Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Finom bor és liberális mocskolódás

2011. július 24. - Harun al Rasid

Beszélgetünk, miközben a harmadik borosüveg gurul végig az asztalunknál. Valaki felnéz, de nem mer szólni. Most nem. A társaság azon része, akik még valamelyest hisznek polarizált társadalmunkban, még felterjeszt pár értelmetlen elemzési maszlagot, de ennyi. Nem telik többre, nincs mit rajta magyarázni.

Mi tényleg más országban élünk - mondják páran asztalunknál, és nekem is folyamatosan olyan érzésem támad, hogy van némi lopott gondolat a szavukban: olykor tényleg idegenként nézünk egymásra. Pedig egy nyelvet beszélünk. Olyasmi észjárást követünk, mit senki sem képes rajtunk kívül értelmezni. Ezen sokan csak forgatják a fejüket, jelezvén, hogy bár van némi hasonlóság a meneti elképzelésekben, de ennyi csupán, sem most, sem később nem jutunk megfelelő közösségi nevezőre.

Az ilyen beszélgetések a leghasznosabbak: kiderül, aminek ki kell derülnie, eltávozik az, aki nem képes megvadult indulataink uralkodni, és válogatott szitkozódások kíséretében, jobb foglalatosság után nézelődik. Ilyen is van, nem is kevés. Pedig már-már egészen banális a téma, szélsőséges politikai nézetekről bájcsevegni, azt hihetnénk, hogy ebben a feszítésben már nincs az a csont, amit tovább lehetne mócsingozni, de mindig a akad némi elvarratlan vezérfonal. A kedvenc témám, most tessék kapaszkodni, a vérlázító baloldali diktatúra, azon belül is a már megszokott kérdés:

- Hogyan lehet egy ilyen fiatal értelmes ember kommunista?

Persze önmagában ez még nem elég, ilyenkor szoktak megegyező tekintetek után kutakodni asztalunknál, hogy megerősítve lássák azon feltételezésüket, hogy én egy letűnt ideológiai irányzat ambiciózus képviselője vagyok, mondhatni erkölcsi hulladék. Ekkortájt kerülnek napirendre a szocialisták - választási csalásukkal egyetembe -, na meg az elcseszett 8 év, ami miatt most ekkora bajba keveredtünk.

Nincs hát mit tenni, kerülni a témát öngyilkosság, így akaratot erőszakolva kell szembenéznem egy ideológiai hadjárattal, ami villanásnyi gyorsasággal fog az asztalnál újabb és újabb követőkre bukkanni, míg csak bírják hazugsággal. Kellett nekem itt megszólalni. Máig sem értem: mi közöm a szocialistákhoz? Ők ott vannak, én meg itt vagyok. Sohasem voltam párttag, és még csak egyszer szavaztam a jelöltjükre, bezzeg András barátom, aki lassan csukott szemmel is rájuk húzná a vonalakat, ő most is lapít, ahogy mindig is szokta. Én meg csak hajtogatom jelen társadalompolitikai nézeteimet, ami legalább annyira szociális, mint amennyire liberális, néhol konzervatív, esetenként radikális, és próbálom asztaltársaságom figyelmébe ajánlani, hogy mit gondolok az állami nyugdíjrendszerről, a bankokról, és úgy általában a közhangulatról, de esélyét sem látom a hallgatásra. Nem kapok elfogadhatónak tűnő kártyalapot.

Mindkét oldalon mélységes döbbenet figyel. Valószínű, hogy ez a társaság, sohasem fog ebben az összeállításban már egy asztalhoz ülni, és az is jól látható, hogy ki lesz az, aki legközelebb köszönés nélkül fog mellettem elhaladni. Mindez miért? Mert elítélem a nagyobb állami szerepvállalást.

Itt kezdődött minden, a finom bor és a liberális mocskolódás.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr998309398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14055 2011.07.24. 10:10:14

Tudod Zoltán, a minap a munkahelyünkre haladtunkban a férjemmel éppen arról beszélgettünk, azt boncolgattuk- elemeztük, hogy biztosan az -e a diktatúra, aminek mondják a diktátorok, azaz hogy az "átkos" valóban diktatúra volt-e. illetve vagy nem minden diktatórikus-e, hiszen az ok-okozati összefüggések léteznek. Ha ezt akarom, akkor azt kell csinálnom, hogy.. ez nem diktatúra? Ha azt mondjuk ki, hogy minden közös, és megbüntetjük, aki ezt nem tartja be, az diktatúra, ha meg aki erősebb, az ráteheti valamire a kezét, azt mondva, hogy az enyém, és erővel megvédheti, ha tudja, akkor az nem az? Az állam maga az egy erőszakszervezet, melynek célja és feladata megvédeni minden lehetséges eszközzel a fennálló rendet. Ha a rend az, hogy minden az istenkirályé, akkor azt, ha meg a rend az, hogy a föld senkié, a gyümölcs meg mindenkié, akkor meg azt.. Nem az az érdekes, hogy kényszer hatására cselekszünk-e a diktatúra szempontjából, hanem az, hogy ez a kényszer belső vagy külső kényszer-e, a törvény, melynek engedelmeskedünk belőlünk fakad-e?- Az ember egyik különös képessége éppen a törvényalkotás / szabályalkotás/ képessége és az annak való engedelmeskedés..- szóval oda akarok kilyukadni, hogy az állami szerepvállalásra csak addig van szükség, amíg külső kényszerre van szükség, amikor a kényszer belső lesz, nincs szükség külső kényszerítő erőre.. Viszont az soha nem fog senki belső törvényévé válni, hogy minden tiéd, én meg dögöljek meg, te ne dolgozz, csak süttesd a hasad, én meg majd napi 48 órát robotolok, hogy te minél több munkám eredményét tudd élvezni.. Ehhez biztosan külső fizikai kényszer azaz diktatúra kell. A közösségi önigazgató társadalomban nincs szükség külső kényszerre, mert a szabályok melyek mentén játszunk a kategorikus imperatívusz elve alapján belőlünk fakadó törvények. Vagy te nem így gondolod?

12635 2011.07.24. 12:53:52

Zoli, teljesen normálisan gondolkozol, ne törődj mással... nagyon sokan nagyon sok mindennel nincsenek tisztában (nem a blogra gondolok, csak úgy általánosságban) Baloldali értékrend mentén gondolkodni bizonyos dolgokról, liberálisan gondolkodni bizonyos dolgokról...ez nem jelent kötődést sem kommunistákhoz, sem szocialistákhoz, sem liberálisokhoz....ez a lényege...ne törődj vele...

34417 2011.07.24. 13:25:36

baloldaliság? igazából, ha megkérdezed, nem sokan tudják megmondani, mit is értenek alatta. azok sem, akik zsigerből gyűlölik. ők aztán nem a fogalmat, hanem a felszínen látszó eredményeket/eredménytelenséget gyűlölik, de hát mi mást tehetnének, az agymosás sikeresen működött, az indulatoknak meg utat kell szabni, nehogy másfelé forduljon. majd, ha itt is generációk nőnek fel, akik megtapasztalják az ellenoldal - a jobb - áldásos tevékenységét, más lesz a helyzet. már, ha addig újra barázdálódik az agyuk...
süti beállítások módosítása