Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Miért éppen Alaszka?

2013. szeptember 24. - Harun al Rasid

avagy a sikeres ország

avagy a sikeres ország

A munkavégzésnek az ő szempontjai. Biztos, hogy tudják miről zagyválnak?

Az MTI tegnapi jelentése beszámol arról, hogy: "Fontos lenne alapjaiban végiggondolni és újraszabályozni a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit" - áll a legújabb, átdolgozott felsőoktatási stratégiában, amelyet pénteken fogadott el a Felsőoktatási Kerekasztal, így hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet.

A stratégia egyik kiemelt megállapítása szerint:

„vannak olyan szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete a munkavégzés szempontjából másodlagos - ezeknek a szakoknak a hallgatói ugyanakkor diploma nélkül is el tudnak helyezkedni, és éppen azért nem szereznek nyelvvizsga-bizonyítványt, mert fontosabb számukra a munka és a családalapítás. A dokumentum szerint attól nem fognak többen idegen nyelveket beszélni, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik.”.

Túl azon, hogy szerintük semmi szükség sincs arra – s ezt pl. az újságok írkodói nem is teszik -, hogy a zemberek pl. eredetiben olvassák és felfogják az IMF és/vagy EU-s dokumentumokat és ne a fideszes propaganda maszlagait vegyék be, itt még a szakmai fejlődés lehetőségeinek korlátozásáról is intézkednek!

A bugyuta álomtitkárt sem zavarják a tények. Cséfalvay még Orbánon is túltesz ön- és köz-hülyítésben

Orbán hagymázas, minden realitást nélkülöző zagyválására Magyarország és a Kelet-Közép-Európa mint az európai gazdaság mozdonyáról kiskutya füle ahhoz, amit Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden Budapesten, a Nemzetközi Üzleti Fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón összehordott. Előbb tudta közölni, hogy szerinte: „A kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország is megteremtette a válságálló gazdaság feltételeit az elmúlt időszakban.”

Majd még erre is rátett egy lapáttal és azt mondta, hogy: „Kelet-Közép-Európa, köztük Magyarország is Európa ipari központjává vált, a további felzárkózás szempontjából fontos, hogy a magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés ebbe a régióba érkezzen, és ennek elérésében a Közép-európai Kezdeményezés fontos szerepet játszhat - hangsúlyozta az NGM államtitkára.”.

Hu Wazze, gondoltad volna, hogy mi lettünk Európa ipari központja? Ez még Rákosi-pajtás vas és acél országán is túltesz, pedig azt csak építettük! =))

Nemzet vs. ország. Nem csak, s főleg nem nyelvi kérdés

„Magyarország sikerre van ítélve" - unalmassá koptatott frázis volt ez a rendszerváltozás utáni években. Ebből az optimista predesztinációból mára nem sok maradt. A gyors felzárkózás gondolata, az, hogy életünk jelentős részét már osztrák életszínvonalon tölthetjük el, szertefoszlott. Ahogy folyamatosan játszottuk el az esélyeinket, illetve csapott minket arcon a realitás, úgy döbbentünk rá arra, hogy a siker nem jön magától. Újabb és újabb elméleteket, magyarázatokat kellett előhúznunk a fiókból, amelyek egyre összetettebb módon magyarázták egy ország felemelkedésének (vagy éppen bukásának) feltételeit. Pedig milyen egyszerűnek tűnt az elején minden!” – így kezdődik Madár István tegnapi írása a portfolio.hu.

Az írásban azt vizslatja, hogy mik lehetnek az okai annak: „Kevés dolog valósult meg a rendszerváltozás gazdasági illúzióiból Magyarországon. 20-25 évvel a rendszerváltozás után már teljesen nyilvánvaló, hogy a felzárkózási folyamatunk elakadt, a régióban pedig egyre hátrébb csúszunk vissza. Nem lettünk sikeres ország”.

Az érdekes írásnak nagyon sok egyértelmű megállapítása van, de vannak vitára ingerlők is.

Azonban az írás címe méltatlan az egészhez: „Mitől leszünk sikeres nemzet?”

Eddig Róna György jegyzete.

Én meg- a fentiek olvastán – megkérdezem: miért éppen Alaszka? Pontosabban, a Hívőktől kérdezem csak, mert mi, többiek, tudjuk. A film főhősével ellentétben a fideszes Hívőknek fogalmuk sincs, hogy kerültek oda. Elvesztették az állásukat, a barátnőjüket, oda a családjuk, a barátaik kifogásokat keresnek, ha hívják őket, de ők rendületlenül hisznek a maguk Alaszkájában.

Rendben, higgyenek benne. Csakhogy, a film főszereplőjének legalább voltak előzetes tanulmányai, valóság szerint Alaszkán kívül is boldogulna. Csakhogy EZEK megátalkodottan, durcásan, csak azért is hisznek, leginkább két butával és három ostobával felvértezve. Ha többjük van, már mentális környezet szennyezésnek számítanak. Jogi diplomával, esetleg magasabb beosztásban, ne adj’ isten, képviselőként meg egyenesen környezeti katasztrófának.

A hit, mint tudjuk, csodákra képes. Kár, hogy a többség nem hisz a csodákban…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr858360096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

69910 2013.09.25. 12:11:43

Én nem csak a csodákban, a hitben sem hiszek.
süti beállítások módosítása