Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Baloldali remény(telenség)

2010. május 09. - Harun al Rasid

Miben hiszünk? Egy megújuló szocialista pártban, amely képes magából kitaszítani az eszmeiségére szégyent valló egyéneket? Vagy talán egy egyesült baloldali tömörülésben, amely képes megszólítani a baloldalról elpártolt embereket? A válasz keresése, majdnem hogy reménytelen.

Miben hiszünk? Egy megújuló szocialista pártban, amely képes magából kitaszítani az eszmeiségére szégyent valló egyéneket? Vagy talán egy egyesült baloldali tömörülésben, amely képes megszólítani a baloldalról elpártolt embereket? A válasz keresése, majdnem hogy reménytelen.

 

A baloldal eszmeisége leginkább a Trance zenéhez hasonlítható. Mindenki szereti a stílusát - akik naphosszat ezt hallgatják, mint én -, de senki sem tudja beazonosítani a képviselőit. Az azonosításhoz szükséges feltételeket tudatosan és gondosan elferdítették - figyeltek a legapróbb részletekre is -, hogy még véletlenül se lehessen az ideológiájára építkezni. Elárulom: nem jól tették! Kitekintek magam köré és soha sem látott mozgolódás látok az oldalamon. Mindenki a baloldaliságért harcol. Pedig nagyon sokan azon munkálkodtak, hogy ez ne történjen meg. Mi ez, ha nem pofára esés? Vegyük hát szépen lajstromba, hogy kikben lehet a  baloldalnak reális reménye, és kiben van oka az újbóli csalódásra. Itt van egyből az MSZP. Mondjuk ki nyiltan, hogy a szocialisták leszerepeltek minden baloldali érzelmű ember előtt, már ha baloldali pártnak tekintjük őket. Valószínűleg azok, hiszen rengeteg olyan értékeket emlegettek kormányzásuk alatt, amelyre a hithű baloldali ember előre-hátra ringatta a fejét. A baj ott kezdődik, hogy csak emlegették. Amikor a szavakat tettekre kellett volna cserélni, már elfelejtették ezeket a mondatokat, és láss csodát világ: magyarázkodásokba bocsátkoztak. Mily meglepően hangzik ez a mondat, hiszen most a Fidesztől várnák magyarázatokat. A leginkább így jellemezhető a szocialisták kormányon való ténykedése. Most a megújulás jelei mutatkoznak rajtuk, de ide kívánkozik egy jogos kérdés: vajon a kutyából miért nem lehet szalonna? Amíg ezen gondolkodunk, addig itt van egy el nem hanyagolható adat: ez a párt elnyerte 1 millió ember bizalmát. Azt, hogy milyen módszerekkel, azt most nem említeném, mert nincs elég hely hozzá, hogy teljes egészében kitálaljam a részleteket, de fontos tényező lehet még a felsorolás végén.( maradjunk annyiban, hogy nem jogosan) Itt vannak viszont a szociáldemokraták. Nekik is van bőven mit rendbe rakniuk, hiszen az elsődleges célpontjai az MSZP-ből kikacsintgató, leszerepelt pártagok körében és ezt bizony sokan nem jó szemmel nézegetik. (Ahogyan én sem.) A történelmi múltal rendelkező párt is egyfajta "tisztára mosással" kénytelen szembenézni, hiszen társadalmunk méltatlanul azonosítja be törekvéseit a "kádárista" eszmékkel. A valódi szociáldemokraták sohasem csatlakoztak önszántukból egyetlen diktatúrához sem. Kádár még csak tizenéves kisfiú volt, amikor a szociáldemokráciáért legtöbbet tevékenykedő Kéthly Anna már a magyar parlament második nő képviselőjeként a munkásosztályért harcolt. Sokan szeretnék egy lapon említeni a szociáldemokratákat a kommunista eszmékkel, de a valóságban köszönő viszonyban sincsenek egymással. A következő időkben lehetőséget kell biztosítani hát számukra , hogy bemutassanak egy követhetőbb, szociáldemokráciára épülő alternatívát. Évtizedekig harcoltak a baloldali emberekért idehaza - és külföldön egyaránt - talán annyit megérdemelnének, hogy számításba vegyük őket.

A baloldali média segítségért fohászkodik. Hozzánk, baloldali emberekhez szól, hogy veszélyben van a demokrácia. Alig van rá esély - mondják -, hogy a baloldal visszaszerezze méltatlanul elherdált becsületét és már csak az összefogás segíthet rajtunk. Dacolva az ehhez fűzött gyenge szálú reményekkel, ebben látják milliók baloldali jövőképét. Megkérdezhetnénk magunktól - olyan nyugodt, csendes pillanatunkban - hogy van-e szükségünk baloldali összefogásra? Hiszen itt van nekünk a Fidesz, aki kiszolgálja a baloldali igényeket, és ha úgy akarjuk, még cigánykereket is vett, csak, hogy minden magyar boldog legyen. Én nem erre vágyom és azt gondolom, még több millióan nem áhítoznak ilyenfajta mozdulatokra. Ha összefogásra van szükség, hát tegyük meg, hiszen ettől lesz "demokratább" a nemzetünk és válajuk be hozzá  az idő közben felmerülő kompromisszumokat. Nézetbeli különbségek mindig is lesznek - mindig is voltak -, de túl kell esni rajta, hiszen valóban nincsen más lehetőségünk. Bizonyára sokan megbotránkoznak rajta, de a szocialistáknak jelentőségük van ebben az összefogási elméletben, hiszen olyan szavazóbázissal rendelkeznek jelen pillanatban, amely bevezette őket a parlamenti ellenzék soraiba. Tessék szépen megbotránkozni rajta, de a tényeken nem lehet változtatni. Régóta ismertük az MSZP körül kialakult botrányokat, még sem tetűnk semmit ellene. Most, hogy kibontakozott az utolsó utáni baloldali hisztéria, már vannak megfelelő alternatívák a fedélzeten. Tessék józan ésszel gondolkodni. Az MSZP kiszállhat a valós baloldalért folyó harcból, de helyét nem fogja betölteni záros határidőn belül senki sem. Szükségünk van rájuk? Az MSZP elszállt - hagyjuk kirepülni a köreinkből -, de tudatában kell lenni azzal a ténnyel, hogy egy teljes generációnak kell felnőnie ahhoz, hogy nélkülük is létezzen baloldal. Mert senki se vegye azt komolyan, hogy a törzsgyökeres szocialista szavazók - akik kitartottak egy ilyen botrányoktól hangos szocialista párt mellett (közel 1 millió ember ) - azok hirtelen átszavaznának egy baloldali tömörülésre, amelyből hiányzik Mesterházy Attila. Nem fognak. Akik a mostani választáson a szocialistákra szavaztak, azok kitartanak a pártjuk mellett, míg meg nem szűnik. Nem, nekünk abban a tudatban kell építkeznünk, hogy jelen pillanatban nagyon kevés ember van ma Magyarországon, akit meg lehetne szólítani. Az idő, amelyre most szükségünk van!

Én egy új szellemiségű, valós értékeket képviselő, baloldali tömörülésben hiszek. Abban látom a baloldal jövőjét, hogy mindenkit hagyunk szóhoz jutni, aki tenni akar ezért a történelmi eszmeiségért. Az országnak szüksége van olyan baloldali gondolkodású szakemberekre, akik reális célokat tűznek az országunk elé. Kellő tudással, és az ország vezetéséhez szükséges alázattal rendelkeznek ahhoz, hogy nyugodt szívvel adjam nekik a szavazatomat.

Te miben hiszel?

...

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása