Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Alkotmány ellenes az alaptörvény?

2012. február 01. - Harun al Rasid

van benne valami!

van benne valami!

"Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen tartott keddi előadásában. Kim Lane Scheppele szerint egy alaptörvény lehet teljes egészében alkotmányellenes, mégpedig akkor, ha az alkotmány, amely jogi és politikai keret, megsérti ennek a keretnek az alapértékeit.

Kifejtette: ennek négy útja lehetséges. Első esetben akkor, ha az alaptörvény megsérti a liberális alkotmány elveit, ez szerinte definíció szerinti alkotmányellenességet jelent. A második eset az, amikor érvénytelen mechanizmussal alkották meg, ekkor jogi értelemben lehet alkotmányellenességről beszélni. A harmadik út, amikor nem alapul a választópolgárok akaratán, ez legitimációs alkotmányellenességet jelent. A negyedik eset pedig az, amikor az alaptörvény nincs összhangban a közösség történeti alkotmányával, ez a téves identitás révén jelent alkotmányellenességet.

A magyar alkotmány mind a négy értelemben alkotmányellenes" - jelentette ki Scheppele, aki az utóbbi hetekben több írást is közölt Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában, a The New York Times liberális lap honlapján arról, hogy Magyarország "túl messze ment az antidemokratikus reformok" területén, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és "belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom".

Az amerikai jogászprofesszor keddi előadásában részletesen szólt arról, hogy a magyar kormány - nézete szerint - hogyan bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét. Scheppele szerint az EU-intézmények segíthetnek, de önmagukban nem képesek javítani a magyarországi helyzeten. Ennek szerinte belső folyamatnak kell lennie, "belső demokratikus megújulásra" van szükség, kívülről ezt nem lehet végrehajtani.

Kim Lane Scheppele professzor a magyar és az orosz alkotmányjog szakértője, a berlini fal leomlása után a rendőrállamokból az alkotmányos jogállamokba történő átmenetet tanulmányozta, a kelet-európai államok alkotmányjogi fejlődéséről sok cikke jelent meg egyebek mellett magyar, orosz és francia nyelven. A neves jogász 1994 és 1998 között Budapesten élt, kutatásokat végzett az Alkotmánybíróságon, oktatott az ELTE-n és a CEU-n."

itt olvasható, ha valaki kételkedne benne

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy egy hangyányit jobban ért hozzá, mint Szájerék...Persze, a kérdés felvetődik: kijaf@sz az a Kim Lane Scheppele? Deutsch Tompika biztosan tudja: keresztneve szerint ázsiai, középső neve szerint vonalas, családneve szerint - különös tekintettel az írásmódra  - osztrák, vagy német, de mindegy is, egy ilyen keverék - hogy ne mondjam, a 2/3 fajelmélete szerint korcs - mit is érthet a teljesen tökéletes és nemzeti konzultációban született nagy és fajmagyar, de főképpen keresztényi alaptörvényhez?

Ha el is olvasta, biztosan csak az angol fordításhoz - akarom mondani, ferdítéshez - jutott hozzá. Arról meg tudjuk, mennyit ér...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr838309646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

45691 2012.02.01. 12:48:00

Pont erről beszélt - igen őszintén Vona Gábor. Nem abban az értelemben demokrata ahogyan azt mások, pl.én, elképzelik. Máshogy demokrata - úgy,ahogyan mások pont az autokráciát elképzelik. Csak ennyi a bibi a fidesz alaptörvénnyel is.

15184 2012.02.01. 13:12:20

"Kifejtette: ennek négy útja lehetséges. Első esetben akkor, ha az alaptörvény megsérti a liberális alkotmány elveit, ez szerinte definíció szerinti alkotmányellenességet jelent. A második eset az, amikor érvénytelen mechanizmussal alkották meg, ekkor jogi értelemben lehet alkotmányellenességről beszélni. A harmadik út, amikor nem alapul a választópolgárok akaratán, ez legitimációs alkotmányellenességet jelent. A negyedik eset pedig az, amikor az alaptörvény nincs összhangban a közösség történeti alkotmányával, ez a téves identitás révén jelent alkotmányellenességet." Ami az első esetet illeti, hát ebben erősen igaza lehet... A harmadik eset szintén igaz, de ez társadalmi legitimáció hiány, s nem alkotmánmyellenesség. A negyedik állítás számomra értelmezhetetlen, nem tudom mire gondolt! Sajnos azonban az egyetlen jogilag releváns pont a második, s ebben NINCS igaza a hölgynek.

34417 2012.02.01. 13:29:07

2. maxval bircaman 2012. 02. 01. 13:12 na, ezzel az utolsó állításoddal egy pár hazai jogtudor is vitatkozna, mi több, akadtak már eddig is kritikus hangok. mind formai , mind szerkezeti hibáktól hemzseg az egész, de ez nem véletlen: kik is hozták össze? a társadalmi legitimáció hiány fogalma meg csak szofisztika. nem a társadalom fogadta el, tehát nem legitim, vagy tévednék? most hagyjuk a dumát a megválasztott képviselőkről, ha lehet... komolyan nem tudod a negyedik állítást értelmezni? csalódtam benned, max. még én is értelmezni tudom. kim hölgy lenne? érdekes...kim djong is, meg kim ir szen se volt az...a fenébe ezzel a hülye amerikai névadással!

45691 2012.02.01. 13:56:29

2. Sheppelének mind a négy pontban igaza van,de csak abban az értelemben, ha eltekintünk attól,ahogy a Fidesz értelmezi és használja azt, amit törvényhozásnak nevezhetünk. És pont a kettes tételnél van igaza leginkább, a közjogi érvénytelenség esetében. ha ugyi emlékszünk egy decemberi AB döntésre a legfőbb ügyészt illetően, amikor is ezért a közjogi érvénytelenségért semmisített meg törvényt az AB, akkor ebből az kéne következzenhogy az alaptörvény is érvénytelen. DE: nem ez következik, mert úgy működik a magyar törvényhozás,ahogy. Az AB által megsemmisített törvényt tán másnap beleírták az alaptrövénybe, mondván az örök tételt : amit az AB nem vizsgálhat, az nem lehet alkotmányellenes. Na mostan, ha a "gazemberek" - értsd előző kormány - törvényeit játsza ki a Fidesz, hát, oké, nekik az az állam nem is létezik,miért volna érvényes egy akkori törvény, DE: ha a saját törvényét kezdi el kijátszani, márpedig ezt teszi, akkor arra mit lehet mondani ? És mit lehet akkor mondani erre,ha még büszkék is rá ?! A történeti alkotmányosság pedig nem olyan bonyolult Max. Itt Scheppele arra utal, hogy még a rendi alkotmányosság is a királyi hatalom korlátosságáról szólt Magyarországon. Na, hát a Fidesz alaptörvénye ennek is ellentmond.

45691 2012.02.01. 13:58:11

2. Ja,ez fontos : ez a szegény nő kurva jól ismeri a magyar alkotmány történetet. Na, kap is eleget ezért....:-)))

15184 2012.02.01. 14:28:05

3. Nekem erősen nőnek tűnik... http://lapa.princeton.edu/peopledetail.php?ID=432

34417 2012.02.01. 14:53:30

@maxval bircaman az más:-) engem nem a nemi hovatartozása érdekelt, nem is néztem utána, csak a szokásos cikizésem tört fel:-) ráadásul a princetonon végzett? ráadásul a többi se holmi pázmány péter! akkor szájerék nagy szarban vannak!

175210 2012.02.01. 15:07:48

". Szerintem a zalaptákolmány mind tartalmi, mind formai-eljárási szempontból érvénytelen, illetve illegitim. A zalaptákolmányt is a hatályos, jogalkotásra vonatkozó törvényi előírások teljes mellőzésével "alkották meg".

34417 2012.02.01. 15:19:50

@Бездомный (jehu) nofene. ki hitte volna?

ejmiakő 2012.02.01. 15:57:49

Kinek az érdeke? Mi az érdeke? Az egész jog emberi találmány, leginkább valamilyen diktatúra müködésének elleplezett megszervezésére. A liberális jog a tulajdonosi diktatúra megalapozására. Mit mondott Sárközy 90-körül? A privatizálást úgy kell megszervezni, hogy ne lehessen visszacsinálni. Ezen jog alapján nem lehet közcélú államot csinálni, müködtetni. Tehát pusztán a kizsákmányolók jogait látjátok veszélyben. Mit mondja, még az sem igaz.

34417 2012.02.01. 16:03:36

10. ejmiakő (látogató) 2012. 02. 01. 15:57 azért nem vagy semmi! képes vagy ezt is rögeszméd kivetítésével értelmezni! én leginkább az ép elmédet látom veszélyben... mi az, hogy liberális jog? mi az, hogy valamilyen diktatúra elleplezésére szolgál? te beteg vagy.

15184 2012.02.01. 17:26:12

10. A jog egész más, nagyon leragadtál Marxnál, márpedig Marx erről IS butaságokat beszélt. A jog az emberiséggel egyidős, még az első államok előtt jött létre. Lényege: kölcsönösen kedvező szabályok létrehozása a jogbiztonság érdekében. Mindenki lemond szabadsága egy részéről, de cserébe biztonságot kap. A jog kialakulása a kőkorra tehető. Az emberek rájöttek, hogy hosszú távon nem működik az, hogy megtetszett a szomszéd kőbaltája, ezért agyonverem és elveszem tőle, mert akkor mindenki előbb-utóbb agyonver mindenkit és kihal a törzs, így kitaláltak hogy a másik embert csak akkor lehet agyonverni, ha ellenséges törzs tagja, de a saját törzstag esetében ez nem kóser. Kitalálták hát a törvényt "aki önkényesen agyonveri a törzstársát, azt a törzs ünnepélyesen agyonveri, hogy mások okuljanak a példából". Szóval nem vehetem el a nálam gyengébb szomszéd kőbaltáját, mert megbüntetnek. Ez szar dolog, sérül a szabadságom. Viszont cserébe én is biztos lehetek benne, hogy a nálam erősebb szomszéd meg az enyémet nem fogja elvenni, mert akkor meg őt büntetik meg. Valamit valamiért. Ugyanígy a családjogi és az alkotmányos kérdések. A kőkorban az "alkotmány" (alaptörvény...) az volt, hogy az a főnök, aki a legjobban képes vezetni a törzset, talál sok vadat, s ügyesen háborúzik a szomszéd törzs ellen. Amikor a vezető elkezdett hülyeségeket csinálni, akkor valaki kihívta egy élet-halálra menő bokszmeccsre, s ha a kihívó nyert, ő lett az új főnök, a régi főnököt meg ünnepélyesen - érdemei elismerése mellett - eltemették. Ma is ez van, csak manapság agyonverés helyett választásokat tartanak. De a lényeg ugyanaz. Szóval ez a jog eredete, s nem a marxi lázálmok.

34417 2012.02.01. 19:18:25

@maxval bircaman mondd, mégis, honnan az a feneketlen tudásod, hogy csak így, csípőből kijelented, marx butaságokat beszélt? akkor és ott, biztosan nem, de te most és itt felülbírálod! marxizmusról már halottam, de bircamanizmusról még nem. de majd odafigyelek, lehet, hogy még egyetemi anyag lesz belőled. elbájol, ahogy a kőkorra vezeted vissza a jog kialakulását. mondjuk, a dakoták se tekintették bűnnek a lovak ellopását, feltéve, ha az az ellenségé volt.
süti beállítások módosítása