Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Tanácstalanságok kora

2011. február 25. - Harun al Rasid

Tanácstalanságok kora

Boldog békeidőkben a tanácsnak elsősorban is szép nagy épülete volt, meg elnöke, titkára, mindenféle osztálya, ahogy az egy, a szocialista rendszer építéséhez igazodó helyhatósági struktúrához illendő. Lakása is volt a tanácsnak, aki arra méltónak találtatott, az még abból is kaphatott. Oskolái is voltak, a tanácsnak, persze, meg óvodái, bölcsödéi, öregek otthona, orvosi rendelő, szóval szinte minden, mi szem-szájnak ingere. És akkor a vébéről - fiatalok kedvéért végrehajtó bizoccságról - még nem is beszéltünk. Szóval összkomfortos egy tanács volt, mindene megvolt, amire szükség lehetett. 

Tanácstalanságok kora

Boldog békeidőkben a tanácsnak elsősorban is szép nagy épülete volt, meg elnöke, titkára, mindenféle osztálya, ahogy az egy, a szocialista rendszer építéséhez igazodó helyhatósági struktúrához illendő. Lakása is volt a tanácsnak, aki arra méltónak találtatott, az még abból is kaphatott. Oskolái is voltak, a tanácsnak, persze, meg óvodái, bölcsödéi, öregek otthona, orvosi rendelő, szóval szinte minden, mi szem-szájnak ingere. És akkor a vébéről - fiatalok kedvéért végrehajtó bizoccságról - még nem is beszéltünk. Szóval összkomfortos egy tanács volt, mindene megvolt, amire szükség lehetett. 

Egyetlen dolog volt, akkoriban, ami nem volt, amije nem volt neki, a tanácsnak. Az adó. Nem volt adója. Nyilván, mert nem volt szükség rá. Tehát, ezt bátran elmondhatjuk, az átkosban a tanács adó ismeretlen egy fogalom volt. Volt adó a Szabadság-hegyen, Kab-hegyen, Lakihegyen, de ezekhez a tanácsnak nem volt semmi köze. Aztán, a rendszerváltás idején a tanácsot átkeresztelték önkormányzatra. Az önkormányzat - gondolhatná az ember, hasonlatos mint az igazán a szocialista rendszerven elterjedő önkiszolgáló boltok rendszere, afféle "csináld magad" mozgalom, nem köllött annyi boltos, hamarabb ment a kiszolgálás, hiszen "önkiszolgáltuk" magunkat, és ha csak nem bambultunk el - már pedig az akkori boltok kínálatán nem volt sok elbambulni való, akkor igen gyorsan kiszolgálhattuk magunkat, fizettünk - mert akkoriban az is szokásban volt még, aztán hazamentünk, és egy időre végeztünk a fárasztó kiszolgálással. Igazán praktikus rendszer volt ez az akkori rendszer, de lám, mégis megváltoztatták. Megváltották. Nos a megváltás után, az ember azt gondolhatta volna, hogy az önkormányzás is afféle dolog lesz, mint az önkiszolgálás. Ön bemegy a tanácshoz, mondjuk, építési engedélyre van szüksége. Beül valamelyik irodába, egy szabad asztalhoz, bekéri magától a magával hozott iratokat, rányálaz egy okmánybélyeget, dossziéba meg borítékba teszi, iktatja, pöcsételi, átadja magának, aztán udvariasan megköszöni, elbúcsúzik - magától, és hazamegy. Aztán, ha legközelebb valami ügye támad, hát megint bemegy az önkormányzatba, és ottan elönkormányozgatja magát.

a folytatás itt olvasható...

Bástya et

************************************************************************

FIGYELEM! A BLOG NEM MODERÁLT!



BELÉPÉS DÍJTALAN, KILÉPÉS BIZONYTALAN!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr288309156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wesza 2011.02.26. 02:21:05

Elolvastam, de mivel en errol a feluletrol, a felulettel nem egyezo velemenyem miatt ki vagyok tiltva, (most is VPN-en keresztul irok), igy nem kommentalom, vagy dicserem. Cserebe az egyetlen irastudo, akinek a kedveert a linkre vagyok hajlando kattintani, igaz kesztyut huzva es e-vita tanacsat kovetve. Brrrrrr.....

