Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Nyírő József - Vita egy urna felett

2012. május 25. - Harun al Rasid

„Hungarista emigráció… az elvesztett haza kísértetei”

„Hungarista emigráció… az elvesztett haza kísértetei”

Nyírő József " Bukarestben és Erdélyben politikusok, a két legismertebb orgánum, az Adevarul és a Romania Libera, valamint két szélsőjobboldali párt, a Partidul Romania-Mare (PRM), illetve a Noua Dreapta (ND) is tiltakozik Nyírő József tervezett, május 27-én Székelyudvarhelyen történő újratemetése miatt. A román álláspont határozottan elutasítja, és támadó véleményt formál a Spanyolországban, 1953-ban elhunyt magyar író végakarátának érvényesítésével szemben. Az elmúlt napokban a legradikálisabb kijelentést Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármestertől idézték a romániai újságok, a PRM elnöke szerint ugyanis „furcsa, hogy egy Nagy-Magyarország harcos lesz eltemetve a mi szent földünkbe…”
Magyarország erdélyi származású kulturális államtitkára, Szőcs Géza szerint: „Nyírő politikai pályája nem rokonszenves, de az bizonyos, hogy románfalónak, antiszemitának nem mondható – nem olyan, amilyennek egy negyvenes évekbeli nácit elképzelünk”. – Az államtitkár, magyarországi újságírók előtt, még azt is hangsúlyozta, hogy Nyírő a nyilas pártban (sic!) nem vállalt szerepet…


*

1947-ben Magyarország háborús bűnösként kerestette Nyírőt

Ha a Hungarista Mozgalom Hírszolgálata irattárát (az OSZK Kézirattár 567 jelzetű fondját) tanulmányozzuk, akkor egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az 1953. július 16-án Madridban elhunyt néhai erdélyi író nem volt tagja a Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalomnak. 1941-ben, a II. bécsi döntést követően, behívott erdélyi képviselőként lett tagja a magyar Országgyűlésnek. – 1944. október 16. után is „behívott erdélyi képviselőként” maradt tagja az úgynevezett nyilas parlamentnek, Budapest ostromát elkerülendő menekült a Szálasi-kormány tagjaival (és Wass Albert gróffal) Szombathelyre, később Sopronba és Kőszegre, majd a visszavonuló hitleri hadsereggel Bajországba, ahol először az osztrák határ közelében lévő Wollabergben és Waldkirchenben élt.
1947-ben Magyarország, ti. Rajk László belügyminiszter, Nyírő József háborús bűnöskénti kiadatását kérelmezte a Szövetséges Ellenőrző Bizottság amerikai missziójának vezetőjétől, George Hatten Weems dandártábornoktól – de a kérést elutasították az amerikai hatóságok.
Az író 1950-ben a falangista Spanyol Államba költözött (ahol akkor a „Caudillo”, Francisco Franco uralkodott) és a Spanyol Nemzeti Rádió magyar nyelvű adásainak munkatársaként politikai kommentárokat írt és aktív szerepet vállalt a nyilas-hungarista emigráció munkájában.

Amint az a korábban közzétett – a nyilas emigráció tevékenységével foglalkozó – cikkeinkben olvashattunk arról, hogy a hungarista állam és a nyilas parlament tagjai Henney Árpád altábornagy, Nyisztor Zoltán katolikus pap és Tarnói László jogász (Budinszky kabinetirodájának vezetője) kezdeményezésére Caracasban (Venezuelában) létrehozták a magyar nemzetiszocialisták túlélő szervezetét, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatát. A svájci bankokba menekített, mintegy 6 millió US-dollárt érő aranykészlet képezte a HMH anyagi alapjait, azokat a költségeket, melyekből Európában, Ausztráliában, az észak- és dél-amerikai kontinensen szerkesztőségeket, könyvkiadó vállalkozásokat indítottak be, valamint nyomdákat működtettek. A Hírszolgálat nyújtott segítséget ahhoz is, hogy a hungarista állam keresett háborús bűnösei menedéket találjanak Argentinában, Spanyolországban, Uruguay-ban, Szíriában vagy a távoli ausztrál kontinensen.

A náci ODESSA mintájára létrehozott illegálisan tevékenykedő hungarista szervezet az újságokat, a könyvkiadókat és az egy-egy országban hivatalosan működő rádióállomásokat vélte a kapcsolattartás legjobb formájának – ezért a HMH munkatársait, a Nyilaskeresztes Párttal, a Szálasi-kormánnyal együttműködött írókból, költőkből és a kulturális élet nemzetiszocialista érzelmű tagjaiból válogatta ki. Így került védőernyőjük alá Páger Antal, Szeleczky Zita, Wass Albert, Milotay István, Ráttkay R. Kálmán, Muráti Lili, Szilassy László és Nyírő József is… A hungarista hírszolgálati tevékenységben, valamint a nemzetiszocialista szervezet által létrehozott, működtetett vagy támogatott orgánumoknál csak ismert és igazolt személyeket engedtek dolgozni. Csak a „kamerádokat”, a hungarista eszméhez közelállókat ajánlották be olyan helyekre, mint a müncheni Szabad Európa Rádió vagy a Spanyol Nemzeti Rádió – ezeknél a hírközlő orgánumoknál a nevezetteket antikommunista harcosként könyvelték el.

1952-ben a HMH felkérésére és támogatásával részt vett a clevelandi Kossuth Lajos Könyvkiadó megalapításában. Ugyanebben az évben a Nyugat-Németországban megalapított Magyar Szabadságharcos Szövetség (a horthysta, nyilas emigránsok szervezete) alelnökévé választották.
1953. október 16-án (!) hosszas betegség után egy madridi klinikán húnyt el. – Utolsó óráiban, honfitársairól szólva, keserűen állapította meg: „A hungarista emigráció… az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok, ez a fájdalmasan tragikus sorsú nép… az elvesztett haza kísértetei”.
És bár végrendeletében úgy hagyta meg, hogy holttestét a szülőföldjén temessék el – hozzátartozói elhamvasztatták, urnáját pedig egy madridi kolumbáriumban helyezték el.

Bukarest szóbeli figyelmeztetés részesítette nagykövetünket

A madridi „galambházból” Budapestre szállított urna körül és felett – megelőzendő a székelyudvarhelyi Papkertben 2012. május 27-re tervezett szertartást – harsány vita zajlik. Az újratemetéssel kapcsolatban a bukaresti külügyminisztériumba kérették Magyarország ottani nagykövetét. A román külügy szóban arról tájékoztatta a magyar külképviseletet, hogy a jelenlegi román belpolitikai helyzetben időszerűtlennek tartja Nyírő újratemetését…
Mivel a néhai székely író hamvainak hazahozatalát és eltemetését a magyar Országgyűlés, személyesen Kövér László, patronálja, talán érdemes tanulmányozni azokat az éveket, azt a kort, amikor Nyírő József – még román állampolgárként – az irredenta érzéseken és célokon túllépve, ha formálisan nem is lépett be a Hubay, később Szálasi vezette Nyilaskeresztes Pártba a nemzetiszocialisták zászlaja alá sodródott.

Nyírőt 1916-ban szentelték pappá, a Kolozs megyei Kide község plébánosa lett. 1919-ben, mikor Erdélyt Romániához csatolták, kilépett az egyházi rendből és feleségül vette az alsórákosi Bedő Ilonát. – A papi rendből való távozását követően a római katolikus egyház kiközösítette. Malmot bérelt, majd az elkövetkező tíz év során a kolozsvári Keleti Újságnál dolgozott újságíróként. – Wass Albert gróffal az Ellenzék elnevezésű lapnál ismerkedett meg, azon a helyen mindketten külsős munkatársként igyekeztek ismertté tenni nevüket, műveiket. (Wass Albert a gyakran átfogalmazott önéletrajzaiban ugyan úgy emlékezett, hogy az említett szerkesztőség belső köreihez tartoztak – de ezt a romániai kutatások nem igazolták.)

Quadriga Ellentétben Wass Alberttel, Nyírő valóban alapító tagja volt az Erdélyi Szépmíves Céhnek – és tegyük hozzá a későbbi barátjánál jóval sikeresebb szerző is! – 1924-ben a Jézusfaragó ember című cikksorozatát szivesen olvasták úgy Erdélyben, mint Magyarországon.
Mikor a romániai hatóságok az Erdélyi Helikon néhány írója ügyében, 1930-at követően nemzetiszocialista propaganda terjesztése miatt vizsgálatot indítottak, visszavonult, a Brassó közeli Alsórákos (Racosul de Sus, német nevén Kormosbach) községbe, ahol nyolc hold földet örökölt. Később Székelyudvarhelyen épített házat. Csak több év elteltével tért vissza a Keleti Újsághoz, melynek 1939 és 1942 között a felelős szerkesztője volt. A második bécsi döntést követően – miután erdélyi képviselőként az Országgyűlés tagja lett – vette fel ismét a kapcsolatot Wass Alberttel, aki addigra már ismert alakja volt a Hungarista Mozgalomnak és kiváló ismeretségekre tett szert a hitleri Harmadik Birodalomban is. Foto: Kós Károly-Kemény János báró-Dsida Jenő és Nyírő,1942.

Képviselői elfoglaltsága mellett1942-1943-ban a radikális jobboldali orgánum, a Magyar Erő főmunkatársaként, szerkesztőjeként folytatta irodalmi tevékenységét, majd 1944-ben, a Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom hatalomátvételét követően a Magyar Ünnep, szintén szélsőjobboldali orgánum főmunkatársaként fejezte be a magyarországi pályafutását.

Az amerikai OSS elnevezésű kormányhivatal egyes esetekben, hasonlóan a korabeli szovjet gyakorlathoz, egyes esetekben eltekintett a háborús bűnösség megállapításától. Számukra Werner von Braun (Hitler büszkesége, a V-1 és V-2 szárnyasbombák megalkotója) nem volt háborús bűnös… Hasonló elbírálást kapott Wass Albert gróf is, akit 1951-ben vitt ki az Egyesült Államokba egy farmer – tény, hogy a menedékért cserébe elvált Eva Siemerstől, házasságot kellett kötnie a farmer, ex-katonatiszt lányával, Elisabeth McClain-nel, (az irodalomból „Bebe” néven ismert amerikai állampolgárral). – Ugyanígy menekült meg a felelősségre vonás elől prof. dr. Tarnói László, Alföldi Géza, a nyilas kormány propagandaminisztériuma kabinetfőnöke, Páger Antal a nyilaspárt nagyhatású, népszerű propagandistája és még sokan mások...
Martin Heidegger filozófust, az NSDAP meggyőződéses hívét, Hjalmar Schacht birodalmi minisztert (a náci fegyverkezési program irányítóját), Hans Fritzsche birodalmi rádiókommentátort és Franz von Pappen szintén ártatlannak („not guilty”) találták az amerikaiak.

A viszonylag korán elkezdődött „nyitás”, az Európában alig álcázott – ugyanakkor antifasiszta harcnak nevezett – tevékenység miatt az egyesült államokbeli és zsidó szervezetektől egymást követő feljelentések után a Hungarista Mozgalom Hírszolgálata Nyírő Józsefet kivonta a négyhatalmi megszállás alatt lévő Németországból. Az író így került Franco Spanyolországába, ahol gyakorlatilag ugyanazt a munkát végezhette, mint Borsányi Julián (Horthy és Szálasi vezérkari századosa), a Szabad Európa Rádió híres „Bell ezredese” – aki a hungarista állam honvédelmi minisztériuma részéről az Organisation Todt összekötőjeként intézte a zsidó honfitársaink kényszermunkatáborba hurcolását. És e helyen dolgozott, az amerikai bevándorlási engedély megszerzéséig, régi barátja Wass Albert gróf is.

Egy kiközösített személyt temet a római katolikus egyház?

A médiának és úgy általában az újságíróknak nem lehet tiszte felülbírálni a független és szabad Magyarország államtitkára – esetünkben Szőcs Géza – véleményét, de mert az irattárak, a kutatók és zsurnaliszták esetleg bővebb ismeretekkel rendelkeznek Nyírő József koráról és tevékenységeiről, két fontos körülményre hívnám fel a politikusok, illetve az olvasók figyelmét.
Pantehonban A tervezett május 27-i gyászszertartás, az újratemetés egyértelműen politikai gesztus. Éppen úgy, mint ahogy az volt Rajk László, Nagy Imre vagy Horthy Miklós magyarországi újratemetése. A már beharangozott, Románia és hazánk között már is feszült viszonyt eredményező esemény árnyékában a székelyudvarhelyi politikusok (elsősorban az RMDSZ-szel rivalizáló Szász Jenő) és a katolikus egyház magyarországi, valamint romániai vezetői elfeledkeznek arról a tényről, hogy Nyírő Józsefet 1919-ben kiközösítették a római katolikus egyház közösségeiből. - Ebből következően értelmezhetetlen az erdélyi és magyarországi katolikusok hozzáállása a székelyföldi ceremóniához, ahol is, az író végrendeletével nem egészen összeegyeztethető módon, nem a holttestét, hanem csak a hamvait akarják elhelyezni… úgy, olyan módon, hogy a távoli város temploma a radikális nacionalisták zarándokhelye legyen. A tervezett egyházi-politikai esemény előtt morális kötelesség e kérdésnek a tisztázása: miként lehet egy „kiugrott papot” a katolikus egyházközösségből eltávolított személyt feloldozás nélkül újratemetni?

Foto: Nyírő-ravatal, Nemzeti Pantheon, 2012. május 23

A gyászszertartás politikai vonatkozásai is megérnek egy misét… Hazánkban, ahová a több mint vitatott múltú Horthy Miklós földi maradványait visszahozták az egykori kenderesi birtokára, ahol szobrot emelnek a négy zsidótörvényt aláírt egykori kormányzónak és utcákat, tereket neveznek el róla – még csak-csak érthető a Wass Albert, Nyírő József, Kecskési Tollas Tibor körüli hozsannázás. De mint az Európai Unió tagállamnak, Románia fegyverbarátjának és szomszédjának alaposabban át kellene – illene! – gondolni a tervezett politikai kalandot.
Nagy író volt? Halhatatlanja a magyarországi és erdélyi irodalomnak?… – Mindezt majd a késői, a későbbi utókor majd eldönti. Ma itt él két nép és számos nemzetiség egymás szomszédságában. Erkölcsi, politikai kötelességünk, hogy az emberek milliói békében éljenek és ne ellenségként tekintsenek egymásra.
Ha így tesznek a társadalmi életünk irányítói, akkor – ha valóban nagy és jelentős író volt – maga Nyírő József is rábólintana a túlvilágról.

Néhány évvel ezelőtt – már a Ki menti meg Wass Albert lelkét című tanulmány megírása után – az egyik írásban figyelmeztettem olvasóinkat (a társadalmat), hogy a magyarországi szélsőjobboldali hordák nem fognak megállni a budapesti Kossuth Lajos téren… A figyelmeztetés hiábavalónak bizonyult. 2010 óta ismert: hazánkban 1944 óta először ülnek ismét neonáci képviselők a Parlamentben – Magyarország és az Európai Unió legnagyobb szégyenére.


Szemenyei-Kiss Tamás


Felhasznált irodalom:

Hungarista Mozgalom Hírszolgálata Irattár (OSZK Kézirattár, fond 567 jelz. gyűjteménye)
Ki menti meg Wass Albert lelkét? (A Hét, Marosvásárhely, 2007)
Szemenyei-Kiss Tamás: Halált virágzik most a türelem (Új Kelet, 2007)"

Ez az írás az Ellenszék Vélemény Magazin oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr398309836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15349 2012.05.25. 16:44:18

Ld. ÉS - Nyerges András: Önplágium Nyírő-ügyben.

11715 2012.05.25. 17:01:25

kicsit off: koporsója van neki, vagy urnája? mert láttam egy másik képet, ott ezek a szép vitézek valami fehér kis dobozt vittek. nem mintha nem lenne mindegy, csak kérdezem.

265793 2012.05.25. 17:07:40

Rasid! Mivel én - bevallom - soha nem hallottam a nevét, nem tudom, h jól érzékelem-e a helyzetet? Kicsit leegyszerűsítve: Adva vagyon egy erdélyi származású nyilas, akit itt egyesek nagyra tartanak! Most a "végakarata" alapján Erdélybe (haza) akarják a hamvait szállítani, de a románok nem engedik? Csak nem több eszük van?

34417 2012.05.25. 17:12:25

3. trex 2012. 05. 25. 17:07 hát, kövér lacus mintha nem fogná az adást!

278009 2012.05.25. 17:35:23

3. trex 2012. 05. 25. 17:07 Abszolúta téves a logikád. Adva van egy magyar költő, akinek a kvalitásait jobb és baloldalon egyaránt elismerik, s akinek a végakarata volt, hogy szülőföldjén temessék el. Vagy te megtagadod egy halott végakaratát, ami ráadásul nem más, minthogy ott ahol 45 évet élt és dolgozott(adót fizetett a megszálló román államnak), az most annyit ne kaphasson, hogy eltemessék a szülőföldjén? Arról már nem beszélve, hogy azzal hogy a románoknak adsz igazat, azzal a nyialsok román megfelelőit támogatod, mert szerinted kik ellenzik ott ezt? A liberálisok? Nem, ha olvasod akkor pontosan a neonáci Funar és társai. Vagyis szerinted a magyar hungarista nem érdemel meg minimális emberi méltóságot sem, a román vasgárdista meg helyesen szól, mert az nem magyar. Gratulálni tudok az ilyeneknek!

34417 2012.05.25. 17:37:20

5. Atlantis 2012. 05. 25. 17:35 duma.

11715 2012.05.25. 17:43:18

atlantis, szerintem nem az a gond, hogy a szülőföldjén legyen joga nyugodni, mert persze, hogy van, ott temetik el, ahol akarják. a cécó a nem mindegy, hogy ott most a temetés ürügyén magyarkodni fognak, amire lehet, hogy nem lenne szükség.

205707 2012.05.25. 17:43:59

Rasid! Jó, hogy nyitottad e blogot, így felmentve érzem magam az önállósodástól, mert eléggé ösztökélt. Vagy húsz éve, identitáskeresésem idején - amikor több helyen is kopogtattam - az USA-ból érkezett egy könyvcsomag. Benne volt 4 Nyirő kötet is. Volt némi fogalmam irodalmi vénájáról. "A zöld csillag" olvasásával kb. negyedénél felhagytam, mert bár igencsak lehet inni a sorait, okkult témája miatt "dobtam". Mindettől függetlenül messze nem értek egyet egy ember "sávokban" történő megítélésével. Elutasítom, hogy Nyirő irodalmilag dr. Jekyll, viszont közéletileg, politikailag Mr.Hyde. A kíváló focista emberi bunkósága azt jelenti, hogy az illető bunkó. Ezért inkább eltekintek a focijától is. Tudom, hogy a zseniális művészek - döntően - kibírhatatlan családtagok, magánemberek, de azért az mégis más, mint a közéleti "zajártalom". Tehát nem tudom tisztelni Nyirőt. Kezelje az irodalom műveit a maga helyén, de ha a szerző kilétéről kell nyilatkiozni, akkor "laposkúszás"...

278009 2012.05.25. 17:46:02

6. harunalrasid HCJD (szerkesztő) 2012. 05. 25. 17:37 Érveid is vannak, vagy csak plagizálsz és minősítgetsz?

278009 2012.05.25. 17:48:02

7. pettra 2012. 05. 25. 17:43 Ezzel egyetértek. Nem kellett volna ekkora feneket keríteni neki. Valamikor suttyomban hazaviszik és tisztességgel eltemet. Akár még nyilvánosan is. De amikor több százezer keresztény-katolikus magyar vándorol ki a Pünkosdi Búcsúra, akkor ez valóban nem más mint fölösleges felhajtás.

34417 2012.05.25. 17:56:22

9. Atlantis 2012. 05. 25. 17:46 valamit nem értesz, kedves barátom. a cikk alatt ott van a szerző neve, tehát nem plágium, én csak helyet biztosítottam neki. minősíteni pedig te minősíted magad ezzel a propagandista mellédumával. valszeg szövegértési gondjaid vannak. a cikk nem a kegyeletről szól, cserébe gondolkodásra késztet, de úgy látom, ez neked nem megy.

265793 2012.05.25. 18:20:04

Atlantis! Fugyu!! "1944-ben a nyilaspuccs után a nyilas parlament tagja volt, majd a Német Birodalomba menekült. Művei kiadását a román és magyar kommunista rendszer betiltotta. " Innentől kezdve fényezheted, a tényen nem változtat!! És azt gondolok róla, amit akarok!! Csak egy kérdésem van mucika: Miért is kell Kövérlacusnak kísérnie egy nyilas!!! hamvait? Csak nem eszmetársa? Csak nem politikai szarkeverés miatt?

163107 2012.05.25. 18:20:45

Nyírő jobb író volt mint Wass. Olvastam - ma is ott vannak a könyvei a polcon, valahol. De, ami a lényeget illeti: Purim megírta. Itt és most vele értek egyet.

34417 2012.05.25. 18:32:59

13. Osszián (szerkesztő) 2012. 05. 25. 18:20 ugye, nem az írói kvalitásáról cserélünk itt eszmét? mert éntőlem lehetne irodalmi nobel díjas, de ami a többit illeti... itt tendenciáról van szó: wass, horthy, nyírő... ráadásul a nemzeti pantheonban! ki következik? esetleg szálasi? és ki fogja újra temetni? csak nem vona? a temetőkapuig meg kövér lacus kíséri, esetleg semjén zsóti?

15349 2012.05.25. 19:54:35

Semmi kifogásom Nyírő (újra)temetése ellen. Annál undorítóbbnak tartom az erdélyi és hazai, egyesült jobboldal politikai érdekű cirkuszolását és azt a giccsparádét, amit - egyházi segédlettel - művelnek. Azért egy Nyírő-dumát idézek itt (az általam fentebb hivatkozott ÉS-anyagból): "Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel! Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig pusztíthattak bennünket a saját hazánkban! Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak , ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie! " (Elhangzott 1942. nov. 20-án, a képviselőház ülésén.) Egy évvel később bizonyos Radnóti így kezdte egyik versét: Drága barátom, hogy dideregtem e vers hidegétől, hogy rettegtem a szót, ma is elmenekültem előle. Félsorokat róttam. Másról, `másról` igyekeztem írni, hiába! az éj, ez a rémes, rejtekező éj rámszól: róla beszélj. És felriadok, de a hang már hallgat, akár odakint Ukrajna mezőin a holtak. Eltüntél. S ez az ősz se hozott hírt rólad. Nem ismert semmilyen beszámoló arról, hogy Nyírő ilyesmiken megrendült volan...

265793 2012.05.25. 20:06:55

15. jehu Köszi Jehu! Ez bezzeg "Atlantis"-t nem zavarja! Nna majd jön éjszaka Rodostó, majd ő megmondja a tutit!

34417 2012.05.25. 20:40:30

16. trex 2012. 05. 25. 20:06 nem kétséges. fog egy kicsit lenin-fiúzni, meg többes számot használni, jól el lesz. a prózai blogomban jeleztem neki, hogy sarlóm is van, kalapácsom is, időnként azokat keresztbe téve egy vörös drapéria előtt szoktam magamat fotóztatni. hadd legyen egy kis öröme a taccsvonalon kívülre tett kis vesztesnek:-)

34417 2012.05.25. 20:42:47

15. jehu 2012. 05. 25. 19:54 köszönet a versidézetért! na most, nyírő jelenkori ideológiai társai szép kis uszító feliratot festettek a dunaparti felszabadítási emlékműre.

163107 2012.05.25. 22:00:42

Rasid - nem arról cserélünk eszmét csak megemlítettem. Purim jól megírta a lényeget - hozzá csatlakozom és természetesen Jehuhoz. Temetni lehet, csak nem megint csinradattával és történelemhamisítással. Igen: gusztustalan és giccses magyarkodó parádé.

15349 2012.05.26. 09:40:07

15. Nyírő-duma Goebbelsről (ÉS): "Most már tudom, hogy ki vagy! Németország szellemi életének vezére, a világégés kellős közepében, amikor hazája dicsőséges harcát vívja, édes anyanyelve tisztaságától borul el. Ez megmagyaráz mindent: azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister, és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország!" "A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!" Nyilván ezért került be a NAT-ba...

15349 2012.05.26. 09:41:37

"Nyirő József nem volt nyilas, nem volt antiszemita és nem volt románellenes" - mondta Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet az újratemetéssel kapcsolatban román újságíróknak. A teljes jellemtelenség jelenleg az egész (párt)állami szférában alkalmazási föltétel.

34417 2012.05.26. 12:40:31

21. jehu 2012. 05. 26. 9:41 ha még azt is mondta, hogy nyírő se volt, hanem eredetileg nuszbaumnak hívták, hát én tökön szúrom magam!

278009 2012.05.26. 12:44:42

12. trex 2012. 05. 25. 18:20 A valóság és tények nem fényezés, csupán nektek szokott fájni. Gondolom akkor az összes kommunista költő(pl. József Attila) hamvait ássuk ki, szórjuk szét, a szobrait döntsük le? Jah, hogy az "már nem úgy van"," meg az más dolog". "Hazudtok reggel éjjel meg este." Érveitek nincsenek, faji alapon diszkrimináltok. Oda kerültök ahova valók vagytok. Te is sikkasztó!

34417 2012.05.26. 13:16:26

23. Atlantis 2012. 05. 26. 12:44 mármint, hogy ki is lenne a sikkasztó? és mit is sikkasztott? persze, adatokkal alátámasztva, ha szabad kérnem. ha pedig még a cikkeben felsoroltakat is cáfolnád, nagyban javítana szavahihetőséged megítélésén. ha már a valóságról és tényekről beszélsz. nem kell az összeset, elég egy-két bekezdés. de, hogy ne légy nagyon elkeseredve, mondok neked valami biztatót is: hajrá! ami pedig pl. józsef a - ugyan nem volt kommunista. de ezt most hagyjuk - hamvainak kiásását és szétszórását illeti: igény lenne rá. no meg véleményed szeretném hallani a dunaparti szoborgyalázás ügyében is. ha már itt vehemenskedsz, tiéd a pálya!

34417 2012.05.26. 14:22:59

na, ezt már szeretem. most "atlantis" vagy adatgyűjtésben van, vagy belátta, hogy jobb, ha hallgat. ezen a sikkasztó-vonalon egy elvtársa már beleütközött némi bírósági ítéletbe. ha tovább erőlteti, neki is kinézhet egy. és ez nem fenyegetés, hanem ígéret.

265793 2012.05.26. 15:22:34

23. Atlantis Figyu kisgyerek! Értelmezési gondjaid vannak! Segítek neked! Miről szól a post? Hogy a 3,14csába jön ide József Attila? Nyírőről szól az írás! Tudod, a nyilas Nyírőről!! Meg tudod cáfolni, h nem az volt? Na cáfold meg, vagy húzz a .......!!

265793 2012.05.26. 15:24:37

És még 1 ! Ha rágalmazol valakit, vagy becsületében sérted, azért bizony fizetned kell! A nick nem véd meg! Van rá precedens!! :-))

16940 2012.05.27. 20:10:01

> (...) Politikai pályáját 1941-ben, 52 évesen kezdte, mikor a második bécsi döntés révén magyar parlamenti képviselő lehetett, és Budapestre költözhetett. A szélsőjobb felé közeledése ekkor vette kezdetét. Képviselő munkája mellett nem mondott le az újságszerkesztői munkáról se, és a Magyar Erő, majd a Magyar Ünnep című, erősen jobboldali hetilapok szerkesztője lett. Életének ezt követő szakasza a legkevésbé sem ad okot büszkeségre, hiszen a nyilas-puccs után részt vett a Szálasiékkal együttműködő parlamenti képviselőkből álló úgynevezett „nyilas parlamentben”. Több írótársától ellentétben nem határolódott el a nyilas eszméktől, a fajgyűlölettől, hanem támogatta és segítette a nyilas diktatúra működését. Úgy tűnik a fasiszta eszmék sem által tőle távol, legalábbis erre enged következtetni Goebbels iránt hangoztatott elismerése. Nyerges András kiváló költő, író, irodalmár és kutató, 2003-ban megjelent Színrebontás című sajtótörténettel foglalkozó művében szó szerint idézte Nyírő József mondatait, melyeket 1941. november 4-5-6-án a Keleti Újság hasábjain tette közzé Goebbelsről: "Most már tudom, hogy ki vagy! Németország szellemi életének vezére, a világégés kellős közepében, amikor hazája dicsőséges harcát vívja, édes anyanyelve tisztaságától borul el. Ez megmagyaráz mindent: azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister, és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország!" Nyírő így áradozott Goebbelsről: "A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!" Így vélekedett a történelem egyik legnagyobb háborús uszítójáról, Adolf Hitler jobbkezéről, a világ talán legnagyobb nácijáról. Utolsó parlamenti felszólalása, 1945 január 16 -án egyenesen arról árulkodik, hogy Nyírő az egész náci német birodalmat tisztelte és becsülte: " ... arra kérjük az illetékes kormánytényezőket, hogy Budapest felmentésére vonatkozó tiszteletteljes kérésünket juttassa el a szövetséges Német Birodalom Vezetőjéhez, azzal a csodálattal együtt, melyet ezúttal is kifejezésre juttatunk a német katona hősiessége iránt!" Még akkor is kitartott a nyilasok mellett, amikor azok 1945-ben menekülni kényszerültek az országból. Bajorországban telepedett le, és németországi magyar lapok szerkesztője lett, később pedig a madridi Spanyol Nemzeti Rádió magyar nyelvű adásainak munkatársaként dolgozott. Nyilas múltja miatt 1947-ben Magyarország háborús bűnösnek akarta nyilvánítani és Rajk László kiadatását kérte. Ezt azonban a SZEB elutasította. Spanyolországban halt meg 1953-ban, 64 évesen. A mai magyar jobboldal különleges és vállalható ikont talált Nyírő József személyében, akinek papi múltja, nyilasokat támogató politikai pályafutása egyértelmű baloldal és kommunista ellenessé teszi a róla kialakult összképet. Ugyanakkor írói munkássága, és valóban értékes művei a feddhetetlenség látszatát is rávetítik. Kétségtelen, hogy Nyírő József a magyar irodalom tehetséges alakja volt. Ám azon eszmék, melyekkel azonosult és az a rendszer, melyet támogatott a magyarság történelmének tragikus és vállalhatatlan korszakához kötik. Elgondolkodtató, hogy valóban ilyen ikonokra és példaképekre van-e szükségünk, pont a jelen idők egyébként is megosztó világában.< - http://tortenelemklub.com/koezelet/civil-velemenyek/709-ki-volt-nyir-jozsef-a-jobboldal-ikonja

278239 2012.05.27. 21:29:44

sajnos, a 28-as mentális környezetszennyezést nem tudom kitörölni, mivel - talán nem véletlenül - nem férek hozzá a blogomhoz. van ilyen. majd a szerkik kiderítik az okát. vagy nem.

15349 2012.05.27. 22:14:07

Mi történhetett?

csaszi 2012.06.02. 02:27:49

#28 Maga tulliheg minden ugyet, a jot foleg de a rosszat ugyanugy.

34417 2012.06.02. 16:19:09

[csaszi](#1390385) ha kifejtenéd, mire is gondolsz, sokkal világosabb lenne a mondanivalód.
süti beállítások módosítása