Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Mózes könyve és a magántulajdon

2010. augusztus 21. - Harun al Rasid

Isten a történelem ura, ugyebár.

Isten a történelem ura, ugyebár.

Kartal Zsuzsa írásából.

" Amit alább a Bibliából idézni fogok, az alsó és a felső millióhoz szól. Meg mindenkihez, akik nem ismerik Mózes V. könyvét. Tartok tőle, vannak ilyenek az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a főügyészek, a fő bírák, a főrendőrök, az alsóban a hajléktalanok, a munkanélküliek, a sokgyerekesek közt is. A Biblia sehol sem szól arról, hogy a szűkölködőknek csak akkor kell segíteni, ha megérdemlik: vagyis, dolgoznak ernyedetlen szorgalommal, nem isznak, nem dohányoznak. A szegények többnyire nem élnek példás életet. Nem művelik kertjeiket, mert nincs nekik. Nem dolgoznak, mert nincs hol. Nem fürödnek minden nap, mert nincs meleg vizes fürdőszobájuk. Olykor isznak, mert átmenetileg segít felejteni. Dohányoznak, ha kapnak valakitől egy-egy szálat, mert a cigaretta elveszi az éhséget. Nem táplálkoznak egészségesen. Nem sovány húst és zöldségeket esznek, hanem zsíros ételeket, szalonnát, töpörtyűt, tésztát, mert az olcsó és laktat.

A magántulajdon szent. A Tízparancsolatban is benne van: ne lopj! Isten a hatodik napon képére és hasonlatosságára mégse magántulajdont teremtett, hanem embert.

A magyar törvényhozók azonban a tulajdon oldalán állnak: börtönnel kell büntetni a legkisebb tyúktolvajt is. Bizonyára nem gondoltak rá, hogy a családapa vagy a családanya távollétében szétesik a család. A gyerekek családfenntartó vagy felügyelet nélkül maradnak, hallgathatják, hogy apjuk vagy anyjuk bűnöző, amíg állami gondozásba nem veszik őket, pedig a gyámügy intézményeit is a mi (sokkal több) adónkból tartják el. A börtönből szabaduló szülő nem találja gyermekeit. És munkát sem ad senki, hiszen ki adna egy börtönviseltnek?

Nézzük, mit parancsol Isten annak, aki a más kertjébe lép. "Ha belépsz a te felebarátodnak szőlőjébe, egyél szőlőt kívánságod szerint, de edényedbe ne tégy. Ha belépsz a te felebarátodnak vetésébe, kezeddel szaggass kalászokat, de sarlóval ne vágj bele felebarátod vetésébe." (Móz. V. 24-25.) Mint látjuk, ha csak annyit veszünk el a más kertjéből, ami éhségünk csillapítására kell, az se nem kis bűn, se nem nagy bűn, az egyáltalán nem bűn. Isten azt tartja nagy bűnnek, ha nem segítjük meg a szegényt: "örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden." (Móz. V. 11.)

Nem kíván sokat, a tulajdonos nem sokat veszít: "Mikor learatod aratnivalódat a meződön, és kévét felejtesz a mezőn, ne térj vissza annak felvételére, a jövevényé, az árváé, az özvegyé legyen az. Ha szőlődet megszeded, ami utánad marad, a jövevényé, az árváé és az özvegyé legyen az." "Ne fordítsd el szemedet a te szegény atyádfiától, hogy ne adj néki, mert ő ellened kiált az Úrhoz. (Móz. V. 19-21. Móz. V. 15.) Hány forintot ér Isten áldása?

De mi lesz a (szent) magántulajdonnal? "És eljön a jövevény, árva és özvegy,
Akik a te kapudon belől vannak, és esznek, és megelégszenek, hogy megáldjon téged az Úr, a te istened kezednek minden munkájában, amelyet végzesz." (MórV. 14.)
Megéri, nem?

A törvényhozók a tulajdonosok pártján állnak, Isten az emberek pártján. Igaz, istennek nincs kétharmados felhatalmazása a magyar nemzettől, de úgy hallom ugyanezektől a nemzeti keresztény képviselőktől, hogy "Isten a történelem ura." A Fidesznek joga van hozzá, hogy törvényeket hozzon, de van valaki, aki Orbán Viktornál is hatalmasabb: az Úr. Hogy létezik-e nem tudom, de törvényei vannak. Igaz, nem a magyar ember adójából akarja megsegíteni a magyar szűkölködőket. Hogy mégis, kiéből, arról nem szól az Írás. Bizonyára ezért mondja: "Átkozott, aki elfordítja a jövevénynek, árvának, özvegynek igazságát! És mondja az egész nép: Ámen!" (Móz. V. 9) Nem tudhatom, Isten hány harmados felhatalmazást kapott, mikor és kitől, de korábban kapta, és örökre szól.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása