Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Volt egyszer egy önkormányzati választás

2015. március 02. - Harun al Rasid

Érdekes dolgokat lehet ezzel kapcsolatban felfedezni.

Érdekes dolgokat lehet ezzel kapcsolatban felfedezni.

Pl. a közmunkások és a kormánypárt győzelmi összefüggését, vidéki polgármesteri szinten.

Ugyanis a közmunkások többségének a helyi önkormányzat a munkaadója, a közmunkás számára pedig elsődleges cél, hogy minél hosszabb ideig és minél gyakrabban legyen közmunkán. Ez pedig az esetek jelentős többségében a polgármester döntésén múlik. Mindez kellő alapot szolgáltat ahhoz a feltételezéshez, hogy a közmunkaprogramba való bekerülés, illetve bennmaradás feltételéül szabják azt is, hogy a különböző választások során a kiszolgáltatott állampolgárok a megfelelő helyre húzzák az X-et.



Egy vidéki településen – ne tévedjünk, nem kell annak kistelepülésnek lenni, lehet az nagyközség is – nagyjából mindenki ismeri a másik pártállását. Ebből kifolyólag ismeri a döntnök, az élet-halál ura (nem kellene túlzásnak tartani), a helyi kiskirály, a polgármester. Hát a szerint kerül manipulálásra a köz.

A közmunka és a kormánypárt jó teljesítménye közötti összefüggés nem feltétlenül a csalás jele. (Itt azért nem ártana némi mosoly-jelet beiktatnom, de nem teszem. Bízzunk a szavazók önérzetében!) Elképzelhető, hogy sokan valóban elégedettek a közmunkási státusukkal, és ebből logikusan következik a Fidesz-KDNP-re adott szavazat. Az sem kizárható, hogy a közmunkaprogram a jóléti sovinizmus miatt népszerű a többi választó körében.

Azonban a gyakorlat az, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken – noch dazu, a helyi kisebbségi vezetők közvetítésével (a népnyelv ezt úgy hívja, megvették kilóra a cigót) a polgármesterek manipulálták a választókat a közmunkában való részvétel lehetőségével.

A közmunkában foglalkoztatottak vidéki aránya az önkormányzati választások előtt az összességet illetően 200ezer volt. Ez az önkormányzati választásra felfutott 300ezerre. A létszám kb. fele bizonyítottan roma. A roma családokban nincs széthúzás, egyfelé szavaznak, ami azt jelenti, hogy 150ezer roma közmunkás +1 fő családtaggal 300ezer szavazatot hozott a Fidesznek.

A magyar romák körében a választással kapcsolatban két állítást lehet visszatérően hallani: az egyik a már-már szokásos panasz arról, hogy politikust csak a választások idején látnak, aztán négy évre elfelejtik őket; a másik szerint „mi nyertük meg a Fidesznek a kétharmadot”. Ez utóbbi állítás önmagában persze leegyszerűsítő, de benne van a közfoglalkoztatás és a választási manipuláció közti összefüggés.

Több olyan településen, ahol a regnáló - és később újraválasztott - polgármester a legkeményebb pressziót gyakorolta a közmunkásokra, a választási procedúra lezárultával a beígért jutalmazás illetve szankció nem is maradt el.

A befolyásolás/nyomásgyakorlás módszereinek skálája a választókkal való „személyes elbeszélgetéstől” a nyíltan történő szavazás kikényszerítéséig terjedhet. Utóbbi esetben a helyiek számára köztudott, hogy aki nem akarja elveszteni a polgármester, illetve a helyi kisebbségi vezető (?!) jóindulatát, az „bizonyítja”, hogy megfelelően szavazott: vagy segítséget vesz igénybe – valamelyik szavazóköri delegálttal együtt megy be a szavazófülkébe, vagy mielőtt bedobná az urnába, megmutatja a szavazólapot a polgármester képviselőjének. Értelemszerűen ebben a rendszerben az, aki nem működik együtt, azaz nem teszi ilyen módon nyílttá a szavazatát (ragaszkodik a titkos szavazáshoz), az a polgármester ellenzékeként lesz besorolva, ennek összes várható következményével együtt.

Számoljunk egy kicsit: a Fidesz elveszítette 1,1 millió szavazóját. Maradt neki még kb. annyi. Végezzünk el egy kivonást – feltételezve a valódi és titkos szavazás lehetőségét – ami biza, további mínusz 300ezret jelent – sacc per kb. Ehhez még jön a többi nem roma vidéki közmunkás erősen billegő szavazata, de ezt most hagyjuk.

Mennyi is marad? Kb. 800ezer? Ilyen bázissal, tessék már mondani, Viktor Győzővics, mennyi az esély a hosszú távú kormányzásra?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr48360314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

27518 2015.03.02. 10:16:05

Egyet nem bírtok bevenni abba a szűk kis agyatokba, hogy az egyszerű szavazók nem számítógépen játszanak, nekik a valóságban élet-halál harcról van szó. Mindig ezt számolgatjátok, hogy ha így meg úgy lett volna, tologatjátok az embereket, mint ha csak sakkbábuk lennének, akikkel nyernetek kell. Az előbbi számolgatásodból is látszik ez a mérhetetlen aljasság, hogy számotokra csak voksolóként vannak számon tartva, de mint hús-vér emberek szartok a fejükre. Nem gondoskodni akartok az emberekről, hanem csak megnyerni a hatalmat, hogy nektek legyen bőséges megélhetésetek, a többi nem érdekes. A kommentemre válaszolva pedig ne jöjj nekem azzal az elcsépelt szöveggel, hogy orbánfan vagyok, meg hogy ők is maffia, meg öreg és csúnya vagyok, mert ez már unalmas szöveg.

337519 2015.03.02. 10:52:08

Egy mai hír: http://www.origo.hu/itthon/20150302-rarugta-az-ajtot-a-polgarmesterre-es-hozzavagott-ket-telefont.html

267802 2015.03.02. 15:58:40

1. Only Figyu, te ostoba 3,14csa! Az utolsó mondatoddal maradéktalanul egyet értve, azért gondolkozz, ha van mivel! Kijjafasz játszik az emberekkel, mint a sakkbábukkal? Szeretett ejakulátumViktorod! Neki számít csak az emberek szavazata, h a hatalomban maradjon! Semmi másért, úgyhogy fuss neki még egyszer, ha kijózanodtál!

291070 2015.03.02. 16:51:40

[Only](#3686193) az tetszik nekem, hogy nem változtál az évek során, ugyanolyan ostoba vagy, mint voltál. Senki nem játszik a számokkal, ezek tények. az aljasságot a fideszesek követik el, de ezt te fel sem fogod. Érdekes az okfejtésed a hatalomról és a megélhetésről, csak hát, eltévesztetted a célt. Hogy milyen vagy, a lófaszt se érdekli. Nem jegyeznek a piacon, husikám, ez a lényeg :) Ha pedig a személyeskedésen kívül esetleg cáfolni is tudnál egyetlen apró adatocskát, akkor ne tartsd vissza magad! Addig meg a futottak még kategóriába tartozol :D

291070 2015.03.02. 18:09:31

Grincs barátom, teljesen felesleges a jóasszony nemi identitását említened. Ő már rég nemtelen.

267802 2015.03.02. 19:47:10

5. keleti bölcs (szerkesztő) Tudom, Rasid, de én degradálásként említettem! Tudod, nálunk az ilyenek járnak házról-házra takarót, paplant, párnát, edényeket árulni! Ja, meg száraz kenyeret kunyerálnak a disznóiknak! Tollat, paplant is felvásárolnak! :-))

291070 2015.03.02. 20:29:12

[grincs](#3686521) fazekat nem foltoznak? mert annak legalább lenne valami haszna!

13118 2015.03.03. 08:29:44

nem szeretnék beleszólni az okosok dolgába, de ha jól emlékszem, az MSZMP-nek is 800 ezer tagja volt Kádárral együtt, aztán milyen sokáig bírták kormányzáson. sokan szeretnék ismét azokat az időket, amit Orbán el is kezdett fölépíteni, csak most mások lettek a kedvezményezettek, nem a proletariátus.
süti beállítások módosítása