Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A kettős állampolgárság margójára.

2010. november 12. - Harun al Rasid

A kettős állampolgárság margójára

 

(avagy: amikor a fagyi visszanyal)

Nagyon sok ismerősöm érdeklődik egyre intenzívebben a határon túlról a kettős állampolgárság, helyesebben a visszahonosítási törvény adta lehetőségekkel kapcsolatban. Faggatnak levélben, szóban, telefonon, hogy mi az eljárás, milyen papírok szükségesek, hol lehet igényelni az állampolgárságot, hol kell beadni a kérelmet, mennyibe kerül és… a kérdések sorozata majdnem kimeríthetetlen.

Egy kicsivel jobban el kezdtem tanulmányozni a törvényt, egy kicsivel többet érdeklődtem a feltételekről, a kérelmező teendőinek sorrendjéről, szükséges iratokról és egyebekről, amikor valami megdöbbentett.

Aki legalább az írásaimat figyelemmel követte, az tudhatja rólam, hogy az egyik támogatója voltam/vagyok annak az ötletnek, hogy aki egyszer magyar, bárhol él, lehessen egy megkönnyített, akadálymentesebb eljárás során magyar állampolgár, mint például egy Fekete Pákó Nigériából, vagy … inkább nem sorolom tovább a távolból származó celebjeink népes táborát, vagy a magyarul nem tudó kínai embertársaink százezreit, akik pontosan olyan elbírálások alapján kaphattak magyar állampolgárságot, mint magyarnak született atyánkfiai, akik a jelenlegi határokon kívül rekedtek valamilyen urak döntéseinek köszönhetően, de erről nem tehetnek.

Szóval: aki magyar, az lehessen magyar állampolgár is- ez természetes. Tudom, hogy viták sorozatát generálhatják olyan hangok, amelyek szerint akár választójogot is biztosítanának a külhoni magyaroknak, illetve nem tennék magyarországi állandó lakhelytől függővé a szavazati jogot, továbbá orvosi ellátás, vagy annak megtagadása, itteni adózás nélküli magyar nyugdíj és egyebek még sok-sok vitát, sok-sok egyeztetést, pontosítást kívánnak. Kihangsúlyozom, hogy most nem ezeken gondolkodva döbbentem meg, hanem azon, amit ez a törvény a visszahonosítás feltételeként említ. Tulajdonképpen arról van szó, hogy aki igazolni tudja, hogy ő személyesen, vagy valamelyik felmenője magyar állampolgárként született, az ebben a visszahonosítási, egyszerűsített eljárásban akár 2-3 hónap alatt Magyarország állampolgára lehet.

Volt is nagy öröm barátaim, ismerőseim körében, nem titkolt kárörömmel viccelődtek többen, hogy gondoljunk csak bele: Habzani fog a románok szája, ha több, mint másfél millió külföldi állampolgár fog élni az országukban, meg aztán jöttek az abszurd szövegek, hogy akkor ez már akár megszállásként is felfogható és területi követelésekkel is előállhatnak, mert földjeik, ingatlanjaik is vannak ott stb. Szóval nem kevés süketelést hallgathattam végig, aminek természetesen semmilyen alapja nem volt, de eljátszadoztak meseszerűen egy-egy gondolattal az örömük mámorában ismerőseim…

Akkor most vizsgáljuk meg, hogy ha a felmenőkről igazolja valaki, hogy magyar állampolgárként született, akkor kik azok a felmenők, akik ebbe a kategóriába sorolhatók?

Természetesen a Trianon előtti erdélyi lakosság etnikai összetételét, valamint 1940-1944 közötti erdélyi lakosság etnikai összetételét kerestem ki több helyről.

Trianon előtt magyar állampolgárként születhetett Erdélyben az ottani összlakosság 55,3 %-a románként, 34,7%-a magyarként és a többi szászként (németként), zsidóként, örményként, cigányként. Szóval a 65,3 %-a az akkori erdélyi magyar állampolgároknak nem volt magyar.

1940 és 1944 között egy kicsit ijesztőbb a helyzet, mert ekkorra már csak 29,9%-ban voltak magyarok az erdélyi magyar állampolgárok. A többi 70,1%-nyi magyar állampolgár nem magyar volt.

A kedves erdélyi ismerőseim viccelődéseit ha komolyabban vennénk és megfordítanánk a dolgot, akkor ma a jelenlegi törvény feltételei szerint legalább 5-6 millió nem magyar kérheti a visszahonosítását bizonyítottan egykori magyar állampolgár felmenőire hivatkozva. Ha ezt valamilyen megfontolásból szervezetten meg is teszik, akkor érdekesen fordulhat a kocka, hogy ki kinek válik honfoglalójává és kinek kivel szemben lehet sokkal ijesztőbb arányban területi követelése… Természetesen nem tartok ettől, de ha egyik oldalnak viccelődve ilyenek megfordulnak a fejében, miért ne fordulhatna meg merő viccből a másik oldalnak is a fejében?

A magyaroknak járó állampolgársággal nincs semmi baj. A törvénnyel, a támasztott feltételekkel és követelményekkel viszont annál inkább.

Mert mi van akkor, ha a fagylalt visszanyal?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása