Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

IMF: miből is fizettünk?

2013. augusztus 12. - Harun al Rasid

arab pénzek Orbán basi tarsolyában

arab pénzek Orbán basi tarsolyában

Örömünnepre még sajnos, nincs okunk, de sokakban felmerült a kérdés: tessék szíves mondani, honnan kapirgált össze az állam nagy hirtelen 2,8 milliárdot euróban, hogy háromféle valutában kinyögje végre az IMF felé adósságát. Egészen pontosan így fest a kifizetett összeg:1,1 milliárd dollár, 500millo euró, és 260 millió angol font. Horribilis összegek. Még is honnan volt ez az összeg meg, ha közben munkanélküliség tombol, a gazdaság nem éppen jól teljesít, mert napokon belül bezár a Dunaferr és cirka 1500 újabb munkanélkülivel nő a már kitudja mekkorára duzzadt munkanélküliség.

Orbán Gábor (nincs tudomásom róla van e köze a nagyvezír családjához, de nem csodálkoznék ezen sem) a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta, hogy az IMF-től lehívott összegek fedezték ezt, valamint az eladott államkötvények. Mondjuk rá, hogy az IMF lehívások tényleg valódi adatok. De tessék mondani, kik vásároltak manapság államkötvényt ekkora összegekben? Pláne, ha ezek euró, dollár vagy, font alapúak. Valami nem nagyon stimmel. Mert gondoljunk csak bele: lehívtunk az IMF-től egy baró nagy összeget. Mondván, nem tartunk rá igényt, írják jóvá, sőt a láda fiából nagy hirtelen előkaptunk még annyit, hogy egyenlítsük a számlát. Sőt, már jó előre kifizettünk 300 milliót, ami csak jövőre lett volna esedékes és a maradék 50 millióra is csak 2015-re kellett volna gyűjtögetni.

Voltak rezerva, dugi pénzek? Esetleg a gazdasági számokat mutató számok lettek átírva és évekig meghamisítva? Nem, kezicsókolom. Másról van szó. Az államkötvények egy részét kétes elemek, magyar állampolgárságot kivásárló keleti és kínai maffiózók társasága vette meg. A nagyobbik felét arab sejkek, olajtermelő emirátusok vásárolták meg. Tehát hurrá, szabadok vagyunk? Nem egészen. Az IMF felé per pillanat igen. De ez amolyan csöbörből vederbe való menekülés.

Szomszédunkban, Ausztriában igen jelentős arab tőke halmozódott fel. Olyan milliárdosok pénze feküdt osztrák pénzintézetekben, mint Kadhafi a volt líbiai elnök pénze, és fiáé, akit még Jörg Haider, az azóta jobblétre szenderült osztrák „szabadságpárt” elnöke hívott meg Kärntenbe. A másik „leköszönt” ilyen figura Saddam Hussein és családja milliárdjai. Szintén Kärntenben landoltak Haiderhez közeli bankokban, mint Raiffeisen, Hypo, és Alpen Adria. Miután ezek a pénzek visszavándoroltak oda, ahonnét ellopták a leköszönt diktátorok, hatalmas üres kasszák maradtak utánuk nevezett bankokban. Csőd szélére kerültek és nehéz állami pénzeket kellett beléjük fecskendezni, hogy elkerüljék az összeomlást. Mert ezek a pénzek ki lettek szivattyúzva, sőt azok is, amiket anno itt deponáltak a teljesen megbízhatónak nevezhető osztrák bankokban azok az arab olaj országok, akik kétes bizniszeikhez gyorsan mozgatható tőkét tároltak itten.

Mivel jó néhány ilyen ország embargó alá került, és nem tudnak semmiféle tranzakciót sem lebonyolítani, mert Ausztria kénytelen kelletlen csatlakozott azon országok közé, ahol ellenőrzés alá vonták a nagyobb és kétes pénzmozgásokat. Az arab tőkének új, megbízható helyre volt szüksége a térségben. Magyarország eddig sem volt ismeretlen számukra, de ilyen irányú elképzeléseik csak az utóbbi időben kezdtek valós formát ölteni.

Felmerülhet a kérdés: miért pont ránk esett a választásuk? Hiszen van most más volt Kelet-Közép-Európai ország, ahol nem biztos, nem találnának-e megfelelő helyet. Csehország, Lengyelország már az elején kiesett a számba jöhető országok sorából. Sem a lengyelek, sem a csehek nem túlzottan rajonganak az arab tőkéért. Mondhatni, hogy mind a csehek, mind a lengyelek nyugatbarátok. A csehek az U.S.A. felé nyitottak,  míg a lengyelek Észak-Európa és Franciaország felé. Az arabok soha sem voltak szívesen látottak. Éppen ezért esett a választás kis hazánkra.

Nagy kérdés persze, meddig képesek maradni, meddig éri meg nekik? Magyarország hiába EU tagország, nem tartozik az euró övezethez. A bankátutalási rendszer nem macerás, nem esik olyan kritériumok alá, mint Ausztriában. És még valami: a magyar bankélet jelentős részét osztrák bankok fedik le. Ergo: minden biztosított. A probléma akkor lesz majd, ha esetleg a jelenlegi kormánynak le  kell köszönnie, és a következő kormányzat már nem lesz ennyire nyitott és rugalmas az arab tőkére. A másik szempont pedig a nyereség. Egy jó darabig hagyják feküdni parlagon a pénzüket, de hosszú távon, ha nem fial, akkor elviszik, és máshol keresnek lehetőséget. Ezáltal a magyar pénzügyi helyzet ismételten válságba kerülhet.

Vagy más esetben, elképzelhető, hogy a most beáramló arab pénzek befolyásolni fogják a közelgő választások eredményét? Ahogy németül a lottó játékokat hirdetik: alles ist möglich. Minden lehetséges.

Avi ben Giora jegyzete

Ez az írás a KMH oldalán is megjelent

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr268360048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

294529 2013.08.12. 21:40:14

Allah növessze nagyra Effendi a szakálladat. Öregember milyen bölcs ember. D

62853 2013.08.12. 22:37:19

Így mulat egy maffiafőnök. Itt 15 milliárd, vagy ott 15 milliárd, nem számít. A nép az isten adta nép ezt is kiperkálja.

16338 2013.08.12. 23:37:03

Háááát, ha én is Izraelbe disszidált majd ...szóval, vannak, akiknek az arab szó eleve szitokszó. Mert nem mindegy ki mondja. És milyen aspektusból. Létezhet-e pénzügyekben - márpedig ebben a témában pontosan erről van szó, pénzügy, hitel, stb - megértés egy arab és zsidó közt?? Mivel alap tézisük ellentétje egymásnak, nem létezik. A kamat bűn az arabusnál. Evidens. Ennek értelmében kéne olvasni a hírt, hogy zsidó - hagyományoknak megfelelő - kamatos kamat kölcsönt váltottunk ki nem zsidó hagyományoknak megfelelő - költség alapú - kölcsönre. Nem mindegy. És egy oknyomozó, egy igazán újságíró pontosan a kettő közti differenciát mutatja be, ill. annak tükrébe a várható plusz-mínuszt. Effendi, drága, ha már ilyen baromságot leközölsz az uli-bulidon. Ciki.

289876 2013.08.13. 08:08:05

3. jus Ez egy igazán buta komment volt, az ordító zsidózáson túl is. - Mert hát mióta zsidó találmány a kamat? - És hogy lehet valaki annyira elvakult a fröcsögő zsidózásában, hogy nem fogja fel: a magyar államkötvény, úgy, mint bármilyen más országé, egy kölcsön, ami után a kölcsönt felvevő kamatot fizet a kölcsönt adónak, jelen esetben arab kölcsönzőnek? - Mióta zsidó az IMF, aminek egyébként Magyarország is tagja? - Mióta kamatos kamat az IMF kölcsön után fizetendő kamat? Szóval rengeteg itt a rosszindulatú és elvakult butaság (a kommerntelő szavait használva: baromság), de ugyanolyan meglepő a kommentelő zsidózó fröcsögése, ráadásul ilyen közönséges szinten? Bár lehet, hogy csak nekem meglepő - keveset olvasom a nolblogot?

294529 2013.08.13. 10:47:21

jus, nem is tudom, valamiért csodálkozom rajtad.

291070 2013.08.13. 17:14:35

3. jus 2013. 08. 12. 23:37 a pénzvilág nem a vallási törvények szerint működik. avi ben bécsben él. az új kölcsön drágább, mint amit kiváltottak. az, hogy miylen újságíró vagyok, nem a te kompetenciád minősíteni. az uli-bulimon, amint látod, az olyan marhaságot is leközlöm, mint a te kommented. fuss neki +1x :-)

11256 2013.08.13. 23:05:27

jus, nem tudom, hogyan képzeled: a magyar állampapír és a letelepedési kötvény is fizet kamatot és nem tudok róla, hogy iszlám típusú szegmenst is terveznek a MÁK-nál, pláne, hogy azt senki nem igényli annál is kevésbé, mert a kamat nevesítése a különbség, semmi más: az iszlám pénzügyi világban a kamat el van rejtve szem elől, éppen ezért összességében a hozam valószínűleg jóval magasabb, mint a THM és EBKM által megfogható értékek.

11256 2013.08.14. 02:13:10

ami a "miből fizettük vissza?" kérdést illeti, egyértelmű, hogy nem fizettük még vissza, csak a heti rendszerességű új kibocsátások során kaparjuk össze hozzá a pénzt. ezért (is) baromság a tusványosi beszédnek az a kitétele, hogy megtermelte az ország azt a pénzt, mi begyűjtöttük és most kifizetjük. ilyet csak akkor lehetne mondani, ha szufficites lenne a költségvetés, de egyelőre a GDP 2-3%-ával lógunk folyamatosan a világnak, vagyis egyik kölcsönből fizetjük a másikat, ráadásul úgy, hogy le is mondtunk arról, hogy olcsó kölcsönből finanszírozzuk a drágát. én azt hiszem, hogy csak a siralmasnak ígérkező augusztus végi államadósság-szám némi feljavítása volt a cél, mert különben tovább nőtt volna a GDP-hez viszonyított aránya, így viszont csökkenhet 1-2%-ot. igaz, sokba kerül, de a kormány nem bánja, mert kell az újabb győzelem.

11256 2013.08.14. 02:19:58

+ a 8-hoz azt hiszem, azért gondolják úgy, hogy ez így rendben van ("megvan a pénz"), merthogy az állampapírok kamatát az alapkamat nyirbálásával tényleg le tudták szorítani. csak hát nem minden a kamat: hiába tömik tele a kincstárat "olcsó" forinttal, ha ezzel agyonvágják az árfolyamot (és inflációt is gerjesztenek), mert a magas kamatozású külföldi kibocsátású kötvényeink még évtizedekig itt lesznek a nyakunkon. szóval nem termeltük meg azt a pénzt - az legfeljebb a számoktól idegenkedő jegybankelnöknek tűnik úgy.

321353 2013.08.14. 13:36:26

Csupán csak annyi megjegyezni valóm lenne, hogy mint nagy álltalánosságban minden oldalon itt is vannak olyanok akik semmi mást nem tudnak csak fröcsögni. Jus ur! Maga ezek közé tartozik. Mert maga és társai szinte minden apró pitiáner izraeli üzletkötést azzal intéztek el, hogy a zsidók felakarják vásárolni Magyarországot és Magyarország nem eladaó. ÁCSI! Ha ugyan ezt egy arab vagy bárki más teszi akkor az fasza gyereke és támogasuk. No komment. Annó amikor egy izraeli cég felvásároltr egy céget(hangsólyozom céget és nem kölcsönt vagy államkötvényt) akkor az első dolga volt kissá felpumpálni és rentábilissá tenni azt. Ergó belefektetett nem kevesett és munkát is adott a környéken élőknek. Kérdem én mi ebben a rossz? Ugyan is azon kevés befektetők közé tartoznak akik nem elvisznek ahogy mondják, hanem adnak is valami megélhetést a lakosságnak. Mások csupán felvásárolnak ami egyik oldalon jó az országnak, de az egyszeri polgár ebből effektív nem lát és nem érez semmit sem. Nos akkor maga szerint még is kik vásárolják fel az osrzágot? Várom kimerítő válaszát ha van olyan a birtokában

62853 2013.08.14. 17:48:37

8. evianna Na ezért is nagy ökörség ilyesmit beszélni. mindenütt azt hallja a zembe, hogz mindenki minket irigyel, mi vagyunk a követendő példa, Közép-Európa motorja és az Unió kiemelkedő gazdasága. A 300 forintos budiforradalmár mindezt benyeli, mint kacsa a nokedlit. Ellenben a lengyeleknél a gazdasági trend átlépett egy érdekes határt. Többet exportáltak, mint importáltak. Közben emellett a gazdasági teljesítmmény mellett meg szeretnék erősíteni az IMF varsói jelenlétét. Hát normálisak ezek? Nem fogadták meg Janke gondolatait A csatár című könyvből?

291070 2013.08.14. 18:30:02

Avi ben Giora 2013. 08. 14. 13:36 ez a szerencsétlen jus ráadásul nő! lehet, hogy szőke is. noch dazu, HaR fóbiája is van. már régóta le akart innen tiplizni, de valahogy mindenhol zsidó uzsorásokba ütközött, így inkább maradt. itt legalább magyarul csinál hülyét magából :-)

70185 2013.08.14. 19:32:00

Miből,miből.A főnök megmondta hogy a MAGYAR emberek termelték meg,és sok adót befizettek.Mert adózni senki sem szeret,de kell.Ezt mondta ha jól tudom a Posványosi egyetemen.Akkor pedig így van.

291070 2013.08.14. 19:38:51

már pedig, ha ő valamit megmond, az akkor is úgy van, ha nem is.
süti beállítások módosítása