Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A fejedelem

2011. május 22. - Harun al Rasid

Vagy az uralkodó. Király, császár, államelnök, köztársasági elnök. Miniszterelnök. Ha nem is fejedelem, de a fej.

Ahol fészkel az agy, ahonnét a jó és rossz dolgok jönnek, amely irányítja testünk minden rezdülését, és amely irányíthatja egy birodalom, de akár csak egy kicsike kis ország minden fontos területét. A fej – amitől a hal büdösödik. A vezető. Milyen a rátermett vezető Machiavelli olasz filozófus szerint, aki ugyanezzel a címmel írta meg következtetéseit?

A mű a következő központi kérdéssel foglalkozik: „Hogyan tudja egy uralkodó vagy uralkodásra készülő fejedelem a lehető legerősebb kormányt (kormányzást) létrehozni és megtartani – azaz, hogyan tegyen szert hatalomra és tartsa azt meg. Machiavelli műve szerint az erkölcsi elveket teljesen alá kell rendelni a célszerűség, a cél elérése által és érdekében diktált szempontoknak, amiből következik, hogy a világ a fejedelem szemében nem változik; a benne élő emberek sem rosszabbak, sem jobbak nem lesznek az idők folyamán.” (Machiavelli: A fejedelem)

A cél szentesíti az eszközt – sokan idézték ezt a machiavellisztikus megállapítást. És sokan is követték. „A fejedelemnek azon kell lennie, hogy könyörületesnek, vallásosnak, becsületesnek és erkölcsösnek lássák”.

Nem kell annak lenni, csak annak kell látszani – ugye értjük? Na de a reneszánsz korában vagyunk, és Cesare Borgia óta sok víz lefolyt mindenféle folyón. Az ember valóban nem változott, és nem lett sem rosszabb, sem jobb, és a környező társadalmak erősen megváltoztak. Új és új társadalmi berendezkedések jöttek, volt itt Európában abszolút monarchia, alkotmányos monarchia, volt felvilágosodás, voltak forradalmak, és most a legtöbb országban errefelé demokrácia van. Nálunk éppen köztársaság. És nincs fejedelem sem, csak egy vidéki parvenü, aki azonban valamiféle omnipotenciára törekszik, olyasmire, amire csak a jóisten képes, lévén ő a mindenható.

Azt láttuk, hogyan tett szert a mi omnipotens vezetőnk a hatalomra: nyolc év után viszonylag könnyen, mivel elődei pocsékul kormányoztak, a nép elégedetlen volt, és hatalmas várakozás előzte meg a már egyszer kipróbált, de elvetett vezetőt: egy éve rendkívül könnyedén szerezte meg a hatalmat. Csakhogy nem azt csinálta, amit egy valóban jó vezetőnek kellett volna – vagyis nekiállni most már jól kormányozni, nem, hanem Machiavelli után szabadon azt kezdte minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon szorgalmazni, hogyan tudja a legerősebb kormányzást létrehozni, és főleg hogyan tudja hosszú távon is megtartani. Mit tett a közvetlen elődje, Bajnai Gordon, amikor miniszterelnök lett? Mit is mondott ez a csendes, nyugodt, minden színpadiasságtól mentes fiatalember 2009-ben?

„Miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédében március 30-án fájdalmas megszorításokat ígért annak érdekében, hogy a gazdasági válság káros hatásai a magyar gazdaságra ne mélyüljenek tovább: „Nyíltságra, egyenességre van szükség. Fájni fog, minden családtól áldozatot és lemondást kíván a válságkezelés. Minden magyar családot, minden embert érinteni fog, de lesz eredménye” – kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre. Védeni fogok.” (Bajnai Gordon – Wikipédia)

Így történt. Fájdalmas takarékossági intézkedéseket hozott, olyanokat, amelyeket az akkori legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz iszonyatos erővel támadott. És olyanokat, amelyek valóban rosszul estek az embereknek, de mert őszinte szó volt (ellentétben Gyurcsány hebehurgya kijelentésével, hogy reformok kellenek, de nem fog fájni), elviselték. Azt gondolták, hogy már csak egy év – megválasztják a Fideszt, a sokat ígérő és még több jót sejtető vezetővel az élen, és végre jobb kor jön. Egyébként sikeres volt a válságkezelés, csak szépen, nyugodtan folytatni kellett volna, már nagyobb áldozatok nélkül helyrebillent volna a gazdaság, csak éppen annak növekedésére kellett volna fókuszálni.

Ám a jelenlegi „fejedelem” épp ezzel nem foglalkozott a legkevesebbet sem, se a többi, őt körülvevő agytröszt. Értékes évet pocsékolt el a pártvezető és pártja azzal a sokszor leplezetlen szándékával, hogy minden demokratikus féket, minden esetleges akadályt eltakarítsanak az útból. Ma már nincsenek demokratikus fékek. A Költségvetési Tanács, a PSZÁF, az ÁSZ, az egész média, az ügyészség, a köztársasági elnöki poszt fideszes csicskásokkal van feltöltve (hamarosan az Alkotmánybíróság is így jár), az ellenzék pedig téli álmát alussza. Közben többször bedőlt a forint, a parlament a legmódosabbaknak kedvező, de az államháztartásból 600 milliárdot kivonó adótörvényt hozott. Hatalomtechnikai terveihez újabb és újabb adókat vetett ki, válságadóknak nevezve őket, akkor, amikor már nem volt válság, de ha lett volna: vajon éppen válságban aktuális a nagyarányú adócsökkentés? De még ez sem volt elég: az idei év költségvetését nem a termelő munka, nem a gazdasági növekedés, hanem hárommillió ember tizenkét évi megtakarításának eltulajdonítása menti meg.

Machiavelli idejében nem kellett a fejedelemnek gazdaságpolitikával törődnie: minek? A pórnép dolgozott, verejtékezett, az uralkodó osztály elvette tőle, amit termelt – ennyi volt a gazdaságfilozófia. A mi mucsai fejedelmünk hasonlóan gondolkodik, miközben éppen gazdasági téren orbitális baromságokat beszél, amiből kitűnik, hogy gőze sincs semmiféle gazdaságpolitikához, amit viszont ő maga kitalált, ahhoz szívósan ragaszkodik. Legutóbbi beszédével is olyan benyomást keltett, mint aki nem is ezen a földgolyón él: „Orbán Viktor a magyar gazdaságról is beszélt a legfrissebb statisztikai adatok kapcsán. Fontosnak tartotta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt hónapokban egyre javuló teljesítményt nyújtott. Biztatónak nevezte a legfrissebb foglalkoztatási adatokat, amelyek szerint 18-20 ezerrel többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban. »Jó reményünk van arra, hogy a magyar gazdaság fél év múlva egy sikertörténet lesz az egész Európai Unió számára.«”

Nem csupán a hozzá nem értés esszenciáját fedezhetjük fel e mondatokban; komoly mentális problémákra is gyanakodhatunk: Orbán egy adott időszak részadatát ragadta ki, de az összkontextust figyelembe véve a dolog merőben másként fest: a tavalyi év januártól áprilisig, és az idei év januárjától áprilisig vizsgált statisztikai adat: az idén e három hónapban tizennyolc ezerrel többen kaptak állást, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez szép, csakhogy egy év alatt kilencvenezerrel több lett a munkanélküli. Úgyhogy tavaly áprilishoz képest még mindig hetvenezerrel több munkanélküli van, ez a százalékokban is látszik (11%).

„Jó reményünk van arra, hogy a magyar gazdaság sikertörténet lesz az egész Európai Unió számára” – itt már látszik a konfabulálás beteges jellege, ugyanis nagy valószínűséggel el is hiszi, amit mond. A hatalmát már bebetonozta, gondolja, ezzel mindenféle sikertörténet vele jár, élen leszünk, lekörözzük Kínát (ilyesmit is mondott korábban), mert az ilyesmi csak akarat kérdése. Holott épp az ellenkezője az igaz. Fél év alatt? Honnan? Mitől? Miből? Nézzük, mit mond két kifejezetten jobboldali értékrendű közgazdász.

Csaba László: „…az már benne van a pakliban, hogy az ország újabb négy évet vesztegetett el. A közgazdász szerint a kormány gazdasági programja a piac nyelvén íródott, ugyanakkor megkésett, kidolgozatlan és szakpolitikailag megalapozatlan. A következő három hónapban még van esély arra, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek a ciklus végére valamilyen eredményt hoznak, a további késlekedés viszont azzal fenyeget, hogy a következő három évet is rögtönzésekkel és szimbolikus politizálással tölti a kabinet.” (Hírszerző – Profit)

Tessék, így lehetséges a semmiből sikertörténet. De nézzük, mit mond a Bod Péter Ákos, akit nehezen lehetne „balliberális” közgazdásznak beállítani. Még a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt 2006 tavaszának egy kétségbeesett pillanatában, amikor Orbán ismét vesztésre állt:

„Egy év után: nem lett semmi Orbán ígéreteiből

A »vágyak birodalmába tartozik« a négy-hat százalékos gazdasági növekedés – mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a kormány ígéreteiből egy év alatt nem lett semmi, bár nem lehet elhanyagolni a válságkezelést, a krízis kézben tartását. Megfogalmazása szerint »késésben van a gazdaságpolitika apróbetűs része«, vagyis azok az intézkedések, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a gazdasági szereplők tervezni tudjanak.” (HVG) Most nyilatkozta a napokban, akkortájt, amikor Orbán kritikátlanul hencegett az Unió prominenseinek, akik nyilván legalább olyan tisztán látják a magyar ugar gazdasági helyzetét, mint Csaba László és Bod Péter Ákos. És a munkanélküliség helyzetét is. Mit is mond Csaba László professzor, aki egyébként egy másik írásában azt mondja: a kormányt és a kormányzást kapkodás, erőszak és káosz jellemzi? „A foglalkoztatásbővítés jegyében a kormány jelentősen szűkíti a szociális kiadásokat, köztük a munkanélkülieknek járó juttatásokat. Emellett több mint 100 ezer rokkantnyugdíjast terelne vissza a munkaerőpiacra. Mennyire segíthetik a foglalkoztatás bővülését a tervezett intézkedések? Eddig nem kaptam választ arra, hogyan akarják visszavezetni a munkanélkülieket és az inaktívakat a munka világába. Akik több mint öt éve nem dolgoznak, már nem szoktak munkába állni, minden felmérés ezt mutatja Franciaországtól az Egyesült Államokig. Márpedig a magyarországi munkanélküli-állomány jelentős része ilyen. Nem tudom elképzelni, hogy például az ötven év feletti, évek óta nem dolgozó emberek elmennek dolgozni, pusztán azért, mert lesz közmunka. Egyébként hogyan is lesz közmunka, ha közben megszorítottuk az önkormányzatokat? A vállalkozások pedig nem fognak tömegesen munkatársakat felvenni egy olyan belső piacon, ami tavaly még csökkent, idén pedig stagnál. A gazdaság egy tartós, 4-5 százalékos növekedés, és folyamatos, jelentős piacbővülés mellett tudna ennyi munkahelyet teremteni. Viszont még ebben az esetben is komoly a kockázat, mert nagyon sok képzetlen munkanélkülit nem lenne képes felszívni a gazdaság.” (Hírszerző – Profit)

Így beszél egy racionális elme. Egy gondolkodó ember. A miniszterelnök két csicskása pedig így: „Orbán Viktor kormányfő szóvivője és a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kommünikéjében ugyanakkor azt emelte ki, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai súlyos örökséget hagytak hátra, a Gyurcsány-korszakban ugyanis a végletekig eladósították Magyarországot. »Most a legfontosabb cél, hogy az államadósságot le tudjuk győzni, ehhez szükség van az ország megújítására és mindenkinek a munkájára, aki dolgozni tud« – hangsúlyozták. Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt.”

Az, hogy éppen munka nincs, a legkevésbé érdekes a hatalomtechnikusoknak. Ahogy Csaba mondja, és ahogy mindenki más is tudja, tapasztalja: munka nincs, viszont ismét törvénytelenségre készül a kormány, szerzett jogokat venne el, ráadásul más cél is van. Mert a cél itt is szentesíti az eszközt. Van még egy – a Fidesz által rendkívül nagy előszeretettel alkalmazott hatalomtechnikai módszer: a divide et impera, az „oszd meg és uralkodj” eszméje. (Ez az egy eszméjük van egyébként, lévén az egész társaság a legelvtelenebb politikai maffia, amelyet csak elképzelni lehet). Ezt aztán sikerrel űzik, különleges tehetségük van hozzá, még a határon túlra is átnyúl ez irányú tevékenységük. Most éppen a rokkantakat és az egészségeseket, a munkanélkülieket és még dolgozni tudókat, a kedvezményes nyugdíjasokat és az irigy embereket ugrasztanák össze. Ez az egyik célja annak, amit Szíjjártó és a többi papagáj hadar a munka világáról és például a rendfenntartók dühéről. És találnak támogatókat eszement ötletükhöz, mert a keserűség bűnbakot keres, és aki keres, talál:

„Igy él a gazdag is, szegény is, / igy szenvedünk te is meg én is / s még jó, ha az ember haragja / nem az embert magát harapja, / hanem valaki mást, / dudás a fuvolást, / én téged és engemet te, – / mert mi lenne, mi történhetne, / ha mindig magunkba marna / az értelem iszonyu karma?” (József Attila: Magad emésztő…)

Bár nem hiszem, hogy ebben a maffiában sokan ismernék József Attilát, ő úgy ír, mintha ismerte volna ezt a világot, ezt a megosztó, embertelen és aljas politizálást. Ilyenkor aztán mire lehet számítani? A fejedelem már bebetonozta magát, a sleppje úgyszintén, már készen minden terv, ott az új alkotmány, valóságos fityisz a többségnek és a demokráciának: a különböző társadalmi csoportok kétségbeesve próbálkoznak – mi jöhet?

Megvárni egy új választást, ahol egy új kormány visszacsinálja a törvénytelenségeket? Na de épp azért született az új alkotmány, hogy a törvénytelenségek nagyon is törvényesek legyenek addigra. Vagy nem várni? Mi is van azzal a tisztességgel? „A fejedelemnek azon kell lennie, hogy könyörületesnek, vallásosnak, becsületesnek és erkölcsösnek lássák.” Ez rajta a ruha. Ha van rajta ruha. Ha nincs, előbb-utóbb okvetlenül jön egy gyerek legalább, aki őszintén felkiált a sok talpnyaló pislogása mellett: a király meztelen!

A pucér királyt pedig, akinek se jelleme, se tisztessége, se vallása (legfeljebb képmutatása), de könyörületessége, ennélfogva becsülete és erkölcse nincs, kizárólag hatalommániája – el kell zavarni.

 

(Az írás az Ellenszék című internetes folyóiratban jelent meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr78309292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12635 2011.05.22. 15:32:04

Ossi, sajnos a gyermeki felkiáltás itt kevés, sőt minden kiáltás csak pusztába kiáltott szó...

értelmiségi 2011.05.22. 15:34:48

A régi fejedelmek azért nem vidéki tahók voltak, születés, tanulás, okítás segítette már gyerekkoruktól, hogy uralkodni tudhassanak. Nálunk más a helyzet. Elég volt, hogy egy falusi suttyó, aki mindig is többet képzelt magáról az optimálisnál, elmondjon egy beszédet anno. Nem ő írta, de még mindig, a mai napig ennek a beszédnek a nimbuszából él, mást nem is tud, csak ócska populista lózungokat. Szánalmas kor, szánalmas vezető, szánalmas tömeg.

93223 2011.05.22. 15:47:43

Régen nem tudtam a nolra írni, hivatásom távolra szólított. De, ahogy Osszián blogjából, és a többiekéből kiderült, a helyzet rosszabb most Magyarországon, mint korábban bármikor - és az ország megítélése is rosszabb, mint bármikor. Bajnai Gordont még fogadta Obama, és fülig érő szájjal vigyorog a csendes mosolyú akkori miniszterelnök kezét fogva, pedig nem is lehetatt akkora diplomáciai menedzselés, mint ami most folyik: a hencegő, mentális zavarokkal küzdő Orbánt ma már csak az fogadja, akinek muszáj. Merkel, aki szúrós szemmel néz, de ez a legkisebb baj: a német beruházók is szúrós szemmel néznek. Ma Mo. nagyon lenézett hely, az ország is az, és ez fájdalmas valóság, mert maga a nép nem tehet erről.

171423 2011.05.22. 15:52:47

" Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt.” "Az, hogy éppen munka nincs, a legkevésbé érdekes a hatalomtechnikusoknak" Aztán egy kapitalista társadalomban mikor hol érdelt az valakit is hogy van- e munka vagy nincs? Az Orbán vallásoságáról Az hogy Orbán vallásos -e vagy sem azt egy részről ki tudja? Lehet igen vagy lehet nem Lehet akár képmutató is majd magával kell elszámolni Viszont ÉN a aki rájuk szavazott gyakorló katolikus vagyok és nekem nagyon nagyon fontos az egyházi iskolák ügye A politikájuk mondjuk az egyházi iskolák ügyében az amit vártam ami az egyik legfontossabb szempont volt amiért rájuk szavaztam Így azt teljesítik amit ÉN akarok már ha meg akarják tartani a szavazatom Így aztán énmiattam lehet az Orbán akár a világ legnagyobb képmutatója , a legszemforgatóbb ember is, de azt csinálja amit ÉN akartam az egyházi iskola ügyben

93223 2011.05.22. 16:12:26

Kedves Kimitake Hireoka, jól is látja a témát, meg nem is. nem tisztem ossian dolgaiba avatkozni, de az egyházi vonalakat túlságosan jól ismerem ahhoz, hogy ne hagyjak ki egy-két észrevételt. A katolikus iskolák már korábban is túlvállalták magukat - szakemberben. Nincs annyi jó tanár, sem annyi hívő tanár, amelyik minden újdonsült ikolát ellátna a szájuk íze szerinti megfelelő oktatóval. Mi lehet a következmény? Újabb képmutatásra buzdítás. A tanár, ha nem marad más, átigazol az egyházi iskolába - és erőszakot tesz magán, világnézetén, őszinte emberségén. A képmutató képmutatót nevel. És nem kerül kevesebbe, talán csak az önkormányzatok könnyebbednek kissé, de az adófizetők nem. Viszont tudtommal az egyházak nem is nagyon pedáloznak. Óriási teher, most már kevés valóban arravaló oktató, macera és társadalmi ellenállás - nem sok valósul meg ebből, gondolom.

értelmiségi 2011.05.22. 16:19:09

Kimitakét szokás szerint csak az érdekli, ami az ő közvetlen szempontja.Vannak ilyen emberek, akik nem is gondolják végig, mi van, ha a cikkben idézett jobboldali közgazdászoknak van igazuk? Mert akkor dől az egész kóceráj előbb vagy utóbb. Ossziánt lehet cáfolni, haver, de cáfold Csaba Lászlót, aki azt mondja hogy újabb 4 évet vesztegetünk el, vagy Bod Péter Ákost, aki meg, hogy „Egy év után: nem lett semmi Orbán ígéreteiből". Boldog lennék, ha meg tudnád cáfolni Bod.P. Ákost, és azt tudnád bizonyítani, hogy Orbán igéretei teljesültek.

72881 2011.05.22. 16:21:30

Sokak szerint irónia, afféle pamflet Macchiavelli írása. Ő maga egy szolid filosz volt, minden hatalommánia nélkül.

180524 2011.05.22. 16:35:27

Üdv, Osszián! A cél szentesíti az eszközt, írod Machiavelli után. Ma, itt és most a kormány tevékenységét látva azt kell mondjam, nincs cél, csak öncél van, mégpedig a hatalom mindenáron való megtartása, bebetonozása hosszú-hosszú évekre. Nem ismétellek, az általad fölsorolt intézkedések mind ezt bizonyítják, s még csak ez- után jönnek a sarkalatos törvények, amik a cement szerepét fogják betölteni a "beton- alaptörvényben". S hogy melyek azon eszközök, melyeket az öncél szentesít? Az összes olyan kormányzati intézkedés, melyeket rólunk, ám nélkülünk - s épp ezért hiteltelenül - visz végig a fejedelem, s udvartartása. Való igaz, Machiavelli és kora a múlté.Vagy mégsem?

163107 2011.05.22. 16:42:30

Gordius, amikor a mesebeli gyermek felkiáltott, eccerre mindeni rájött, hogy a király meztelen. Ott áll egy szál pöcsben, se ruhája, se tisztessége, se hite, se tudománya nincs.

163107 2011.05.22. 16:43:59

Értelmiségi: "Szánalmas kor, szánalmas vezető, szánalmas tömeg." Sajnos, igaz.

163107 2011.05.22. 16:49:00

Kedves Misima! az, hogy Orbán és Orbánné vallásosak-e valóban, az a legkevésbé érdekel: magam sem vagyok az. Éppen ezért, a képmutatás az, ami a valóság. Na már most a képmutatót Jézus is elzavarta, és azt mondta, utálatos isten előtt az ilyen. Engem ez nem érdekel, mert egy antropomorf istent sem ismerek el, de a képmutatókat, a Tartuffe-öket bélemből utálom. Ha valami manapság nem kötelező: hitet színlelni, mert félni már nem kell inkvizíciótól, politikai okokból, érdekből vagy hatalomért pedig undorító szemforgatás.

163107 2011.05.22. 16:50:55

Értelmiségi: erről van szó. Az egyházi iskolák nem oldják meg a gazdaság idült gondjait. Orbán ugyanakkor elmebajos módon henceg - megáll az ész.

114634 2011.05.22. 16:51:50

Csak, hogy egy kicsit "lazítsak" a hangulaton: Hát mikor értjük már meg, h ez mind a mi érdekünkben történik?? Ugyan vannak, akiknek már eljött a kánaán, itt a paradicsom! Annak már minden frankó, így dicsőíti is a vezírt! Az, h a többinek nagyon szar? Kit érdekel? Nekik a törvénytelenségek egész sora - törvényes, a lopás természetes! Így aztán lehet élni, a mások kárára, támogatni a bűnt, helyeselni a másik nyomorba döntését, életterének korlátozását, elvételét!! Tipikus agymosott gondolkodás!!

163107 2011.05.22. 16:52:37

7. Mivel nagyon csendes, rendes filozófus volt, lehet igazság abban, hogy pamflet - na de Sorel, nagyon is sokan komolyan vették, a mai napig!

163107 2011.05.22. 16:54:45

Raptikám, nemrég olvastam, hogy OV valahol azt mondta, már csak 1 évet kell várni! A kánaán jön. Mindig csak jövőre, meg holnapután, meg kiskedden, bonyúnyúzó pénteken...

relatív 2011.05.22. 17:07:01

Már többször jártuk körül azokat a gondokat, melyeket a most regnálók - a teljesen értelmetlenül szavazók igyekezete alapján - a hatalomba kerülésük első pillanatától ( talán már korábban ! ) a haza ellen "kitaláltak" ! Az ellenzéki időben minden előremutató intézkedésnek keresztbe feküdtek, ugyanakkor mindenkit hibáztattak, hibáztatnak a problémák jelentkezése miatt. Most pedig az egész rendszerből egy olyan katyvaszt csinálnak, aminek a kibogózása IS felér egy győzelemmel, a kijavítása pedig talán lehetetlen ! Az látszik, hogy nem "hisznek" még a jóhiszemű pártolóiknak sem, ha nem a dicséret szól véleményekből. ( jellemző ez a támogató kommentekre IS ! ) Az öndicséret minden szinten jelentkezik, még akkor IS ha az egyértelmű hazugság, amit mindenki lát ! Azt a türelmet, amivel híveik megadtak részükre a napok során mindinkább ellenükre hozott törvényekkel "honorálják", melyet a balga támogatóik birka türelemmel szemlél, mintha őket nem IS érintenék azok a rendelkezések, melyek csupán a vezetői kőr hasznát növelik minden viszonylatban ! Gondolom, ha ezek feleszmélnek, rettenetes lesz a reakciójuk a jelen vezetés egzisztenciája, de lehet az életére IS !

163107 2011.05.22. 17:17:55

Kedves relatív, hiszen épp az egyik problémája a szimpatizáns gondolkodóknak is: a kapkodás, ötletelés a koncepciótlanság -és éppen a lényeges kérdésekben. Épp ezért idéztem Bajnait, aki egyfelől őszinte volt, másrészt nem tüntette fel a megszorításokat hallatlan nagy adományoknak, nem hencegett és nem hőbörgött, de amit csinált, annak lett erdménye. Most egy éve van forradalom, nenyi, hatalmas győzelmi csatakiáltások, mindenféle bebetonozás - kormányzás, az még nincs. Bod P. Ákos most kapott tőlük kitüntetést, de azért leírta: "Egy év után: nem lett semmi Orbán igéreteiből".

114634 2011.05.22. 17:20:54

Ossi! 8.-ban Maimant kihagytad, pedig érdekeset ír! Bocsi, h szólok! :-))

163107 2011.05.22. 17:35:36

Inkább köszönöm, Rapti. a másik blogomon, (Pubi) most került ki Maiman - úgy látszik a spamjaim miatt valahogy ő sem került ki - pedig neki nagyon örülök. Igen, Maiman: nagyon pontos: nincs cél, csak egy, a saját hatalmuk bebetonozása, amúgy minden mellékes: Úgy képzelik, hogy a hatalomtechnikai trükkök évtizedekig megtartják őket. Reméljük, ebben lesz egy két társadalmi csoportnem beleszólása!

34417 2011.05.22. 17:44:19

Osszián (szerkesztő) 2011. 05. 22. 16:42 ...és még a pöcse is szánalmasan kicsi... a témához: rendben, maradjon munkában a korhatárig, már, ha a cége is megmarad. és ha nem? pech, nem igaz? akkor aztán gubanc lesz ezzel a dologgal, vagy talán kényszerítik a munkaadót, hogy fizessen? rendben van, legyen munkában korhatárig, de akkor legyen védett kor is, mint régen, mert hogy a ...csába fog egy 55-60 éves munkát találni? aztán: ha nem pörög le a munkavállalói piramisról a felső szint, hogy a ...csába fognak elhelyezkedni a frissen végzettek? ja, hogy azok nem lesznek, csak szigorúan kiválogatott, megszűrt, kontraszelektált elit, akik kizárólag olyan ágazatokra kaphatnak diplomát, ahol olyan a gazdasági szükséglet? ez az egész egyre inkább egy országos szintű falanszter képét kezdi mutatni:(

171423 2011.05.22. 17:45:38

6. értelmiségi (látogató) 2011. 05. 22. 16:19 "Kimitakét szokás szerint csak az érdekli, ami az ő közvetlen szempontja." Naná!!! Majd a maga szempontjai érdekelnek nem? 5. kutassi 2011. 05. 22. 16:12 Tisztelt Kutasi Írtam én már erről Egy barátom kisfia itt a városban evangélikus iskolába jár ( a város egyik legnagyobb presztizsü intézménye ) Másodikos Szó szerinti idézet a kissrác olvasókönyvéből : -Léteznek családi ünnepek amikor a szüleinkhez , szeretteinkhez való tartozást ünnepeljük. -Léteznek egyházi ünnepek amikor az Istenhez tartozást, a hitünkhöz ragaszkodást ünnepeljük. -Léteznek nemzeti ünnepek amikor nagy családunkhoz, nemzetünkhöz tartozást ünnepeljük. Itt nevelés folyik hitre ,hazaszeretetre Nem Magyar Bálint féle janicsárképzők, ahol identitás nélküli helóták,a multikultúra mocsarába fetrengő "semleges" embereket akartak kitenyészteni akik felnőve a globalizmus nyomorék proletárjai lettek volna

163107 2011.05.22. 17:54:40

Szia Rasid! Hogy a ...csába talál munkát egy 50-es? maga Csaba professzor megírja, hogy sehogy. a többi is barba trükk. Duma, tartalom nélkül. Duma, kormányzás helyett.

163107 2011.05.22. 18:02:07

Misima, az a gond, hogy a tisztességes evangélikus egyház már nem akar, mert becsülettel nem tud ellátni több iskolát megfelelő tanerővel és egyebekkel. Műveli az eddigieket, változatlanul kiváló szinten. Már ugyan olyan rendkívüli színvonalú oktatás nem lehetséges, mint a század első harmadának Fasori gimnáziumában, (Teller, Neumann, Wigler), de még most is a legjobbak közt vannak az evangélikus iskolák, mivel nem rigorózusak, hanem felvilágosultak, és nagyon is mai színvonalat adnak - lévén ez a legliberálisabb egyház. Családunk tagja tanított evangélikus gimnáziumban, és ugyanolyan jól teljesített, mint később világi iskolában. És semmi szemforgatás...

34417 2011.05.22. 18:13:38

hát, misima, azért létezik olyan, hogy közösség, ahol, mintha lennének más érdekek is, mint a tiéd. nem kell éppen az értelmiségi kollégáét tekintened, de a te érdeked se előbbre való a másénál, nem gondolod? tény, hogy eddigi megszólalásaidból csak annyi szűrhető le, hogy először te, aztán te , és megint te. ezt, mégis, hogyan neveznéd? nevelés folyik hitre, hazaszeretetre? ugyan kérlek! kötelező a hit? hát, nem kötelező. a hazaszeretetre nevelni kell? akkor, komám, jól el van b---va minden, mert az olyasmit se lehet dedós módszerekkel az emberekbe verni. a multikultúra mocska? hú, wazze, ez van olyan sületlenség, mint anno a coca-cola mámorában fetrengő ifjúság! a globalizmus nyomorék proletárjai! jesszusom, te brossúrákat is fogalmazol? megy rovásírással is?

34417 2011.05.22. 18:15:27

23. Osszián (szerkesztő) 2011. 05. 22. 18:02 bocsesz, ott, ahol a hit gyülekezete történelmi egyházzá válhat, nincs tisztességes egyház, csak kevésbé mohó...

180524 2011.05.22. 18:22:18

Üdv, Osszián Beengedett a szűrőd a Pubi postba, hagytam egy szösszenetet.

171423 2011.05.22. 18:42:51

24. harunalrasid (szerkesztő) 2011. 05. 22. 18:13 A magyar tudat Rasid a magyar tudat De ezt maga már ugysem érti mert maga egy internacionalista világ által összebarkácsolt konstrukció "de a te érdeked se előbbre való a másénál, nem gondolod?" Én érdekem ,más érdeke ? Én magam mércéje szerint élek, nem a másé szerint ,ahogy más se törődik az én érdekemmel az én nézeteimmel úgy én se foglalkozom különösebben a másikkal

193225 2011.05.22. 22:13:28

Ki tudja, tökös, vagy hasított patás ez a kimitake hiraoka? A badarságai alapján, ,........ Hitbeli dolgokról beszél.,Csak nem tudja, hogy mi a hit.

lehar 2011.05.23. 01:20:23

Ismeretlen szerzőtől! "Piroska Abszurdisztánban" ... Hol volt, hol nem volt, Dunán innen, Tiszán túl, ott, ahol egy kurtított farkú mindent elkúr, de a Parlamentben tovább dúl, élt egy kislány, Kovács Piroska. Friss diplomásként a gyártósoron dolgozott betanított munkásként éhbérért, de nem volt oka a panaszra, hiszen húsvétra új alkotmányt tojt a nyuszi és immár egyenruhás bűnözők sem keseríthették az életét. Egy szép tavaszi reggelen Piroska felkerekedett, hogy meglátogassa nagymamáját az erdőszéli kis tanyáján. El is indult kosarában minden jóval: NENYI-be sült pogácsával, frissen facsart narancslével és otthon főzött barackpálinkával. A nagyvárosi forgatagból megérkezett a vidék csendjébe és vidáman bandukolt az erdőben a hűsítő árnyékot adó lombos fák között. Látta ám ezt a Farkas Rikárdó, aki épp nagy nyugalomban tyúkot, termést és tűzifát gyűjtögetett a környékbeli portákon. Felcsillant az ordas szeme: friss hús érkezett az erdőbe. Oda is lépett Piroskához: – Szervusz, tezsvírem, nincsen egy szál cigid? – Sajnos nincs, nem dohányzom. – Oszt merre mész? – Megyek a nagymamámhoz, viszek neki ételt, italt. Farkas Riki felismerte a lehetőséget, elkísérte a lányt egy darabon. Amikor megpillantották a tanyát a horizonton, az ordas újra szólt: – Nézd, milyen szép felszedni való vasúti sínek vannak ott lenn a völgyben, nem akarod megnézni őket? Piroska nem tudta, milyen a felszedni való sín, így kíváncsian letért az ösvényről. Farkas Rikardó kapott is az alkalmon, és a tanyán, miután megerőszakolta és agyonverte a nagymamát, otthonkát és fejkendőt öltött magára, úgy várta a kislányt. Nemsokára Piroska meg is érkezett, és csodálkozva kérdezte: – Nagymama, miért ilyen nagy az orrod? Még szinte be sem fejezte a kérdést, mikor cionisták egy csoportja rontott rá, és „Mocskos antiszemita, a nagy orron gúnyolódik? Ez gyűlöletbeszéd!” rigmusok közepette bíróságra hurcolták a megszeppent kislányt. Farkas Riki ezt követően megitta a pálinkát, megette a pogácsát, elaludt, és irdatlan horkolásba kezdett. Ekkor jelent meg egy deli legény, pödört bajusszal, fehér ingben, fekete mellényben, tiszta tekintettel. Ő volt Magyar Pista, a vadász. Furcsállta a nagy ricsajt a tanyáról, gondolta, megnézi, minden rendben van-e. Nagy sebesen berúgta a házikó ajtaját, és kérdőre vonta a betolakodót: – Mit csinálsz itt, ebadta? Jössz velem a rendőrségre! Farkas Riki összerezzent, és kétségbeesetten kutatta szemeivel a menekülés lehetséges útvonalait, amikor hirtelen sziréna zavarta meg a feszült csendet. Farkas Rikardó megnyugodott és kaján vigyor ült ki az arcára. Ő már tudta, amit Pista csak sejtett. Az erdő erőszak monopóliumának egyetlen és kizárólagos birtokosa bújt elő, téli álmát megszakítva, egy odvas fa üregéből. Sün őrmester a helyszínen termett, felmérte a helyzetet, és a vadászhoz fordult: – Riadalmat keltő egyenruha, hehh?! A közbiztonság fenntartásának látszatát keltő tevékenység folytatása, mi?! És már kattant is a bilincs szegény Pista csuklóján. Farkas Riki eloldalgott és azóta is éli világát az erdő széli kis faluban, folytatva gyűjtögető életmódját, néha a túlvilágra átsegítő nemi aktusokkal szépítve meg a nagymamák utolsó, békésnek remélt óráit-perceit. Itt a vége, fuss el véle - a kisebbségügyi ombudsman irodájának közepére. Az én mesém is tovább tartott volna, ha a TEK el nem vitt volna. .: - - - - - - - - - :.
süti beállítások módosítása