Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A demokrácia dicsérete 2.

2011. február 12. - Harun al Rasid

olvasói levél

olvasói levél

Előző írásomat egy súlyos állítással kezdtem. Most is így teszek: az Orbán-kormány működése a demokrácia ünnepe. Ezt is komolyan gondolom. Levezettem, mennyire hamisnak látom, hogy sokan a jelenlegi közjogi viszonyrendszer érinthetetlenségét tekintik a demokrácia legfőbb ismérvének. Most arra igyekszem rávilágítani, hogy miért hiteltelen balról egy cselekvőképes nemzeti kormány tevékenysége kapcsán a jogállam végét vizionálni.

Persze nehéz ezt olyanoknak elmagyarázni, akik nemrég még Gyurcsány Ferencet ünnepelték ifjú államférfiként, és a nála egyébként két évvel fiatalabb Orbán Viktort hirdették kiégett, bukott politikusnak. Ehhez a képhez már csak a legfanatikusabbak próbálnak ragaszkodni. Bízom benne, hogy az Ellenszék olvasói nem ilyenek.

Abban viszont biztos vagyok, hogy sokan közülük inkább demokratikusnak látták a Gyurcsány-kormány működését, és a diktatúra kiépítésével azonosítják a kétharmados Orbán-kabinet intézkedéseit. Például az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása. Elsőre valóban csúnya dolognak tűnik, még az Ab-vel nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Jobbik is tiltakozott. De mi is az Alkotmánybíróság?  Ideális esetben tizenegy fős testület, akik a parlamenti pártok háttéralkuinak alapján kerülnek a posztjukra. Tárgyalásaik iratokra szorítkoznak, nem nyilvánosak, sőt nem is dokumentáltak. Határozataik viszont mindenkire kötelezőek és megfellebezhetetlenek. És ezt tekintik sokan a demokrácia csúcsának. Bravó! A taláros testület tagjainak megbízatása is kilenc évre szól, akárcsak az új Médiahatóság elnökéé, de esetükben ez senkit sem zavar.

Hiszen most van igazán szükség a jogok védelmére, amikor a népképviselet egyszínűsége miatt veszélyben a jogállam. Legalábbis sokan ezt próbálják elhitetni. Főleg azok, akik hallgattak, amikor azonosíthatatlan egyenruhások emberek szemét lőtték ki a nyílt utcán, fényes nappal. Hallgattak, amikor válogatás nélkül megaláztak, megkínoztak százakat. Azok, akik gúnyolódtak azon, hogy a legnagyobb támogatással bíró, de ellenzékben lévő párt képviselőjét véresre verték ezek a karhatalmisták a nemzeti ünnepen. Mára megkopott a humorérzékük. Nincsenek kordonok és már a téma specialistái is nehezen mossák össze a legelvetemültebb szélsőjobbos cselekedeteket a konzervatív oldal törekvéseivel. Sokat tisztult a kép, de ez nincs mindenkinek az ínyére. Folyamatosan fogást keresnek a kormányon, bármi áron. Akik árulózták Orbánt, amikor a szoclib kormányról negatívan beszélt külföldön, azok most minden kapcsolatukat megmozgatják, hogy világgá kürtöljék, itt diktatúra épül. Nem akkor aggódtak, amikor a pénzügyminiszternek sok kellemetlenséget okozó oknyomozó riportereket próbáltak kábítószerügybe keverni. Ők inkább most reszketnek, mert pont egy jobboldali vezetés változtatja meg huszonöt évvel ezelőtti, sok szempontból idejétmúlt és működésképtelen szabályozást. Persze ők is siránkoztak, hogy milyen gyenge az ORTT, miért nem lehet fülön csípni a külföldre bejegyzett, trükköző tévéket, miért ömlik és üvölt a reklám stb. Most viszont felháborodtak, és figyelmen kívül hagyják, hogy az újságírókat eddig sem a Sajtótörvény alapján perelték. Még az átkozott utcai politizálásra is hajlandóak voltak. Jelentem, mindenkinek megmaradt a szeme világa, még a súlyos parasztvakítás ellenére is.

Partnereket is találtak hamar. Nem meglepő módon elsősorban francia és német véleményeket sikerült összegereblyézniük. A hazai tiltakozókkal nem csak az a közös pont, hogy ők sem olvasták a törvényt, hanem az is, hogy egy kicsit sem a magyar sajtószabadságért harcolnak. Meggyőződésem, hogy a hazai balliberális elit sokkal inkább önmagát igyekszik újradefiniálni és saját bázisát újjáépíteni. A Benes-dekrétumok vagy éppen a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán oly szemérmesen hallgató európai véleményvezérek viszont most érzik szükségét, hogy szembeszálljanak egy nemzeti kormánnyal. Egy olyannal, amelyik éppen most sarcolta meg keményen az energiaipari vállalataikat, élelmiszerláncaikat és pénzintézeteiket, amelyik nem hajlandó tovább fedezni extrakedvezményeiket a közlekedési beruházások vagy a telekommunikáció területén. Persze lehet, hogy nem a túlnyomórészt francia és német gazdasági érdekeltségek hasznát, hanem valóban a magyar sajtószabadságot féltik. Kissé ugyan gyengíti az Európai Parlamentben demonstráló képviselők kiállásának hitelességét, hogy a cenzúrázott lapok között magasba emelték például a Magyar Nemzetet is, de szinte kockásra nagyítva ez a maroknyi csoport is kitölthet egy bulvár címlapot. Ez még mindig mókásabb, mint a meghasonlottan multikat és bankokat védő balosok izzadtságszagú erőlködése. Lehet persze a magánnyugdíjpénztárakat szociáldemokrataként is menteni, csak furcsa. A Való Világ vagy akár a Kuruc.info korlátok közé szorítását is akadályozhatják, lelkük rajta. Az viszont konkrétan nevetséges, ahogyan a csapból is az folyik, hogy vége a sajtószabadságnak. Az ezt harsogó médiumok olyan hatást keltenek, mint az éhínségről prédikáló, akinek libacomb lóg ki a szájából.

Köszönöm a szerkesztőknek a lehetőséget, talán máskor is jelentkezhetek az itt megszokottól erősen eltérő gondolataimmal, elvégre sajtószabadság van.


-Bátorfy Kamilla-

Az írás eredetije a www.ellenszek.hu oldalon jelent meg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr158309132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2011.02.12. 07:05:57

Rasid! Ezt kéne kommentálni? Minek? Önmagáért beszél!! :-((

103485 2011.02.12. 08:31:27

Kalifa Barátom, a vendégszerzőnk remek írására én szintén egy Ellenszéki író gondolataival, illetve ars poetikájával tudok válaszolni: "A demokráciára semmi sincsen veszélyesebb, mint a többség diktatúrája".

121173 2011.02.12. 09:08:16

Minden tiszteletem a Hölgyé! Vállalta azt ami szinte lehetetlen, fényt gyújtani egyesek gyűlülködő, setét fejében.

114634 2011.02.12. 09:23:56

3. cinikus A "hölgy" csak félmunkát végzett! A Te fejedben nem sikerült!! Te ugyan olyan setét maradtál szépecsém!! :-))

175210 2011.02.12. 09:46:30

"Levezettem"... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

104422 2011.02.12. 11:41:31

Noha az írás némely állítása túlzó, és határozottan elfogult, akadnak benne érdekes gondolatok is. Magam távolról se lelkesedem a kormányért, ahogy az előzőkért se, de találtam a levélben néhány megfontolásra érdemes gondolatot. B-et

34417 2011.02.12. 11:56:22

@cinikus nem jutott el az agyadig, hogy ha gyűlölködés lenne, nem jelenthetett volna meg az ellenszek.hu-n a levél, igaz?

34417 2011.02.12. 11:57:43

@raptor nem érdemes így elmarasztalni. cinikus kommenter már csak ilyen.

34417 2011.02.12. 11:59:47

@Bogdán Géza én úgy gondolom, hogy a többség diktatúrája nem áll fenn. mivel a 2/3 csak a parlamentben létezik, és ott is csak engedelmes egybites gombnyomogatók képében, én inkább autoriter vezetésről beszélnék. az pedig nem többség, hanem éppen hogy kisebbség.

45691 2011.02.12. 12:39:58

Vendégszerzőnk írását illetően bennem az a kérdés merül fel, hogy lehetséges-e a demokráciát ünnepelni,miközben eltemetjük a jogállamot ? Arra jutottam, hogy igen, miért ne ! Készülök is egy válasz-félével a szerzőnek, akinek az írása egyébként számomra azért korrekt, mert megáll a baloldaliak és a liberálisok vonatkozásában annál a pontnál, amelynél a jobboldali közbeszéd általában nem áll meg : nem a haza ellenségeként írja le őket. Visszatérve az első gondolatomhoz, ige, akár demokráciát is ünnepelhetnek bárkik a Fidesz mai működésében, ehhez semmi más nem kell,mint teljesen mást gondolni arról,hogy egy modern társadalomban mi az állam feladata és szerepe. A problémám a Fidesz demokráciáját ünneplőkkel az, hogy szerintem ehhez leginkább arra van szükség, hogy a mai magyar társadalmat nem modern társadalomként kell felfogni. Ebben az értelemben,ha a vendégszerző így gondolja, akkor a saját szempontjából igaza van.

103485 2011.02.12. 13:53:19

Kalifa, azt én is úgy gondolom, hogy egyelőre még szó sincs többségi diktatúráról. Viszont az alkotmánybírák jogkörének csorbítása, valamint a médiatörvény módosítása kapcsán felmerül a demokráciát féltő emberekben az a gyanú is, mintha a Fidesz erre törekedne. A vendégszerzőnk érvelése pedig e tekintetben több sebből vérzik. 1.) Nem hinném, hogy az MSZP képes lenne nyomást gyakorolni az EU.-ra. 2.) Az MSZP kormányzása alatt, annak ellenére, hogy történtek rendőri túlkapások, de szintén demokrácia volt. 3.) Senki nem vizionálja, hogy a Fidesz 2/3-os kormányzással vége a jogállamnak, csak aggodalommal tölti el, mert a Fidesz azt az Alkotmányt is módosítani akarja, amelyikre jóllehet maguk is esküt tettek. 4.) Azzal, hogy a Fidesz-kormány szembemegy az EU-s elvekkel és aki mindezt bírálja, szerintem nem a multikat és a bankokat védi, hanem az ország további sorsát félti. 5.) A Fidesz határon túli politikája pedig, pláne, ha az nekik még szavazati jogot is ad, számunkra szintén veszélyes lehet. Röviden ennyi. Ennek ellenére én a Bátorfy Csilla kedves vendégszerzőnk írását jónak tartom. Remek írás az övé, amely gondolatok talán sokak véleményét tükrözik. Hozzáteszem, hogy a szólásszabadságot illetően pedig szintén okos döntés volt az ő posztját az Ellenszékben közzétenni. Mivel minden embernek igaza van a maga szemszögéből, íme, lássa meg mindenki, hogy számunkra az ellenzékiség nem ellenséget és gyűlölködést jelent, hanem éppen ellenkezőleg: mi teret adunk a másként gondolkodóknak is...

34417 2011.02.12. 14:02:12

azért a szemkilövéses, ünneplő tömeges, megkínzásos szövege eléggé verte a lécet...kár volt érte...kulisszaduma

114634 2011.02.12. 15:00:32

12. harunalrasid (szerkesztő) Rasid! Szerinted, ha nem jönnek elő mindig ezzel a szemkilövéssel, akkor mivel tartják fenn az állandó gyűlölködést? Az érzelemre játszanak!! Én azt mondom, h akinek kilőtték, hát így járt! Talán, ha nem tetszettek volna odamenni, randalírozni! Ugye ismerős, kicsit más megfogalmazásban!! :-))

163107 2011.02.12. 15:47:10

"magasba emelték például a Magyar Nemzetet " Anyukám, miért ne??? Hisz épp a Mn lépett fel a kókler csúcsminiszter, a Matolcsyné férje ellen... Ja, és épp a MN nehezményezte, hogy a miniszterelnök nem tud magyarul (se) "Le a kalappal a Magyar Nemzet szerkesztői előtt. Mint tudvalevő, országértékelő beszéde előtt a miniszterelnök videoüzenetben fordult a Facebook közösségi oldal látogatóihoz, hogy tegyenek fel neki kérdéseket, s ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő maga nem szívleli az országértékelés kifejezést, mert nagyképűen hangzik. Az üzenetet több ezren meghallgatták, ám mind a jobb-, mind a baloldali sajtó mélyen hallgatott a kormányfő értelemzavaró szótévesztésén, egyedül a Magyar Nemzet merte megírni Jászó Anna jóvoltából, hogy a szívlel ige egészen mást jelent, mint a szível, implicite rámutatva ezzel a miniszterelnök beszédeit jellemző felületességre és az akut olvasáshiányra; ezt azért még senki így ki nem merte mondani a miniszterelnökről, pláne a kormány lapjában." (NOL, Megyesi G).

wesza 2011.02.12. 16:26:15

A szocialista demokraciarol, mint csppben a tenger: http://nol.hu/belfold/_nem_vagyok_bunozo__-_felmilliot_kovetel_a_rendorsegtol_egy_ujsagiro

22371 2011.02.12. 17:40:03

Rasid, szerintem lovagias gesztus hogy föltetted, elolvasom, és ha kedvem lesz hozzá, válaszolok rá a saját részemen. üdv.

22371 2011.02.12. 17:46:51

Elkezdtem olvasni, majd abbahagytam, érzelmekkel nem vitatkozom. A kezeit csókolom Kamilla.

ejmiakő 2011.02.12. 18:28:48

2. Bogdán Géza (szerkesztő) 2011. 02. 12. 8:31, az lehet. De mi a veszélyes a tulajdonosok, az uzsorások diktatúrájára?

ejmiakő 2011.02.12. 18:31:17

15. wesza (látogató) 2011. 02. 12. 16:26, a szocialista demokrácia az a pártdiktatúra volt. A polgári demokrácia pedig a tulajdonosok diktatúrája. Miközben a szocialista párt alakult át a tulajdonosok pártjává.

22371 2011.02.12. 18:36:05

Drága ejimakő, hogy a csudában tudsz ekkora szamárságokat beszélni.

104422 2011.02.12. 19:24:57

Mit jelent az, hogy "szocialista demokrácia"? Fából vaskarika..

34417 2011.02.13. 17:53:54

@Quodlibet korántsem lovagias gesztusról van szó. úgy vélem, egy ellenzéki vélemény-magazin megszólaltathat más véleményeket is. a fogadtatása már más lapra tartozik.

34417 2011.02.13. 17:58:05

@raptor nekem is az volt a véleményem, hogy talán felszólításra oszlásnak kellett volna indulni, és nem dacosan lefejelni egy gumibotot, vagy belekacsintani egy gumilövedékbe! dehát, mi konok egy nép vagyunk, nehogy már nekünk mindenféle jöttement hatalom megmondja, hogy ne ünnepeljek már kockakővel, meg kukafelgyújtással!
süti beállítások módosítása