Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Toldi vs. Orbán

2013. június 16. - Harun al Rasid

meg Gyurcsány készpénze

meg Gyurcsány készpénze

Nem kurzus film. Toldi filmet készít Pálfi György

Mottó:

„Hm, paraszt én!” emígy füstölög magában,
„Hát ki volna úr más széles e határban hazában?

Egy péntek reggeli MTI hír szerint: „A Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európa Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek. A nagyszabású mozifilm egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása. A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, széles vásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre.”.

A film alkotói fontosnak látták hangsúlyozni, hogy: „nem kurzusfilm készül, hanem szórakoztató mű”. Amihez – még ugyanabba a mondatba hozzáfűzték „mely a hollywoodi produkciókkal versenyez majd”. Hogy miben fog versenyezni, valamint kinek és mennyire lesz szórakoztató, azt hic & nunc ne vizsgáljuk. Azonban, hogy nem kurzus film-e a szó eredeti értelmében az majd kiderül. Az mindenképpen tény, hogy „a nép soraiból emelkedő, rettenthetetlen, nagy erejű és igaz szívű, a malomkövet hajító, farkasokkal birkózó, bikát puszta kézzel térdre kényszerítő rettenthetetlen” ember kalandjait pont most kell-e feldolgozni és miért, azért kérdés marad.

Érteni persze értem én a dolgot. Orbán a saját (és persze az elszánt hívei) kis műveletlen agyában igazából csak Toldit tarthatja önképzelgése tárgyának: mokány paraszt kölök nagy erővel, kevés intellektussal, de „hadvezér” lett belőle. Nem olvasta, hisz nem kenyere az olvasás, de Toldinak is volt némi afférja a Dunával (legalább is Arany szigeti csatáról is énekelt!). S gondold meg, wazze: Napoleonnak mégsem képzelheti magát, hisz arról még az ő igen csekély olvasottsága mellett is illik tudni (na jó, illene), hogy ő jó családból származó, kiváló szellemi képességekkel megáldott ember volt!

(kié is az etyeki stúdió? Andy Vajna hol is áll a buliban? ennyiből hogy’ is lehet kihozni egy hollywoodi minőségű filmet? a szerk. megjegyzése)

Az Exnek nem volt elég készpénze. A média manipuláció újabb gyöngyszeme

Alig ért véget a folyamatos beszámolók korszaka, a Karinthy paródiája (úgy vélem, tekintettel kell lennem Őfenesége és környezete közmondásos műveletlenségére, ami a rosszul és rossz-helyről történő idézések tömkelegét hozta, így megadom: Így írtok ti, Szabócska Mihály: A mi falunkból..) stílusában írt lelkendezések az árvizeket megrémisztő Csodálatos, Csodálatos Miniszterelnökünkről.

Máris előkapták a módszert az amortizációban is, a gaz ellent lejárató, de egyébként hasonlóan semmiségeket felfújó híreszteléseket.

A Fityesz-KB központi napilapja már a harmadik napja tukmálja olvasóra „MNO vezető hírek. Ezt már olvasta?” a barna.hu-tól (honnan máshonnan?) átvett és fogalmazott szenzációs hírt:

Gyurcsány nem tudta kifizetni a halat; Gyurcsány Ferenc helyett kísérői fizették ki baranyai körútján a vásárolt halak árát, mert a volt miniszterelnöknél nem volt készpénz”

Ami ténylegesen történt, hogy: „Gyurcsány Ferenc Baranyában folytatta A mi országunk nevű körútját. A pellérdi halastavaknál is megállt, akart venni egy méretes halat. A Demokratikus Koalíció elnökénél azonban nem volt elég készpénz, bankkártyával nem lehetett fizetni, ezért kísérői adták össze a halak árát.”.

(azért a MNO egy kicsit óvatosabb is lehetne. mi van, ha Gyurcsány nem halat akart venni, hanem hálót akart adni az éhezőknek, és megtanítani őket halászni? amúgy mi a gond azzal, ha valakinél nincs készpénz? vagy nincs elég készpénz? mi az, hogy elég? mire elég? na és? ez bizony, nagyon gagyi próbálkozás volt, ennél többre is képes az MNO! a szerk. megjegyzése)

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr178359972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2013.06.16. 10:16:01

Apróság. A Biedronkában (Jerónimo Martins), 3 ezernél több diszkont, a magas kártyakezelési költségek miatt nem lehet kártyával fizetni. Áthidaló megoldásként úgy fél éve minden diszkonthoz telepítettek egy ATM-t. Gyakran előfordult velem is, hogy a kihozott csomagért nem tudtam fizetni, mert még otthon is ritkán tartok készpénzt. Az a pár forint meg legfeljebb kenyérre meg tejre elég.

302398 2013.06.16. 10:23:51

T. szerzők nem jól látjátok: Zu Toldi: "A nagyszabású mozifilm egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása." és természetesen a DALIÁS 2/3ISTEN (ha jól tévedek ez a ti kedvenc eposzi jelzőtők!) Zu Gyurcsány: Igen is, ez egy "ócska kommunista trükk" volt. Ilyenek ezek a most "disszidált komcsik". Mert ugye a 90-ben átálltak a jó fiúk. A napokban hallottam vagy olvastam a másik alávaló "belépő-díjat szed" a fórumokon!

178873 2013.06.16. 10:24:25

Vannak dolgok, amelyeket nagyon nehéz megváltoztatni. Pl. Toldi nemesnek született. Ezzel szemben Kinizsi tényleg közrangú volt. De mégse jó Kinizsi se, mert ugyan élete végéig nem tanult meg olvasni, mégse volt egészen műveletlen, hiszen jindent felolvastatott magának. A tudás vágya, valamint a szükségszerűségek felismerésének képessége megvolt benne.

62853 2013.06.16. 10:43:39

˝Repül a nehéz pénz: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?˝ Nem is kellett Arany örökérvényűjén sokat igazítani és máris aktuális lett.

62853 2013.06.16. 10:44:57

3. solide A mi kis felcsúti zsebcézárunk még a nagy árvízi hárommondatos diadalittas győzelmi jelentését is papírról olvasta fel.

302398 2013.06.16. 11:11:29

Zu 3: Ami nemességet illeti felsőbb keggyel bármikor adományozható (lásd Katalin is hencike lett): legfeljebb vállon kell veregetnie magát! Ami pedig az olvasását, nos az egy kicsit bonyolutabb kérdés: 1. tudni valószínű tud, de - több forrás szerint is - sohasem szeretett, s a legnagyobb rosszindulattal sem lehet olvasottnak nevezni! 2. Egy jó ideje már mindent csak felolvas, hogy flottul menne? Na ezt nem lehet állítani. 3. Ami pedig a szövegek az értést, felfogását és értelmezését illeti, nos ebben alapvető gondokkal küszködik. Ha az ME-t egy funkciónak tekintjük nevezhetnénk funkcionális diszleksziásnak! Sokszor adott rá bizonyosságot, hogy pl. az IMF, az EB, az EP, vagy a német, angol, amerika potentátok írnak neki/nekik azt ő nem érti, illetve nagyon mást olvas ki belőle!

13118 2013.06.16. 11:15:13

hm. Pálfi György (39 éves) és készülő filmjének összekapcsolása Orbánnal nem semmi. egy Hukkle, egy Taxidermia után. rövid részlet az utóbbiból: http://www.youtube.com/watch?v=ufuPLSZrYPM

302398 2013.06.16. 11:22:19

zu 7: Oh nincs ebben semmi különös, nem ő lesz az első ilyen a történelemben. Egyébként a helyes felvetés: nem semmi, hogy egy olyan művész, mint Pálfi jobbnak látja, ha egy ilyen "nem-kurzús" filmet készít! Igen már megint ide jutottunk, ide harcoltuk le magunkat!

62853 2013.06.16. 11:40:07

7. Hmmmm Ebben talán Önnek igaza is lehetne, sajnos pont a rendező mondta, ˝már most tisztázni szeretné, hogy nem kurzusfilmről van szó.˝ Ebből is látható, hová jutott ma többek között a filmes szakma. A sor persze elég hosszú. Színház, múzeum, balett, de a kultúra határait átlépve akár a gazdaság is lehetne terítéken. A föld-trafik mutyi ártunk és qurmányunk az élet minden területébe beletenyerelt.

62853 2013.06.16. 11:42:27

8. ácsi Ezt én másképp fogalmaznám és utólagos engedelmével le is írom. Egyébként a helyes felvetés: nem semmi, hogy egy olyan művész, mint Pálfi jobbnak látja, ha egy ilyen "nem-kurzús" filmről kell magyarázkodnia. Eléggé megszégyenítő.

13118 2013.06.16. 11:43:11

8-ra ismerve Pálfi eddigi művészi pályafutását magam is kíváncsian várom, mit hoz ki a Toldiból. ugyanis nem véletlenül fogalmazta, hogy nem kurzus filmet készít. a kurzus szót sokféleképpen lehet értelmezni, ebbe talán ne fussunk bele. higgyünk neki, hogy szórakoztató filmet készít. az is biztos, hogy Pálfinak semmi köze nincs a kormányzathoz. részlet a Hukkle című filmjéből: http://www.youtube.com/watch?v=sY5TlbVPqCs

13118 2013.06.16. 11:46:31

9-re az ország jutott oda, hogyha valaki (mint most Pálfi) támogatást kap az államtól, azt egyből Orbán imádónak kiáltják ki. nem neki a szégyene, hogy magyarázkodnia kell.

301782 2013.06.16. 12:26:45

Már a FB-os pengeváltásnál is kifejeztem érdeklődésemet a készülő film iránt....főképpen Pálfi György miatt :) Nagyon érdekel az biztos , hogy a képi világban nagyon perfekt rendező, hogyan boldogul Arany nyelvezetével? Szóval várom a filmet :)

302398 2013.06.16. 13:22:47

zu 12: ez olyan Orbánosra sikeredett olvasat: "hogyha valaki (mint most Pálfi) támogatást kap az államtól" Nem ez a helyzet, hanem az, hogy Orbánék csak úgy nem adnak pénzt! Amiért ők pénzt adnak az simlicskás, csak annak adnak, aki csókós. Mindenben. A művészetekben pedig pláne. Kerényi, Fekete és igen jó példa a megtért Baán, aki az intézményétől lenyúlt EU-s pénzekből korzús-múzeumi álmodozásban tetszeleg!

302398 2013.06.16. 13:28:09

Zugabe von 14: Sokkal jobb példám van itt van az új nép-nemzeti igazgató! Láttad vagy hallottál a POSZT-ra benevezett alkotásáról?

13118 2013.06.16. 16:17:08

14: értem. előítéletmentes vagy.

291070 2013.06.16. 16:33:17

ennek semmi köze az előítélethez. csak hát, ha orbánék valamihez nyúlnak, az biza, ilyen következtetést von maga után. ez valóban nem pálfi szégyene. de az, hogy für alle fälle jó korán kijelenti, hogy ő ugyan nem kurzus filmet készít, hát... miért jut egyáltalán eszébe ezt kinyilvánítani?

302398 2013.06.16. 17:14:51

zu 16: Már elnézésedet kérem, de mi is lene itt előítélet? Tudsz arra példát, hogy bárki a 4 + 3 év alatt az általa vezetett kormánytól (tőle személyesen meg soha) egyetlen buznyákot is kapott csak úgy? Mondjuk művész esetén a művészetéért? Mit gondolsz Kerényi nem azért kapja a milliókat, hogy akár hülyét csináljon magából? Az állampártok mindig úgy machináltak, hogy megkérték mindennek az árát! Lehet félreértettem, de az avatarod egy jéghokis, így az a gyanúm kedveled azt a sportágat: Olvass utána, hogy mi a hozzállása az általad oly nagyon támogatott ME-nek!

301782 2013.06.16. 17:41:09

Nem tudom, hogy meg tud-e szűnni valaha is az előítélet? Hozzáteszem gyorsan: nem kevéssé tartok magam is a 18-ban megfogalmazott vélemény jogosságától. Igen, az állampártok mindig megkérik az árát annak, ha valamit támogatnak. Ez nem valami biztató! Nekem tegnap a Ludas Matyi jutott eszembe. Nos a "nép egyszerű gyermeke" jól túl jár a kapzsi hatalmasok eszén és így tovább...és így tovább....Nos Ranódy László filmje biztosan nem véletlenül készült 1949-ben! Szóval ezzel együtt kíváncsian várom az eredményt, éppen a rendező személye, eddigi eredményei miatt.

288354 2013.06.16. 18:33:57

Róna Gyuri hozzászólása a kommentekhez: Úgy tűnik többen azzal vádolnak, hogy előítéletes vagyok, de legalább is előítélettel viselkedem az új Toldi film kapcsán. A rend kedvéért – legjobb tudomásom szerint - az új jelző csak a filmnek jár, lévén nem készült még Toldi film. Nos azt hiszem a dolgot jól szemlélteti a klasszikus vicc az előítéletességről: A szőke nő már vagy egy tucadszor nézi meg ugyanazt a filmet és egy jelenetnél ugyan azzal az izgalommal rágja a körmét. A férje kérdi, mit izgulsz hisz tudod, hogy nem fog leesni! Mire a nő: de mi van egyszer mégis elvéti? :))

291070 2013.06.17. 06:38:10

18. ácsi 2013. 06. 16. 17:14 hümi aktív jégkorongozó volt.
süti beállítások módosítása