Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Nagy Imre: Sorsomat a nemzet kezébe teszem...

2012. június 16. - Harun al Rasid

túlzott bizalom volt...

túlzott bizalom volt...

Nagy Imre: „Sorsomat a nemzet kezébe teszem…”

Az 1958. január 28-án benyújtott vádirat alapján, Nb. 003/1958 periratszámon ugyanez év június 15-én, vasárnap hirdettek ítéletet Nagy Imre és társai ügyében a „magyar Bastille” épületében. – Bár eredetileg Losonczy Géza esetében is ítéletet szándékozott hozni a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága Népbírósági Tanácsa (ti. Kádár János pártbírósága), a büntetőeljárás alá vont személy 1957. december 21-én, feltehetőleg kényszertáplálás következtében meghalt. A IX. r. vádlott, dr. Szilágyi József ügyét – mivel mindenféle együttműködést megtagadott – elkülönítették társaitól és már 1958. április 24-én kivégezték.

Az utolsó szó jogán egy nappal korábban (szombaton) Nagy Imre miniszterelnöke két percig beszélt, kihangsúlyozva, hogy perében elmaradt a bizonyítás kiegészítés, csak a vád tanúit hallgatták meg. Megemlítette: az ügyészi vádbeszédben nem az objektív tényeket ismertették – ugyanakkor a bíróság joghatóságát mintegy megkérdőjelezve kijelentette:

Nagy Imre „Sorsomat a nemzet kezébe teszem… védelmemre semmit felhozni nem kívánok, várom az igazságos ítéletet”.

A büntetőeljárás végén Maléter Pál vezérőrnagy, a Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere, akit zendüléssel és kémkedéssel is vádoltak, sem kért kegyelmet – de az ítélethirdetés napján védője szorgalmazására kegyelemért folyamodott.

Donáth Ferenc másodrendű vádlott az utolsó szó jogán kijelentette: „Szándékaim és célzatom ellenére járultam hozzá annak a rendszernek a megrendüléséhez, amelyért korábban majdnem negyedszázadon keresztül a munkásmozgalomban harcoltam… elismerem, hogy soviniszta, nacionalista uszítás alá kerültem”.

Gimes Miklós, Nagy Imre sajtófőnöke két percben tömörített gondolatai között kiemelte: „Soha nem volt olyan elképzelésem, tervem, szándékom, amely tudatosan a népi demokratikus államrend, az épülő szocializmus megdöntésére irányult volna”.

Tildy Zoltán, mint negyedrendű vádlott, azt mondta, hogy „akaratomon kívül kerültem bele ebbe az óriási áradatba…”

Kopácsi Sándor, a Nemzetőrség helyettes parancsnoka – a budapesti rendőrfőkapitány – öt percen át tartott beszédében többször küzdött sírógörccsel, amely betudható a több mint egy esztendőn át tartó pszichikai hadviselésnek és a vádlottak mindegyikének adagolt pszichiátriai szereknek. A néhai rendőrfőkapitány úgy vélekedett, hogy rossz oldalon állt és vállalja a felelősséget a többi katonatisztért is… Utolsó mondatában kérte: ne a legsúlyosabb ítéletet mérjék ki rá.

A hetedrendű vádlott, Jánosi Ferenc arra hivatkozott, hogy túlságosan is Nagy Imre hatása alá került – aki egyébként az apósa volt…

Vásárhelyi Miklós nyolcadrendű vádlott beszélt a leghosszabban, önmaga védelmében. Elmondotta, hogy „egy táborba került szocializmus ellenségeivel” már a forradalom kitörése előtt, de a céljai jobbító szándékúak voltak. A mintegy hat percig tartó beszédében tévedésnek minősítette a Nagy Imre csoporthoz tartozását – így azután „ilyen körülmények között csak a bűn útjára kerülhettem”.

1958. június 16-án hajnali öt órakor (napkeltekor) Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst kivezették zárkáikból, és alig több mint 12-13 lépés megtétele után ott álltak a Kisfogház („Gyűjtő”, Kozma utca 13.) udvarán, az előzőleg elhelyezett három akasztófa előtt…

Bár a Fő utcai bírósági épületben Vida József, a munkásmozgalomban „Tunisz” fedőnéven ismert tanácselnök folytatta le az eljárást – az ítéletet dr. Bimbó István ismertette a vádlottakkal, Nagy Imre és két társa kivégzésénél is ő volt jelen.


Az elítéltekkel történő végzés ismertetése, melyet dr. Doktor János ügyész olvasott fel, nem tartott tovább néhány percnél. – A kivégzésekről a Belügyminisztérium forgatócsoportja dokumentumfilmet készített. – Bitóként egy egyenes, 14 x 14 centiméter vastag faoszlopot használtak abban az időben. Dr. Balogh János fogalmazó, a két börtönorvos, dr. Kelemen Endre bírósági- és dr. Szabó Ernő börtönorvos alezredes valamint az ítélet végrehajtók közreműködésével
elsőként Nagy Imre miniszterelnököt végezték ki.

A halálraítélt két csuklóját a bal combjához kötözték, fejére csatolták az úgynevezett „állazót” (egy szíjszerkezetet, ami letapasztotta a száját és az kivégzendő állának nem engedett mozgást), a bitó alatt zsámolyra állították az elítéltet, majd nyakába akasztották a hurkot…

Ekkor a hóhérsegédek a bitófa mögött meghúzták a csigasoron áthaladó kötelet, miközben a főhóhér – ez esetben Karácsony Sándor bv. főtörzsőrmester – kirúgta áldozata lába alól az emelvényt és kemény mozdulattal oldalt fordítva az elítélt állát eltörte a nyakcsigolyát, amely azonnali eszméletvesztést, percekkel később az elítélt halálát okozta.

A miniszterelnök 5 óra 9 perckor történt kivégzése után a volt honvédelmi miniszter, Maléter Pál következett, majd Gimes Miklós újságíró fejezte be földi pályafutását Budapesten.

A holttesteket gyalulatlan faládába tették és a Kisfogház sétálóudvarán ásták el jeltelenül, a sírhely fölé évekig bútordarabokat, limlomokat hánytak.

maradványok

1961. február 24-én a börtönőrök titokban kiásták a faládákat, köréjük kátránypapírt drótoztak és Karácsony főtörzsőrmester lovaskocsiján melyen naponta a moslékot szállította a Gyűjtőből – átvitték a szomszédos köztemető 301-es parcella néven ismert zugába, ahol a Budapest X. kerületi Tanács (ma Önkormányzat) halotti anyakönyvében hamis nevek alatt ismét a földbe temették.

1989. június 16-án a Fidesz-vezér „szerencsét hozó talizmánként” emlegette a koporsókat, majd 2012-ben, bár Nagy Imre sorsát a nemzet kezébe helyezte – Orbán Viktor második kormánya idején – a nép megkérdezése nélkül, határozatot hoztak az időközben a Parlament közelében felállított Nagy Imre-szobor lebontásáról…

Szemenyei-Kiss Tamás

Budapest,

2012. június 15.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr228309882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2012.06.16. 13:39:59

Jaj. Jaj. Az összes vádlott közül ez a kettő viselkedett férfi módra. Nagy Imre méltósággal, Maléter bátran. A többi... hát istenem: emberek voltak, gyarló és gyenge emberek. Nem hősök, egyik sem. Nagy Imre viszont hőssé magasztosult.

16940 2012.06.16. 13:53:27

Rendkívül szomorú, hogy éppen e napon érték el újabb csúcspontjukat a náci/nyilas provokációk, immár a kormánypártok által elkövetve! Nagy Imre nem ilyen Magyarországért áldozta életét.

163107 2012.06.16. 13:55:02

Írtam már máshol, hogy egyszer láttam egy olasz filmet, Vittorio de Sica játszotta a főszerepet, Rosellini rendezte: Rovere tábornok. "Genova a fasiszta megszállás idején: feketepiac, elhagyott lakások, pedáns német hivatalok. Ebben a közegben bontakozik ki a megtörtént eseten alapuló cselekmény. Grimaldi háborús áldozatok vámszedője. Még attól sem riad vissza, hogy szolgálatokat tegyen a Gestapónak. Egyszer azt a megbízást kapja, hogy leplezze le és árulja el az ellenállási mozgalom vezetőjét. ... akihez a megszólalásig hasonlít. Rovere tábornok egy hős, ellenálló, a hasonmás kisstílű gazember. De avére mégis kiderül: van benne emberi nagyság. És amikor kínozzák, vallatják, nem törik meg. Meghal, hogy megmentse az igazi Roverét: hőssé magasztosul. Talán nem tökéletes a példa. De mindig eszembe jut Nagy Imre kapcsán,(mert nagyon jó film volt), akinek korább ténykedését állandóan felemlegetik azok, akik nem szeretnek kegyelettel gondolni rá. Gyarló ember volt, kora politikusai közül mégis a legemberségesebb: felmenőim ki tudja, hány évig lettek volna még kitelepítve Ebesen nélküle - de igazán az ítélete napján vált szinte emberfeletti hőssé - vállalta a halált és nem alázkodott meg.

16940 2012.06.16. 15:43:41

Tragikus, hogy a Horthyt, Nyirőt magasztaló fideszes náci merénylet miatt nem zavartalan Nagy Imre szívszaggató sorsára emlékezésünk, éppen mártírhalálának évfordulóján... Felvetődik, vajon nem szándékosan rondított-e gyászunkba a regnáló hatalom?

34417 2012.06.16. 16:49:54

[navigator](#1397278) azért az elég meredek provokáció lenne! maradjunk annál, hogy tudatlanságból. de csak azért, mert én nagyon finoman is tudok ám fogalmazni.

23353 2012.06.16. 17:34:57

Sötét idők, sötét emberek kerültek ujra uralomra.

60145 2012.06.16. 19:44:39

Nekem ezen a napon, amelyen kiváló emberekről, hazafiakról, hősökről emlékezünk, nem gyarló emberi tulajdonságok jutnak eszembe. Osszián kommentje sem tud erre késztetni. Figyelmetekbe ajánlom Gulyás Martin tanulmányát, van még pár órája a frissülőben. http://nitsz.nolblog.hu/archives/2012/06/16/A_kivegzeskor_Nagy_Imrerol/

16940 2012.06.16. 23:53:12

5. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 06. 16. 16:49 Engem már semmi nem lep meg... Hiszen sokaknak Nagy Imre is csak egy ... kommunista... A kormánypártok egyre kényszeredettebben vállalják. Egyébként, ha már Gulyás Martin kiváló munkája fent szóba került (7. Atlasz 2012. 06. 16. 19:44), jelzem, engem szintén megihletett (a fideszes újnáci provokáció az én figyelmemet se tudta teljesen leárnyékolni), töprengésemet (előadása kapcsán) akkor itt is megjeleníteném; hiszen e post az 1956-os forradalom egész emléke előtt is tiszteleg: Gondolataim, amelyeket Gulyás Martin szegedi előadásának bővített írott változata – http://nitsz.nolblog.hu/archives/2012/06/16/A_kivegzeskor_Nagy_Imrerol/ váltott ki – belőlem. Mindenben egyet értek az előadóval, kivéve ebben, idézem: "Nagy Imre október 28-tól meglátta az esélyt arra, hogy egy a szocializmus kiépítésében eleddig kihagyott ... lépcsőfokra visszalépve a múlt hibáinak kijavításával és ezzel egyben nyitva a spontán megszerveződő népi szervek felé is meghonosítható lehessen hazánkban a szocializmus. Ezért a jövő alapszerveinek tekintette azokat a legitim intézményeket (munkástanácsokat, nemzetőrséget, forradalmi bizottságokat), melyeket Kádár megtorló erőszakkal – a monopol párthatalom helyreállítása érdekében – kezdetben adminisztratív módszerekkel, majd fizikai erőszakkal felszámolt. Ezért tartotta szükségesnek és nem kudarcnak az egypártrendszer feladását makropolitikai szinten és visszalépni egy olyan koalícióhoz, amiben ugyan kommunista dominancia mellett, de a munkás-paraszt értékrendet valló baloldali pártok is részt vehettek volna." Szép konstrukció, de irreális, mégpedig - konkrétan - a központi eleme: "visszalépni egy olyan koalícióhoz, amiben ugyan kommunista dominancia mellett, de a munkás-paraszt értékrendet valló baloldali pártok is részt vehettek volna". Az akkori magyar társadalom termelési és kulturális állapota ugyanis, miként most a rendszerváltáskor, át/visszalökte volna a nemzetet a kapitalizmusba... E folyamat esetleg valamivel hosszabb ideig tartott volna, s kevésbé rabló-, illetve komprádorkapitalista formában megy végbe, mivel akkor a Szovjetunió, minden presztízsvesztése dacára inkább világhatalmi tényező volt, mint Gorbacsovval kezdődő állapotában, majd Orosz Föderációvá alakult politikai-katonai potenciáljával. Az előadó által vizsgált problematikát (a Nagy és a Kádár nevével jelölhető egy-egy alternatíva) általánosabb, a jelenkorra érvényes szinten is lehet vizsgálni. Ekként. Ha objektíve igaz a tétel, miszerint Közép-Kelet-Európában (Csehország és Szlovénia esetleges kivételével), de kiváltképpen Magyarországon a félperifériához tartozás, a termelőerők szűkössége, a társadalmi-termelési viszonyokon belüli gazdasági elkülönültség és a társadalom tagjainak elsöprő többségükben önérdekű magánszemélyként létezése miatt életképtelen mind a polgári demokrácia, illetve a hatalommegosztó jogállam, mind a kommünszocializmus, illetve a kommünállam, akkor eldöntendő alapkérdéssé válik, hogy van-e más alternatíva előttünk, mint a fasizálódás (végkifejletében valamiféle fasiszta jellegű állammal), avagy a baloldali antikapitalista fordulat, ám kikerülhetetlen beletorkolással egy bizonyos – természetesen redisztribútor uralkodó osztályos – államszocializmusba. Amennyiben pedig kiderül, hogy a tétel helytálló, és egyúttal a jövőbeni társadalmi-gazdasági-kulturális-mentális változások eredőjeként a szélsőjobboldali tőkés politikai rendszertől, illetve a baloldali antikapitalista államdiktatúrától lényegben különböző alternatíva nincs, bizony az esetben régiónk és országunk történelmi-civilizációs katasztrófájával kell számolni. Ugyanis ma már tudjuk, hogy a félperifériára szorítkozó antikapitalizmus mindenképpen államszocializmusba torkollik, amely elkerülhetetlenül saját osztályantagonizmust termel ki, szembeállítva az egyáltalán nem kvázi bérmunkássággal. Magyarán, az államszocializmus alkalmatlan arra, hogy utat képezzen az állam elhalásához. Akkor viszont mi értelme a félperiférián túllépni azon, hogy javítani igyekezzünk a kapitalizmus élhetőségét. Amennyiben viszont a dolgok logikája visz bennünket ezen túl, miközben az objektív feltételek továbbra is alkalmatlanok az államszocializmus meghaladására, az a körülmény, vagy inkább állapot, valóban régiónk történelmi tragédiája. Egy vagy több következő történelmi időre lényegében befolyásolhatatlan, új típusú módon gyarmatszerű alárendelődésünk a világgazdaság centrumövezetének. Akár fasisztoid vagy tekintélyuralmi nemzeti kapitalista, akár komprádorkapitalista, akár államszocialista formában, egyaránt kiszolgáltatva a kapitalizmus globalitásának. Mindazonáltal - Magyarországon - a tényleges fejlődés, továbblépés lehetőségét az instabilitást legmarkánsabban megtestesítő hatalommegosztó politikai rendszerű, antinacionalista irányultságú és a liberalizmus piacgazdaságát föl nem adó modell (komprádorkapitalista, illetve globalista) képviseli.

34417 2012.06.17. 16:22:35

[little](#1397348) hát, most megleptél. eleddig mintha vérbő fideszes lettél volna. vagy csak szerény személyem esetében?
süti beállítások módosítása