Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Mit is ünneplünk aug. 20-án?

2015. augusztus 20. - Harun al Rasid

Mert azért elég nagy a kavarás körülötte...

Mert azért elég nagy a kavarás körülötte...

Kapcsolták már össze Szt. Istvánnal, az államalapítással, az új kenyérrel, az alkotmánnyal. Valahogy nekem egyik se jön át. Persze, bennem lehet a hiba, mivel ezzel a nappal kapcsolatban engem csak veszteség ért, így joggal lehetek morcos. Elvették ugyanis a névnapomat – habár korántsem voltam szent – és áttették karácsonyra, amikor úgyis ott volt a karácsony a maga ajándékaival, minek is kaptam volna névnapomra akárcsak egy kakasos nyalókát is? Elvették az István-napi búcsút, amikoris Cinkotán a Vidámvásár utcán felállított sátrakban minden kapható volt, ami szem-száj ingere, és a katolikus templom előtti téren ott állt a sergő, meg a céllövölde.

Vegyük először Szt. Istvánt. A helyzet az, hogy augusztus 20-án Szent István életében semmi olyan fontos dolog nem esett meg, amit a történetírók feljegyeztek volna, de azért eleink ügyesen összekapcsolták – legalábbis halálát – aug. 20-al.
Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Ez eddig, gondolom, világos.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

A két világháború között az ünneplés kiegészült az össznemzeti célkitűzésre, a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. Bár ez ma se került le a kívánságlistáról, azért ennek apropójából nekem semmi kedvem aug. 20-át megünnepelni.
Az államalapításhoz végképp semmi köze, mert hát, az nem úgy ment, hogy szent királyunk reggel felébredt, és kijelentette, hogy na, ma akkor államot alapítunk (az ilyen reggeli ébredésekből csak Orbán szokott országjobbító törvényeket elindítani). Senkinek halovány fogalma sincs arról, hogy az illetékes – mármint I. István – mikor gondolta úgy, hogy na, most már állam vagyunk…

Az 1949-es Alkotmány

Az 1949-es Alkotmány

1949. augusztus 20-án kihirdették a Magyar Népköztársaság alkotmányát, a napot pedig az államalapítás, jobban mondva az alkotmány ünnepének nevezték. Egy alkotmány nem azonos az államalapítással. Mondjuk, lehet ezt a dátumot az új – szocialista – állam alapításának nevezni, mivel 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította. 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. Most akkor, mégis, melyik? Amúgy jelenleg Alkotmányunk sincs.

Új kenyér ünnepe? Na, ne már! A gabona ugyanis már csak olyan, hogy államformáktól függetlenül nyáron beérik, a gazdák pedig learatják. Emiatt Magyarországon nyaranta évszázadok óta tartanak aratóünnepeket tájegységenként eltérő hagyományokkal, ahol kenyeret is sütnek. Így hát, az új kenyér sokkal korábbi sütésű, mint az aug. 20-i. Igaz, ettől még elnevezik az Ország Kenyerének, és nagy hűhót csapnak körülötte, habár mostanában már a Nemzetünk Kenyerének nevezik – valahogy elfelejtkezve arról, hogy a nemzet milliónyi alkotóelemének nem igazán kerül kenyér (szikkadt, másnapos, nemhogy új) ezen a napon az asztalára.

Nemzetünk Kenyere?

Nemzetünk Kenyere?

Mi is ma nemzetünk kenyere? Baldauf már sok mindent tett az asztalunkra – legutóbb a vasárnapi boltzárat – most áruházláncában a nemzetünk kenyerét – kovászos, burgonyás, kilója 253,33 ft (ezt a 33 fillért hogy’ a túróban számolták ki, számomra rejtély) – 75dkg-os súlyban teszi asztalunkra, 195 ft-ért. Sikerült nekik a receptúrát úgy kiválasztani, hogy másnapra nemzetünk kenyere már ehetetlen legyen: a burgonyától megnyúlósodik, a kovásztól megsavanyodik.

Tehát mit ünneplünk valójában augusztus 20-án? A rendszerváltás óta Szent Istvánt és az ezer évvel ezelőtti keresztény államalapítást? Mint a fentiekből kiderül, ennek semmi alapja nincs. 1989 óta a Szent Jobb-körmenetet? Aki nem vallásos, mit kezdjen ezzel? 1991-ben az első szabad választáson létrejött Országgyűlés döntése a nemzeti ünnepek közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára. Már nincs Köztársaság. Új kenyér ünnepe? Frászt.
Akkor, mégis, mit ünneplünk?

Ja, hogy van tűzijáték, katonai díszlépés, zászlófelvonás, állami kitüntetések átadása? Az más. Panem & circenses.

Ez az írás a KMH oldalán jelent meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr418360360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12910 2015.08.21. 08:13:35

én már semmit... a sok matyarkodás, kézművesek és matyóhímzés, csuhéfonás és trikolór.... a gyomrom émelyeg. a kutyáim pedig este félnek a durrogtatástól . sok az a fél óra, lehetne ötperces is az a zünnepi tűzijáték.

62853 2015.08.21. 08:37:31

Mit is ünneplünjk? Hát a föld-trafik mutyi ártunk és qurmányunk önfényezését.

336586 2015.08.21. 14:21:57

Már azt hittem, ti is a vérszerzödést akarjátok államalapításnak. De láthatóan erröl szó sincs. Yankari tömören bemutatja lényegetek.

291070 2015.08.22. 08:29:41

[napos](#3767657) egy a gond: a te lényegedet be sem lehet mutatni. Talán még árnyékod sincs, annyira senki és semmi vagy :D

122365 2015.08.22. 21:22:05

Az ünneplés tárgyának kérdése már bennem is felmerült: http://fradyendre.blogspot.hu/2012/08/augusztus-20-az-unnepe.html :)

291070 2015.08.23. 19:58:04

@Frady Endre nálad a pont! Kiteszem a KMH-s cikkemhez kommentnek.
süti beállítások módosítása