Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Avi ben Giora: Csalók markában

2016. február 14. - Harun al Rasid

Mióta világ a világ, azóta léteznek olyan emberek, akik mindig megpróbálnak mások hátán élni, illetve pénzt kihúzni a zsebükből. Nincsen ez másként napjainkban sem. Csupán csak egy szépséghibája van a dolognak: nevezetesen, hogy magyar magyart vert át és elég szépen. Az már csak hab a tortán, hogy a szélhámos még izraeli is, ami aztán jó kis munició volt a magyar sajtó amúgy sem zsidóbarát firkászainak. De lássuk a tényeket teljesen lecsupaszítva a dolgokat.

Történetünk hőse egy szerencsétlen magyar anyuka, aki beteg gyermeke számára keres orvosi segítséget. Bálint évek óta olyan betegségben szenved, melyre Magyarországon még nincsen kidolgozott biztos terápia. Egy idegpályáján egy csomó alakult ki, melynek következtében az egyik szeme és fél arca állandó bénultságban van. A daganat már a légutakat is veszélyeztette. Az édesanya Mariann valahol kapcsolatba került valakivel aki azt ajánlotta, hogy vigye ki a gyerekét Izraelbe ahol megfogják tudni műteni és segítenek rajta. Természetes, hogy az anyuka kapva kapott a lehetőségen. Az illető összehozta egy Magyarországon tevékenykedő izraeli üzletemberrel aki született magyar volt, tehát jól beszélte a magyar nyelvet. Felajánlotta, hogy segítségükre lesz, mert neki vannak kint Izraelben kapcsolatai és elintézi, hogy a kisfiú Bálint mihamarabb túlessen az életmentő beavatkozáson. Ekkor még szó sem esett üzletről pénzről. Az anyuka meg volt győződve arról, hogy a külhonba költözött valamikori magyar önzetlen fog segíteni neki. Ám nem ez történt. Az izraeli magyar pár napon belül hozta az ajánlatot, hogy kapcsolatba lépett egy igen híres orvossal, aki elolvasta az eddigi orvosi bizonyítványokat, leleteket,  és vállalja a beavatkozást.

Ám műtéti beavatkozásról egy szót sem említett.  Közben persze megemlítette a kedves segítőkész üzletember, hogy persze mind ez nincsen ingyen. Nem említette ekkor még meg,hogy neki a magyarországi bejelentett üzletén kívül ez egy be nem jelentett másik „üzletága”.  Ezt úgy hívják „orvosközvetítő”. Szerte a világon tevékenykednek sokszor nem egészen törvényes keretek közt. Megkeresnek egy orvosspecialistát, hogy bizonyos esetekben segítsen persze jó pénzért. Orvosa válogatja, hogy mennyire és mennyiért hajlandó, ha hajlandó, avagy kényes az orvos a nevére és elutasítja a megkeresést,de azon formában, hogy megírja az elérhetőségét törvényes utakat járva és közölve azt, hogy a szolgáltatása igénybe vehető ha előzőleg a kérelmező a segítségre szoruló, végigjárja a bürokratikus labirintusokat és utána megkaphatja a terminust elsődleges egyeztetésre vagy megbeszélésre. De minden körülmények közt ragaszkodik hozzá, hogy mindenről számla és igazolás legyen. Magyarán tiszta és törvényes üzlet is létezik ilyen téren mindenféle közvetítők és csalóktól mentesen. Ám ezt az anyuka akkor még nem tudta. Emberünk a „közvetítő” előre vetítette, hogy a kiutazás a kinntartózkodás és minden más az orvosi vizsgálatokon és az orvosi honoráriumon kívül cirka mit kóstál jó amerikai dollárban. Már akkor valami magyar szemmel is eléggé csinos összeg jött ki.

Mariann még is beleugrott az üzletbe. Egy lakás bérlése sehol sem egy olcsó dolog. Főleg nem Tel Aviv egyik külvárosában Bat Jamban. Egy három hálószobás lakás bérleti díja kétezer dollárba került röpke két hétre. Természetesen úgy, hogy az orvosközvetítő is ott szállásolta el magát az anyuka számlájára.(az már egy másik dolog, hogy az oda vissza szóló repülőjegyet is a család fizette neki).

Ekkor kezdett gyanússá válni a szülőknek a dolog, hogy ha izraeli és kint él,miért kell neki ugyan abban a lakásban elszállásoltatnia magát? Normálisan az ember úgy gondolja van kint lakása ingatlana ahol tud lakni miért kell neki is ugyan ott laknia? Az már csak egy aprócska dolog, hogy ha van ingatlanja kint vagy lakása akkor miért nem azt ajánlotta fel „pénztárca barát” árfolyamon. Pusztán azért mert azon kívül, hogy izraeli útlevéllel tevékenykedett Magyarországon, és persze magyarországi adózási kötelezettséggel, nem rendelkezett izraeli bejelentett, illetve regisztrált lakással. Mariann pár nap után közölte is észrevételét, de persze nem történt változás. A Tel Aviv környékén levő egyik kórház híres orvosa doktor Constantini tudott ugyan az esetről mert értesítve volt, de még mielőtt látta volna a páciensét, közölte,  hogy a beavatkozást megelőzően szükség lesz egy pár vizsgálatra mint MRT röntgen és CT, melyek elég borsos összegbe kerülnek. Persze az orvosközvetítő ezeket nem közölte sőt azt mondta minden meg van beszélve és doktor Constantini vállalja a műtétet. Csak a kórházban szembesült Marianna azzal a ténnyel, hogy átverés áldozata lett.

Az orvos miután megvizsgálta a gyereket közölte, hogy nem hiszi, hogy a műtéti beavatkozás segítene Bálint jelenlegi állapotán, sőt előfordulhat, hogy rontana. Javasolta, hogy menjenek vissza Budapestre és nyolc hónap után látogassanak vissza. Addigra lesz egy olyan izraeli gyógyszer amit már engedélyezni fognak addigra és az segíteni fog Bálinton. Minden vizsgálatról számlát adott természetesen, és közölte, hogy a közvetítőt életében nem látta, és csupán csak most került vele először kapcsolatba. Pusztán azért nem utasította el a megkeresését, mivel maga az eset érdekelte, mint orvosi eset.

Mariann közben megismerkedett a környéken egy pár magyarul beszélővel, akik meghívták magukhoz és elmesélték neki, hogy egy csaló hálójába keveredett. Mariann számon kérte az összes kiadást. Egy csinos kis számlát állított össze melyben az ő közvetítése olyan háromezer dollárt tett ki. Amolyan ficni papirra leírta, hogy az ő órabére 160dollár (egy jobb izraeli ügyvéd nem kér el ennyi órabért. Külön az autóztatás külön a fordítás stb.)

Ügyvédhez fordult még kint Izraelben. Új ismerősei mindenben segítették sőt szállást is biztosítottak neki hogy ne kelljen tovább a méreg drága bérelt lakást tovább fizetnie. Az ügyvéd elmondta, hogy nyugaton sajnos elfogadott dolog az orvosi illetve bármilyen közvetítés. Ami a nagy hiba volt, hogy előzetesen nem írattak egy ügyvédileg jóváhagyott nyilatkozatot szerződést. Így akár évekig is eltarthat amig kitudja verekedni az igazát. Az orvosközvetítő persze miután látta hogy itt már nem terem számára babér kereket oldott. Mariann és az ügyvédje telefonhívásaira nem válaszolt pusztán egy SMSt írt melyben közölte, hogy semmiféle tartozása nincs ügyfelével szemben. Magyarországon persze a „másodlagos” cége nincsen bejelentve, tehát adócsalást követett el. Mivel Izraelben csak időlegesen fordul meg, és az elkövetkező időszakban egész biztosan nem fog megfordulni, nehezen vehető vizsgálat alá. Magyarországon mire majd esetleg sort kerítenek az ügyére már régesrég árkon bokron túl lesz.

Természetesen a magyar sajtó az esetet úgy tálalta be olvasóinak, hogy egy izraeli, hogy kihasznált egy szerencsétlen magyar anyát. Azt már elfelejtette leközölni, hogy az illető egyben magyar is és áldásos tevékenységét főleg Magyarországon és magyarul beszélők között folytatja.  Bármikor elő lehetne venni Magyarországon és bármikor vizsgálatot lehetne lefolytatni ellene, még ha nem is magyar állampolgár. Sőt arról sem igen tett említést egy orgánum sem, hogy Mariannak a kint élő magyarok mennyi mindenben segítettek ezek után, és a kórház orvosa Constantini kapcsolatba lépett Bálint magyarországi orvosával és megadta neki a szükséges információkat. Ezen felül biztosította Bálint édesanyját, hogy ha legközelebb Izraelbe látogatnak kezelés céljából számíthatnak az önzetlen segítségére.(természetesen jóval barátibb áron mint amit a közvetitő felszámított)

Mondhatni ez egy mindennapi eset amikor valakinek hiszékenységét és naívságát Így kihasználják. DE! Hála a magyar tájékoztatásnak ezt úgy állították be, hogy átbillenjen az egész politikává és nyílt antiszemitizmusba. Egy ember után nem lehet kimondani a „verdiktet” egy egész nemzetről, azért mert egy tagja ilyen. Minden nációnak meg van a maga saját kosza, sara, de ennek alapján egy egész nemzetet nem lehet elítélni. Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy Izraelben elvégeznek életmentő beavatkozásokat ha szükséges és minden anyagi kötelezettség nélkül ha az illető nem tehetős polgár, nem tudja kifizetni a felmerülő költségeket. Nem egy olyan eset volt amikor vagy romániai vagy bulgáriai páciensen ingyen végeztek el életmentő műtéteket ezzel megmentve az életét a páciensnek. Mai napig sok szir állampolgárságú sebesültet ápolnak izraeli kórházakban ingyen és bérmentve humanitárius okokból. Ugyan miért nem közli le a magyar média a teljes igazságot? Miért kell egy kirívó ügy alapján feltüzelni a kedélyeket? Lehet hogy valakiknek érdekük fűződik mindezekhez? És ezután az eset után még kitudja hány másik ilyen ügy lesz, ami majd csak jó idő után juthat el a médiákba és akkor is kifordítva átfogalmazva mint ez az eset. Sajnos a magyar média mindezidáig nem teljesen független. Ez is egy bizonyítéka annak, hogy egyoldalú és érdekek alapján működő média működik Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr338389844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása