Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

KGFB, te drága!

2012. február 01. - Harun al Rasid

sarc a javából!

sarc a javából!

Megjött a biztosítótól a KGFB kiegészítéséről – bocs, inkább állami sarcnak hívnám – szóló csekk, bőséges okítás kíséretében.

Már maga a KGFB se egy utolsó dolog, mivel az gépjárműre köttetik és nem tulajdonosra. Ha nekem, mint kőgazdag buckalakónak, két gépjárművem van – egyet, mondjuk, kulturált útviszonyok (?!) közti autózásra használok, egyet meg váltó autónak itt a hegy úttalan útjain (volt már ilyen, vettem egy 1200-es Ladát, kicseréltem benne a motort 1500-re, tereprally gumit raktam a meghajtott kerekekre, ment, mint az állat, az Opelt meg ott hagytam a templom előtt, bízva abban, hogy onnan csak nincs pofája senkinek ellopni) – mindkettőre meg kell kötni, pedig jó eséllyel  csak az egyiket tudom egyidejűleg hajtani (tudjátok, egy seggel két lovat elég babrás megülni).

Tehát, az lenne a logikus, hogy én, a homo sapiens, megkötök egy KGFB-t, és majd ahogy úri kedvem tartja, azzal megyek ki a forgalomba, amelyikkel akarok. Van egy olyan gyanúm, hogy a gépjárművek, csak úgy, maguktól, elég ritkán okoznak balesetet. A gépjárműparkok üzemeltetői egy másik eset, de hát nem is nagyon lehet összekeverni a szezont a fazonnal.

Olvasom hát a sillabuszt, amit mellékeltek, mi szerint a 2/3, a maga szokott sunyiságával, biza, megint elbújik más háta mögé, konkretice jelen esetben a biztosítóé mögé. Legyen az övék a balhé, bár a pénz nem őket illeti. Ugyanis adóról van szó, egy új adónemről, amihez a biztosítónak semmi köze! Ha ugyanis adó, akkor az a NAV hatásköre, ha nem fizetik be, neki kell a beszedéséről, behajtásáról – ismert, ugyi a fogalom a büntetésről, ami  ADÓ FORMÁJÁBAN BEHAJTHATÓ? – gondoskodni, eljárni, letiltani, végrehajtani! Ja, hogy a biztosítónak van meg erre az adatbázisa? Ugyan, kérem! A NAV –nál még a cipőd méretét, a fogtöméseid számát és helyét is ismerik, nem kell ide a rizsa! Szóval, a biztosító a maga apparátusával elvégzi a piszkos munkát, az állam meg kaszál. Persze, a 2/3-nak ahhoz nincs pofája, hogy elvigye a balhét, a Nagy Népboldogítót követve másra tolja a felelősséget! Mondjuk, ez már folytatólagos úgy majd’ két éve, de még mindig meg tudnak lepni valamilyen aljassággal!

Azután röptiben meg is fenyeget a biztosító, aki nem mellesleg az én pénzemből él, hogy ha nem fizetem be, akkor az több (?!) súlyos következménnyel jár, tehát, ha jót akarok magamnak, izibe rohanjak a postára, befizetni, mert különben felnégyelnek, megégetnek, hamvaimat szélbe szórják és amúgy is vidéken temettetnek el (írmagomról nem szóltak). Szép, mi?

Gyakorlatilag, ha a legmagasabb bonus fokozatban vagyok is, 40 éve nem okoztam balesetet, semmi féle tolerancia, súlyozás, megkülönböztetés nincs, pedig a biztosító ezt már jutalmazta a besorolásommal, ugyanúgy kezelnek, mint azt, aki havonta tör össze egy másik járművet. Ezt hívják motorizált közteherviselésnek? Nem, ezt adó formájában kivetett kormányzati sarcnak hívják!

Zu fällige Weise, az adó az KGFB 30%-a! Millen érdekesss! Amikor a váltáskor beriszálta minden biztosító a seggét, eljárta a hét fátyol táncot, hogy ennyimennyit enged, valahogy pont ez a 30%-os megtakarítás jött ki leginkább! És most lássatok csodát, pont ennyivel növekedett a sarc, tehát ott vagyunk, mint a mádi honpolgár! Ti ezt hogy hívnátok? Mert én görénységnek, és akkor még finom is voltam! Vagy súgtak nekik "odafentről", hogy mi is fő a fazékban?

Azután meg, ez az blőd, hasba akasztó duma – mondjuk, ez se új találmány a 2/3-nál – hogyaszongya: „ A törvényjavaslat indokolása szerint az egészségügy forrásainak bővítése érdekében kerül sor az új adónem bevezetésére.”  Mégis, ott, a 2/3-ban, mij@faszt képzeltek, mindenki hülye? A jó kurva anyátokat! Azt akarjátok bedumálni, hogy egy gipszelést, egy ct-felvételt, egy vérplazmát ebből fogtok finanszírozni? Azt hülyítsétek, aki felmenőtökként egy marék homokért csinálta, és most övé a Góbi-sivatag! Kb. 600.000 gépjármű van bejegyezve, ebből akartok ti egészségügyet finanszírozni, seggfejek? Füstölgő kémény sokkal több van, miért nem inkább a füstadót vezetitek be, arra legalább rá lehetne fogni, hogy környezetvédelmi okból van!

Persze, nincs mit tenni, mert a biztosító, ha nem fizetsz, kivonatja a gépkocsidat a forgalomból. Ugyan nem hatóság és nem végrehajtó szerv, tehát joga erre nincs, de már megszokhattuk, hogy ilyen apróságra, mint a jog, 2/3-éknál nem sokat adnak (hacsak nem éppen róluk van szó).

Kíváncsi volnék, hogy pl. az új államtitkári és főhalljakendi autóparkra hogyan fizet az állam, melyik zsebéből? Hát a mentők, tűzoltók, rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem - hogy csak a legismertebb állami cégeket nevesítsem? Egy Hofi-féle sporthír hangulatával szólva: Legia Varso-Wroclav: zsebem-zsebem. Döntetlen?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr278309644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2012.02.01. 06:32:19

Kalifa, bár az indulatodnak van némi alapja, de helytelen megosztani a felelőséget - pláne úgy, hogy magad is azzal kezdted, hogy sunyi módon a biztosítókhoz tólták át a döglött lovat -, ez egyértelműen a kormány sara. Itt csupán arról van szó, hogy még a fenyegetést is a biztosítóval küldetik ki, s a kivomás sem az ő "lehetőségük".

34417 2012.02.01. 07:08:59

[ronagyuri](#1324775) gyuri, lehet, hogy félre érthetően fogalmaztam, de én a "kurvaanyázást" egyértelműen a kormánynak szántam. mindjárt pontosítok.

12392 2012.02.01. 08:57:47

2: arról elmélkedtél, hogy a biztosító kivonja a forgalomból!!!

34417 2012.02.01. 12:12:20

3. ronagyuri 2012. 02. 01. 8:57 ne okoskodjuk túl! te is jól tudod, hogy a biztosítónak ehhez nincs jogosultsága, de kezdeményezheti az illetékes hatóságnál, amelyik meg rohanvást teljesíti! szóval, miről is reszeled itt a répát?

114634 2012.02.01. 12:29:55

Rasid! A biztosító nem vonja ki a forgalomból! Ő "csak" rajta ül az adaton, h nincs fizetve! Azt hiszem, h a nemfizetés után egy hónappal jelenti le a rendőrségnek! A rendőrség dolga, h kivonja forgalomból! A gépjármű-adót az önkormányzat szedi be, ha nem fizeted, végrehajtóval vonatja ki! Attól mentsen meg mindenkit a jótevő! Borzalmas, költséges dolog elintézni! (rendszám, forgalmi,eredetvizsgálat,zöldkártya, stb, újra megcsináltatása)

34417 2012.02.01. 12:48:29

valóban. a biztosító, mint levelében írja: "a biztosító felszólítást fog küldeni Önnek, amelyben kérni fogja (be bájos!) a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó befizetését." mint az előző hozzászólásomban említettem: nem a biztosító az eljárás kivitelezője, csak kezdeményezője. ne keverjük a forgalomból kivonást a végrehajtó általi díjbeszedéssel! mi több, a forgalomból történő kivonás rendészeti feladat, amihez a végrehajtónak semmi köze! ezt már lejátszottam a XVI. kerületi önkormányzatnál. azóta előre köszönnek a gépjármű ügyi adócsoportnál:-)

114634 2012.02.01. 12:58:41

Rasid! Nem is kevertem, külön tértem ki rá! :-))
süti beállítások módosítása