Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Nemzeti K.O.

2012. május 31. - Harun al Rasid

Nemzeti konzervatív cikk

Nemzeti konzervatív cikk

" Volt egyszer egy ember, úgy hívták, Bajcsy-Zsilinszky Endre. Nem tartozott a polgári politikusok közé, inkább nemzeti radikálisnak nevezhetnénk. Számára a magyarság szentség volt, a magyar nemzeti érdek volt a legfőbb iránytűje. Ráadásul nem egyszerűen magyar nemzet, hanem a keresztény középosztály hőse volt, egy klasszikus szőke férfi, akinek, mint beszélték róla, lovassági kardként suhogó mondatai a meg nem alkuvó hazafiságot példázták, kerül, amibe kerül alapon.

Ma talán némi távolságtartással tekintünk rá, legalábbis életműve első részére. Köztudott róla, hogy köztörvényes gyilkosságban vett részt. Egy Áchim András nevű parasztpárti politikus állítólag sértő megjegyzéseket tett a Zsilinszky-fiúk anyjára, ezért a fiúk felkeresték Áchim Andrást, aki kidobta őket. A sértett dzsentrifiúk dulakodni kezdtek Áchimmal, majd elsült egy pisztoly és Áchim meghalt. A már akkor is rendkívül pártatlan és független magyar bíróság érdemben nem büntette meg a gyilkosokat, önvédelemnek minősítették az esetet. Eléggé sajátos önvédelem, ha két fiatalember felfegyverkezve megtámad egy embert a saját lakásában. Bajcsy-Zsilinszky önként jelentkezett a frontra, bátran harcolt, megsebesült, alig gyógyult meg, újra a frontra kérte magát. A háború után különböző fajvédő szervezeteknek volt tagja, Gömbös Gyula harcostársaként fajvédő lapokat alapított és intenzíven szidta a zsidókat. Egy képviselőválasztáson például azzal próbálta lejáratni a riválisát, hogy az eredetileg nem is Kenyeres, hanem Kaufmann.

Aztán történt vele valami. Kiderült, hogy ez a vérgőzös jobbos valójában, a maga módján becsületes ember. Országgyűlési képviselőként a nyilas képviselők üvöltése közben mondta végig a Parlamentben az újvidéki vérengzést leleplező beszédét. A beszédből semmit se lehetett érteni, de Zsilinszky állta az ordító, fenyegetőző nyilasok ostromát, csakugyan mint egy szikla a viharos tengeren.

És nem hagyta, hogy az ügy elaludjon. Mint igaz magyart, sértette, hogy nemzete katonasága ilyen aljasságra vetemedett, és ő, a nagy nacionalista és antiszemita, ezúttal azzal vádolta meg a magyar hadsereget és név szerint Feketehalmy-Czeydner tábornokot, hogy Újvidéken ártatlan szerbek és zsidók ezreit gyilkoltatta meg. És Feketehalmyt a vádlottak padjára ültették (hadbírája Kiss János altábornagy, érdemes megjegyeznünk a neveket, rövidesen újra szóba kerülnek).

Elítélni már nem tudták, mert Horthy Miklós közbelépett. Megkérdezte Feketehalmyt: Maga tényleg civilekkel kegyetlenkedett? Szó sincs róla, zsidó rágalom az egész! Nekem - mondta Horthy - egy magyar tiszt becsületszava többet ér az úgynevezett bizonyítékoknál. És szabadon engedte Feketehalmyt, aki rögtön Németországba szökött, hogy a nyilas puccs után már SS-tábornokként térjen vissza.

Legyünk objektívek: akkor, a német nyomás alatt, már ez is nagy dolog volt, minden más, a nácik által dominált országban kitüntették volna Feketehalmyt. Horthy Miklós valószínűleg akkor sem akasztathatta volna fel az újvidéki tömeggyilkosságokért a tábornokot, ha akarta volna. Nem tudjuk, hogy igazából mit akart, de azt tudjuk, hogy Zsilinszky bátran és nagyszerűen viselkedett, tisztelet jár neki.

1944. március 19-én, hazánk német megszállásakor a Gestapo letartóztatta. Zsilinszky fegyvert rántott és lőtt a németekre. Tűzpárbaj után fogták el. Október elején, amikor a kormány a kiugrásra készült, kikérték a német fogságból és szabadon engedték. Miután a kiugrási kísérlet hat óra alatt összeomlott, Zsilinszky is illegalitásba vonult és elkezdte az ellenállás, a fegyveres felkelés megszervezését. Meg akarták menteni Budapestet az ostrom borzalmaitól.
Tulajdonképpen, de facto ő lett az antifasiszta magyar kormánykísérlet miniszterelnöke. A hadügyminiszter Kiss János altábornagy lett volna.

Természetesen soha nem jutottak el addig, hogy valóban kormányt alakíthassanak, árulás miatt letartóztatták őket. S mivel a magyar hadsereg tényleges főnöke az SS egyenruhában pompázó Feketehalmy volt, az összeesküvés vezetőit azonnal kivégezték. Zsilinszkyt nem tudták, mert őt védte képviselői mentelmi joga.
Kicsit komplikált volt a helyzet, mert az Országgyűlésnek szavaznia kellett volna arról, hogy Zsilinszkyt kiadják, de a (nyilas) Országgyűlés éppen menekülőben volt Sopronba. Úgyhogy a főbb foglyokat is elszállították a Margit körúti fegyházból Sopronkőhidára. Odakerült Rajk László, Vitányi Iván, Pesti Barnabás, Pataki István és Mindszenty József bíboros is.

Zsilinszky tarpai képviselő volt. Ez azért fontos, mert amikor vitték Pestről Sopronkőhida felé, Győr mellett valamiért megállt a busz és az őr, aki egy tarpai fiú volt, azt mondta:

- Képviselő úr, ha az arra az erdő felé elszaladna, mi a levegőbe lőnénk.
- Nem, fiam - mondta Zsilinszky. - Engem most felakasztanak, de ezért cserébe egy szék üresen marad Magyarország számára a háború utáni béketárgyalásokon.

Arra célzott ezzel Bajcsy-Zsilinszky, hogy az első világháború utáni béketárgyalásokon Magyarország követét érdemben nem hallgatták meg, csak akkor szólalhatott fel, amikor a döntés a határokról lényegében megszületett. Zsilinszky azt remélte, hogy önfeláldozásával felhívja a világ figyelmét arra, hogy kényszerből cselekedtünk, és a háború után nem csonkítják meg Magyarországot újra. A hazájáért halt meg.

Amikor kivégezni vitték, az őr megállította a menetet, odalépett hozzá és megcsókolta a kezét. A másik katona tisztelgett és sírt.

Aztán persze felakasztották, mert a nyilas parlament úgy bírt szavazni a soproni ülésén, hogy Bajcsy-Zsilinszky mentelmi jogát fel kell függeszteni.
Miért mondtam el mindezt?

Mert most a Nemzeti alaptantervbe kötelezően tanítandó anyagként behelyezték egy jelentéktelen erdélyi író, Nyírő József személyét, akinek egyetlen fontos tette az volt, hogy a nyilas parlament képviselőjeként Sopronban Bajcsy-Zsilinszky élete ellen szavazott.

Miért? Miért csinálták ezt? Miért gyalázták meg ennek a keresztény-konzervatív, nemzeti politikusnak az emlékét? Hát ha azt mondja magáról a kormány, hogy keresztény-konzervatív értékeket követ - és ez rendben van, ezek világszerte elfogadott értékek -, akkor hogy lehet az, hogy Zsilinszky helyett ezt a Nyírőt tekintik példaképnek, ezt a kiugrott papot, aki írónak vizesnyolcas, politikusnak pedig szörnyeteg volt?

Befejezésül szeretnék valami szubjektívet mondani. Én nem szeretem Bajcsy-Zsilinszky Endrét. Nem tartom követendő példának az életművét. Az egész ember idegen tőlem. De nagyszerű férfinak, bátor politikusnak, igaz magyarnak tartom.

Akivel nem értek egyet és akit tisztelek. Vérlázító ez az egész történet, vérlázító.

Szunyogh Szabolcs a Köznevelés főszerkesztője "

Ez a cikk a 168 óra hasábjain jelent meg. http://www.168ora.hu/bluzone/nemzeti-ko-96965.html

Kedves fideszes és jobbikos olvasóim és ezoldali politikusok - ez, persze, csak udvariassági formula, egyáltalán nem vagytok számomra kedvesek - még nem késő. hogy elgondolkozzatok az itt olvasottakon. Még van számotokra visszaút. Nincs kitéve a behajtani tilos. Vadai Ágnes nem Bajcsy-Zsilinszky. Reményem szerint ti se vagytok eszeveszetten üvöltöző nyilas képviselők, bár a látszat ez.

HaR

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr978309850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

265793 2012.05.31. 16:58:47

Rasid! Láttam a videót Vadairól! Sajnáltam őt a sok nyilas előtt elmondott felszólalásán! Mintha egy bor és vérgőzös nyilas kocsmában beszélt volna a nyilas horda előtt!

34417 2012.05.31. 17:21:05

1. trex 2012. 05. 31. 16:58 ugyan már! ezt benézted! ez a népnemzetileg megválasztott parlament!

265793 2012.05.31. 17:48:12

2. harunalrasid HCJD (szerkesztő) Akkor má'bocs! Nekem úgy tűnt! :-)

34417 2012.05.31. 18:17:10

3. trex 2012. 05. 31. 17:48 hát ezen a választóiknak kellene elgondolkodniuk. már, ha van eszük hozzá. nem hinném.

199664 2012.05.31. 18:24:59

Hol lehet megnézni a Vadai-videót?! Nagyon kíváncsi vagyok,mit mondott,és ennek a csürhének a viselkedésére is!!Bár már ismerem "üköt"! Másik! Sopronkőhida falán kint van még Bajcsy_Zsilinszky emléktáblája!?És a vasas ifiké?! Röstelkedve kell beismernem,hogy ha hazamegyek,ott megyek el előtte,de valahogy mindíg kiesik a képből,hogy megnézzem!Azt tudom,hogy valami +polgári sirató-tábla volt mellettük,arra hivatkozással,hogy a bádenbádeni szovjet hadbíróság áldozatai meg stb.stb.! Azt minden októberben megkoszorúzzák,meg nemoktóberben is!(Talán még hamarosan Dominik hadbírónak is lesz ott emléktáblája!)

265793 2012.05.31. 18:47:45

5. Pietnik http://www.youtube.com/watch?v=svGI-DvS4is

204112 2012.05.31. 18:49:27

Felemelő, bátor írás Szunyogh Szabolcsé, és nem kevésbé bátor Vadai Ágnes kiállása. Jehunál szóvá is tettem, hogy egy, csak egy leány volt talpon, és Timurhoz hasonlóan igen-.igen hiányoltam az MSZP-s politikusok csatlakozását Vadai kérdéseihez. És tényleg, a parlamenti munkát mindig úgy képzeltem, hogy ott komoly, felkészült emberek hozzák felelősnél felelősebb döntéseiket, lévén országgyűlési képviselők, s mint ilyenek, az egész társadalom irányítói. S most, kik ülnek a padsoraiban, kik ordibálnak, s viselkednek úgy, mint egy rossz hírű talponálló vendégei? Nos, mindenki tudja, s amit sosem gondoltam volna, hogy megérem. Kösz, Rasid, nagyon jó poszt.

57665 2012.05.31. 19:26:31

Gratulálok!

204326 2012.05.31. 19:29:58

Érdekes Pista bátyám egészen máshogy mesélt az újvidéki dologról Pedig ő aztán autentikus forrásból értesült a dologról mert a Waffen SS-ben a Grassy József segédtisztje volt

34417 2012.05.31. 19:55:49

9. kimitake 2012. 05. 31. 19:29 mesélj, iszom szavaidat. gondolom, autentikus forrásod közvetlenül ott volt az akasztófa tövében. mégis, hogy' úszta meg a számonkérést? ja, és a post nem újvidékről szól, hanem az emberségről. ez olyas valami, amiről neked fogalmad se lehet.

34417 2012.05.31. 20:08:43

8. Timur 2012. 05. 31. 19:26 idegen tollakkal ékeskedtem, de nem bánom.

204326 2012.05.31. 20:11:30

Nem ő volt ott A Grassy József volt ott, ő volt az egyik parancsnok Ujvidéken Aztán később mikor a Grassy már obergruppenfüher volt akkor volt a segédtisztje Szerinte egészen kiváló ember volt akiről szemenszedett hazugságokat terjesztettek Aztán persze felakasztották Pista bátyámnak meg nem kellett megúsznia semmiféle számonkérést mert nem követett el semmiféle bűnt Sőt!! Nem hogy számonkérés nem volt hanem 1990-től a haláláig komoly nyugdíjat kapott a német államtól

34417 2012.05.31. 20:36:48

12. kimitake 2012. 05. 31. 20:11 és? ha elmagyaráznád a "sőt"-öt, meg azt is, hogy mi köze van nagybátyád "dicső" tevékenységének a post mondanivalójához, nagyban segítene szavahihetőségeden. meg fogsz izzadni. nyilván valóan egy harmatos virágszál volt grassy segédtisztjeként. te meg büszke vagy rá. no comment.

34417 2012.05.31. 20:46:26

ez a fasz orbán azt mondja, hogy a magyar történelmileg győztes nemzet. sőt. ráadásul mindenféle lovak visszarántásáról beszélt. amit ők csinálnak, az a demokrácia csúcsa. a magyarok ösztönösen védik a 2/3adot, ami a nyugati társadalmon belül a legfőbb erő. ez hülye.

204326 2012.05.31. 20:54:22

Nem a postban volt szó az újvidéki razziáról ? Csak azt akartam elmondani hogy Pista bátyám személyesen ismerte a Grassyt aki az újvidéki eseményeknek az egyik főszereplője volt és az öreg szerinte nem csinált semmit nem követett el semmit összevissza hazudoztak róla is meg az egész újvidéki razziáról is és egyébként is ártatlanul akasztották fel Az öregre meg naná hogy büszke vagyok Valami egészen nagyszerű ember volt akit mindenki aki ismerte nagyon tisztelte Na mindegy papa E van

34417 2012.05.31. 21:45:15

16. kimitake 2012. 05. 31. 20:54 melyik részét nem értetted a postnak? mert mintha leragadtál volna . grassyt meg persze ártatlanul akasztották fel. sajnállak, barátom. mégis, mijafasz késztet arra, hogy mazochista módon itt szennyezd mentálisan a környezeted? papa, mondod. a fiad meg harsányan röhög rajtunk. na, akkor engedj meg egy kis következtetést: a fiad, aki állítólag akkora zseni, hogy az audinál vezető pozícióban van, nem lehet több 25 évesnél. az audi meg híres arról, hogy 25 éves parasztgyerekeket helyezzen ilyen pozícióba. mivel papának nevezel, nem lehetsz akkora bunkó - de igen - hogy 55 évesen annak nevezz, hacsak jól el nem b@sztad az első randidat, és 20 évesen csináltál gyereket. ebben az esetben se lehetsz több 45-nél. na, akkor kijár nekem a papa, vagy amikor jobb formában vagy, az öregúr megnevezés. én ugyanis 65 éves vagyok. bár, hogy én helyetted- mint papa - kisszéket csináltam volna, az tuti. annak legalább haszna lenne.

204326 2012.05.31. 22:12:10

"sajnállak, barátom." Ne sajnáljon Sajnálni azt kell aki rosszul érzi magát Én egészen nagyszerűen érezem magam a bőrömben Gyerekem nincs A mostani páromnak a gyereke művezető az audiba Korrekt jobbos nacionalista Javul a világ papa Terjed a fiatalok közt a nacionalizmus Ez jó A húsz évvel ezelőtti állapothoz képest egész szembetűnő a haladás nacionalizmus ügyben Na de nem szennyezem tovább az itteni hegyipatak tisztaságú légkört

235117 2012.06.01. 07:15:12

Tennék halvány kiegészítést a remek íráshoz. Bajcsy Zsilinszky Endre még ha Gömbös köreihez tartozott is a kezdetben, már Gömbös miniszterelnöksége alatt elfordult tőle. Az 1935-ös választási csalássorozatok miatt saját újságának a Szabadságnak címlapján adta hírül, hogy leteszi vitézi rangját, ezzel jelezve, megcsömörlött az uralkodó elit hataloméhségétől, arroganciájától, noha közülük való volt.

163107 2012.06.01. 09:50:58

"Korrekt jobbos nacionalista Javul a világ papa Terjed a fiatalok közt a nacionalizmus" Nagyon sok fiatalt ismerek, Misima, el se hinnéd. És mind külföldre akar menni - és eszük ágában sincs semmiféle nacionalizmus, se jobboldal se ilyesmi - azt viszont a térdüket csapkodva röhögik, amiket Orbán újabban összehord. Most ez a legújabb baromsága: "Külföldre mennek „ahelyett, hogy itthon unokákat szülnének nekünk, és nagy boldog családként élhetnénk” – felelte a „minden második fiatal el akar menni” konklúzióról híressé vált Tárki-kutatást érintő kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök " nix nacionalizmus, nix fideszimádat, maffiaszeretet, hucc van, és ha szülnek, nemzenek ezek a fiatalok, nem ide szülnek és nemzenek. a nagy, boldog Orbán vezette maffiacsaládba...:-))) Különben én is egyre jobban érzem magam a bőrömben - hogy lassan elolvad a maffia támogatottsága (őket leszámítva meg egészen prímán megvagyok). Ez van.

163107 2012.06.01. 09:52:33

Egy szál férfi volt Magyarországon 1944 márciusában, a német megszállás idején.

34417 2012.06.01. 11:19:50

18. kimitake 2012. 05. 31. 22:12 " Korrekt jobbos nacionalista Javul a világ papa Terjed a fiatalok közt a nacionalizmus" na, ezért sajnállak. nincs múltad, és jövőd se lesz. ami pedig a szennyezést illeti: igaz. nem vagy éppen környezetbarát.

34417 2012.06.01. 11:32:22

20. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 01. 9:50 most gondold el, mi lenne, ha még gyereke is lenne. eggyel több mérgezett agyú, européer gondolkodásra képtelen csökevény. jó is, hogy képtelen volt gyereket csinálni. hungarista nacionalizmus, 2012-ben, európa közepén. ez egy seggfej, és még büszke is rá. nem tudom, hogy' érezné magát a dunaparton, cipő nélkül, feltartott kezekkel. mert hát, dicső elődei tettei közt mintha ilyen is lett volna. jellemző, hogy a post témájához hozzá se tudott szagolni. tkp.még sajnálatra se méltó. egy meztelen csiga, amelyik csaba királyfi útján vonszolja magát saját nyálán csúszva a turulmadaras naplemente felé.

65469 2012.06.01. 11:46:21

A cikk nagyon jó, Bajcsy-Zsilinszky Endréről sokat hallottunk ugyan, de csak annyit, hogy polgári politikus volt, aki a németekkel fegyverrel szállt szembe egyedül egy lakásban, amikor letartóztatni jöttek érte. Még egyszer az is elhangzott egy tévéműsorban, hogy telefonált közben egy barátnőjével, akinek bemondta, hogy ez most váll lövés, karlövés, és az csak utóbb tudta meg, hogy ezek a lövések nem a támadókat, hanem Bajcsy-Zsilinszkyt érték.

65469 2012.06.01. 12:01:27

Ha már idézünk: A politikus 1939-ben, kisgazda színekben lett ismét az országgyűlés tagja, ötéves mandátuma alatt pedig az antifasiszta ellenzék vezéralakjává nőtt: a sajtóban és felszólalásaiban határozottan ellenezte az egyoldalú németbarát politikát, ehelyett sokkal inkább a Duna-völgyi kis népek összefogásának szükségszerűségére igyekezett felhívni képviselőtársai figyelmét. Bajcsy-Zsilinszky Endrének komoly érdemei voltak a Jugoszláviával kötött örök barátsági egyezmény tető alá hozásában, miután 1940 során több alkalommal is látogatást tett Belgrádban. A világháborúba való belépést végül az ő erőfeszítései sem tudták megakadályozni, a publicista azonban a későbbiekben sem adta fel eszméit. 1941 karácsonyán ő is részt vett a Népszava híres különszámának szerkesztésében, a következő évben pedig főszerepet játszott a Magyar Történelmi Emlékbizottság megalapításában és a március 15-i antifasiszta tüntetés megszervezésében is. Az 1942 januárjában végrehajtott újvidéki mészárlást követően Bajcsy-Zsilinszky Endre a Parlamentben követelte a gyalázatos incidens kivizsgálását és a vétkesek bíróság elé állítását. forrás: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1944_december_24_bajcsy_zsilinszky_endre_meggyilkolasa/

34417 2012.06.01. 12:03:39

24. Didgeridoo 2012. 06. 01. 11:46 és még mennyi minden lehet, amit se róla, se másokról nem tudunk, mert nem illett bele a mindenkori történelemoktatási szemléletbe! de majd most. lesz nekünk nyírőnk, wassunk, horthynk, mert - ahogy a nemzet rózsaszála mondta - sokan kérték, hogy benne legyen a NAT-ban. nem tudok róla, hogy Bajcsy-Zsilinszkynek akárcsak egy bekezdést is szántak volna.

65469 2012.06.01. 12:44:59

26. Bajcsy-Zsilinszky egészen más megítélés alá kell, hogy essen, mint Horthy. B.Zs kaphatna szobrot. Wass és Nyírő munkásságát kevéssé ismerem, de amibe beleolvastam, az alapján nem lehet őket elítélni. Nyírő Úz Bencéje még olvasható is, Wass nekem lassú. Majd a történészek feltárják, hogy mit követtek el, de szerintem felejthetőek. Az írók jók egy lábjegyzetbe, Horthyról meg leginkább a vigyázzállást lehetne elnevezni.

265793 2012.06.01. 12:57:47

26. harunalrasid HCJD (szerkesztő) Nna, meg a kötelező heti matematika órát csökkentik 4-ről 3-ra, mert kell az óra a hittanra, erkölcstanra! Butulj magyar!! :-(

34417 2012.06.01. 15:01:22

27. Didgeridoo 2012. 06. 01. 12:44 1et értek. csakhogy nem is wass, nyirő írói munkássága a tétel - az ugyanis valóban értelmezés, elemzés és irodalomtörténészek szubjektív véleményének kérdése - hanem emberi magatartásuk. wassról kimerítő tanulmány jelent meg az ellenszékben, úgy vélem, nyírő nyilas volta és utóélete sem kétséges. a tétel a köréjük rakott fideszes bálványkultusz. nem tudom, mi a céljuk vele. a kagylót is héjával együtt tálalják, és a héj az esetükben magatartásuk, nézetük, állásfoglalásuk. ez különösen akkor fontos, ha a kagylóban még csak nem is igazgyöngy van. nagybátyám egy dunai monitoron szolgált és rendszeresen állt díszőrségben a kormányzói palota előtt. ő is másképpen ítélte meg horthyt. a vigyázzállásról pedig órákat tudott mesélni.

34417 2012.06.01. 15:03:45

28. trex 2012. 06. 01. 12:57 azért törődnek a fejlődő ifjúság kondíciójával is! minden nap lesz testnevelés óra. tótágast állni előbb fognak megtanulni, mint számolni. akár 10-ig is. mert hát, a tízparancsolat pont annyi.

199664 2012.06.01. 16:34:31

Rasid! Kimitake,azaz misima egy vadi új kulákgyerek,annyi különbséggel,hogy ő mezőgazdasági szerszámot soha nem vett a kezébe,a mezőgazdaságról csak annyi fogalma van,mint a műkörömépítőnek,meg,talán ,kevesebb haszna! Aztán meg kb. fordított utat járt be ,mint BZSE! Ő egy kommunista megyei főrendőr fia,aki apja segítségével szerezte viszza állítólagos nagyapai földeket a rendszerváltáskor,melyet bérbe ad! És lám a magyar nacionalizmus lelkes híve!Abbból,amiből BZSE ,látva hova kerültünk,kiábrándult!!! Megyünk vissza szépen az időben!

34417 2012.06.01. 18:34:03

[pietnik](#1390191) hoppá. most már értem a gátlástalan seggnyalását és a lelkesedését.
süti beállítások módosítása