Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Rezsicsökkentés? Na, ne izéjjenek mán!

2013. január 12. - Harun al Rasid

kamu az egész!

kamu az egész!

Már megint eltekintek, ez nálam már csak így megy. Eltekintek attól, hogy a rezsi tételesen egy háztartásban nem csak a távfűtés, villany és gáz árából tevődik ki. Eltekintek attól is, hogy ez a három tétel erősen urbánus súlyú. Eltekintek továbbá a 10%-tól is, ami, ugyebár, csak az energiahordozó alapdíját érinti, a rárakódó költségeket nem, így max. 8%, de parasztvakításnak jó.

Egy kicsit azonban foglalkoznék a gázzal. Mert, kérem, gáz van! Mégpedig egy több, mint tíz évvel ezelőtt  (Ki is volt akkor kormányon? Csak nem Orbán?), az orosz GAZPROMMAL kötött, hosszú távú - és ez a lényeg - szerződés értelmében. Ehhez a GAZPROM egy számítási képletet mellékelt, ami, sajátságos módon, egyik faktorával a mindenkori kőolaj árához köti a földgáz árát. Ez a képlet hozzáférhető, ennél fogva a gáz beszerzési ára nem államtitok, aki akarja, keresse meg, a gugli a barátja.

Anno a földgáz behozatala -  mely sajnálatos módon, leginkább a GAZPROMTÓL függött (innen származik Orbán kedvenc szava, az orosz-függés) - a saját kitermeléssel együtt a MOL üzletága volt, azután az e-On privatizálta. Ettől a perctől az orosz földgáz aránya lecsökkent 55%-ra, a többi 45%-ot az e-On saját csatornáin keresztül oldotta meg. Honnan? Nyugat-Európából.

Hogyan? Hát, az USA, az un. palagáz kitermelésével önellátó lett, így a korábbi beszállítók más piacot kerestek maguknak, amit Nyugat-Európában meg is találtak. Ez, persze, lenyomta a gáz beszerzési árát. Az e-On Ausztrián keresztül szerezte be a nem orosz földgázt, és az átfolyó mennyiségnek csak a technika- vagyis a vezeték kapacitása - szabott gátat. Ennek következtében a jelenlegi helyzetben a gázszolgáltatók simán elviselnék a 10%-os, államilag előírt alapár csökkentést. Már csak ezért is álságos az állam aggódása, meg, hogy ők igazán nem szeretnék csődbe juttatni a szolgáltatókat, hát inkább, merő felebaráti szeretetből, átveszik a céget.

És mit csinálnak vele? Az MVM alá rendelik! Amivel azután jól beszűkítik a mozgásterét, mert az MVM nem rendelkezik az e-On kapcsolati rendszerével, piaci ismereteivel, arbitrázs lehetőségével, árkisimító gyakorlatával.

Ez, hosszú távon, biza, úgy lenyeli azt a 10%-ot, mint kacsa a nokedlit! Erre, persze, a lakosság jó része, amelyik nem fogyaszt földgázt, megvonja a vállát, és lesz@rja, hogy stratégiai üzletág-e, vagy sem.

Na, ezért mondom, hogy parasztvakítás, kamu. A választási kampány elkezdődött.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr568359718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

283390 2013.01.12. 12:18:40

Ráadásul a termékárakba az energia árváltozás, mindig begyűrűzik...! De viszont az még nem fordult elő, hogy a csökkentés miatt "kigyűrűzött" volna, tehát inflációmérséklő hatása nulla lesz... Ebből az következik, hogy csak nagyon keveseknek lesz egyáltalán észrevehető, a "rezsicsökkentés", legfeljebb a lakosság néhány százalékának, akiknek eddig sem okozott gondot a "drága" energia...

62853 2013.01.12. 12:41:42

Ó bölcsek bölcse, Lézer Jankó szerint még az a 10% is kevés. Igaza van. Legyen 100%-os csökkentés. Itt a Kánaán. Az MTI közreadott egy ömlengést, amiben érdekes mondatok vannak. Példának okáért ilyesmi is: "Munkáért rendes fizetést kell adni, nem pedig álnyugdíjat alamizsnaként". Persze így is értelmezhető: "Munkáért rendes fizetést kell adni, nem pedig álközmunkásbért alamizsnaként" .

62853 2013.01.12. 13:08:11

Akkor térjünk vissza a gázhoz. Többször leírtasm, de meg kell ismételnam a történeteket. A hiteles történést, mert a lényegre világít rá. A keletről jött bölcs járatos a nagy igazságokban, bölcsességekben, de a nyugati szél egy kissé másként fújja még a gáz árát is. Az e.on bizony kőkemény orosz gázt ad el nekünk. Most áll a bál az unió-orosz gázügyben, de nem ez a témája a hozzászólásnak. A Gazprom ugyanis minden egyes állammal külön-külön állapodik meg, egyedi kalkulációval. Így fordulhat elő, hogy a németek például jóval, de jóval olcsóbban jutnak az orosz gázhoz, mint például mi. Az egyik fő ügyér éppen egy Gerhard Schröder nevű emberke. Ismerős ugye a neve? Tavaly nyárig a német cégek kb. 380 USD/1000köbméter áron vették a gázt. Na sikerült közben egy 10%-os árcsökkentésben megegyezniük, így még olcsóbban veszik a gázt. Egyébként a lengyeleknél is sikerült a gáz árát (beszerzés) csökkenteniük, ami persze, mint a németek esetében egy kompromisszumos megállapodás volt, mert így a stockholmi bíróság előtt nem került perre a vita. Azonkívül a lengyelnek még nagyobb a sikerük, mert a gáz árának alakítása nem csak a kőolaj, hanem a nemzetközi gázpiaci árhoz is lett kötve. Most a mi esetünk, amiről nagyon szépen beszélt a keleti bölcs. Effendi, ez akkoriban úgy működött, hogy a megállapodás okán, többek között, hazánkba látogatott volna Kaszjanov Mihail Mihajlovics, orosz kormányfő. Nagyon jó, kölcsönös előnyökkel járó egyezményt ajánlottak volna az oroszok. Minden persze feltételes módban íródik, mert a felcsúti kis zsebcézár nem tudta fogadni. Van ilyen, mert már akkor sem tudott a mi kis zsebcézárunk mindennel foglalkozni. Kaszjanov viszont feldúltan fogadta a hírt, biztos forrásaim beszámolója szerint egyszerűen ki volt akadva Kaszjanov és bemutatta a magyaroknak a kamukérót. Közölték vele, hogy a magyar miniszterelnök nagyon elfoglalat, nem tud rá időt szánni, mert a felcsúti csapattal horvát edzőtáborba vonul ugyanabban az időben. Na így fizetünk mi is sokat a gázért.

163107 2013.01.12. 14:12:45

A jobbik! kiszámolta, hogy mindent egybevetve 3,5%-os csökkenés lesz észlelhető. Nem számoltam utána, mert én a gázos végelszámoláson nem tudok eligazodni. Mikor ott tartok, hogy hány csomóval ment neki a Titanic a jéghegynek, ennél fogva a kapitány joulban mérve 55 éves, akkor feladom. Én viszonylag egyébként kisfogyasztónak számítok, gondolom, príma fekvésű, tökéletes nyílászárós lakásomban, ahol a 22 fokot még minuszokban is megtartom napi két három órás bekapcsolással. De az a 3,5% is számítana, ha 10 szobát, jakuzzit, fedett fürdőmedencét kellene fűtenem. Mint a Cinege utcában: Anikó asszony nyilván sokallta a rezsit. Ha 10%-ot várt, ő is csalódni fog, de még így is tízezrek maradnak tűpénzre, egy parasztlány a kicsit is megbecsüli. A kkv-sek járnak piszok rosszul. Az idén még több vállalkozás fog megszűnni. Ja, a benzin "... a változások a GKI Energiakutató Zrt számításai szerint a benzin esetében 8-10, a gázolaj esetében pedig 3-5 forintos áremelés bejelentését indokolnak január 14-én, hétfőn." Hogy csökkenjen az infláció.

163107 2013.01.12. 14:38:29

"Ugyancsak friss hír, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint a kormány idén 52 milliárd forintot tervez a távhőcégeknek kompenzációként fizetni, azaz az állam fogja zsebből fedezni a rezsicsökkentés ezen részének költségeit. A Véleményvezérnek semmi gondja nincs azzal, hogy az állam által tönkretett cégek azért valami kis segítséget is kapjanak." Tehát a közös adónkból kompenzálnak - annak az adójából is, akit nem érint - de az igazi kárvallottak: Az energiainfo.hu elemzéséből például kiderül, hogy a lakossági áramár csökkenését a szolgáltatók a magyar kis- és középvállalati fogyasztókra terhelik, vagyis a lakossági rezsicsökkentés árát jelentős mértékben a kkv-szektor fogja fizetni. A hazai kkv-k azonban egyrészt magyar szavazók tulajdonában vannak, másrészt a magyar munkavállalók egy jelentős részét foglalkoztatják. Az érzékelhető költségnövekedésre természetesen a kkv-k is az egyéb költségeik lefaragásával fognak válaszolni, ami az elbocsátásoktól a munkabérek visszavágásán át a más vállalatok szolgáltatásai iránti kereslet csökkenéséig bármiben jelentkezhet. És természetesen áremelkedéssel. Amit esetleg nyerünk egy megint csak átgondolatlan döntéssel a réven, annak a sokszorosát veszítjük a vámon - kivéve megint a kedvezményezetteket.

14927 2013.01.12. 15:29:09

Elkezdődött az osztogatás, csak senki nem veszi észre, hogy ebből fosztogatás lesz. Mert ugyan elvileg 10 %-al csökken a kisfogyasztók energia számlája, de arról senki nem beszél, hogy a nagyfogyasztóké viszont 10%-al emelkedik. Tehát drágábban állítja elő a termékét, drágábban fogja adni. A hülye azt veszi észre, hogy a havi számlája kevesebb, de azt már nem kapizsgálja, hogy ennek a háromszorosát fogja kifizetni a hónap folyamán különböző üzletekben, meg az egyéb szolgáltatásokért. Ez egyfajta kommunikációs pszichológia a kormány részéről, elkezdték a választási beetetést. Aki nem figyel az bizony simán besétál a csapdájukba. Érdekes módon hogy hogy nem felröppent a 13. havi is a nyugdíjasoknak, aztán javítás "csak" kompenzáció és egyszeri, na és mikor? Hát persze, hogy a választások előtt. Egyik ismerősöm olvasta egy közösségi oldalon: Köszönettel vesszük a 13. havit, de akkor szavazunk rátok.

14927 2013.01.12. 15:30:49

Bocsánat az utolsó mondat helyesen: Köszönettel vesszük a 13. havit, de akkor SE szavazunk rátok.

34417 2013.01.12. 15:43:59

6. ghost 2013. 01. 12. 15:29 bocsika, az a kompenzáció törvényben előírt kötelezettségük. minden évben kapjuk. most mitől lenne ez kormányzati nagylelkűség? amellett hozzá tették: amennyiben a gazdasági helyzet megengedi. és, ha nem? akkor törvényt szegnek? nem ez lenne az első!

34417 2013.01.12. 15:48:56

6. lusta 2013. 01. 12. 13:08 szolgáljon mentségemül, hogy nem vagyok specialista, így a 45% nyugatról történő behozataláról joggal feltételeztem, hogy az nem gazpromos forrású, mert azért elég nagy kanyarral jönne vissza. az usa piacára sem kizárólag a gazprom szállított, és, mint említettem, az ott felszabadult fölös mennyiség a nyugat-európai piacon került értékesítésre, ez a második jogos feltételezésem, miért nem gazprom gáz jön nyugatról. de ezt a szakemberek jobban tudják.

163107 2013.01.12. 16:21:51

Lézerünk miket mond: "A 2010-es kormányváltáskor Magyarország lényegében gazdasági és társadalmi csődhelyzetben volt, 8-10 százalékos államháztartási hiánnyal és 80 százalék feletti államadóssággal. Ehhez képest most.. bla bla bla... Semmi ebből nem igaz. az államadósság - ezt raptorral még a múl héten bizonyítottuk - a rablott pénz benyelése után is csupán elenyésző (1%-os csökkenés talán). Hogy a Lázer hatalmasat hazudik, arra itt a 2009-es év költségvetési hiánya - még bőven a világválság kellős közepén -á la Bajnai: "A 2010-es kormányváltáskor Magyarország lényegében gazdasági és társadalmi csődhelyzetben volt, 8-10 százalékos államháztartási hiánnyal és 80 százalék feletti államadóssága." Nem volt 80% felett az államadósság - az 2011 év végén volt - és 1, azaz egy %-kal csökkent mára. De mi volt Bajnai idejében? Hogy állt az államháztartási hiány? "A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány. Az államháztartás tavaly decemberben - önkormányzatok nélkül - a várt 135 milliárddal szemben 205 milliárd forint többlettel zárt, 2009 egészében a pénzforgalmi hiány 918,6 milliárd forint volt, a GDP 3,6 százaléka." Tessééééék? 8-10%??????? És nem néz senki utána? A durva életbe!

289860 2013.01.12. 16:34:06

Ha ezt a számítást még megspékeljük Matolcsy gyenge forintos hétvégi beszólásával, az energia import bezúzza a hazai szolgáltatókat. Mi lesz itt ha a független jegybank is elkezdi Búvár Kundként fúrni a forinttal a gazdaságot? Emlékszünk Járai még az erős forinttal nyomult... Ezek szórakoznak mindennel!

193936 2013.01.12. 17:53:59

Ha valakinek nem éri meg Magyarországon termelni, akkor "ebben az esetben nem fogjuk telesírni a zsebkendőnket". Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentésnek nem az a célja, hogy portfólióváltást kényszerítsenek ki a külföldi tulajdonú szolgáltatóknál, de ez egy kellemes hozadéka is lehet a dolognak. Németh Szilárd elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az E.On után hasonló tárgyalások kezdődhetnek arról, hogy magyar közösségi tulajdonba kerüljenek vissza az ezen a területen működő cégek.

201832 2013.01.12. 18:09:47

6. Igen a cégek fizetik meg. Az egészen kis cégek is! Az egészen kicsi családi cégek is! Na, ezeknek mindegy hogy egyik zsebükből kevesebbet, másikból többet fizetnek ki. Gáz.

34417 2013.01.12. 18:16:52

kusza szem felböfögte az igazságot: nem érdekük az erős forint! akkor most, miről is beszélünk?

201832 2013.01.12. 18:54:49

14. arról beszélünk, hogy nem érdekünk kuszaszem :)

62853 2013.01.12. 19:21:25

10. Osszián (szerkesztő) Már nem is emlékszem hányszor írtam le, 2010-ben még fogadták a mi kis zsebcézárunkat a világban ésnagyon szívesen készítettek vele interjút. A világ azóta megváltozott, de az akkor kimondott szavak és leít mondatok megmaradtak az utókor számára. Szóval az előző kormányok világcsúcsot állítottak be az államháztartási hiány csökkentésében, a gazdaságot remek állapotban adták át, meg hasonló megnyilatkozások voltak akkor. Ma már erre sem akarnak emlékezni. Emlékezni: Hazudnak pofátlanul.

62853 2013.01.12. 22:39:19

Google a barátunk, mondotta állandóan medve. 2010 július 21. Berlin, ˝Hangoztatta: tavaly ősz óta a magyarok „világbajnokok” lettek a költségcsökkentések terén...Magyarországnak nem volt sok ideje, hiszen amennyiben tartani akarjuk az előző kormány által vállalt 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt˝. A 300 forintos véletlenül idetévedő budiforradalmárnak szeretném a figyelmét felhívni az első mondatra.

62853 2013.01.12. 22:43:05

Államadósság 2010. május 19,933.4 milliárd forint 2012. november 20,653.5 milliárd forint Pedig közben volt egy 3000 milliárdos manyup pénz lopás is.
süti beállítások módosítása