Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A rokonok

2010. november 23. - Harun al Rasid

Amikor Tarlós István Budapest új főpolgármestere a BKK élére a pimaszul fiatal frissdiplomás Vitézy Dávidot nevezte ki, a naivitásomnak köszönhetően még semmit sem sejtettem, hogy az új kormányunk történetesen egy família KFT, vagy családi Bt. mellett tette le a voksát. Gondoltam, egy fecske, még nem csinál nyarat. A BKK új vezetőjét ugyanis nem titok, rokoni szálak fűzik a miniszterelnökünkhöz, merthogy édesapja első felesége állítólag Orbán Viktor édesanyjának a testvére. Vitézy Dávid pedig a hozzáértését kifogásoló ellenzékieknek úgy reagált, hogy ő ismeri az összes villamos típust, és bár a vállalatvezetésben ugyan még nincs rutinja, de az idő majd eldönti, hogy alkalmas-e a megbízatására, avagy sem. Különben is, - emlékeztette Vitézy úr a kétkedőket egy fontos momentumra - a fővárosi cégeknek már több olyan irányítója is volt, akiknek ugyan volt vezetői tapasztalata, mégsem végeztek eredményes munkát. Ő a VEKE-ben 2002-től elnökségi tag volt, majd 2006-tól az egyesület szóvivője lett, 2007-től pedig a Fidesz delegáltjaként a BKV Felügyelő Bizottságának munkájában is részt vett. Most pedig, hogy a Fidesz került hatalomra és ő megfogta az Isten, akarom mondani Orbán Viktor lábát, (tökmindegy) ugyan miért ne kaphatott volna egy esélyt, hozzá bruttó 1,6 milliós havibért, plusz 40 százalékos teljesítmény-prémiummal? Ja, hogy egy tudományos fokozattal rendelkező egyetemi tanár sem keres annyit? Ne tessék már kérem irigykedni!

Aztán a minap már azt is olvasom, hogy kormánytisztviselőnek nevezték ki Schmitt Pál köztársasági elnökünk unokaöccsét, dr. Schmitt Pál Pétert, aki ott dolgozik a kormányfő hivatalában, a Miniszterelnökségen. Először azt hittem, hogy ez most szintén egy tévedés lesz, egy kacsahír, mivel az ő neve már idén júniusban is felbukkant a sajtóban, és akkor is azt híresztelték róla, hogy ő a Magyar Posta új vezérigazgatója. Majd kiderült, hogy Schmitt Pál Péter, akkor még házelnök unokaöccsét összetévesztették egy hasonló nevű úriemberrel, aki viszont nem is rokona az államfőnek, mert ő nem is Schmitt, hanem csak egy Schmidt. A velejéig sértett Schmitt Pál Péter aztán egy közleményt adott ki, és cáfolta az őt ért rágalmakat.

„A személyemet érintő hamis beszámoló nemcsak légből kapott, hanem azt a hamis látszatot kelti, hogy a Fidesz is olyan párt, mint az MSZP, vagyis a rokoni kapcsolatok és nem a szakmai hozzáértés alapján kerülnek felelős vezetői posztokra az emberek. Ezen kívül - a rokoni szálak emlegetésével - nagybátyámat is belekeverik ebbe az olcsó, átlátszó, hamis játékba, nyilvánvalóan a felelős beosztásban lévő politikus lejáratásának szándékával”.

Schmitt Pál Péternek igaza van. Ahogy azt az egykori MOB-elnök nagybátyja is mondaná: ez így teljes mértékben sportszerűtlen és nem fair play játék. Jut eszembe, én is emlékszem arra, mekkora balhét csinált a Fidesz 2002– ben, amikor Medgyessy Péter nevelt lánya Tornóczky Anita az MTV –hez került, és egy idő után a műsoraival még a képernyőn is szerepelt. Ha tehát a Fidesz valóban nem olyan párt, mint az MSZP, úgy remélem, hogy nemsokára cáfolják az unokaöcsnek a Magyar Közlönyben megjelent köztisztviselői kinevezéséről szóló pletykát is. A felelős posztokra való kinevezések ugyanis szerintem se a rokoni szálak alapján történjenek, hanem a rátermettség is mérvadó legyen.

Igen, a rátermettség. Az, ami Kontrát Károly a Belügyminisztérium államtitkárának szintén 25 éves és frissdiplomás, vezető posztot betöltő lányáról, dr. Kontrát Nóráról sajnos a legnagyobb jóindulattal sem mondható el. Róla ugyanis az a hír járja, hogy ő írta a köztársasági elnököt is lejárató, hibáktól hemzsegő alkotmánytervezetet. Vajon az ő esetében is működött az a szépen hangzó elv, hogy a szakmai tudás felülírja a rokoni kapcsolatokat? Lehet valaki 25 évesen és friss diplomával olyan okos és rátermett, hogy az egyetem kapujából kilépve rögtön egy osztályvezetői székben üljön és alkotmányt írogasson? Ez a botrány persze már a kormánynak is felettébb kínos lehet, no de semmi gond, mert szerintem ezt is ki fogják magyarázni, és a nép pedig majd elhiszi.

Orbán Viktor jobbkeze, Matolcsy György a T. Házban még nem is oly rég arról a szomorú tényről beszélt, hogy jövőre hány közszolgát kell elküldeniük. Szerinte sokuk egyszerűen képtelen a fejlődésre, és egyáltalán nem fogékony az új dolgok és az új kihívások irányában. De vannak, akik igen, és fel a fejjel, mert van élet a közszféra leépítése után is: a rokonok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása