Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után 7.

2012. július 15. - Harun al Rasid

elhallgatott tények

elhallgatott tények

Új sorozatot indítunk a Kádár rendszer igazságszolgáltatásának sajátosságairól. Közlője Kopácsi-Gelberger Judith, alapja Dr. Kopácsi Sándor tanulmánya, 1976 Torontó.

Mi tette szükségessé, hogy az Igazságügy Minisztérium átvegye a börtönöket és jelentett-e valamiféle változást az elítéltekkel való bánásmódban?

A rendszer számára kényelmetlenebbé váltak az ENSZ határozatai és a nyugati tiltakozások. Az, hogy a nyomozás megkezdésétől az elítélt felügyeletéig a bírói látszat eljárás szakaszát kivéve egy minisztérium hatáskörében legyen minden összevonva ez olyan fonák helyzet volt, hogy a változást már 56. októbert megelőzően tervbe vették. A Kádárista terror légkörnek ugyancsak megfelelt ez a szervezési séma, mert megkönnyítette a tömegméretű megtorlást.

A konszolidáció idején végrehajtották a helycserét. A változás csak annyi volt, hogy a börtönök költségei és bevételei az Igazságügyi tárca költségvetésében jelentkeztek. Minisztercsere is történt. Dr. Korom Mihály váltotta fel Nezvál Ferencet. Korom nem volt 56-t megelőzően karhatalmista, de a Nagy Imre per idején, vagy közvetlenül utána a titkos rendőrség vizsgálati főosztály vezetőjének nevezték ki. Így az Igazságügy Miniszteri székben ismét biztosítva volt a terror szervezetben szerzett tapasztalatok dialektikus hasznosítása.

Változásról nem is lehet beszélni, hiszen ugyanaz a párt adja a direktívát és változatlanul az karhatalom hajtja végre a határozatot. A színpad díszlete változott, a tartalom nem sokat.

Nem is lehet kommunista körülmények között valamiféle döntő fordulatot várni egy helycserétől, de apróságokban mégis azt eredményezte, hogy az eddig zárt falak közé a jogászok is betekintettek és képet nyertünk a viszonyokról.

Illegális hitoktatás

Meglepően nagy számban hoztak ítéleteket különösen a hatvanas évektől kezdve illegális hitoktatásért. Ennek egyik oka a vallási élet megújulása, a másik ok, mivel a politikai rendőrség üresjáratba került, az íróasztal munkát keresett.

Illegális hitoktatás? A fogalmazás is hihetetlenül cseng a fülben, hiszen a nyugati turista, ha nem ismeri magyar Népköztársaság Alkotmányát, amely kimondja a szabad vallásgyakorlást, de látja a templomokat, amelyekben szép számmal jelennek meg a hívők.

Más elbírálás alá esik az Istentisztelet a templomban és a hitoktatás. A hitoktatás sem tiltott, „csak” éppen az iskolában kell bejelenteni a szülőknek gyermekük hittantanulási szándékát. Ha a pedagógusnak nem sikerül lebeszélni őket, akkor a gyermek biztos lehet benne, hogy egész életére el an vágva az útja, gimnázium, de főleg egyetem szóba sem jöhet többé. A szülők döntő többsége inkább az iskolán kívüli hitoktatást vállalja. Egy-egy szülő rendelkezésre bocsájtja a lakását, ahol több gyermek részesül vallásoktatásban. A hitoktatást akár egyházi személy, vagy önkéntes, bibliát ismerő más egyén végzi, lebukás esetén egyaránt illegális hitoktatásért ítélik el őket, és a lakást biztosító szülőket. A fiatalokat csak iskolai fegyelmi elé állítják és bezárják előtte a felsőbb iskolák kapuit. A börtönökben szép számmal lehetett találni minden felekezet papjait, de lelkes értelmiségi fiatalokat, egyetemi hallgatókat, de találkoztunk az egyetemet nemrég végzett orvossal is. Egy évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a lelkiismereti szabadság nagyobb dicsőségére.

A börtönben lévő papoknak tiltott könyv volt a biblia. Az elhárító tisztek fokozottan figyelték, hogy az elítéltek között nem fejtenek-e ki valamiféle vallásos nevelő munkát.

Volt e valami változás a Rákosi és a Kádár korszak politikai foglyai életében?

Igen volt. A Rákosi időkben nem tudták hosszú évekig, hogy a karhatalom által a lakásról, munkahelyről, vagy utcáról elhurcolttal mi történt. A feleséget kényszerítették a válóper beadására, ha állhatatos maradt, kirúgták állásából, lakásából. Elhelyezkedni csak alkalmi munkában tudott. A társadalom peremén tengődött. A börtönben az állandó éhezés, télen a fűtetlenség, a teljes izoláció, a kegyetlen bánásmód, az elítéltek tömeges bántalmazása, a kurtavas, a szökés közbeni agyonlövés. A Kádár rendszer elítéltjeinek börtöneiben ez megszűnik. A feleség tudomást szerez férjéről él-e vagy meghalt. Ha kivégeztek egyes esetekben még gondosan kitisztított ruháit is átadják a hozzátartozóknak. Karhatalmi őrség nincs. A régi elvet, amelyet a Rajk és más koncepciós perek elítéltjei jól ismertek, már ritkában lehet alkalmazni. "Ne csak őrizd, gyűlöld is őket" jelmondat lekerült a börtönőrök körletei, pihenő helységei faláról. Aki személyi okokból, beállítottságánál fogva, vagy hivatalos propaganda és nevelés hatása alatt gyűlöletét érezteti, vagy kegyetlenkedik, a foglyokkal rövid idő alatt rájön, hogy "nem jó üzlet" és befektetés ez a magatartás. Az 56-os politikai elítéltek homogénebb társaság, mint a Rákosi korszak páriái. Gyorsabban kialakulnak a sajátos védelmi fogások a smasszer "ordasokkal" szemben.

Főleg gazdasági okokból. A börtönök termelő üzemágak is egyben, ahol az elítélt dolgozik és a parancsnokság által megszabott fizetést kap munkája és teljesítménye után. Ebből levonják a rabtartás költségeit, letiltásokat stb. pl. gyermektartás vagy társadalmi tulajdonban okozott kár bírói ítélettel való megtérítése. A fennmaradó összegből 80-110 Ft.-ért "spájzolhat” azaz egy hónapban ennyi összegért vehet szalonnát, cukrot, cigarettát és tisztasági szereket. A börtönőr egyben munkafelügyelő is és a termelés arányában havi prémiumban részesül. Az 56-os elítéltek szinte kivétel nélkül a termelőmunkában résztvevők, hivatalokban, vagy egyéb területen dolgozók közül kerültek ki a börtönökbe. Termelési és irányítási tapasztalattal rendelkeznek.

A börtön üzemágak tervteljesítése biztosítva van, ha a politikai foglyok végzik a munkát.

A hivatásos bűnözők a negyedrészét sem termelik, mondván, életemben nem dolgoztam, pont a börtönben nem kezdem el. A kegyetlenkedő börtönőr a zsebén érzi meg a kilengés következményeit. A termelés visszaesik, sok a selejt és nincs prémiuma. A szelídítésnek ezt a módszerét gyorsan felismerik és a fegyőrök is igyekszenek a munkahelyi légkör megjavításával visszaszerezni az elveszett javakat. A közös érdek, közös nevezőre hozza az érdekelt feleket.

A börtönben általános iskola működik, ahol munkaidő után az elítélt tanárok, tanítók külső felügyelet mellett oktatják elítélt társaikat. Erről év végén rendes iskolai bizonyítványt adnak.

A politikai perekben mellékbüntetésként a vagyonelkobzást is kimondták. Az elítélt lakását kiürítették. Az elítélt részére egy fekhelyet, egy szekrényt, két rend ruhát hagynak meg.

A családtagokkal való érintkezése az elítéltnek még mindig szörnyű körülmények között zajlik. A nagy ítéletes politikai foglyok hat havonként találkozhatnak hozzátartozóikkal 10 percig. A beszélő rács mögött olyan távolságban és hangzavarban történik, hogy szinte érthetetlenné válik és inkább csak a vizuális „látást” elégíti ki.

Csomag szintén félévben egyszer 3 kg a megszabott élelmiszer keretig. Levélírás három havonként 1 oldal, kizárólag családi kérdésekkel foglalkozhat.

A gazdasági érdekeltség, érdekközösségé válik, a hangnem és a bánásmód egyes esetekben művezető és munkás viszonylat szintjén mozog. A börtönelhárítás jelzi a liberális állapotot.

Az elítélteket ezért általában 1 és fél vagy 2 évenként más börtönbe szállítják. Gyűjtőből Vácra, majd Vácról a Gyűjtőbe. Az átszállítás 2-3 hónapig is eltart, ez alatt az idő alatt a termelés folyamatosságának indoklásával a politikai foglyokat együtt tartják a közbűntényesekkel.

A néhány „balos” politikai foglyot természetesen nem keverik össze még a többi politikaival sem. Jóval kedvezőbb körülmények között a börtön korház elkülönített extra zárkájában töltik büntetésüket, mint pl. Farkas Mihály, Péter Gábor, Farkas Vladimir, majd a hatvanas években a kínai vonalat követő katonatisztek.

Ki esik az amnesztiába?

Az első egyéni amnesztia keretben ezek a „bocsánatos bűnöket” elkövetők esnek bele, valamint azok az írók, /Déry, Háy, Zelk/, akikért a PEN klub, a nyugati intellektuelek beleértve a kommunistákat, mint pl. az olasz kommunista párt főtitkára Togliatti is, interveniál sorozatosan.

A Kádár rezsim szeretne szalonképessé válni. Egyre kellemetlenebb az évenként megismétlődő ENSZ határozat, amelyekre nem sokat adnak, de mégsem szeretik a kormos kezűek, ha a nevüket emlegetik. Az ENSZ főtitkár U-tant az általános amnesztiától teszi függővé Magyarországi 1átogatását. A tárgyalások lassan haladnak, végül megtörténik a titkos megegyezés, hogy 1963 első negyedében az amnesztiát meghirdeti és végrehajtja a Kádár rezsim.

A történelem során minden rendszer az ellene felkelt tömegeket csőcseléknek, bűnöző elemeknek nyilvánítja. A gyilkosság az amnesztiánál is szabadulást kizáró ok volt. A karhatalom igyekezett minél több közönséges bűncselekményt hozzáfércelni a politikai perek vádlottjaikhoz.

Hogyan lesz egy köztiszteletnek és megbecsülésnek örvendő járási főorvosból szervezkedés vezetője és rabló? A járási forradalmi bizottság megalakul és a járás legnépszerűbb és mindenki által ismert főorvosát választja elnökéül távollététben. Azért távollétében, mert most is a falvakat járva gyógyít, sebesülteket kezel. A szovjet intervenció után a helyi pártbizottság is elismeri és ténykedik a feloszlatásig. A növekvő terrorral egyre inkább szembe kerül, ezért letartóztatják. Forradalmi bizottság vezetője, tehát a norma szerint 15 éves ítéletet kap. November 3.-án a járási korház részére szállított élelmiszert veszi át 80.000 Ft. Értékben, amelyet a TSZ-ek küldtek a korháznak. A szállítmányt fegyveres nemzetőrök kísérik. Karhatalmi minősítésben ellenforradalmi fegyveres banditák, akik a TSZ-től „erőszakkal” raboltak élelmiszert. Bizonyíték: fegyveres csoportnak a TSZ elnök, nem mert nemet mondani. Az orvos a fegyveres csoport vezetőjétől vette át a szállítmányt. Bizonyíték a sajátkezű aláírása és a forradalmi bizottság pecsétje. Társadalmi tulajdon sérelmére elkövetett rablásban tevékeny részvétel. Korházi vagy mentőorvosok ítéletében is szerepel ugyanez a bűncselekmény.

Kollektív bántalmazások a börtönön belül.

Alkalmam volt elolvasni egy tanulmányt, amelyeket baráti körünk egyik tagja készített a börtönállapotokról. A fegyelmi lapok értékelése során jutott igen érdekes következtetésekre.

A Rákosi korszak izolált börtöneiben és internálótáboraiban az elítélt életre, halálra ki volt szolgáltatva a karhatalmi őrség kénye kedvére.

Minden egyes „személyi kultusz” korszakában elítélt egy, vagy több esetben átment egyéni, vagy kollektív bántalmazáson. Pl. Bánkuti Antal karhatalmi őrnagy a Kozma utcai gyűjtőfogház parancsnoka Sztálin halálának napján megrendezte a börtönben őrzött politikai foglyok részére az emlékezetes „Csillagtúrát”. A börtönépületek 3 ágú csillag alakban vannak építve. A rabokat kihajtották a folyosóra és a középkori katonai vesszőfutás modern változatát mutatta be a karhatalmi őrség. Vessző helyett gumibotot használtak a két sorban felállított terrorlegények, akik a csillagok közötti átjáró lépcsőin álltak fel, hogy áldozataik futni se tudjanak. Az eszméletlenre vert elítéltek legurultak, majd egy halomba zuhantak a lépcső alján. Nincs statisztikai adat hányan haltak bele akkor, vagy később a „kegyeletes emlék túrában”. Recsken és más táborokban is hasonló középkori módszerekkel végezték a kollektív megtorlást, szökés, vagy szökési kísérletek után. Az egyik szökés utáni terrorakció eredményeképp 5-8 főre emelkedett a napi halálesetek száma.

Az 1956-os forradalom elítéltjeivel is megpróbálták a karhatalmista őrség börtönőrré vedlett tagjai a rutinos módszer alkalmazását. Különösen azok érezték ismét erősnek magukat, akik a vesszőfutásban való aktív szereplésük miatt az októberi napokba elbújtak. Az „ellenforradalmárok” testi-lelki gyötrése, most kéjes elégtételt adott az elszenvedett néhánynapos reszketésért. Provokálták az elítéltet, akár szóban, majd akár felelt-akár nem, a pofon és rúgás következett.

Most történt a meglepetés. Az elítélt visszaütött. Hallatlan eset volt ez a smasszerok számára. Első ízben a szokásos megtorlást alkalmazták. Egy cellában 6-8 fős mészáros termetű hóhérlegény eszméletlenre verte az elítéltet. Ez nem riasztotta el a későbbi provokáltakat a visszaütéstől, hiszen a verés következményeit a fiatal szervezet gyorsan kiheverte. Új hős típus született. A kivert fogú smasszer a gúny céltáblája lett (még bajtársai között is) és csak áthelyezés oldotta meg az elveszett tekintély problémáját.

A következő próbálkozások hasonló eredményekkel jártak. Most már nem veréssel, hanem bírósági eljárással torolták a sérelmeket. Hatósági közeg elleni erőszak címén egy-másfél éveket szabtak ki, amely a büntetést meghosszabbította, és mint visszaeső a szenvedő alany nem részesülhetett negyed kedvezménybe, vagy amnesztiát kizáró tényezőként szerepelt az új „bűncselekmény”. De e néhány pionírnak köszönhették jórészt az 56-os elítéltek, hogy megszűnt a testi fenyítés és kínzás e nyílt formája.

Kopácsi-Gelberger Judith

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr408309928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2012.07.15. 16:50:51

+ Hát ami itt leírva van az semmit sem különbözhet a Gestapo módszereitől. Gyomor forgató.

11381 2012.07.15. 17:38:24

Erre mondta volna apám, hogy nem akarja dicsérni őket, de nincs is miért.

12635 2012.07.15. 17:56:57

Tévedés ne essék, senkit nem akarok sem bírálni, sem állást foglalni sem...de "Meglepően nagy számban hoztak ítéleteket különösen a hatvanas évektől kezdve illegális hitoktatásért." hiteles és élő példaként mondom a saját történetemet, fényképek vannak róla: Én 59-ben 60-ban 61-ben - a szüleim tudnák pontosan - voltam úgynevezett első áldozó, titokban?, csak az nem tudta, aki nem akarta, mert osztályunkból és a párhuzamosokból is ott van a képen jó néhány fiú és leányka...igaz nem a kerület hivatalos főtemplomában, hanem egy kis kápolnában, de teljesen nyugodtan, kényelmesen, legálisan volt az esemény is és az oktatás is... a szertartás után a kápolna kertjében kis virággal feldíszített asztaloknál ültünk, tejszínhabos kakaót és süteményt kaptunk, ott voltak a szülők, ismerősök, barátok, fényképeztek is ha annyira illegális lett volna? A kerítésen át bárki láthatta a kis ünnepséget, a kis mini menyasszonynak öltözött lánykákat és öltönyös fiúcskákat, az asztalfőn a reverendában lévő pappal... Továbbá apám pedagógus volt, az a szóbeszéd járta, hivatalosan nem tudom, hogy volt, hogy a tanárok nem járhatnak templomba, no annyi volt az egész, hogy vasárnap délelőttönként apám, ha kedve tartotta (nem volt egy bigott szentfazék) bement a Mátyás templomba a 10-es zenés nagymisére és főleg a zene miatt, sosem hallgattuk végig a misét pontról, pontra szertartásról szertartásra, csak álldogáltunk ott vagy 10 - 15 percig, hallgatta a zenét, neki az volt a lényeg, aztán sétáltunk a Halászbástyán...a másik hely a Krisztinavárosi templom volt, arrafelé meg rokonok laktak... ja és hónapról hónapra becsöngettek az egyházi adót szedni, bagatell összeg volt, de nyugtát adtak róla, nagyanyám fizette,... na mos, ha tilos, adnak nyugtát? Ezek az én saját információim, persze ettől még működhetett máshol másként...

87563 2012.07.15. 18:31:05

1. little 2012. 07. 15. 16:50 Nem mondod, hogy elhiszed? Egy szó nem igaz az egészből. Kopácsi ilyenekkel kábította az emigrációt. Azok meg szörnyülködtek és hüledeztek, épp mint most te. akik pedig itthon maradtak ezekről mit se tudtak - hanem jártak misére, hittanra, áldozásra - álmukban se gondolták, milyen rémtörténetek keringenek Kanadában, vagy máshol. Egytől nyolc évig terjedő börtön, aki hittant oktat? Bezárták a felsőbb oktatás előtt a kapukat, aki hittanra járt? Hát azért itt még vannak túlélők, akik cáfolhatják, ha olvassák ezt a silány propagandát.

11381 2012.07.15. 18:59:55

Még szerencse, hogy személyesen is ismertem olyan gyereket,egy osztálytársamat, akinek a papája igenis "illegális hittan oktatáséert" volt elitélve. A feleségét is kirugták a munkahelyéről, és a törökbálinti kertészeti kutató intézetben mint gyümölcs szedő kereshette meg napi betevőjüket. Számtalanszor találkoztam vele a távolsági buszon, amikor én is ott dolgoztam. És áruld már el Várady, miért hazudoznék ilyesmiről? Ez az emigrálás néhányatoknak nagyon a begyében van, pedig ha jól emlékszem mi sem álltunk sorba érte.

11381 2012.07.15. 19:06:21

gordius, valóban nyitva voltak a templomok, és többen is gyakorolhatták vallásukat. Azok a "hivatalos" hittoktatók, mint azóta kiderűlt, a legtöbbje "beszervezett emberek" voltak. Akik erre nem voltak hajlandók, és az otthonukban tartottak "Hittanórákat", azokra rájárt a rúd.

11677 2012.07.15. 19:12:41

1-re Littlének: Az nem zavar Téged, hogy egy olyan rendőr meséli el ezeket a Gestapós módszereket, aki maga is mintegy tíz éven át kiszolgálta a magyar Gestapót?

várady 2012.07.15. 19:27:09

Elárulom. Érdekesnek kellett mutatkozni az emigrációban. Ezért feltupírozni a kétségtelen anomáliákat. Körbetelefonáltam a teológus és lelkész ismerősöket - ilyesmiért biztosan senkit el nem ítéltek. Benne volt a BTK-ban? Melyik paragrafus? Illegális hittantanítás, 8 év talpig vasban -na ne mondjon már ilyeneket. Hát azért még nem halt ki mindenki, aki akkor élt. Silány dolog, gusztustalan is. De ott talán jól hangzott, jól lehetett borzolni a kedélyeket. Itt viszont egyből kiderül, hogy hazugság.

12635 2012.07.15. 19:45:26

Judit, én nem vonom kétségbe senki emlékeit, csak leírtam a magamét, én kislány voltam, nem kérdeztem senkit, hogy a papbácsi beszervezett ember volt-e... amúgy meg engem itt, itthon inkább a jelen érdekel és a jövő, hogy mi lesz velünk és hogy meddig tudok rendes ételt tenni a család asztalára...

11381 2012.07.15. 19:50:02

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/szeged_tortenete_5/pages/008_a_forradalom_leveresetol.htm A hatalom a titkosszolgálati módszerek alkalmazásától sem riadt vissza, és igyekezett minden kultuszbeli tevékenységről adatokat szerezni. A megfigyelést az ötvenes évek államvédelmi módszerei szerint folytatta, azaz a konkrét adatszerzésen túl ügynökeit az egyházi személyek denunciálására, lejáratására és befolyásolására is felhasználta.364 A titkosszolgálati adatok alapján egyes papok ellen különféle eljárásokat indítottak. 1961. február 7-én országos akció keretében több száz egyházi személyt vettek őrizetbe. Az akció során Havass Géza püspöki számvevőt, és az akkor Budapesten tartózkodó Kovács Imre káplánt letartóztatták. Majtényi Bélánál, Németh Tibornál, Katona Nándornál és Pongrácz Lórántnál házkutatásokat tartottak, és {174} sok értékes dokumentumukat, valamint könyveiket lefoglalták.365 A házkutatásoknál az ügynöki jelentések alapján pontosan tudták, hogy mit keresse-nek.366 A papokat 1961 júniusában Budapesten elítélték, Havass Géza pl. 5 és fél év börtönt kapott.367

ZOrbán 2012.07.15. 19:52:16

Az 1960 évek elején kezdtem az általános iskolát egy Veszprém megyei bányász faluban ahol az osztály termet használták a suli után hittan oktatásra ahová több osztály társam is járt.

10306 2012.07.15. 19:55:45

8. várady (látogató) ! és neked miért is kellene elhinni bármit is, mi igazolja, hogy nem te hazudozol itt össze-vissza? egyáltalán, ki vagy te (látogató), valóságos ember vagy csak egy provokátor? Kopácsival személyesen találkoztunk, megismertük, felvállalta magát sokunk előtt, én neki hiszek.

11381 2012.07.15. 19:57:05

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/95-0910/ch16.html 1961. február 6-a éjszakáján mintegy 400 fővárosi lakásban tartottak házkutatást. Másnap Kállai Gyula, minta Minisztertanács első elnökhelyettese fogadta a katolikus püspöki kart. Bejelentette, hogy az államvédelmi szervek államellenes összeesküvés miatt az ország területén több helyen előzetes letartóztatásba helyeztek egyházi és világi személyeket. A politikus többször fenyegetően utalt arra, hogy az államellenes szervezkedésekről a püspöki kar egyes tagjai is tudomással bírtak. (Az egyes tagok alatt Shvoy Lajos székesfehérvári és Rogács Ferenc pécsi püspökök valószínűsíthetők.) A tájékoztatás összefüggésbe hozta a novemberi és a februári letartóztatásokat: „A homoszexuális és államellenes bűncselekmények sem függetlenek teljesen egymástól – állapítja meg Kállai –‚ mert az erkölcstelenségbe való belesodródás út az államellenes összeesküvés felé.”

11381 2012.07.15. 20:15:29

http://franka-egom.ofm.hu/irattar/irasok_gondolatok/konyvismertetesek/konyvek_7/bortonkereszt/index.htm A börtönviselt papok jó része kiszabadulása után - állami nyomás következtében - nem kerülhetett vissza egyházi keretbe. A rendőrség állandóan a nyomukban járt, fölkeresni sem volt tanácsos őket. A félelem, a gyanúsítgatások légkörében szinte ismeretlenül, barátoknál, rokonoknál, szociális otthonokban húzták meg magukat; legtöbbjüknek még a templomi misézést is megtiltották. A letartózatások jelentős része nem került nyilvánosságra; titokban zajlottak a perek is. így lehetetlen volt nyomon követni, kinek mi lett a sorsa. Sokan haltak meg a börtönben, vagy az ott elszenvedett kínzások következményeképpen nem sokkal kiszabadulásuk után. A legtöbben azonban túlélték a börtönéveket, s megérték azt az időt, amikor a nagy egyházüldözésről, személyes sorsukról már szabadon beszélhetnek. Az alábbi visszaemlékezések szereplői egy-egy nagy egyházellenes letartóztatási hullám központi alakjai. Endrédy Vendel ciszterci főapátot akkor tartóztatták le - 1950-ben -, amikor a terror leginkább dühöngött Magyarországon. Brusznyai József teológiai tanárt 1950 augusztusában hurcolták el, a békepapi mozgalommal való szembenállása miatt. Pálos Antal jezsuita is még akkor - 1954-ben - került börtönbe, amikor az egyházat diktatórikus eszközökkel akarták megszüntetni. A tizenhét éves börtönbüntetésből „csak" kilenc évet kellett leülnie. Bulányi György piarista annak a kisközösségi mozgalomnak volt vezető személyisége, mely a szorongattatás idején a megmaradást segítette. Bulányi páter 1950-től tíz esztendőt töltött börtönben. A visszaemlékezések további szereplői az 196l-es letartóztatás áldozatai. Tabódy István a Központi Hittudományi Akadémiáról eltávolított kispapokkal földalatti szemináriumot hozott létre, az államhatalom megítélése szerint többeket közülük titokban szenteltek föl. Tizenkét év börtönre ítélték. Halász Piusz a szigorú ciszterci rendi mozgalom elindítója, később mint az ellenálló egyház egyik szellemi vezetője lett az államhatalom gyűlölt ellensége. Havass Gézái a ciszterci ifjúsági mozgalom papi irányítójaként vonták felelősségre. Máriás Lajos jezsuita idejekorán fölismerte az üldöztetés veszélyeit. Nem akart külföldre távozni; hazájában vállalta a tíz esztendeji bujdosással járó megpróbáltatásokat. Keglevich István a nagymúltú Regnum Marianum fiatal papjaként került börtönbe. Ez volt az a mozgalom, melynek tagjait az ifjúság körében végzett lelkipásztori munkáért még 1975-ben is börtönbüntetésre ítélték. Sokan voltak olyan világiak, akik keresztény meggyőződésük miatt eleve szembekerültek a hatalommal, helyesebben, a hatalom szállt szembe azokkal, akik hitük, s az ezzel együttjáró értékrend szerint élték tovább életüket a diktatúra uralomra jutása után is. Hontváry Miklósa ciszterci ifjúsági mozgalomban vállalt szerepével párhuzamosan részt vett a Keresztény Front munkájában is. Néhányan - szerzetesek és civilek - elméleti síkon hozzáláttak, hogy kereszténydemokrata alapokon kidolgozzák a társadalomfejlődés lehetséges változatát. Dr. Gáldy Zoltán egyike volt azoknak a fiatal értelmiségieknek, akik a kisközösségi mozgalmakban világi apostolkodásukkal őrizték a kereszténység erkölcsi erejét, a hit fényét.

12635 2012.07.15. 20:18:06

Shvoy Lajos püspök családunk nagy barátja volt személyesen ismertem, nagynénéméknél dridzsezett minden szombat este. 60-ban vagy 61-ben a Kosztolányi Dezső téren a feneketlen tó mögötti templomban ünnepélyes mise keretében esküdött keresztanyám, én voltam a koszorúslány és Shvoy püspök celebrálta a misét...hatalmas tömeg volt és gyönyörű esküvő volt...képek vannak róla ha őt államellenes összeesküvésről való tudomással gyanúsították volna, nem tudom elképzelni, hogy ilyen nyilvánosan, nyugodtan és derűsen élte volna az életét...

11381 2012.07.15. 20:19:40

Na, még tiszta szerencse, hogy csak lázálmaimban találtam ki mindezeket, hogy sikerem legyen emigrációs körökben.

11381 2012.07.15. 20:24:44

Gordius, pedig könnyen elképzelhető. Apámnak is volt egy méllyen vallásos cella társa, akiről sugárzott a derű és a nyugalom, még a börtönévek allatt is. Meg is kérdezték tőle többen, hogy ilyen körülmények között, honnan veszi ezt a belső erőt és derűt: "Mészáros Gábor bácsi egyszerre volt orvos és református pap. Mint kiderült egyúttal apám sakkpartnere is a cellában. Minden egyes játszmát ADD FEL, SZERENCSÉTLEN felszólítással kezdett játszani. Gábor bácsiból sütött a jóság, a jókedv és a szeretet. Mint kemence mellé gyűltek köréje a rabok, hogy mélységes hitében sütkérezzenek, amivel szabadulásukig megerősíthetik magukat. - Nekem ott és úgy kellett szolgálnom az Urat - mondta szelíden. - Engem meg is jutalmazott ezzel, hiszen ablakomból mindennap láthattam megboldogult édesanyám sírját. Mint kiderült, Gábor bácsi édesanyjának a sírköve közvetlen Burda Anyánk sírja mögött volt a temetőben, ahova vasárnaponként kijártunk édesapámnak integetni."

23353 2012.07.15. 20:31:12

re 4. várady 2012. 07. 15. 18:31 re 7. lord 2012. 07. 15. 19:12 Kedves Várady és Lord, Nekem meggyőződésem hogy a Rákosi és kora kádári kommunizmus titkosrendőrsége és a Gestápo módszerei között nem volt különbség. Kopácsi édesapja az elején és egy ideig (szerintem) meg volt vakulva az ideológiától, de becsületére szollva ezeket a módszereket később elítélte . Volt ilyen minden oldalon és ezt én respektállom. Ha képes vagy belátni mútban elkövetett hibákat az nagy dolog. Ellentétben a Biszku fajtákkal.

11381 2012.07.15. 21:17:40

És mindezt irja Lord, egy volt hivatásos katonatiszt, aki több, mint valószinű résztvett az 1968-as Chech megszállásban is. Nagy dicsőség, mondhatom

87563 2012.07.15. 21:21:38

Oké, izomagyú - lusta voltam bejelentkezni. De az állításomat fenntartom: hitoktatásért senkit nem ültettek le, ilyen törvény nem volt. Volt-e üldözés, egyes papokat illetően? Volt, most nézegettem ilyen oldalakat. Amit ide Kopácsi Judit belinkelt, azok lehetnek igazak. Na de előtte (Rákosi - akit id. Kopácsi a legnagyobb készséggel kiszolgált alatt) volt csak igazán! "Meglepően nagy számban hoztak ítéleteket különösen a hatvanas évektől kezdve illegális hitoktatásért. " Nos, ahogy tájékozódtam, konkrétan ilyesmi miatt nem hoztak egy ítéletet sem. Nem is volt rá paragrafus. Persze, nekem mindegy miket írnak itt össze-vissza. Nem fogom ugyan fel, minek kell mindenfélét hazudni még pluszban a megtörtént esetek mellé, de van aki így érzi kereknek a világot.

gyulus 2012.07.15. 21:32:32

kopácsi! Tiszteletben tartom az emlékeidet, de Te is tartsd tiszteletbe mindenki másét, úgy-hogy befejezhetnéd! Élj boldogan az új hazádban, " nekünk csak egy volt, az is elveszett " (T.M.)

11381 2012.07.15. 22:01:37

Na most mond meg! Akkor ezek szerint az a sok ember, akit több évre lecsuktak illegális vallásoktátásért várady szerint nem is voltak elitélve! Csak úgy fogták magukat, bevonultak a börtönbe mindféle cécó nélkűl. Na de hol volt a törvényesség akkor? Pont erről szól ez a kis akárminek nevezett "tanulmány" is. Az a tény, hogy sokaknak nem teszik, hát istenem! képzeljétek el azokat akiket még ráadásul személyen is érintett!!!!

11381 2012.07.15. 22:02:17

Gyuluskám, én tőled nem kértem tanácsot. Ha nem tetszik, ne olvasd.

11381 2012.07.15. 22:13:28

http://allamszocializmus.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=716567 1961 jan. 1. megkezdődik a 2. ötéves terv jan. 5. bejelentik, hogy a szántók 82%-án már szocialista nagyüzemek gazdálkodnak (febr. 19: a KB közli, hogy a mezőgazdaságban is uralkodóvá váltak a szocialista termelési viszonyok) febr. 6. tiltott szervezkedés gyanújával letartóztatnak 45 papot és több világi személyt is („fekete hollók összeesküvése”). Összesen 12 koncepciós per kezdődik el, köztük szerzetesek; a Regnum Marianum diákevangelizációs társaság vezetői; valamint a Hittudományi Akadémiáról miatt kizárt hallgatók földalatti további oktatását végző személyek ellen

11677 2012.07.15. 22:40:32

18-ra Littlének: Megnyugtatlak, a Mokán Komitések nem ideológizáltak! Azok gyakorlati emberek voltak. És amikor jöttek a Szövetséges Hatalmak - közöttük a szovjet Vörös Hadsereg - akkor gyakorlatban segítették őket. Amikor Miskolc megtisztisztult a faszistáktól, akkor meg a munkás hataom oldalára álltak. Ami a Rákosi rendszert jelentette. Azt a rendszert, ami a legkeményebb diktatúra volt Magyarországon. Volt akiből honvédtiszt lett, és volt, akiből rendőr. Ha még nem hallottál volna róla, az államhatalom elnyomó rendszerének egyik őre a rendőr. A fegyveres erőknél az a rend - demokratikusoknál, és diktatórikusoknál egyaránt -, hogy aki jól végzi a dolgát, azt rendfokozatban is, beosztásban is előléptetrik. Ahhoz, hogy egy Mokán Komité tagból budapesti rendőrfőkapitány legyen, NAGYON JÓ KISFIÚNAK, A HATALOMHOZ NAGYON IS IGAZODÓNAK KELLETT LENNI. És nem elvileg, hanem a gyakorlatban! 19-re Kopácsinak: Judithkám! SAJNOS, MELLÉFOGTÁL! ABBAN AZ IDŐBEN IPPEG A ZRINYI MIKLÓS KATONAI AKADÉMIA BENTLAKÁSOS ("K" épületben lakó) HALLGATÓJA VOLTAM, mivel a családom Gyöngyösön volt. Hétvégeken látogattam a családomat... 12-re Izomagyúnak: Nem gondoltam volna, hogy Te ilyen hiszékeny ember vagy. Eddig még nem csapott be Téged senki az életben? Javaslom: LÉGY ÓVATOSABB!

11381 2012.07.15. 22:57:56

http://www.inditlak.com/irasok/vilagnezetek-pergtzeben/214-kommunista-terror-katolikus-ellenallas.html "az 1961. február 6-ról 7-re virradó éjszakán a magyar katolikus egyház ismét drámaian nehéz órákat élt át. Az 1957-es „Loyolások” hulláma után, az 1961 végén kezdett „Misszió” nevű egyházüldöző hullámot megelőzően elkezdődött a „Fekete hollók” fedőnevű titkos akció. Kádár János politikai rendőrsége messze túlteljesítette Hruscsov utasításait: totális támadás indított mindazok ellen, akik az élő egyház tagjaiként vállalták vallásos meggyőződésüket, vagyis nem elégedtek meg az államhatalom által ellenőrzött hallgató egyház bénaságával, az ún. sekrestye-katolicizmussal. Ők lettek a „fehér vértanúk”, akik hosszabb-rövidebb börtönnel, egzisztenciájuk feláldozásával, családi nehézségekkel és másodrangú állampolgársággal fizettek azért, mert szembeszálltak a rájuk törő ateizmussal. 1961 februárjában Szentimreváros földalatti katolikus mozgalmát is lefejezték. Barlay Ödön Szabolcsot és Havass Gézát a népi demokratikus államrend megdöntése ellen irányuló szervezkedés vezetésének bűntette, Nobilis Gábort, Hontvári Miklóst, Gáldi Zoltánt, Merényi Gyula Engelbertet és Kölley Györgyöt a szervezkedésben való részvétel bűntette miatt ítélték el június 19-én. Barlay 8 évet, Havass 5 és fél, Merényi 4 és fél, Nobilis 4, Hontvári 3 és fél, Kölley 3, Gáldi 2 és fél év börtönbüntetést kapott. Szentimrevárosból elítélték még Alszászy Károlyt, Körmendy Szilvesztert, Kelgevich Lászlót, Aszalós Jánost, Rozgonyi Györgyöt, Hopp Rozáliát, Rozványi Istvánt, Mezey Bertalant, Gosztonyi Gézát, Éry Bélát és Éry Györgyöt: Alszászy 5 évet, a többiek 4–másfél esztendős börtönt kaptak. A többieket fizikai munkára, alacsonyabb beosztásba kényszerítették, 12 pedagógus elveszítette állását, 21 hallgatót kitiltottak az egyetemről. További 180 fő részesült hasonló büntetésekben, rendőrhatósági figyelmeztetésben – és titkosrendőrségi megfigyelésben, legtöbbjük a nyolcvanas évekig. Miért?"

11381 2012.07.15. 22:59:23

Nincs gond Lord, benned biztos nem fog csalódni. Pontosan tudja ki vagy. Már többször is bemutatkoztál.

11381 2012.07.15. 23:04:42

Lord, az nem jelent semit, hogy te a 68-as bevonulás közben és allatt hol voltál. Mint az egyik biró is mondta, amikor egy ifju tiltakozott a négyéves börtön bünteés ellen, mert jelen volt, amikor társai egy szombat esti mulatozás során reakciós dalokat énekeltek, mondván, hogy Ő nem énekelhetett velük, mert tökrészegen éppen az asztal alatt hortyogott: "Fiam, te pont ezért kapsz csak négy év börtönbüntetést, mert én azt is tudom, ha józan lettél volna, te is velük énekeltél volna."

11381 2012.07.15. 23:05:39

A többiek ugyanis kétszer annyit kaptak.

11677 2012.07.15. 23:06:22

27-re Kopácsinak: Ha Izomagyú blogtársamra gondolsz, akkor biztos vagyok benne, hogy Ő nem csalódott bennem... Soha nem akartam bebizonyítani neki, hogy angyalka vagyok!

11677 2012.07.16. 00:10:47

28.-ra Kopácsinak: Multkor felhoztad, hogy milyen jó fizetést kaptam, mint honvédtiszt. Akkor nem írtam meg, demost megírom: EGY HONVÉDTISZT AKI AZONOS BEOSZTÁSBAN VOLT EGY RENDŐRKOPÓVAL, AZ JÓ VOLT, HA A RENDŐRKOPÓ FIZETÉSÉNEK A KÉTHARMADÁT MEGKAPTA ILLETMÉNYKÉNT! UGYANIS A RÁKOSI RENDSZER, NEMCSAK AZ ÁVÓ-SAIT FIZETTE MEG, DE A HŰSÉGES, ŐT KISZOLGÁLÓ RENDŐRKOPÓIT IS!

11381 2012.07.16. 00:38:27

Na de Lord, és most miért kiabálsz? Természetes, hogy megfizették. Most is megfizetik és nem ingyen dolgozik egyetlen rendőr sem, pláne ha főkapitány. És ezzel mit akartál mondani?

11677 2012.07.16. 00:58:26

32-re Kopácsinak: Judithkám csak azt, hogy Te voltál szíves felhánytorgatni az én "magas" honvéd tiszti fizetésemet. A KPÓKAT A HORTHY RENDSZERBEN IS JOBBAN MEGFIZETTÉK. NEM EZÉRT LETT AZ APUKÁD INKÁBB RENDŐR, MINT KATONA? Volt előtte példakép.

11381 2012.07.16. 02:39:02

Tudom Lord, itt is úgy kezdödött, hogy én voltam bátor visszalönni. Különben mit is akarsz megint mondani? Ha lehetne inkább a témához szólj, mert itt már régen nem apámról van szó, pláne nem arról, amikor Ő főkapitány volt.

11677 2012.07.16. 06:41:33

34.-re Kopácsinak: Tudom Judithkám, hogy nem a főkapitány Apukádról van szó, csak annak a hazugságfolyamatnak a folytatásáról, amit az Apukád szépen kiszinezve, az irhája mentésére kitalált. A megtévedt ember, aki akarata, szíve, és lelki világa ellenéáre, kiszolgálta Magyarország legdiktatórikusabb rendszerét, csak pecche lett szegénynek, mert megharapta őt az a kutya, amelyikkel addig együtt vadászott. Az Apád nem volt más - Veled együtt - , mint némi igazság kiszinező krónikása.. Egyébként meg nem voltam bátor. És nem lőttem vissza sehova. De az igaz, hogy soha nem szerettem a szemét embereket!

34417 2012.07.16. 07:08:27

hehehe most már hazug kopácsi, meg az apja is. eddig a főkapitány úr csak valami foltot akart volna lemosni magáról, hiszen beszennyezte - talán alex jelölte így, a fene se emlékszik már a sok nagyokosra - most már hazug is, meg szemét ember. kápó és kopó. mi jöhet még? lord meg, mint hivatásos katonatiszt, biztosan továbbképzésen volt az akadémián, bentlakásos üzemmódban, mert az csak nem lehetséges, hogy később kapta meg a tiszti képzését, mint mikor hadnagyként szolgálta volt a kommunista rezsimet? a rangot akkor se adták csak úgy. gondolom, lord akarata, szíve és lelki világa ellenére lett hivatásos. ezt csak úgy mondom. minden esetre, a hiénák már gyülekeznek a tetem körül...

digi 2012.07.16. 07:55:37

Nagy vagy LORD! Gartulálok!

11677 2012.07.16. 10:37:13

35 kiegészítése: Tudod Judith, meg Rasid, a Rákosi rendszerben is-, a Kádár rendszerben is-, meg a mostani demogratikus kapitalista rendszerünkben is utáltam azokat az embereket, AKIK MINDEN ÁRON AKARTAK, ÉS AKARNAK ÉRVÉNYESÜLNI. ENNÉL UNDORÍTÓBB, ALJASABB, A TÁRSADALOMRA KÁROSABB EMBERFÉREG NINCS! LEHET, HOGY VAN, AKINEK KEDVES A KOPÁCSI FÉLE EMBERTÍPUS, MEG A PÉLDAKÉPE IS, DE AZ UGYANOLYAN MEGVETENDŐ SZEMÉT EMBER, MINT A PÉLDAKÉP! Igen Rasid! Katona voltam a Rákosi rendszerben. Önként vonultam be tisztiiskolára 18 éves koromban, mert más lehetőséget nem találtam magamnak, hogy megfelelő jövőm legyen. DE SOHA NEM VOLTAM PARANCSNOKI BEOSZTÁSBAN! A PARANCSNOKI BEOSZTÁSBA - minden rendszerben - OLYAN EMBERT TESZNEK, AKI A RENDSZER SZÁMÁRA POLITIKAILAG MEGBÍZHATÓ. KOPÁCSI SÁNDOR, A RÁKOSI RENDSZERNEK KEZDETÉTŐL FOGVA POLITIKAILAG MEGBÍZHATÓ TAGJA VOLT, MAJD RENDŐRI TEVÉKENYSÉGÉVEL KIÉRDEMELTE, HOGY MIND MAGASABB, ÉS MAGASABB RENDFOKOZATBA ÉS BEOSZTÁSBA KERÜLJÖN. A mesekönyve szerint - mint internáló bizottsági tag - látta, hogy milyen csúnyán viselkedik a bizottság ÁVO-s főnöke, de ő a kedves mosolyával, és egyetértő fejbólintásával helybenhagyta annak a csúnya ÁVO-snak minden akaratát. NEMCSAK HELYBENHAGYTA, HANEM JÓ KISFIÚKÉNT KISZOLGÁLTA A RÁKOSI RENDSZERT! HA NEM ÍGY LETT VOLNA, NEM LETT VOLNA BELŐLE SOHASEM BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNY! AZTÁN 56-BAN AMIKOR A FORRADALOM IDEJÉN ELÉ ÁLLT A TÖMEG, AKKOR ESZÉBE JUTOTTAK MINDEN ALJASSÁGAI AMIT ELKÖVETETT PÁLYAFUTÁSA ALATT, ÉS EGYBŐL JÓ KISFIÚ KÍVÁNT LENNI MOSTMÁR A FORRADALMÁROK SZÁMÁRA IS. AMIKORE MEG FELELŐSSÉGRE VONÁS UTÁN IDŐ ELŐTT KISZABADULT, GAZDAG ÉLMÉNYANYAGÁT, - HAZUGSÁGAIVAL KISZINEZVE - KÖZREADTA A NYUGATI VILÁGNAK, AHOL KAPVA KAPTAK RAJTA, HISZEN AZ EGYKORI SZÖVETSÉGES -mostmár ellenség - ELLEN, A PROPAGANDÁBAN NAGYON JÓL FEL LEHETETT HASZNÁLNI. SAJNÁLATOS, DE TÉNY, HOGY A MESEKÖNYVBE BECSÚZTAK OLYAN FERDÍTÉSEK, TÚLZÁSOK, ÉS HAZUGSÁGOK, MELYEK MÁR - nemcsak nekem, a volt honvédtisztnek - DE NEM TETSZENEK A MAI FELNŐTT GYEREKEKNEK SEM! Ez Kopácsi Sándor, és lánya Judith dicső múltja és jelen tevékenységének a lényege. Ha Neked ez az emberi magatartás, tevékenység tetszik, csókolj kezet Judithnak! NEKEM, NEM TETSZIK!

34417 2012.07.16. 11:31:14

lord 2012. 07. 16. 10:37 szíved joga, hogy nem tetszik. de, ha megkérhetlek, otthon kiabálj, azzal aki azt jól tűri. tudod, aki kiabál, annak ritkán van igaza. az pedig, hogy nekem mi tetszik, és mi nem, már megbocsáss, nem a te kompetenciád megítélni. noch dazu, hogy bárkit - nem kopácsit - emberféregnek titulálsz, hát, elég sajnálatra méltóvá tesz téged. nem tudom, honnan vindikálod magadnak a jogot erre a minősítésre. önként vonultál be - hova is? mert a tiszti iskolára előzetes káderezés nélkül nem vettek fel senkit, elvtárskám! megfelelő jövőd? csak nem karrierre gondolsz? mert, az ilyesmi mintha egy hangyányit távol állna a hivatástudattól! nem voltál parancsnoki beosztásban, mert nem tartottak arra érdemesnek. tudod, nem mondta neked a párt, hogy lord elvtárs, neked ott a helyed! kopácsinak meg a párt mondta. a párt, ami egy személyben megfoghatatlan, de elvárásaiban megkérdőjelezhetetlen. volt, ugyebár, egy KOMMUNISTA katonai parancsnok még '56 előtt, akit a párt utasított, hogy ugyan, vigye már el a balhét, és cserébe felakasztották? emlékszel? az pedig, hogy honvédtisztnek titulálod maga, már megbocsáss, barokkos túlzás. karrierista voltál, semmi más, elvtársilag ráadásul. jelen dühödt támadásaidat meg nem értem. megcáfolni semmit sem tudsz, szubjektív véleményed meg, na, olyan, amilyen. erős érzelmi töltésed van, pedig közöd az egészhez, ugyebár, semmi. hát, lord, még van egy rész, azután elcsitulhatsz. jót fog neked tenni egy kis nyugalom. kezdesz kivetkőzni magadból. honvédtiszt:-)))

az idő mindet igazol 2012.07.16. 12:29:42

Rasid, hát te kiabálsz legjobban, meg a fő kapcád, " a patkány aki visszaúszott a hajóra, de csak csótány lett belőle! " ( volt kollégától van az idézet )

11677 2012.07.16. 13:34:08

39-re Rasidnak: Látom Rasid, nagyon fáj az igazság! Azt javaslom Neked, hogy amihez nem értesz, ahhoz ne szólj hozzá. Az MN-ben először tisztiiskolára mentek a tisztjelöltek - nem kellett hozzá semmiféle káderezés, csak felvételi kérelem a tisztiiskolára -, aztán megjött a behívó, és leperkáltam akkor én kettő évet. (Az előttünk végzők egyéves iskolát végeztek, de volt olyan KÁDER, aki csak három hónapos tanfolyamot végzett. Mi voltunk az első kétéves tisztiiskolások) Hadnaggyá léptetek elő a vizsga után, és a szamárlétrán haladva elértem egy kort, amikor még felvettek a ZMKA-ra. Éppen azt végeztem, amikor a csehszlovákiai bevonulás volt, amivel megvádolt Judith, hogy részt vettem benne. Egyébként meg el tudok számolni az életemmel nyugodt lelkiismerettel! Jobb lenne, ha nem csinálnál presztizskérdést abból, amibe teljesen felesleges volt belekezdened.

87563 2012.07.16. 15:03:36

Direkt elolvastam dr Kopácsi életét, sok-sok bejegyzést, nem csak a wikit. egy kifejezetten szimpatikus, amellett gyarló ember (de melyikünk nem az?) képét kaptam, mert hisz mindannyian emberből vagyunk, és a legritkább esetben hősökből. A lánya rengeteget ártott édesapja emlékének. Óhatatlan, hogy ilyen sorozat ne késztessen gondolkodásra hozzászólókat: és így döbbent rá a mai olvasó; de hiszen ez a Kopácsi Sándor kiszolgálta a legvadabb, legembertelenebb diktatúrát, a személyi kultuszt, nagyságrendekkel nagyobb (és több) jogtiprásokat, szinte a kezdetektől (1946) részese volt, és magas szinten a diktatúra terrorjának - ezt letagadni lehetetlen. Ott volt, dicsőítette Rákosi Mátyást, tapsolt neki, a a beosztottjai a diktatúra, a rendőrterror módján szolgálták a rendszert, ha nem is volt kis piti tolvajoknál verés. Hitt a rendszerben, írja a lánya, az eszmében, és gyermekbetegségnek tartotta a konstruált perek áldozatait, a Rajk per áldozatait, Sólyomék kivégzését, a papok (Mindszenthy - szólt akkor egy szót???), vegzálását, a padlássöprést, a kitelepítéseket, internálásokat, Recsket, azután eljött az időszak, amikor már nem hitt. 1956 nov. 4-ig kommunista volt, aztán nem volt. Este lefeküdt, mint kommunista, reggel felkelt, mint antikommunista. Meggyőződéses kommunista volt , mert meg lett tévesztve, tehát egy fix időpontig - de ezt a meggyőződését megtagadta. Aztán a főtárgyaláson (ahol ne felejtsük el, Nagy Imre és Maléter férfiasan, sőt HŐSIESEN viselkedett, ott dr Kopácsi sírt, és azt mondta, ő (megint) meg lett tévesztve. Immár hányadszor, könyörgök? Vagyis mikor is lett megtévesztve? Amikor 10 évig elfogadta az egyre emelkedő stallumokat? Villát, kiemelt fizetést? Bp rendőrfőkapitánya - van fogalmatok, mekkora hatalom volt az? Mikor tévedt meg? Akkor, amikor a rendszert (amit kiszolgált) megtagadta 2 hétre? Jobb, sokkal jobb lett volna, ha nem feszegeti K. J. ezeket. Mert látnivaló, hogy akik korábban egyetértően hümmögtek - mindannyian utáljuk a kádári megtorlásokat - most átértékelik: kinek áll esetleg jól a magasröptű kritika, kinek nem. K. Judit elindított egy bumerángot, az meg visszalőtt. Hallgatott volna, bölcs maradt volna.

11381 2012.07.16. 16:25:23

Várady, a bumeráng nem nekem lőtt vissza, hanem Neked, Nektek. Ti éltek még mindig egy nagy hazugságban. Voltak többen is akiket az a rendszer kigyógyiott belöle. Tudod, az az egyik napról a másikra való "áttérésben" azért volt néhány olyan esemény is, ami felnyitotta több hithű kommunista szemét is. A tárgyalásról majd késöbb beszélünk, amikor fölteszem az eredeti végzést, no meg a rehabilitálásról szólót is. Szép kis koncepciós per volt. Hogy ott, ki hogyan viselkedett és miért, arról is érdemes lesz egy pár szót ejteni.

11381 2012.07.16. 16:26:43

Lord, ne strapáld magad, egyetlen szavadat sem olvasom el, mert hogy minek.

11381 2012.07.16. 16:28:10

Viszont az ellenzők még mindig nem hoztak fel egyetlen érvet sem a cikkben irtakról. Lehet, hogy nincs is nekik, és ezért támadják az iróját és a feltevőjét?

69910 2012.07.16. 16:50:02

42 re Várady, na és te ki voltál, mi voltál, hol voltál?Kit szolgáltál? Talán átlógtad az egész kommunista időszakot. Mit tettél te? Lapultál, vagy robbantgattad a vonatokat? Szabotáltad a melót és felvetted a fizetésedet, de titokban csak selejtet gyártottál? Éltél te akkor egyáltalán? Idejössz okostóninak, mint vendég, aztán amikor ezt szóvá teszik, akkor mentegetőzöl, hogy nem értél rá regisztrálni. Aztán regisztráltál. De minek? maradtál a sunyiba Váradinak, semmi több. Arról beszélj pajtás, hogy te mit tettél, mikor lettél ilyen bősz antikommunista? Vagy már '56 ban te is lincseltél az Aradi utca sarkán? És azelőtt? Te robbantottad ki a forradalmat? Kár, hogy nem Bach-korszakban éltél. Biztosan harcoltál volna a Bach-huszárok ellen is. Bár azok nem voltak olyan diktatúrásak, mint a kommunisták, akik még Szálasi nyilasain is túltettek, -- szerinted. Mondd kis lapulevél, hol lapítottál eddig?Melyik pincében? Szólj valamit magadról, milyen hőőőőőstetteid voltak? Mert biztosan kellett lenni, különben mi jogosítana fel mások megítélésére. Százados.

69910 2012.07.16. 17:48:10

Kopácsi, Kedves Judit, olvastam, a bejegyzést és a kommenteket is. Meg azokra adott válaszaidat. S a vita elfajult. A bejegyzésről annyit tudtam kiolvasni, hogy azok nem szerzőtől származnak. Több forrásból jöttek össze. De a felsorolt viszonyok, történések, nem kizárólagos "kommunista bűnök". Például az, hogy a politikai bűnök mellé igyekeztek köztörvényes bűnöket is társítani. Ez bizony "politikáéknál" bevett szokás. Ez történt Nixon elnökkel, Helmuth Kohl kancellárral, Berlusconi miniszterelnökkel, Izrael államelnökével, no meg például Gyurcsány miniszterelnökkel és történik napjainkban is, hogy bűnös az egész magyar nép, hogy tűrte azt a kommunizmust. Ami a börtöni kínzásokat illeti, hát.... az is van a Szabad Világban is. Például a Guantanamó, ahol szinte részletesen leírják, hogy hogyan törik meg a terroristák lelkét. Amit az egyházi személyekről írsz, akiket '61 ben tartóztattak le, talán nem is voltak annyira ártatlanok, hogy tessen az a hatalomnak. Köztudott, hogy a vallás mívelői, nagy hatalommal rendelkeznek a lelkek felett. És köztudott, hogy éltek is vele. Vissza is. Miséken nyíltan hirdették rendszerellenességüket és a gyónások óriási lehetőségek voltak. És az is tudott, hogy az egyháznak nem csak a vallásos, az istenhívő lelkek féltése volt az indítékuk. Hanem az a sérelem, hogy megfosztották hatalmas vagyonuktól, hatalmi befolyásaiktól. S az egyházak ma is kunyiznak, hogy "bevegye" őket az állam. Hajlandók támogatni minden hatalmat, amely viszont támogatja őket. A II. Vatikáni Zsinat ugyan megtiltotta a katolikus papságnak, hogy közvetlen vállaljanak állami - politikai tisztségeket, de azt nem, hogy ne agitáljanak a templomokban valamely politikai párt mellet. És teszik is ezt manapság is. De politikai sunyiság az is, hogy ha valamely párt a neve elé teszi a keresztény jelzőt. A keresztény egyházaknak tiltakozniuk kellene ez ellen. Kedves Judit, édesapád rendőr volt. S a bőrén érezte a Horthy-rendőrség üldözését is. Tudta azt, hogy a rendőrségre szüksége a társadalomnak és minden hatalomnak. és az, az erőszakszervek közé tartozik. S amikor a rendőri hivatást választotta, tudta mit vállal. S a miskolci rendőrségen is elcsattantak pofonok az ő kapitánysága idején. Mégpedig a megyei lap főszerkesztőjének az arcán is. Mire bevallotta, hogy mint illegális kommunista, besúgója lett a Horthy politikai rendőrségének, -- kényszerből. Szóval, csak azt akarom ezzel kifejezni, hogy "rendőréknél" az ilyen események megesnek. "Ügyészéknél" és "Bíróéknál" is. És persze "Smasszeréknél" is. Megestek, megesnek és meg fognak esni a jövőben is. És vannak előjelek arra, hogy nálunk ismét meg fognak esni. Mennél sikertelenebb egy kormány, annál inkább szüksége van pótcselekvésekre és önigazolásra. Majd figyeld onnan Kanadai páholyodból. És még valamit. Elemezd a hozzászólásokat. És észre fogod venni, hogy édesapádat nem tartják egyenértékű, egyenrangú szabadságharcos forradalmárnak azok, akik nem kommunista pettyel lettek hősök, áldozatok. Még azok is lefokoznak, akik semmit sem szenvedtek el a megtorlásból, mert idejében leléptek. Nagy Imre,meg a társai, meg Kopácsi, csak megtűrtek és kihasználandó személyek. Üdv: Százados.

11381 2012.07.16. 17:51:03

Ja, Váradykám, csak információul: fogalmam sincs milyen "villát" kapott apám "fizetésül". Mindegyik lakásunk bérlakás volt. A miskolci is, a Pozsonyi uti is, (az eredeti lakos 48-ban külföldre távozott, mi 49-ben költöztünk oda, addig orosz tisztek laktak benne.) A György Aladár uti, XII. kerületi lakás pedig csere alapon történt, és az is bérlakás volt. Különben érdemes megnézni azt a "villát", egy pici ház lent a kertben, a közvetlen szomszédságában tényleg van számtalan luxusnak számitó csodapalota. A mienk nem volt az. De ez teljesen mindegy is. De, gondolom, te is laktál valahol. Viszont ha Apámat és rajta keresztül engem akarnál minősiteni, tedd azt úgy, és akkor, miután hasonló sorson mentél keresztül, vállalva az ódiumát azoknak. Engem és apámat sem dicsérték meg mindezekért. És persze gyereket megitélni és gyötörni "apja büneiért" tudod kiknek volt szokása. Nem irom le, mert megsértödnél. Viszont nekem azon az alapon van jogosultságom Apámról irni és az Ő irásait feltenni és ápolni.

11381 2012.07.16. 17:53:40

Lord, Apám a cikket és a könyvét is már Kanadában irta. Tehát akkor és ott nem volt már szüksége arra, hogy "mentse az irháját".

87563 2012.07.16. 18:39:18

Arról beszélj paj2tás, hogy te mit tettél, mikor lettél ilyen bősz antikommunista? Vagy már '56 ban te is lincseltél az Aradi utca sarkán? És azelőtt? Te robbantottad ki a forradalmat? Kár, hogy nem Bach-korszakban éltél. Biztosan harcoltál volna a Bach-huszárok ellen is. Bár azok nem voltak olyan diktatúrásak, mint a kommunisták, akik még Szálasi nyilasain is túltettek, -- szerinted. Mondd kis lapulevél, hol lapítottál eddig?Melyik pincében? Szólj valamit magadról, milyen hőőőőőstetteid voltak?" Higgadj le, öreg. Semmi ilyesmiről nem írtam. Azt se mondtam, hogy bősz antikommunista vagyok, azt se, hogy bősz kommunista. Veselkedj neki még egyszer amit írtam. Nem én feküdtem le 1956 nov. 3-án, mint meggyőződéses kommunista, és nem én ébredtem az ellenkezőjére másnap reggel, hanem Kopácsi pspa. Aki olyan Schmitt Pál szerű gerinccel rendelkező karrierista volt, most így a lánya nyomán kiszűrve. Jól ment a szekér, átlagon felüli jómód, villa, egyebek - aztán meg a pálfordulások eredményeként börtön. Borzasztó lehetett. Szerencsés kiszabadulás - majd Kanada és mese mese meskete, nem a Rákosi korról, amit kiszolgált, hanem egy másik diktatúráról, ami őt börtönbe vetette. "Kár, hogy nem Bach-korszakban éltél. Biztosan harcoltál volna a Bach-huszárok ellen is. Bár azok nem voltak olyan diktatúrásak, mint a kommunisták, akik még Szálasi nyilasain is túltettek, -- szerinted." Hol írtam én ilyeneket? Na idézd légyszi, mert különben azt hiszem, szenilis vén hülye vagy. A kommunista szót egyszer írtam le, (Kopácsi vallotta magát annak, nem tehetek róla), a Bach szót, a huszár szót, Szálasi nyilasai szóösszetételt egyszer se. Ennyit az objektivitásról - micsoda szánalmas banda.

11381 2012.07.16. 19:23:46

varady, irigyled? Csináld utánunk. Mindennel együtt.

11381 2012.07.16. 19:27:46

Persze még mindig nem a cikkről beszélsz, hanem mosakodsz és máshova mutogatsz. Az pedig tényleg siralmas. (Különben, hogy megnyugtassalak, nekünk volt kanalunk, sőt késünk is a villa mellé. És nem fából volt faragva.) És milyen felháboritó dolog, annak idején, képzeljétek a főkapitánynak adtak fizetést is. Rémes. Ja, szerencsés kiszabadulás, 1963-as általános amnesztia. kanadai kivándorlás, két éves nemzetközi harcom végeredménye. Szép kis mese, mondhatom.

11381 2012.07.16. 19:31:53

Apámról akkor is tudták, hogy kommunista volt, amikor megválasztották a nemzetörség vezetőhelyettesének, márpedig voltak köztük olyanok is, akikre elözöleg lőtt is. azaz, visszalőtt. Apám mindenkor vállalta önmagát. És 1990 után minden pártban voltak barátai, annak ellenére, hogy ö nem lépett be egyikbe sem. Csinálta dolgát, éspedig ingyen és bérmentve. (Polgárörség, SZEM, Büntetés megelőzés stb.)

11381 2012.07.16. 19:34:29

És minek jössz ide Schmidt Pállal? Apám nyilvánosan vizgázott jogból, utolsó államvizsgáját 1969-ben tehette le, de sohasem dolgozhatott iskolázottságának megfelelő pozicióban. Hol van itt öszehasonlitási alap?

gyulus 2012.07.16. 21:14:29

23-ra Pontosan azért olvasom, mert tetszik! De mondd, neked miért van szükséged arra, hogy kiteszed magadat és apádat is annak ami itt zajlik. Kell ez neked, (csupán jó szándékból ) !?

11381 2012.07.16. 21:33:48

Gyulus, köszönöm a jóindulatot, de én már csak hadd vállaljam tetteim következményeit, amit teljesen tudatosan követek el. Szerintem én nem járatom le azzal apámat és magamat sem, amikor ilyen és hasonló cikkeket irásokat adok, adunk közre. Az irással lehet vitába szálni, lépésről lépére, ha van mivel, megcáfolni. Amíg ez nem történik meg, és csak a személyeskedés folytatódik, addig úgy érzem, szükség is van rá. Mint irtad, te is olvasod, mert tetszik. Hogy pontosan mi és miért, arról nem értesitesz.

11381 2012.07.16. 21:37:04

tudod, Gyulus, én már nem vagyok egy ujszülött. És még nagyon is emlékszem, amikor megpróbáltak a lekemre bezélni, hogy eszembe se jusson szüleim kihozataláért is harcolnom, mert azzal nekik árthatnék.

gyulus 2012.07.16. 21:47:14

56-ra Te tudod! Nem értesítelek, és tudod miért, mert én félek, az apám is félt, azért maradt ki 56-ból.

11381 2012.07.17. 04:03:43

Na, látod, ez a "luxus", hogy apám kimaradjon 56-ból sajnos nem volt megoldható abban a pozicióban. Én viszont nem félek. Én elhatároztam, hogy miután életem első 28 éve félelemmel tölt el, a többit juszt sem fogom.

34417 2012.07.17. 08:54:52

41. lord 2012. 07. 16. 13:34 ne értékeld túl magad. a fene se csinál presztizskérdést belőled. csak szembesítelek magaddal. ami az igazságot illeti, neked is van egy, másnak meg egy másik. csak elég mókás, hogy te kopácsi sándort vádolod karrierizmussal, amikor te se voltál más. puszta dicsőségvágyból mentél az akadémiára, mi? és mit is tanultál ott? hiszen már volt rangod, soron századosnál tovább úgy sem vihetted volna, jól sejtem, főtisztire hajtottál? nem kellett káderezés? azt te csak hiszed.

34417 2012.07.17. 09:03:42

még egy rész van, azután mindenki nyalogathatja majd a sebeit, vagy hátradőlhet, elégedetten: na, jól megmondtam ezeknek a rohadt komcsiknak!

11381 2012.07.17. 18:04:23

47. Századosnak. 1.Elöször is Apám nem a "kommunizmus" törvénytelenségeiről irt, hanem kifejezetten a Kádár kormány 56 utáni megtorlásairól. 2. Az a tény, hogy "... a politikai bűnök mellé igyekeztek köztörvényes bűnöket is társítani. Ez bizony "politikáéknál" bevett szokás. Ez történt Nixon elnökkel, Helmuth Kohl kancellárral, Berlusconi miniszterelnökkel, Izrael államelnökével, no meg például Gyurcsány miniszterelnökkel és történik napjainkban is" - nem lehet indoka a multban és Kádár idejében elkövetett törvénytelenségeknek. 3. A börtönbeli kinzásokra ugyanez áll fenn. Ami törvénytelen volt akkor, az most is az, bárhol is bárkik is követik el azokat. 4. Hogy a tiltott biblia leckék mennyire minősültek "államellenes cselekedeteknek", és hogy miért volt szükség a vallásos vezetők megbüntetésére, az is politikai kérdés és nem bünözési volt. Mint mondtad, miután a vallás a lelkek felett szeretne "uralkosni", igy teljesen valószinű, hogy ez az akkor fennálló rendell azért ütközött, mert szellemi konkurensenk vélte a hatóság. 5.Apám rendör volt, ez igaz, de soha egyetlen embert meg nem ütött, akit eléje vezettek, mint vádlottat. Sőt, szigoruan megtiltotta rendöreinek is főkapitány korában, hogy akár egy ujjal is hozzáérjenek a rabokhoz, és aki ezt megszegte, katonai biróság elé lett vezetve. Ezt annyira betartotta, hogy amikor még kisrendör korában Miskolcon előkerűlt az a nyilas aki apámat 15 éves korában combon lötte, kijelentette, hogy ezt az ügyet csakis a biróság fögja eldönteni, mert ő egyetlen embert sem fog bántalmazni, aki pillanatnyilag kiszolgáltatott helyzetben van. 6. Azt észrevettem én is, hogy sem Apám, sem Nagy Imre és társai, akik egy idöben kommunistának vallották magukat és szembeforultak a törvénytelenségekkel, nem "divatosak" manapság. Lelkük legyen rajta. Divatok jönnek mennek, de az igazi és tiszta erkölcs fenmarad a világ végéig.

69910 2012.07.18. 17:13:17

62 re. Kopácsi, kedves Judit, Elfogadom én a te válaszaidat. Nem vonom kétségbe sem Rákosi, sem Kádár bűneit. S nem is akarom azokat kicsinyíteni, hisz benne éltem az időben. Én is féltem 56 ban. De féltem Rákosi alatt is. (mert szociáldemokrata volt az előéletem) És rettegtem a forradalom alatt. Rettegtem, ha győz, rettegtem, ha veszít. Bár biztosra vettem, hogy veszít. Mert a nép belerohant egy kilátástalan kalandba. Ha győzött volna a forradalom, -- amiben még a vezetők sem hittek -- rettenetes megtorlás lett volna a következmény. Édesapád talán hitte, te pedig hiszed, hogy azt a nemzetőrség meg tudta volna akadályozni. Nem. Horthy volt csendőrei, rendőrei, hivatásos katonatisztjei, zupásai, úgy elsöpörték volna azt a kis heterogén, szervezetlen nemzetőri fegyveres csapatot, mint szél a hópelyhet. (persze, félmillió agyonvert, akasztott ember után, a Nyugat már megálljt parancsolt volna, azaz, tudott volna érvényt szerezni nemtetszésének). Kedves Judit, én nem azért írtam, hogy "rendőréknél", "ügyészéknél", bíráéknál," smasszeréknél",ez így szokás, mert bagatellizálni akarom azt, ami a posztban van. Hanem azért, mert a bejegyzés azt sugallja, hogy a kádári igazságszolgáltatás, szinte egyedülállóan kegyetlen volt. Én pedig tudom, hogy a győztes, akár a hatalom új, akár régi birtokosa legyen az, ezt teszi. Így torolja meg sérelmeit. Amit a miskolci rendőrségen elcsattant pofonról, pofonokról írtam, az nem édesapádtól származott, hanem nagybátyádtól. (van egy fotóm nagybátyádról, elküldjem?) És azt akartam kifejezni eddigi kommentjeimben, hogy ti, azaz, Nagy Imréék, "kilógtok" több '56 os forradalmi csoportból. Mert nem tartoztatok a leváltott Horthy rendszer kiváltságosai közé. A kommunista petty, ami rajtuk volt, csak ürügy volt az elkülönítésükre. Ilyenek a kommentekben is megmutatkoztak. Ezt például a Várady nicknevű kommenter fényesen példázta. Még valamit: Gondolom megnézted néhányszor a Nagy Imre emlékművet. A Művész remekelt. Nagy Imre átmegy a hídon. Balról jobbra. Középen megáll. Visszanéz. Miért néz vissza? Gondolkodik, vajon jól tette? Menjen e tovább? nem tudni. De nem jutott át a jobboldalra. Van egy gyanúm azt illetően, hogy miért állt át Nagy Imre és édesapád. Miért ébredtek úgy, mint antikommunisták. Az a gyanúm, hogy elhitették velük, hogy a 25. -i Kossuth-téri vérengzést a szovjetek művelték. Én pedig sokat rágódva, magamban és a helyszínen vizsgálódva, arra jutottam, s 99 % ig hiszem, hogy nem szovjet provokáció volt, hanem valamely forradalmi fegyveres csoporté. Nekik nem volt "megoldás" egy Nagy Imre vezette kormányzat. Százados.

11381 2012.07.18. 17:36:25

A nagybácsiról a fényképet szeivesen venném. Nem tudom pontosan kiről beszélsz. Viszont nem értek egyet veled abban, hogy apám az oktober 25-ei vérngzés miatt ábrándult volna ki a "kommunizmusból". Azon az útón ugyanis Ő már 1953-ban elindult, amikor Nagy Imre megnyitotta a börtönöket és abból számtalan kommunista, és volt szoc dem áradt ki. Ezek a szögek, amiket a "kommunizmus" büneiként könyvelt el, utána csak fokról fokra gyülekeztek. Az egyike ezek közül (és azt saját szememmel látam) Rajl László és társainak disztemetése volt, akiknek a testét egy Gödöllöi utkanyarból Reki és társai (ÁVOs tisztek jóvóltából kerültek, és utána elő is kerültek,) amikor szembenézhetett a hazugságok soraival. A temetés után már otthon találtam, az ágyán ült, még mindig egyenruhában, és a fejét két kezében tartva, hangosan zokogott. Azzal sem értek egyet, hogy a Nemzetőrség nem lett volna képes lefegyverezni a Horthystákat. November 1.-től kezdve már nagyjából elűltek a harci zajok, és November 5-ável már készültek hogy beinditsák a gyárakat is, amiket a munkások által kiválasztott munkástanácsok vezettek. A Kossuth téri vérengzést nem válthatták ki az "ellenforradalmi" csapatok, ezt hiába is eröltetnéd, erre egy szemernyi bizonyiték sincs. Hinni persze abban hiszel, amiben csak akarsz. Apámban az utolsó csöpp a November 4-én bevonuló Szovjet csapat volt, akik, minden szavukat megszegve, pusztitó szándékkal érkeztek, és mint háborus ellenfelek viselkedtek.

11381 2012.07.18. 17:38:04

Különben a miskolci rendörkapitányságon több disznóság is történt, amiről Apám igen részletesen beszámol könyvében. A rendörök egy része 1946-ban fel is lázadt az atrocitások ellen.

11381 2012.07.19. 00:37:25

Százados, a cikk megirásának az oka, amit apám azaz Dr. Kopácsi Sándor (eredetileg Fejes Elek álnév alatt) 1976. október-december. Mr. Ford nyilatkozata Mr. Ford, 1976. Október 6.-án a San-Franciscóban tartott elnökjelölt vita során kifejtette, hogy szerinte a Kelet európai országok függetlenek a Szovjet birodalomtól. Ennek nyomán határoztam el magam az írásra, hogy emlékeztessek arra, hogyan is néz ki ez a függetlenség a valóságban. Érzem szükséges ez a mementó, hiszen Jaltában eladtak, 56-ban magunkra hagytak, Helsinkiben eltemettek, San-Franciscóban elfeledtek bennünket. A halálnak több fázisa van, de az hal meg igazán, akit elfelejtenek, és nem beszélnek róla többé! Azért akarom a feledés és ismeretlenség homályából felszínre hozni mi történt Magyarországon 1956. november 4.-ei a szovjet intervenció után. Milyen volt ez a cselekvési szabadság, függetlenség, hogy nézett ki a bírói függetlenség?
süti beállítások módosítása