkodni - adtunk korlátok nélküli hatalmat. Jobb ha már most tudatosítjuk a fejekben, hogy sohasem fog megválni tőle.

Csak remélni tudom, hogy majd évek alatt megtelik sikerének zamatával, és kevesebb figyelmet fordít a hatalmának egy életre való kiterjesztésére. Ha bekövetkezik, és betonba önti pozícióját, akkor kihal Magyarországon a demokrácia, ami már így is ezer sebből csörgedezik.

Az kívánom, hogy aggodalmam ne találkozzon a valósággal, és évek múlva e sorok visszaolvasása közben ez jusson az eszünkbe:

Milyen badarságokat hordott ez itt össze!


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása