Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Itt van a NAT

2012. március 05. - Harun al Rasid

hittanilag, meg erkölcsileg

hittanilag, meg erkölcsileg

Itt van a NAT. Erkölcstan vagy hittan választhatóan általánosban, de még középiskolában is, amúgy kötelezően.

Mindegy, hogy a történelemből mit tanítanál, mert megmondják, mit taníthatsz. Valszeg még a mohácsi csatát is döntetlenre kell kihozni. Irodalomból lehet, hogy József Attila nem játszik, bár Orbán szerint írt egy egész jó verset a Dunáról, de ez még nem jelent semmit.

Viszont benne lesz Wass Albert, ami olyan alapvető igény a nacionalizmusra éhező tömegektől, mint egy falat kenyér. Különösen, ami a „Kard és kasza” c. örök becsű regényét illeti.

Van úgy 16 elfogadott egyház. Melyik hitét fogják tanítani? Mi van, ha én brahmanista vagyok? Kérhetem annak tanítását? Ja, hogy nem történelmi egyház? De mi van, ha én hindu vagyok?

Mégis, mennyi hitet lehet 8+4 éven keresztül tanítani? Nem mellesleg, mit ér a tanított - és megkövetelt - hit? A hit nem legbelül lakozik, nem lehet azt iskolán és templomon kívül is gyakorolni? Emlékszünk még arra, miért is utáltuk mindahányan az orosz nyelvet? Na, nem azért, mert Lenin életén keresztül tanították - bár Turgenyev, esetleg Gorkij kicsit vonzóbb lett volna - hanem, mert KÖTELEZŐ volt! Mi pedig, ősi, lázadó magyarok, mindent utálunk, ami kötelező. Így lesz ez az erkölcstannal meg a hittannal is.

No meg, tantárgy lesz, wazze, a bizonyítványban rögzített eredménnyel! Ennek a gyerekre vonatkozó szelekciós következményeiről inkább ne is beszéljünk, de még a szülőkre is kivetül ebből egy jó kis kubatov-szisztémájú lista!

Azután hogy’ is lesz? Intőt kap a 12 parancsolat miatt? Esetleg osztályfőnökit az ószövetségből? Beírás az üzenő füzetbe: gyermeke elégtelent kapott Máté evangéliumából, kérem a kedves szülőt, hogy hasson oda? Osztályismétlésre buktatják "Pál levele a korinthusiakhoz" miatt?

Vagy itt van az erkölcstan. Központilag előírt, egyen erkölcs? Mégis, kinek az erkölcse? És, ha én jobban tudom, másképpen élem meg? Kérdezz csak meg egy jehovistát, mit tart a katolikus erkölcsről! Egyáltalán: a tanított erkölcs összeegyeztethető a tanár erkölcsével? Esetleg a hitoktató erkölcsével? Mitől másabb ő? Bukott már pedofil pap, hogy is van ez? Összezavarodott a hit és az erkölcs?

Kiküldik az erkölcsből bukásra álló gyerek figyelmeztetőjét az amúgy talpig becsületes, mi több, vasárnap misére is járó, de sajnálatos módon gyermekét altesti munkából taníttató anyának?

Azután ott van a politika. A politika nem erkölcs kérdése? Milyen erkölcs alapján akarnak bármit is tantervbe köveszteni, amikor az illetékes elvtárs állásfoglalása az, hogy az egyházak elismerése nem jog, hanem kegy kérdése? Milyen hitet mernek tantárgyi formába önteni, amikor olyan egyházat fosztanak meg minősítésétől és kényszerítik egyesületi működésbe, amelyik gyermekotthonokat, hajléktalan szállókat tart fenn, börtönökben és kórházakban nyújt lelki vigaszt?

Nos, hölgyeim és uraim, véleményem szerint ez a NAT – nem csak ezért – egy nagy kupac szar. De biztosan van rá igény…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr268309708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12910 2012.03.05. 12:44:57

eszem megáll... kötelező a hittan. akik eddig vallásosan akarták nevelni gyereküket, egyházi iskolába íratták, oszt'jónapot! azokban volt hittan, volt kötelező vasárnapi mise látogatás, az elhangzottakból hétfői dolgozatírás de nem volt kötelező ilyen típusú iskolába járni, választható volt.

123758 2012.03.05. 13:25:26

Ebben az országban a szarra mindig van igény...

12392 2012.03.05. 13:32:44

Te Kalifa, jól tudom, hogy eddig is volt valami NAT, ami azt a minimumot írta elő - s a most teljeset előírók erősen vitatták -, amit minenképp tanítani kell?

114634 2012.03.05. 13:37:22

Rasid! Akinek erre van igénye, szegénységi bizonyítványt is fog kapni! Csoda, h Pokorni a legnépszerűbb politikus a Fideszben?? :-))

34417 2012.03.05. 13:45:48

[ronagyuri](#1341841) igazad van, volt. csakhogy: a minimumon kívül szabad kezet adtak az oktatóknak, hogyan bővítsék, miként adják elő. De: mindenképp tanítani kell erkölcsöt/hittant? és azt hogy? milyen követelményekkel és következményekkel? kérdéseim erről szólnak. ha történelmet, irodalmat központilag meghatározott iránylevek szerint kell oktatni, és a tanári szabadság 10%, ami max. a vesszők és a kötőjelek áthelyezésére alkalmas, ha oktatni kell azt, ami az ember saját meggyőződéséből fakad és az államnak semmi köze hozzá, akkor mi jöhet még? mondjuk, bevezethetnék az egyenöltözetet. indiában, kambodzsában, de még az usa-ban és angliában is egész jól működi, olcsóbb is, mint az egymással versengés. csakhogy: az egyen öltözet egyéniségtaposó negatív hatását arrafelé a gondolkodásra tanítással bőven egyensúlyozzák. itt meg? bár igaz: birka népnek jól áll az egyen birkaszőr.

34417 2012.03.05. 13:51:53

[raptor](#1341843) bocsáss meg, de a szegénységi bizonyítvány elveszítette eredeti jelentését. a magyar múltban az ilyesmit a közigazgatási szervek adták ki, és számtalan szociális kedvezménnyel járt - tandíj kedvezmény, adó kedvezmény stb - , tehát, ha úgy tetszik, egyfajta támogatás volt az állam részéről a rászorultaknak. most meg mi is van? " nem hagyunk senkit az út szélén!" az árkok meg lassan tele vannak...

114634 2012.03.05. 13:55:19

6. harunalrasid (szerkesztő) Igen, tudom, de én átvitt értelemben, a szellemi szintjükre gondoltam! :-)) Egyébként lehet, h az is be lesz vezetve??

163107 2012.03.05. 14:10:23

Most nem vágom. az állami iskolákban is? Mert az jól van, hogy a katolikus oskolákban is a maguk módján hülyítik a gyereket, a többi egyházi oskolában megint a maguk módján - na de a civil gyerekeknek mit nyomatnak? Én magam panteista vagyok, Platont és Giorgano Brunót nemigen tanítanak az általánosban. Hanem ha hazajön a gyerek... Nos itt most egy fordított helyzet áll majd elő. A kettős nevelés, ha hallottatok erről az 50-es évekből. a gyerek materializmust tanult, a nagyi meg sutyiban hittanra járatta... Most a gyerek mindenféle maszlagot tanul, hazamegy, és az apja helyrerakja az eszét. Hány évtizeddel is vándorolunk vissza? Netán évszázaddal? Hamarosan mászhatunk vissza a fára.

163107 2012.03.05. 14:14:05

na basszátok meg, összeér-e ami összetartozik? "Kötelezővé tennék a hit- és erkölcstanórát az iskolákban a Jobbik politikusai. A párt három képviselője által benyújtott javaslat szerint kötelezően választható lenne, hogy a diákok hit- vagy erkölcstant tanulnak. A javaslatból nem derül ki, hogy milyen szintű oktatási intézményben tennék kötelezővé a két tárgy oktatását, a javaslatban csak annyi szerepel, hogy állami és önkormányzati nevelési, oktatási intézményekre vonatkozna a szabály. A javaslat szerint a tanórákat többek között a vallászabadság közoktatásban való érvényesülése érdekében tennék kötelezővé. A két tantárgyat a javaslat szerint az iskoláknak osztálybontásban kellene oktatniuk. A javaslatban a képviselők felkérik a kormányt arra, hogy dolgozza ki a tanórákhoz kapcsolható tantervi és érettségi vizsga követelményeit." Origo, 2010. 08. 30., 10:58 Helyben vagyunk

34417 2012.03.05. 14:41:24

a NAT minden iskolatípusra érvényes. bár, az számomra is meglepetés lenne, ha az egyházi iskolákra is kiterjedne, mert ugye, kivéve a gyevi bírót... amúgy friss kiadás, nem 2010-es, és, mint az összes többi, ez is társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül született.

14927 2012.03.05. 15:19:26

Tudjátok a tököm tele az összes politikussal. Minegyik önmegvalósítani akarja magát, csak arra nem figyelnek, hogy erre a gyerekek meg a tanárok mennek rá. 4 évnként kitalálnak valmi eszement baromságot, hogy megreformálják az oktatást. Tegnap olvastam egy tanulmányt, - amiről Hoffmann azt állítja nem tud róla - mely szerint a leszállított tankötlzttségi korhatár, a szakképzés átreformálása kb 10 ezer pedagógus lbocsátásával, és több száz milliár forint megtakarítással járna. Ehhez képest az erkölcstan, vagy hittan oktatása smafu.

34417 2012.03.05. 15:25:59

11. ghost 2012. 03. 05. 15:19 majd csak megoldják a maradék átképzését, vagy átvesznek az egyháztól paptanárokat...

179584 2012.03.05. 15:41:39

1952 és 60 között jártam általánosba. Nálunk volt hitoktatás az iskolában - szabadon választhattunk. A hittanosoknak (pl. nekem ) a hajunk szála sem görbült emiatt. A tanáraink - az ateisták is - tudtak olyan mintát adni, hogy viselkedni tudjunk. Többször írtam már, hogy az akkor igen erös dadogásom miatt sem csúfoltak SOHA, és másokat sem. Nem igaz, hogy hitoktatás nélkül nincs jó erkölcs! Egy kedves kolléganöm, barátnöm meggyözödéses szoci volt, soha nem volt köztünk vita erkölcsi kérdésekben. Ja, de igen, néha a fejemre olvasott valamit, és igazat kellett adnom Neki. Isten nyugosztalja!

34417 2012.03.05. 16:45:30

13. Marijja 2012. 03. 05. 15:41 ha felülről tesznek valamit kötelezővé, az még soha nem vezetett semmire. de gondolom, a nemzet rózsaszála tudja, mi a jó a jövő nemzedékének. vagy nem.

34417 2012.03.05. 19:25:13

nnna. kósa lajos kormányzatilag sugallt rögeszméje, hogy az eu azért indított ellenünk mindenféle sallert és kokit, mert visszahoztuk az alkotmányba a kereszténységet. ja, így már mindjárt más. ha a katolicizmus államvallás, akkor nincs min vetyengeni hittan ügyben, mindenkinek kuss. mondjuk, ez istvánnak is sokba került, de úgy néz ki, a vezér tutira megy. egy hazug és álszent vallás oktatása biztosan birkaszintre tereli még a maradék lázadót is. ugyan máglyákat fizikailag nem fognak állítani, de virtuálisan lobogni fognak, ha egy kósa - akiről eleddig azt hittem, hogy képes gondolkodni - így nyilvánul meg. jó lenne lecserélni a déli harangszót is birkabégetésre. sokkal jobban hangzana...

13118 2012.03.05. 19:43:16

off: verecke Kaposváron járt?: http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/orizetbe-vettek-egy-ferfit-egy-250-forintos-lopasert-431173

34417 2012.03.05. 21:01:24

16. Hmmmm 2012. 03. 05. 19:43 jó poén, de verecke a 30-as éveiben jár. ő különben is nagyban játszik. most éppen a nolblog szerkesztőit és jogászát (?!) gyanúsítja azzal, hogy feltörték a blogját:-))) melyiket is?

173336 2012.03.05. 21:37:17

A természettudományos tárgyakat( fizika, kémia, biológia, földrajz) a szakközépiskolák többségében egy vagy két évig,csoportbontás nélkül taníthatjuk, mert az államilag meghatározott, szigorúan kiszámított iskolai órakeretbe bele kellett férnie az összes óraszámnak. A hittan vagy erkölcstan tanítása osztályonként évente 36(hét)X2(óra hetente)X2 (csoportbontás)X 3500 Ft (óradíj és járulékok) = 504 ezer Ft-ba kerül. Egy 12 osztályos kis iskolában ez durván 6 millió plusz bérköltséget jelent, a személyi és tárgyi feltételekről most ne is beszéljünk. Akinek felmondanak, az elmegy ezeket tanítani, és egy órával jár előbbre, mint a gyerekek, úgy mint régen az orosz tanításnál, majd később az angol tanításánál? Az az őrültség remélem még senkinek nem jutott eszébe, hogy elvesznek más tárgyaktól órákat, és azok helyett kell ezeket tanítani. Vagy "társadalmi munkában" hazaszeretetből. Én ezeket a variációkat már egyszer kipróbáltam, úgy látszik kezdődik minden újra.

14055 2012.03.05. 23:12:57

Kalifa,még meglehet, hogy ha még egy kicsit várunk lesz olyan "képviselői" javaslat is, hogy credit pontokat is lehessen szerezni ezen tárgyakból az egyetemeken..

40812 2012.03.05. 23:53:56

csak annyit tennék hozzá a tervtől függetlenül, hogy olyan kérdésekben, mint hit és erkölcs azzal tesznek a legrosszabbat, ha erőltetni akarják, azaz kötelezővé akarják tenni, ezek a dolgok némi segítséggel, de belülről kell, hogy jöjjenek...ez a család, a szülő dolga...és a gyerek választása... (az pl. egész biztos, hogy egész családomból kivételként, azért nem lettem vallásos, mert azt akarták, hogy az legyek, az a kettős nevelés, amiről Osszián beszélt, az én gyerekkoromban zajlott, abban az időben)

40812 2012.03.05. 23:56:42

kiegészítés, már úgy értem, hogy azért is nem lettem, aztán később már magam próbáltam értelmezni a dolgokat és nem tudtam elfogadni...

235117 2012.03.06. 07:10:47

Marijját igazolandó, Angyalföldön a Tripolisz mellett 1955-ben voltam első osztályos, anyám beiratott hittanra, mert lehetett, mert semmilyen hátránnyal nem járt, hacsak az nem volt hátrány, hogy apám mélységesen ellenezte. Ezt csak jóval később tudtam meg. Magam nem akartam, sőt nagyon nem, untam mindjárt az első órát, ahonnan kirúgott a tisztelendő úr, mivel észrevette, hogy lerajzoltam a szoknyájában. Hasonlóképen járt a zongoratanárnő, akihez akaratom ellenére anyám elvitt. Neki rácsaptam a kezére a klaviatúra fedelét. Ezek után boldog gyerekkorom volt, semmi kényszer az iskolába járáson kívül. Ennyit Rózsa néni és Viktor bácsi nagyon buta és káros ötletéről.

34417 2012.03.06. 08:13:03

18. zitbau 2012. 03. 05. 21:37 köszönet a tárgyszerű hozzászólásért. ennyit a nat takarékosságáról. szemérmetlenül hazudnak, és még ők akarnak erkölcsöt taníttatni!

34417 2012.03.06. 08:13:49

20. gordius 2012. 03. 05. 23:53 attól tartok, nem csak te meg én látjuk ezt így.

11692 2012.03.06. 09:24:57

A paptanárokat tuti nem fogják átvenni, mert ők a tudás és a klasszikus műveltség letéteményesei, kiművelt emberfőre pedig nincs szükség... A Kard és kasza című wassalbert opuszból viszont kidolgozott tervet tanulmányozhat a net emlőin nevelkedett jövő záloga: hogyan tegyük el láb aló magyar embertársainkat...:(

204112 2012.03.06. 11:24:45

Holt költők társasága - hasonlóképpen tanított minket a valamikori magyartanárnőm, mint a film főszerepét alakító Robin Williams. Pedig a 60-as éveket írtuk. 2012-ben ilyen ortodox gondolatokkal előállni.........????

34417 2012.03.06. 11:27:37

[evalajos](#1342236) te, mint ex könyvtáros, nyilván való előnyben vagy, muszájból kell olvasni ilyen szart, hátha kíváncsi valaki. én wass irományait max. akkor fognám a kezembe, ha pisztolyt szorítanának a homlokomhoz. bevallom őszintén, a klubrádión hallottam egy más témához csatlakozva rövid ismertetését havas henriktől, aki bevallotta, hogy puszta kíváncsiságból kezdett bele, de a felénél nem bírta tovább.

34417 2012.03.06. 11:30:39

[Nyírfa](#1342304) nem ortodox, hanem csak sima agymosás, a'la fidesz. egyengyerekbe egyentudás, nehogy már gondolkozzon!

12910 2012.03.06. 11:57:28

de csak annyi tudást, mint amennyivel Kósa rendelkezik...vagy ha lehet, még kevesebbet, hogy ő okosnak tűnjön. (tegnap Olgánál ország-világ előtt bemutatkozott rendesen)

11951 2012.03.06. 11:58:27

Csak azt látom,hogy nálunk mi van.....Egy helyi fiatalember a hitoktató,buta ,mint a hátramenés (már bocsánat)....meg van győződve a saját fontosságáról......Egy tanáromat juttatja eszembe a 70-es évekből,aki párt tag,és munkásőr is volt.....Mindkettő védett állat,csak az utóbbi már múlt idő...
süti beállítások módosítása