Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Bástya elvtárs és az antik

2010. március 24. - Harun al Rasid

Bástya elvtárs és az antik

A félreértések elkerülése végett ez a poszt nem régiségekről fog szólni, noha elég régi probléma az, aminek a boncolgatására sort kerítenék.

Nem, itten most az antifasisztákról és a nácizmusról, no meg a demokratákról és az antidemokráciáról lesz szó.

Bástya elvtárs és az antik

A félreértések elkerülése végett ez a poszt nem régiségekről fog szólni, noha elég régi probléma az, aminek a boncolgatására sort kerítenék.

Nem, itten most az antifasisztákról és a nácizmusról, no meg a demokratákról és az antidemokráciáról lesz szó.

Mi is a baj? Tény, egyesek, egyes csoportok értelmetlen módon, ész nélkül lenáciznak, lefasisztáznak mindenkit. Mások meg antidemokratának minősítenek gondolkodás nélkül mindenkit, akik tőlük eltérően gondolkodnak.

Ez egyrészről hasonlatos a farkast kiáltó juhászbojtrár meséjéhez, ha a kórusban üvöltözők valóban náci, fasiszta jelenségre hívják majd fel a figyelmet, már senki se figyelne rájuk. Ugyanez mondható el a demokratákról, akik, ugye mindenkit, aki nem úgy gondolkodik a demokráciáról, mint ők, hét leantidemokratáznak. És hát itt is elmondható az, hogy a valódi antidemokratikus jelenségekre már a kutya se fog odafigyelni, immunissá válunk ezekre a jelzésekre, sok a téves riasztás, hozzászokunk, fel se figyelünk, aztán észre se vesszük, ha eljön az antikrisztus, vagy mi...

De nem csak ez a probléma ezzel az eszement jelzőakasztgatással.

Ha valakit lenáciznak, mert a liberálisoktól eltérő véleménye van mondjuk arról, hogy szabad-e uborkát lopni, vagy ha nem, hát mégis, mikor igen; esetleg nem értik miért probléma az, ha az iskoláskorú gyerekek szülei csak akkor kapják meg a családtámogatást, ha az iskoláskorú gyerek iskolába jár, hogy mi ebben a kirekesztő, satöbbi, és a példa folyatható, akkor a lenácizott belekerül a lenácizottak egyre bővülő táborába. Egy egyre népesedő táborba.

Olybá tűnik, Bástya elvtárs is idetartozik, volt már ő is lenácizva, hasonló okra visszavezetve, hát kérem, tessenek megnézni, ilyen egy náci, a teljes életnagyságában, mint a Bástya elvtárs. Na ja.

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Bástya elvtárs kissé mintha felhígította volna a nácik egyre népesebb táborát. A sok rosszarcú, esetleg hajat nem viselő, tetovált meg egyenruhát viselő jelvényes között nem Bástya elvtárs az egyetlen civil. Sokan vagyunk, egyre többen. A derék nácik zártkörűnek gondolt klubja lassn bizony ugyanarra a sorsra jut, mint a bármely elitklub: ha a klubtagságnak itten konjunktúrája vagyon, ha boldog-boldogtalan tagja lehet ennek a klubnak, akkor bizony annak a színvonal látja a kárát. Ha minden jöttment beléphet az elegáns londoni klubokba, hát miről ismerszenek meg a valódi uraságok? Ha minden jöttmentből, komolyabb előélet nélkül csak úgy náci lehet, akkor miről ismerszenek meg a valódi nácik?

Semmiről, kérem ott vannak egy klubban, egy felhígult tagsággal egyetemben, olyanok társaságában viríthatnak, egyre szalonképesebben, akikről a többség pontosan tudja, hogy nem odavalók, esetünkben nem nácik. Csak lenácizottak... Mint a Bástya elvtárs.

És hát az antidemokratákkal, ugye, pontosan az a helyzet; ha a magukat a demokrácia letéteményesének gondolók eszük nélkül vagdalkozva mindenkit leantidemokratáznak, és hát ezt teszik, kéjes örömmel vagy politikai szándéktól vezérelve, akkor a valódi antidemokrata röhög a markában, mint hajdanában az imperialisták, és hát persze szalonképességük szintje a tábor méretével egyetemben csak nő...

Persze a demokráciát ma Magyarországon egyedül az emeszpé testesíti meg. Ezt mondja a párt elnökasszonya, lépten-nyomon. És hát ezt szajkózza az ifjú miniszterelnök-jelölt is, az új, a reklámában. Mi több, ő, aki soha senkit nem rekesztene ki sehonnan, még ennél is tovább megy. Azt mondja, hogy a majdani parlamentben is egyedül a szocialisták fogják képviselnia demokrácia értékeit.

Na ehhez, azért pofa kell. De hát tudjuk, az mindig van. Mert mióta számít demokratikus értéknek a nagyipari méretekben űzött korrupció? Mióta a hazugság, a mutyizás? A joggal való visszaélés? De ha igen, ha itt és most ezek a demokratikus értékek, akkor, gyanítom, az új parlamentben is lesznek pártok, akik ezt képviselik.

De ha el is tekintünk a mutyizástól, és a valódi demokratikus értékekre koncentrálunk: elfogadható-e egy demokráciában, hogy valaki  mindezeket kisajátítsa a saját pártja számára? Nincs itt valami ellentmondás?

Nézzük csak a legutóbbi esetet. A Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke  dekralálta magáról, hogy ő, ne lepődjenek meg, kérem, demokrata. Ez végső soron rendben is volna, még ha számos olyan cselekedettel és mulasztással is vádolható a hajdani főminiszter, és ezt ő nyilvánosan mikrofonba is mondotta, ugye emlékszünk még rá; szóval olyan tettek fűződnek az ő nevéhez, nyíltan felvállalva, amelyek - enyhén szólva - nem a demokraták tipikus ismertetőjeleiként vannak számon tartva, de azért ő demokrata, tényleg, ez még - bármilyen hihetetlen, belefér.

Nade. Legutóbb azt is kijelentette, hogy senki, de senki e széles hazában nem demokrata ma már. Kivéve őt, csak őt, magát, meg a pártját, a pártját... És hát elsősorban is nem demokrata a fidesz, egy picikét sem, annyi elnézés sem jár nekik, könnyítés, mint a hajdan volt főminiszternek, az őszödi szónoknak. Nem, azok nem demokraták. És hát nem demokrata az emdéef se, kérem, hogy lenne az, nem az szadeszból megmaradott absnicli sem, és hát végképp nem az az újonnan alakult lmp vagy a civil mozgalom, vagy mi. Közük a demokráciához semmi, kérem, és a jobbik itten nem véletlenül lett kihagyva a felsorolásból, mert az egy másik történet...

Mi több, ez a velejéig demokrata ex-főminiszter még aztat is mondotta, hogy ha a szadeszosok meg a zemdéefesek, a lempesekről nem is beszélve, meg hát a civilek, ők mind, akik persze nem demokraták, de legalább a szavazóik azzá válnának, azzá válhatnának, pici kis dolog szükséges ám ehhez, csak annyi, hogy senki ne a felsorolt pártokra szavazzon ám! Hanem: lempes vagy? Ha demokrata is, akkor szavazzál a zemeszpére! De ha emdéesef vagy, vagy bármi más, hát akkor is. Szavazzon mindenki, aki kicsit is demokrata az emeszpére. Talán a demokrata fidesz szavazók is szavazhatnának a zemeszpére, az biztosan segítene a demokrácia megmentésében!

Nehogy egypártrendszer legyen. Fideszes. Mert annál antidemokratikusabb dologot el sem lehet képzelhetni. Ha a zemeszpére szavazna mindenki, és az lenne a zegypárt, az demokrácia lenne, kérem, világra szóló, pár(t)ját ritkító... Capisco? Deja vu?

És akkor, eljön majd április 11, az ítélet napja, és - mondjuk - kilencszázezren is damokratának vallják majd magukat. Cirka. Annyian szavaznak mondjuk az igazi demokratákra, az igazi Trebicsre. A többi meg, másik 3-4 millió, meg aki el se jött, azok nem demokraták, azok kiiratkoztak a demokráciából, úgy ám, de végleg.

És ezzel, az exfőminiszter szerint, nyilván, kiiratkozik majd majd' az egész ország. Isten veled demokrácia...

Hát ezen kellene elgondolkozni, kérem, hogy a sok "antidemokrata" között megbúvó demokratát jó-e csak azért stigmatizálni, mert másra szavaz. Másik pártra, másik pártokra, másik jelöltekre.

Vegyük már észre, hogy demokrata, valódi demokrata ilyet nem tehet. Főleg nem Magyarországon, egy demokoratikus választáson...

Hová lenne a világ, kérem...

 

Bástya et.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása