Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Valóban ennyire nehéz megérteni?

2010. december 16. - Harun al Rasid

Csak használjuk a szavakat, és nem gondolunk bele, hogy mit jelentenek…

Nézzük azt a szót, hogy hiány, és azt, hogy államháztartási hiány.

A valóságban csak azt lehet elfogyasztani, használni, felhasználni, ami van, nem tudjuk felvenni azt a kabátot, ami még el sem készült, vagy megenni azt a gyümölcsöt, ami még meg sem termett.

Amit használunk –így vagy úgy-, az VAN.

Bizonyos szempontból teljesen mindegy, hogy azért van-e, mert a természet adta,- pl kőolaj- vagy azért van, mert emberi munka eredménye, - olajfinomító- hiszen közös és lényeges tulajdonságuk, hogy vannak, lenniük kell ahhoz, hogy használni lehessen őket. A természetben található, ami található, ő meg dolgozik, te meg dolgozol, én meg dolgozom, és lesznek a találhatóból mások általa.

Semmit nem tudunk hamarabb elfogyasztani, használni, mint ahogy elkészül.

Azaz olyan, hogy hiány ( úgy mint fogyasztási többlet) nem tud létezni, mert nem tudunk annál többet fogyasztani, mint ami van. Az lehetséges, hogy nem jut mindenkinek, mert nincs elég, de az nem lehetséges, hogy többet fogyasszunk el a létezőnél.

Azt csak egy matematikus képes mondani, hogy ha egy üres szobából kijön valaki, akkor ha oda valaki most bemenne, akkor éppen senki sem lenne bent ...

Tehát amikor hiány van, amikor hiányról beszélünk, az csak azt jelentheti, hogy nincs annyi, hogy mindenkinek jusson, azaz a hiány nem úgy szüntethető meg, hogy még kevesebbet állítunk elő, hanem úgy, hogy még többet kell dolgoznunk, hogy még több legyen.

Nézzük, mi történik ma a valóságban? Van-e valóban hiány?

Ha azt nézzük, hogy naponta emberek százezrei halnak éhen, akkor arra kell gondoljunk, hogy hiány van, ha azt nézzük, hogy naponta több ezer tonna élelmiszert dobunk a szemétbe, akkor arra kell gondoljunk, hogy feleslegesen dolgoztunk, „túltermeltük” magunkat.

Ha úgy nézzük, hogy vannak emberek, akiknek nincs autójuk, bár nagyon szeretnék, ha lenne, akkor hiány van, ha úgy nézzük, hogy mindenfelé hegyekben állnak a használaton kívüli autók, akkor megint csak túltermeltük magunkat, és le kell állítani a termelést.

Azaz azt eldönteni, hogy van-e hiány vagy nincs-e hiány csak úgy lehetne, ha mindenkinek megpróbálnánk kielégíteni a szükségleteit. Ha sikerül, akkor nincs hiány, ha nem sikerül, akkor meg hiány van.

Mit jelent az, hogy államháztartási hiány?

Azt értjük ugye alatta, hogy többet fogyasztottunk, mint amennyi van. De éppen most bizonyítottuk be, hogy ez nem lehetséges..

A világ összes országában államháztartási hiány van. (legalábbis ha összeadjuk a pluszokat és a mínuszokat, akkor egy negatív szám jön ki)

Kérdés: Hogyan lehetséges ez, hogyan tudtunk többet fogyasztani annál, ami van?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása