Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Mézesmadzag

2010. november 04. - Harun al Rasid

A családi pótlék jövedelemhez való kötését már jóval korábban is felvetette a kormány, csak éppen azt nem tudtuk, hogy annak bevezetését mikortól óhajtották volna bevezetni. Aztán hétfőn, Soltész Miklós szociális államtitkár a Hír Tv Kontraszt című műsorában, ezt is bejelentette. Elmondta, hogy azon családok, akiknél havonta egymillió forintos, vagy afölötti jövedelem realizálódik, úgy azok jövőre már biztosan nem fognak családi pótlékban részesülni. A várható kormányzati döntést pedig az államtitkár úr azzal magyarázta, hogy szerintük ez így igazságos, mivel a magas jövedelmű családok esetében mindez nem veszélyezteti a gyermekvállalást. Hozzátette, hogy az így megmaradó pénzt a kormány az ápolási díjak emelésére fordítja majd.

Bár hála Istennek nekem ugyan nincs fogyatékos gyermekem, de mivel a környezetemben ismerek egy ilyen családot, tudom, hogy nap, mint nap, mi mindenen mennek keresztül. Súlyos kereszt ez, mert egy fogyatékkal élő gyermek cselekedetei teljességgel kiszámíthatatlanok, és egy ilyen gyermek a nap 24 órájában felügyeletet igényel. Vannak, akiknek a betegségük szinten tartásához drága gyógyszerekre van szükségük, és sokukat még „felnőtt korukban” is etetni, pelenkázni kell.

Miközben a műsort néztem, arra gondoltam, hogy ez a kormányunk részéről egy nagyon szép és nemes elképzelés lesz, mert így legalább valóban olyan helyre kerül a pénz, ahol arra égetően szükség van, és ahol azt joggal megérdemlik: a fogyatékkal élő gyermeket nevelő családokhoz, akik közül a szülők valamelyikének muszáj otthon maradnia a gyermeke mellett.

Ez volt hétfőn, ám szerdán már gyökeresen megváltozott a helyzet, és a kormány véleménye.

Szerdán Nagy Anna kormányszóvivő már arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem változik a családi pótlék jelenlegi rendszere, és a juttatás továbbra is alanyi jogon jár majd.

"A kormány alaposan megfontolta azt a felvetést, hogy a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kössék, ám végül úgy döntött, hogy nem változtatja meg a mostani rendszert" - mondta szűkszavú közleményében Nagy Anna, majd hozzátette, hogy  „a kormány szándéka az adórendszer jelentős egyszerűsítése, ezt pedig lerontotta volna, ha a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kötik”. (Forrás: MTI)

Szóval, erre mondják azt, hogy jó kifogás, sosem rossz. Elhúzzuk az emberek szája előtt a mézesmadzagot, majd magyarázkodunk és visszatáncolunk. Egyáltalán tudja a Fidesz, hogy mit szeretne? Mert számomra, nem úgy tűnik, hogy határozott véleményük lenne arról, amit megvalósítani szeretnének. Tétova és teszetosza kormányunk van, akik csak beszélnek bele a „Nagy” világba, de valójában nem mernek ütközni a gazdag réteget képviselő emberekkel. De ezzel a lépésével a Fidesz bizonyította a szociális érzéketlenségét is, mert bár erről újabban ugyan már nem szól a fáma, ám biztosra veszem, hogy a fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok sem kapnak majd plusz pénzt, vagy magasabb összegű ápolási segélyt. Csak egy ígéret volt. Élt, 2 napig. Hogy is van az a mondás? „Senki nem lehet olyan szegény, hogy még ígérni se tudjon”…

Talán attól féltek, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak nem fog ráférni a söralátétre az adóbevallásuk?

(Ui.: Szerettem volna betenni a Hír- tv Kontraszt c. műsorának Soltész Miklós államtitkár úrral készített riportműsorának linkjét, de a honlapjukon már nem találtam meg.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása