Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Napi szösszenet 2012.09.21.

2012. szeptember 21. - Harun al Rasid

Lázárság

Lázárság

Egyszerű számtanpélda a Lázár-trió figyelmébe ajánlva.

A héten benyújtott – néhány választási eljárásról szóló törvényjavaslat - T/8405 szerint:

89. §

(1) A feliratkozási időszakban a névjegyzékbe vétel iránti kérelem személyesen

munkanapon, közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településen — a székhely település kivételével — legalább heti két munkanapon nyújtható be.

A feliratkozási időszak durván 30 hét.

A legutóbbi - a 2010-es önkormányzati - választásokon a „Bp. III. kerület” –ben 103ezer körül volt a jogosultak száma.

Ennek a népességnek a feliratkozása heti átlagban (abszolút a valóságtól elrugaszkodva, teljes mértékben egyenletes igény-jelentkezéssel számolva) több mint 3400 főt reprezentálna. Ami – a teljesen irreális - 5 munkanappal számolva 680 ügy naponta, a törvényjavaslat heti kettőjével számolva 1700. Nem kis vonatkozó tervezési tapasztalattal a hátam mögött (ráadásul vonatkozó jelentős ellenőrzési tapasztalataim is ezt támasztják alá) azt nagy biztonsággal állíthatom, hogy az előbbi úgy 12fő, míg az utóbbi 30fő körüli ügyintézői létszámot igényelne.

Általánosságban meg kell jegyezzem, hogy ezt a számot csökkenti az elektronikus kitöltők száma - a durván 8milliós, elvben választójogosulthoz képest, bő egymillió rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval  (*) -, valamint a levélben feliratkozók száma – esetükben az ügyintézési igény nem (ha egyáltalán) kisebb, csak nincs jelen az állampolgár. Ezzel szemben áll az a közismert tény, hogy még a legoptimistább megfontolások esetén is minimum az átlag duplájával kell tervezni. S akkor még fel sem említettem azt a jól ismert szokásunkat, hogy az állampolgárok döntő többsége az ilyen kötelezettségeinek szeret az utolsó pillanatban eleget tenni. Hogy fel se említsem azt a csínytevést, amit a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában – nem különösebb nagy szervezés eredményeként - a délutáni órákban megtapasztalhattunk.

Meg kell még jegyeznem, hogy a fentebb már említett ex-Tarlósland teljes apparátusa (legjobb tudomásom szerint kb. 200 ügyintézőt jelent) heti átlagban 2500-2600 üggyel tud foglalkozni!!

(*) Az új regisztrálókat ne nagyon számoljuk. Nekik „így is - úgy is” meg kell jelenniük a hitelesítés okán, így az ügyintézési igény fennmarad. Egyébként a lényegesen kevesebb macerával járó népszámlálásnál is 25-26% élt az elektronikus adatközlés lehetőségével, ráadásul ott „családi” és direkt regisztráció szükségeltetett, személyes hitelesítés nélkül)

 

Róna György

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr808310060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

267802 2012.09.21. 19:38:56

Gyuri! Lehet, h hibás a számításod? Ugyan arról még nem hallottam, h vajon a honpolgár kap-e igazolást arról, h regisztrált? Mert, ha kap, akkor borul az egész számítás! Ha nem kap, akkor "probléma esetén" hol és hogy tud reklamálni?

RonaGyuri-mv 2012.09.21. 19:46:30

T. olvasó, felhívom b. figyelmedet az írásom elsőmondatának egy nagyon fontos momentumára (az írásaim - hozzáférésem megszünése okán e-mailben terjednek - direkt olvasói már néhány nap előtti írásomból tudják): a javasolt törvény bár "a választási eljárásról" címet viseli, de valójában az 1997.évi C. törvény -el szemben, csak néhány választásra vonatkozik!!!

RonaGyuri-mv 2012.09.21. 20:19:30

1: Kedves Grinics, persze lehet hogy hibás a számításom; pl. nem számolok sem a sztahanovistákkal, sem az önkorlátozóan fegyelmezett tömegekkel! =)) Felvetésed azonban félreértésen alapul – nézd el nekem, hogy nem magyaráztam el részletesen -, nem az eljárás élőmunka szükségletéről írtam, csupán annak egy kézzelfogható momentumára a feliratkozási „esedezések” fogadására!!! =)) Egyébként az említett felvetésedre: A törvényjavaslat igazolásról nem tesz említést – bár Lázár kancellárius beszélt egy december elejei és még további kettő vagy három értesítésről, ami ha feliratkoztál akkor visszaigazolás, ha nem ismételt felhívás az augusztusi első megismétlése -, csupán a kopogtató-cédula azaz a választási értesítő, nagyjából változatlan időben (kb. -2 hónap) történő megküldéséről (van ezzel is gond bőven!!!). Amiben viszont van valami, hogy a javaslatnak van egy kitétele, ami bennem igen csak komoly kételyeket keltett: 91. § (1) A magyarországi lakcímmel rendelkező kérelmezőt a lakcíme szerint illetékes jegyző, a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező kérelmezőt a Nemzeti Választási Központ felveszi a központi névjegyzékbe, ha a) a kérelemben szerepl ő adatai megegyeznek a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás, személyi azonosítóval nem rendelkező kérelmező esetén a magyar állampolgárságát igazoló okirata nyilvántartásának adataival és b) választójogosult vagy kizárólag a nagykorúság hiánya miatt nem választójogosult, de tizenhetedik életévét betöltötte . Nem igazán tudom értelmezni, hogy mi van adateltérés esetén!!!! Ha már homár, a javaslat szövegéből egyértelmű feliratkozás = a névjegyzékbe vétel iránti kérelem!!!

11715 2012.09.21. 21:22:28

még szerencse, hogy most tárgyalási alap lesz a bürokrácia csökkentése - ez nagy lépés ebbe az irányba. fel nem foghatom, hogy mi értelmet lát ebben bárki is, az összes indok közönséges hülyeség, nem igaz, hogy a névjegyzékek nem voltak pontosak, ráadásul eddig is bárki ellenőrizhette, hogy benne van-e a névjegyzékben. végül én arra jutottam, hogy ez az egész hajcihő annak érdekében történik, hogy végül közfelkiáltással mondjuk azt, kell a fenének ez az egész választás, annyi baj van vele, hagyjuk az egészet,

RonaGyuri-mv 2012.09.21. 22:00:45

6: Pettra, én nem így vélem, bár akad olyan barátom, szakértő kollégám, aki osztja a pesszimizmusodat, én csupán tudatlanságnak vélem az íráspm erdeti címe: "Törvény-rittyentő inkompetencia, avagy elrugaszkodás a tényektől" volt! Ők tényleg azt hiszik, hogy mindenki 4-5 ebben az országban!!!

173336 2012.09.22. 10:54:06

kommented okafogyottá vált, bocs. HaR
süti beállítások módosítása