Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Kétségeim a médiatörvénnyel kapcsolatban

2011. január 21. - Harun al Rasid

kicsit amatőr módon előadva

kicsit amatőr módon előadva

Tegnap volt szerencsém részt venni egy vitán, ami a médiatörvényről szólt. A vitában résztvevők:

Polyák Gábor médiajogász, egyetemi adjunktus a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Informatikai- és Kommunikációs Jogi Tanszékén, az Infokommunikáció és Jog című folyóirat főszerkesztője, az ORTT elnökének tanácsadója,

Závada Pál publicista, szociológus és közgazdász, a Holmi c. folyóirat szerkesztője,

és Jan Mainka, a Budapester Zeitung kiadója.

Moderátor Niedermüller Péter, a SZEMA tagja, kulturális antropológus, etnográfus volt.

A szép számú megjelent zsurnalisztákból, jogászokból, magam fajta amatőrökből állt (illetve ült), úgy 25 és 70 közti évjáratban, fele-fele elosztásban, sacc per kábé, ami a nemi hovatartozást illeti - már, ha hihettem a szememnek J

Elég gyorsan világossá vált, hogy mindhárom beszélgetőtárs, képzettségtől és világnézettől függetlenül, teljesen elhibázottnak, mi több, feleslegesnek és értelmetlennek találta a médiatörvényt. Különösen annak fényében, hogy az 1996-is médiatörvényhez képest semmi lényegi új elemet nem tartalmaz, kivéve, a Damoklesz kardja effektust. A médiatanács és a kormányzat illetékesei részéről mindig az hangzik el, hogy jó-jó, kifogásuk van a médiatörvénnyel szemben, de akkor tessék konkrétumot mondani! Elég cinikus megfogalmazás ez, mert a médiatörvény a nyilván való, és teljes mértékben elfogadható elemein kívül – kiskorúak védelme, emberi méltóság védelme, közösségek védelme stb. – semmilyen konkrétumot nem tartalmaz.

Nem definiálja előre a „helytelen”, a „nem szabad”, a „büntetendő”, a „tiltandó” körébe esőket, példákat sem hoz, a maga szemszögéből jó okkal, mivel minden definíciót lehet magyarázni és félremagyarázni, meg minden példa sántít, és akad ellenpélda is. Ugyanakkor vindikálja magának a jogot, hogy majd UTÓLAG megmondja, hogy mit nem tartott helyén valónak. Az újságíróval, szerzővel szemben hatósági jogot épít ki magának, ami információs forrásait, merevlemezét, de még elektronikus postafiókját is érinti, a legrosszabb rákosi és kádári idők szellemét idézve. Nem igazán érthető ez az agresszív, fenyegető magatartás, hacsak nem politikai szándék áll mögötte. Ugyanis még ebben a demokrácia útján visszafelé haladó kicsiny országban is vannak finomabb módszerek is: egy nem tetsző orgánumot egy APEH-es vizsgálattal tökéletesen el lehet lehetetleníteni, a belbiztonságiak is alkalmasak némi koholt vád alapján szervereket lefoglalni, de még a kéményseprő hivatal is bezárathat egy szerkesztőséget, irodát. Szóval, akadnak errefelé sokkal kevésbé brutális megoldások, mint ez az izomból lenyomjuk című. Ja, és akad még bíróság is, ahol érvényt lehet szerezni a jognak. Azt hiszem, legalábbis még akad.

Damoklesz kardját írtam, de inkább pisztolyt írnék. Ha valaki az orrom előtt egy pisztollyal hadonászik, nekem hiába kiabálja, hogy nem akar vele lőni, valahogy nem nagyon hiszem el. Még azt sincs nagyon kedvem megkérdezni, hogy ugyan, töltve van-e, hanem hasra vetem magam, és reménykedek, hogy valaki mást talál el a tömegben. Mert ez a törvény egy ilyen pisztoly, a médiahatóság pedig a hadonászó.

Az a médiahatóság, aminek elnöke, aki az egészet kitalálta, az a Koltai, aki amúgy Orbán tanácsadója.

Koltai, természetesen, keményen tagadja, hogy bármi köze is lenne a médiatörvényhez, hiszen azt a kormány hagyta jóvá, a tanács tagjainak kinevezését is - igaz, hogy az ő javaslatára – a kormány hagyta jóvá. Még a végén sajnálni fogom szegényt, mivel ő csak egy végrehajtó. A háttérben azonban az történt, hogy a régi, jó öreg megszokás szerint – hát hiszen azon a csecsen nevelkedett Koltai is – született egy határozat a Központi Bizottságban, és erre a határozatra rászabták a médiatörvényt.

Még azt is volt pofájuk a médiatanácsba delegáltak névsorába beírni, hogy X.Y., párton kívüli. Mintha nem lenne egyértelmű a dolog: a munkásságukhoz nem kell párttagság, csak pártfüggőség. Azért elég feltűnő a hasonlóság a Hazafias Népfront választási plakátjaihoz, ahol Kádártól kezdve Münichen keresztül Dobiig a pártbeli beosztásán kívül oda volt írva: MUNKÁS! Talán csak egy valaki lógott ki, a nevére nem emlékszem, de ő akadémikus volt.

A kormány illetékesei azzal támadnak vissza az Európából jött kritikákra, hogy a törvény minden eleme megtalálható ennek, vagy annak a tagállamnak honi médiatörvényében. Mégis, honnan tudják? 22 tagállam van. Ha csak a miénkkel azonos terjedelmű – 175 oldal – egy-egy tagországi szabályozás, akkor is 3.850 oldal. Ennyit kellett egy valakinek összehasonlítani -  mert az úgy nem megy, hogy te olvasod Csehországot, én meg Hollandiát – mégpedig feltehetően angolul, erősen jogi bikkfanyelven.

Kétlem, hogy erre alkalmas személy akadt volna a törvény megszövegezői között.

A cseh médiatörvénynek csak a szakmai előkészítése – mert ott, érdekes módon, volt ilyen, Cser-Palkovicsék által merőben feleslegesnek talált tevékenység – több, mint két hónapig tartott. Ezzel arra kívánok célozni, hogy a kormányzati állítás több, mint kérdéses, mert fingjuk se lehet róla, hogy mi, és hogyan található meg a többi tagország hasonló törvényében.

A médiatörvényt megelőzte egy „médiaalkotmány” – már az is szégyen, hogy alkotmánynak merték nevezni – ami csak 16 oldal, így sokkal áttekinthetőbb, de hát így is kell lennie, mivel mégiscsak egy alaptörvényről van szó. Van benne egy bájos paragrafus:

„A médiatartalom nem lehet alkalmas, és nem irányulhat személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, továbbá semmilyen közösség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére" (17. §)

Bármely többség...értitek...

Ez csúcsa a törvényalkotók dilettantizmusának - vagy, ami még rosszabb, szándékos alattomosságának - , és az azt elfogadó gombnyomogatók agyatlanságának. Utána gondolt ennek bárki is, mi mindenre ad ez a paragrafus ezek után lehetőséget?

Hogy orbánozzak is egy jóízűt, már csak megszokásból: mielőtt dühtől elfúló hangon replikázott volna fél Európának, elgondolkodhatott volna azon, miért pont a médiatörvény miatt ugrottak neki? Hallgattak az AB lenullázásakor, hallgattak a költségvetési tanács felszámolásakor, hallgattak a magánynyugdíj pénztárak lenyúlásakor, most ez valahogy nem tetszett nekik. És miért is, Viktor? Na, ezen kellett volna gondolkoznod.

Az tényleg nem volt szép, hogy Chavezhez hasonlítottak. Ugyanis te Viktor vagy, a győző, és nem Hugo. Hogy’ nem lehet ezt megérteni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr258309082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

175210 2011.01.21. 12:45:54

A médiatörvényt akkor értékeljük helyesen, ha beleillesztjük a fideszes hatalomgyakorlás egészébe. Akkor érzékelhető tűrhetetlen volta. Egyébként TGM megállapítása iránymutató: „Itt nemcsak arról van szó, hogy korlátozzák a szólásszabadságot, hanem arról, hogy ennek helyére egy működő, összefüggő propagandaközpontot állítanak, amelynek alkalmazottai az újságírók. A cenzúra munkaadója is egyben a riportereknek."

ejmiakő 2011.01.21. 13:12:43

"vagy bármely többség" Ez aggaszt benneteket, jól írod.

34417 2011.01.21. 13:27:17

3. ejmiakő (látogató) 2011. 01. 21. 13:12 beállhatsz a sorba, komám. ha nem fogod fel, hogy ez alkalmat ad minden létező ellenvélemény minősítésére és elnyomására, akkor reménytelen vagy. de ezen az alapon ítélnek el miskolcon hat cigányt, mert a kocsmában "szarosmagyaroztak, rohadtmagyaroztak". jó lenne, ha téged is aggasztana. de nem, te nagyvonalúan elsiklasz a teljes törvénycikk felett, csak ezt emeled ki, mint az ellenzék vélt aggodalmát. feltételezem azért, mert a többit sima ügynek tartod. teheted, hiszen a bayer elleni feljelentést is simán lepattintotta a médiahatóság. hát, ez neked egy kevéssé sem aggályos. ne nagyon dicsekedj el vele.

ejmiakő 2011.01.21. 14:08:51

4. harunalrasid (szerkesztő) 2011. 01. 21. 13:27, tudod, dögöljön meg a szomszéd tehene is. Dogmákat foglaltattok törvénybe, nácizzátok aki a valóságról szól, attól függetlenül, hogy igazat szól-e. E mögött akkora hatalom van, ami mindent meghatároz. Most a választott hatalom ugyanezt a baromságot - ami valóban baromság - kiterjeszti az ellenoldalra is. Ez viszont már türhetetlen. Persze jobb lenne, ha egy újságírót, aki egyszer is hazudott, kivetne a szakma. Jobb lenne, ha egyszerüen tisztességes lenne a világ. De nem az, hazugságokra van építve. S ezen médiális terror eszköztára a többség pocskondiázása. Lehet ebben igazságot szolgáltatni? Nem lehet. Pusztán védekezni lehet. Jobban tetszik nektek, ha a védekezés is tilos. Ha a nemzeti érdekek védelmét bünné lehet degradálni. Ha a tulajdonosok hazugságterrorja (szabadsága ) korlátlan. Mindegy, hogy közvetlen gazdasági érdekek(reklámok) , vagy nemzetközi hatalmi játékok érdekében. Volt már erre példa a történelemben korábban is. Én sokkal többet írnék elö szívem szerint egy médiatörvényben: a hazugság tilalmát. Nem maradna itt akkor szabadlábon akkor senki se. Hiszen tudnivaló, én mindig hazudom.

34417 2011.01.21. 15:37:12

6. ejmiakő (látogató) 2011. 01. 21. 14:08 attól tartok, fogalmad sincs, miről beszélsz. ugye, nem haragszol, ha azt mondom, hogy pont az ilyen üres, demagóg dumával lehet utcára vinni a csőcseléket? ha mondanál példákat törvénybe foglalt dogmákra, sokkal hitelesebb lennél, de így csak hőbörögsz. médiális terrorról beszélsz, a többség pocskondiázásáról? hol élsz te, barátocskám? miket olvasol? hol pocskondiázta már a többséget és mi módon egyetlen baloldali vagy liberális újságíró? idézzél már ide egyet is!

12019 2011.01.21. 16:39:22

Aczél elvtárssal konzultálhattak előtte...

34417 2011.01.21. 17:00:10

gordon, pont az a baj, hogy senkivel, semmi féle szakmai kontrollt, egyeztetést nem futtattak le. így elég nehéz felkészülni a kritikákra. van egy olyan sötét gyanúm, hogy ezzel a látványos balhéval egy sokkal komolyabb dologról terelik el a figyelmet.

14412 2011.01.21. 17:19:45

Hát igen, szedett-vedett egy törvény ez, amelyben leginkább az zavaró, hogy a szabad vélemény-nyilvánításnak kíván gátat szabni. Népi bölcseletünkből tudjuk: „Hamar munka sose jó”. Valahogy így lehetett ezzel miniszterelnökünk is a tegnap előtti strassburgi plenáris ülésen elmondott viszontválaszának egyik részében, ahol ilyesmiket mondott: „Hogyan képzelhetik, hogy a 21. században az internetet és a vélemények szabad áramlását korlátozni kívánjuk. A választást a Facebookon nyertük meg. Önök a múltban élnek! A médiatörvény az 1986-os kommunista sajtótörvényt helyezte hatályon kívül” Fentiek szerint nem volt képben, hiszen a korábbi médiatörvényt - két éves előkészítés után - 1996-ban fogadta el az a magyar parlament, melynek Orbán Viktor 1990, vagyis az első szabad választások óta, a tagja….

34417 2011.01.21. 17:32:03

@Licus nem volt felkészülve ilyen mértékű támadásra. eddigi beszédeiben mindig panelekből építkezett, most improvizálnia kellett volna, de ahhoz nem eléggé felkészült. ez a fészbukos dumája meg egyszerűen ostobaság. ha jól emlékszem, még az alma is legyőzte őket:-)))

14412 2011.01.21. 18:24:45

Itt van az az OV beszéd, Strassburgból (magyarul), amiről fentebb írtam: http://www.youtube.com/watch?v=oZfyOV5HmUk
süti beállítások módosítása