193160 2011.02.26. 05:12:06

osztom véleményed, bástya kenneltaggá minősült...DDD

14055 2011.02.26. 05:18:17

Bástya elvtárs, mit lehet erre mondani? Talán csak Hofi szavait idézni esmét: Az új autó be van fizetve? mert akkor azt kéne sürgetni, nem a régit keresni.. Tényleg nem értem, hogy ki mit talál szerethetőnek ebben a rendszerben, melynek az az alapszabálya, hogy lopj, rabolj, légy gátlástalan és becstelen, csapj be annyi embert, amennyit csak bírsz..

52511 2011.02.26. 07:20:28

ÉN már régen "Tanácstalan" vagyok! ..., s mint fentebb wesza! ........

188759 2011.02.26. 08:17:54

Üdv Bástya et! Semmi nem a véletlen műve. Ez egy jól kidolgozott, a megritkításunkra és kirablásunkra létrehozott rendszer! Most kezdünk rájönni, mit tettek velünk, mikor már mindent tönkrevertek!

34417 2011.02.26. 08:45:22

1. wesza (látogató) 2011. 02. 26. 2:21 nem vagy kitiltva, picinyem, csak béna vagy:-) nyugodtan vedd le a kesztyűdet, nem hagysz te nyomot magad után:-))) miből gondolod, hogy egy ilyen outsiderre, mint te, vesztegetek annyi energiát, hogy kitiltsam? érdekes, bogdán gézához tudtál írni? gyenge vagy, kisfiam, nagyon gyenge...

65469 2011.02.26. 08:45:49

Na ez végre jól meg van írva! Tehetnék hozzá kiegészítéseket, de a lényeget annyira jól kifejezi a poszt, hogy minden további hozzáírás, csak rontana rajta.

34417 2011.02.26. 09:18:45

nem szokásunk egymás írásait fényezni, de ez tényleg egy jó írás!

12392 2011.02.26. 10:49:24

Hangsúlyozottan fel kell hívni a figyelmet az írás lényeglátó mondatára: „a rendszerváltás idején a tanácsot átkeresztelték önkormányzatra” Igen! Itt van az eb elhantolva. A valódi önkormányzatiság (Bástya meséjét én humorként értékelem) lényegéből semmit sem megértve a tanácsok átnevezése révén hozták létre és nevezték el önkormányzatoknak. A számos látvány-elem ellenére a lényeg maradt a politika, a politikusok, a pártok helyi képviselete!

69910 2011.02.26. 11:16:40

Kedves Bástya elvtárs' Köszönöm szépen a tanmesét, azaz a szatírát. (mert elolvastam ám a folytatást is.) Bár van humorérzékem, de én komolyra fordítom a témát. Nem baj? A Tanácsok, a szocialista rendszerben, ugyanúgy "választódtak" meg, mint a hatalom. Mindig egy fokozattal feljebb határozták meg, hogy személy szerint kit jelöljenek a listára a jelölő bizottságok, -- a saját jó belátásuk szerint. S a választópolgárok, poénra a jelölő bizottság jelöltjeit választották meg. Ez volt az akkori nagy nemzeti egyetértés. Tömören: A Tanácsok nem voltak más, mint a Hatalom kinyújtott keze az állampolgárig. Ezen változtatott a Rendszerváltás, amikor a tanácsokat önkormányzatokra cserélte fel. Azaz, meg akarta szüntetni azt az állapotot, hogy az Állam, azaz a Hatalom keze, egészen az állampolgárig, az egyénig érjen el. Továbbá, egy másik cél az volt, hogy a helyi ügyeket a helyi lakosok önmaguk intézzék el. Mert jobban tudják mi a megoldandó és kevésbé bürokratikus. Ez a cél nemes cél volt. Mindaddig, míg a Hatalom ki nem ismerte magát és a rejtett lehetőségeket. A parlamentben volt ellenzék és volt kormányzó párt, vagy pártkoalíció. S ugyanezen séma szerint történt a helyi, azaz, önkormányzati szférában is. Ebből következett, hogy az önkormányzatokban is a pártok aszerint vélekedtek, szavaztak, az önkormányzatban, mint a parlamentben. És ugyanazzal a felsőbb utasítással. Teljesen mindegy volt, hogy egy - egy önkormányzatban a parlamenti ellenzék volt hatalmon, vagy a kormányzó többség pártja(i). A helyi ellenzékbe szorult párt(ok) mindent ellenzett(ek) amit a többségi párt(ok) akart(ak) tenni. Következésképp, nem a helyi érdekek érvényesültek, hanem az országos pártérdekek. Tehát, míg az egypárti pártállamban a Tanácsok mindenben az egyetlen hatalmi erő akaratát követték, a demokráciában oda jutottak az önkormányzatok, ahol a tanácsok voltak. Csakhogy két központi akarat jegyében. Mégpedig úgy, hogy az egyik húzza, a másik nem engedi. Aszerint, hogy éppen melyik oldal van helyileg fenn, s melyik lenn. Legalábbis, majdnem. Ugyanis, az önkormányzatok nem tudták önmagukat fenntartani. Erről a központi hatalom gondoskodott. Mert szüksége volt arra, hogy az önkormányzatok ki legyenek neki szolgáltatva. Ahol a kormány ellenzéke volt az "úr", annak kuss volt. Mivel 2010 ben, szinte minden önkormányzat kormánypártivá lett, visszaállt a pártállami rendszer. Ennek már van egy nagyon kirívó bizonyítéka is, Ime: Budapesten a XIII. kerületben nem kormánypárti az önkormányzat, Megszüntetik az egyetlen, nagyon kedvelt színházát. (az meg pláne nem számít, hogy az a színház a nemzet költőjének nevét viseli) Még az ingatlant is eladják, nehogy valaha vissza is reprodukálhassa magát. Szóval, az önkormányzatokat, már vissza lehetne keresztelni Tanácsokká + tanácsadó testületekké. (ahogy azt te is érzékeltetted) Üdv: Százados.

wesz 2011.02.26. 17:41:56

Harunalrasid 1. Gerinctelenul hazudsz, ha sajat IP-rol irok, a komment siman nem jelenik meg, ha VPN egy masik orszagba es annak az IP-t hasznalom, akkor siman. 2. Mivel EN, veled ellentetben nem szoktam anyazni, az egyetlen ok a kitiltasra a veled ellentetes velemenyem. Ez egyebkent sokat elmesel a te forradalmadrol es demokracia melletti kiallasodrol, de igazabol nem is vartam toled tobbet. 3. Az egyetlen dolog amit itt elolvasok, az Bastya, mert minoseget ir, ami unikumnak szamit ezen a feluleten. 4. Valaszolnod nekem nem kell, maximum masok fogjak elolvasni, mivel a jovoben en veled semmilyen formaban nem kivanok kommunikalni, nincs ertelme. Mondanivalonk nincs egymasnak, az irasaid bun rosszak, a kommentjeid szemelyeskedoek, sokszor alpariak es mint emlitettem feljebb, hazudsz is gerinctelenul.

104422 2011.03.07. 20:23:55

Köszönöm a hozzászólásokat és a látogatásokat, sajnos nem volt alkalmam promt reagálni. A veszekedőktől némi megbékélést kérnék, Százados levezetés elogikus:-) Gyurinak igaza van. (mint mindig :-) Didgeridoo, kerekesZs, Funyi, EWolf: köszönöm. Rasid, wesz, nehéz helyzetbe hoztok, mint mindig... Minoritis, ezzel a kennel dologgal komolyabban kellene foglalkozni. Egy pszichiáternek...
süti beállítások módosítása