Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Párhuamok, de csak elnagyoltan

2016. június 12. - Harun al Rasid

Természetesen Orbán – akit némi eufémizmusssal pusztai Putyinnak is szokás nevezni – és Putyin közt.

Valamilyen okból Orbán szükségesnek tartotta megjelenni a legfőbb ügyészségen, és ott eligazítást tartani, mi szerint a rend és a rendteremtés a kormányzat jövőbeli feladata, és ehhez az ügyészséget fogja használni. Azt az ügyészséget, ami jobb helyen a kormányzattól független hatalmi ágazat, azonban, mint tudjuk, Magyarország nem jobb hely.

Nyista gazdasági növekedés, nyista jólét, nyista szociális biztonság, ellenben kuss lesz mindenkinek, valamint rend és fegyelem! Fene a jó dolgát, a magyar nép túlságosan elnyugatiasodott, éppen ideje ráncba szedni, és erre nyilván valóan az ügyészség a legmegfelelőbb. Hogy mit is ért Orbán rendteremtés alatt, nem teljesen világos, de mondjuk ide érthető holmi gazdasági ellehetetlenítés, előre megfontolt hirtelen szívmegállás, erős felindulásból elkövetett halál egy gépkocsi hátsó ülésén, stb.

Nomeg, a belső – értsd, párton belüli – ellenség elleni kíméletlen harc, aminek legfrissebb áldozata Spéder úr, aki pedig ősfideszes és oligarcha. Csak hát, vannak a jó oligarchák – vagyis a fideszes oligarchák, akik engedelmesen tejelnek – és vannak a nem jó oligarchák, akik valamiért kikerültek a csókosok köréből. Pedig Spéder nem kispályás: az Index, az Inforádió, a napi.hu és a portfolio.hu tulajdonosa, Heinrich Pecinával – aki a Mediaworks tulajdonosa (Népszabadság, Nemzeti Sport és 8 megyei lap) közös bankjuk a FHB.

Nos, ha már a mi kutyánk kölyke ellen is olyan rendteremtő eljárások indulnak, mint rendőrségi szerverlefoglalások a FHB-nál és a takarékpénztári integrációban résztvevő Posta székházában, a parlament egy nap alatt ledarált törvénye, ami keresztbe tesz az eddig kormányzatilag lelkesen támogatott takarékszövetkezeti integrációnak, az ügyészség meg – áh, dehogy felsőbb utasításra – hirtelen nekiugrik egy fideszes oligarchának, nos, akkor lehet halovány elképzelésünk, mi várható azoknál, akik – bármilyen szint legyen is az – nem Népünk Nagy Vezére feltétlen hívei.

Az első párhuzam itt dereng fel, mivel ilyesmit eddig csak a putyini oligarchaleszámolások idején láttunk Oroszországban. Csakhogy ezzel nagyjából vége is a párhuzamnak, mivel Putyin nem fordította hatalmát – mint ahogy Orbán – magánvagyon megszerzésére. Ő csak azokat az oligarchákat gyűrte le, akik a politikában is részt vettek, lásd Hodorovszkij, aki koholt vádak alapján gyorsvonati sebességgel a Gulágon találta magát. By side, alacsony szinten mozgó politikai ellenfeleit is lenullázta, ki polónium mérgezésben halt meg, ki meg kétoldali ólommérgezésben egy hídon. Volt egy olyan húzása is, amit Orbán még lemásolhat. Az egyik tartományban a gyáriparosok egy része elégedetlen volt az adózás mértékével, és ezért – passzív ellenállásként – csökkentették a termelésüket. Putyin tett nekik egy visszautasíthatatlan ajánlatot – ezt ott úgy hívják, együttműködési szerződés – majd annak aláírására elutazott a tartomány fővárosába. Leült az asztalfőre, fellapozta az egyezmény dokumentációját, felnézett, és így szólt: Komarov – se kereszt, se apai név! – nem látom itt az aláírását! Jöjjön ide, és írja alá! Komarov csak éppen annyit tétovázott, hogy az ne látszódjék nyílt ellenszegülésnek, majd odament Putyinhoz, és reszkető kézzel aláírt.

Orbán – legalábbis nyilvánosan – itt még nem tart.

A rendszerváltás előtt a szocializmus építésében két -ság és egy –ség vett részt: munkásság, parasztság, értelmiség. Ebből kettő szervezett volt. A rendszerváltás után hatalomra kerülő jobboldali kormányok – ebben élen járt az orbáni – első dolga az volt, hogy – éppen a szervezettségtől való félelme okán – szétverje a két –ságot. Hogyisne, még a végén születik egy munkás- vagy egy parasztvezér! Az értelmiséget meg szép ügyesen – nagy erőfeszítés nem kellett hozzá – kollaboránssá tette. Hiába, a túlélési ösztön és a vajas kenyér elvesztésének félelme mindennél erősebb.

Talán nem vagyok egyedül azzal a gyanúmmal, hogy a kollaborálás a jelenlegi ellenzék (?!) soraiban is előfordul. Nem is igazán értem, mi a fenének kell Orbánnak országos rend és fegyelem? A fideszbirkák továbbra is engedelmesen bégetnek, az elnyugatiasodott maradék meg szervezetlen, ráadásul genetikailag alattvaló…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr188801562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása