Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Ki fizeti a révészt?

2010. szeptember 27. - Harun al Rasid

Önkormányzati választás, faluhelyen

Önkormányzati választás, faluhelyen

Fideszék semmit nem kockáztatnak, egyszerűen nem hajlandók beszélni a jövőről, érzelmi politizálást nyomatnak, az kell a jónépnek, kajálják is be, ezerrel. A kistelepüléseken azonban most minden azon múlik, hogy a közösség tud-e hatékony polgármestert választani magának, és milyen képviselő-testületet tud tenni mellé. Nem kétséges, hogy egy kormánypárti polgármesternek nyitva lesz odafenn a buksza szája, míg egy függetlennek - uram bocsá', hát még egy szocialistának, micsoda ördögi gondolat, brrrrr - esélye se lesz a lobbizásra, érdekérvényesítésre. A törekvés természetesen a legjobb kiválasztása, ám a felhozatal rendszerint igen szűkös. Ott, ahol mindenki ismer mindenkit, nincs olyan polgármester-jelölt, akinek az udvarára nem fújt volna be valamit a szél! Viszont az sem véletlen, hogy a megszokott testületi tagok helyett fölös számban jelentkeznek független jelöltek: az országos sárdobálás ezt eredményezte.

Az, hogy a Fidesz/KDNP vegyespáros több, mint 1100 helyen indított polgármester-jelöltet, megkérdőjelezi az alkalmasság és a hozzáértés elsődlegességét. Ugyanakkor nem kétséges, hogy a jelenlegi kormányzati lenyúlási gyakorlat az előbb felsorolt kritériumokat magasról lesz..ja. Egy lokálpatrióta lehet pártérdekű, de egy pártérdekű soha nem lesz lokálpatrióta, mivel a pártérdek felülírja a helyit. 2006-ban a megválasztott polgármesterek 86 százaléka még független volt. Most kérdés, hogy mennyire tömték tele a fejeket pártpropagandával, vagyis, a narancssárga mez jelent-e annyi előnyt, hogy a kamuzással, hangzatos semmitmondással el tudják fedni, vagy helyettesíteni a képességbeli és tapasztalathiányt. Sokszorosan érvényes ez a képviselő jelöltekre, arról az apróságról nem is beszélve, hogy míg a polgármester hivatásos (lenne), a képviselők amatőrök, csökkentett létszámmal, szabadidejükben látják el ugyanazt a feladatot – mert az az új érával helyi szinten nem csökken, de nem ám, hiába hoznak létre akármilyen megyei szintű csúcshivatalokat! Ja, igaz, kell a hely a szabadjegyes fiúknak.

Ahol lokális szinten a központi hatalom érdekei érvényesülnek, ott jobb, ha el is felejtik az önállóságot. Ami az önkormányzatoknál amúgy is kérdéses, mivel a települések nagy része -  a kistelepülések teljességgel – ki van szolgáltatva a központi költségvetésnek, intézkedéseknek. Vidám lesz majd, ha az iskolák jelentős része egyházi fenntartásba kerül, a maradék meg állami lesz. Mókás lesz a finanszírozás kérdése is. Vagy az egészségügyben: a közszolgáltatásokat kiszervezik az önkormányzatokból - na, kinek is? Csak nem valami aparatcsiknak, jutalmul hűségéért? - ezzel az önkormányzatok helyi közszolgáltatásokba történő beleszólásának annyi. Na persze: aki fizet, az rendeli a nótát.

De arról, hogy fognak működni a súlyosan eladósodott önkormányzatok ebben a fene nagy nemzeti együttműködésben, mit lesz, hogyan lesz a közigazgatás átalakításával, hogyan kerülnek ez után az önkormányzatok finanszírozásra, a választás előtt méla kuss van. Egy héttel a voksolás előtt halovány lila segéd fogalma sincs a megvezetett jónépnek, hogy majdani polgármestere és képviselői mi a jó francból és mivel fognak tudni szűkebb pátriájuk javára cselekedni?

Hacsak nem lesz az egész vidék teljesen narancssárga. Akkor hátra lehet dőlni, meg lehet nyugodni, eljött a kánaán, október 4-től tényleg kolbászból lesz a kerítés, és a szomszéd Józsi bácsi tehene Milka-csokit fog tejelni.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása