Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A magyar Bastille története

2012. június 19. - Harun al Rasid

mert létezett

mert létezett

A „magyar Bastille” története

Tények és vélekedések az ázsiai mentalitású, slampos demokráciáról

„A Fő utcai épület két részből állt. Egyik fele a katonai bíróságé, a másik fele az Államvédelmi Hatóságé (ÁVH) volt. A katonai bíróság elé kerültem, ahol tíz évet kaptam úgy, hogy nem számították bele azt a két hónap híján három évet, amit addig, leültem… Andó hadbíró százados, aki már a Horthy-rendszerben is hadbíró volt, megkérdezte, hogy miért nem vontam vissza a jegyzőkönyvet, amikor az ügyész elé kerültem? – Mondtam, hogy nem kerültem ügyész elé… Erre a képtelen állításra, ami mellett kitartottam, hívatták az ügyészt, aki elé állítólag oda kellett volna kerülni. Amikor belépett az ajtón a velem egykorú fiatalember, rögtön tudtam, hogy én valóban álltam előtte, de egy szóval se mondta, hogy ő az ügyész. Honnan tudhattam volna… Nem ismertette a vádiratomat, nem beszélt a jogaimról, ő is, mint a többi, egy papírt tolt elém, hogy írjam alá…

Ebben az épületben kivégzések is folytak. Hetente kétszer, volt olyan hét, hogy háromszor. Általában egy-egy alkalommal két-három embert, de volt úgy, hogy négy-öt embert végeztek ki. A bitót mindig a kivégzés hajnalán szerelték össze. A betonban volt egy nyílás, abba tették bele a cölöpöt. A kivégzés előtt odarakták a sámlit is. A betonban volt két vasfül is… amikor sétára mentünk – hetente egyszer – akkor ott mentünk el a vasfülek és a nyílás mellett… Sokat szenvedtünk. A rabok sírtak az éhségtől…

Másfél évtized múlt el, 1964-et írtunk, mindenképpen perújrafelvételt akartam. Volt ott egy alezredes, azzal beszéltem, végül megszánt engem. Azt mondta: ’Idehallgasson, maga irodalmárember, magát úgyis az irodalomban kell rehabilitálni, mit törődik maga ezzel? Ne kezdjen semmit, mert maga ütheti meg a bokáját… Szembesítették tizenöt évvel ezelőtt az ügyésszel?… - Tudja, hogy ki ez az ügyész most? Ennek a katonai kollégiumnak az elnöke…”  (Kárpáti Kamil, író – Oral History, Országos Széchényi Könyvtár)

Ahogy elkezdődött…

1909-ben az akkori igazságügyi kormányzat pályázatot írt ki a Parlamenttel szemben, a budai oldalon lévő terület beépítésére. A pályázatot Jablonszky Ferenc által alkotott tervezet nyerte meg. – Az építkezés 1913-ban kezdődött és közel tíz évig tartott.

Első itt dolgozó hivatalnokai a Pestvidéki Törvényszék és Fogház (PV) alkalmazottai voltak.

1944. március 19-én a hitleri Harmadik Birodalom csapatai – a Waffen-SS alakulatai – megszállták a velük katonai szövetségben lévő Magyarországot, az inváziós sereg kötelékében szolgált egy Joseph Alois Ratzinger nevű katona, aki 1941-ben lépett be a Hitlerjugendbe, 1943-ban a Harmadik Birodalom területén teljesített sorkatonai szolgálatot, majd 1944 tavaszán Magyarországra vezényelték…

A Pestvidéki Törvényszék és Fogház épületét a Geheime Staatspolizei (Gestapo) és a német hírszerzés Sicherheitsdienst (SD) foglalta el. A „Sicherheitsdients des Reichführer SD-Ausland” Amt VI. osztályát Budapesten Ernst Kaltenbrunner megbízásából Otto Winkelmann és Adolf Eichmann vezették – az utóbbi kizárólagosan az úgynevezett „zsidóügyekkel” foglalkozott. Munkáját nagyban megkönnyítették a magyarországi hatóságok, Baross Andor belügyminiszter és a Magyar Királyi Csendőrség vezetői, akik két-három hét alatt összeállították azokat a nyilvántartásokat, melyek zsidó honfitársaink neveit és címeiket tartalmazták. E rendészeti hatóságok túlbuzgalma még a birodalmi vezetőket is meglepte – a csendőrség az akkor még viszonylag kis létszámú német egységek brutalitását is meghaladóan intézkedett a zsidók, cigányok és a politikailag megbízhatatlan személyek deportálásában.

A rabok sírtak az éhségtől

1951. január 1.-től költözött be a Fő utca 70-78 szám alatt lévő épületbe az Államvédelmi Hatóság (ÁVH), amely börtönként is használta az objektumot. Az őrszemélyzetet a Rákosi őrzászlóalj egységei adták, először Szűcs Ernő áv. ezredes, majd Lehota István áv. ezredes irányítása alatt, az egészségügyi – a kivégzések során „eseti orvosi” – szolgálatot 1956-ig folyamatosan dr. Dénes Béla, dr. Bálint István, dr. Kőrösi Andor és dr. Mayer Ernő nevű áv. ezredes látta el.

Bár az áldozatok pontos száma nem perdöntő, az 1948-ban létrehozott és 1956 októberében Nagy Imre miniszterelnök rendeletével feloszlatott ÁVH áldozatainak száma 15-18 ezer között lehetett. Ebben az időszakban – nem hozzáadva a második világháború utáni háborús bűntettek miatt elítélt személyek adatait – 477 halálos ítéletet mondtak ki, ebből (hivatalos közlés szerint) 189 embert végeztek ki.

Az államvédelmisták hírhedtek lettek kegyetlenségükről és különösen durva módszereikről. A kihallgatások során a legembertelenebb fizikai és lelki kényszert alkalmazták minden letartóztatottal szemben. Általánossá vált a vég nélküli kifárasztás, verés, gúzsbakötés, a gyanúsított rugdosása, az őrizetesek sóval etetése, az éheztetés – melyről többek között Kárpáti Kamil napjainkban is élő publicista számolt be… A közgondolkodásba ekkor került be a „csengőfrász” fogalma, hiszen az ÁVH emberei többnyire az éjszakai órákban csöngettek, majd rontottak be a kiszemelt lakásába. – Mikor 1953-ban néhány államvédelmista ellen vizsgálatot indítottak, sokan közülük inkább öngyilkosok lettek, tudván azt, hogy mire számíthatnak volt kollégáiktól.

Dr. Dénes Béla, az ÁVH zsidó származású orvosa 1957-ben Tel Aviv-ban megírta az „Ávós világ Magyarországon” című könyvét, az alábbiakat látta fontosnak közölni olvasóival:

„Máig azt vallom, hogy a kommunista zsidóknak semmi közük a zsidósághoz. – Még akkor sem, ha történetesen Izraelben is vannak kommunisták. Árulók mindenhol és minden népnél voltak és lesznek. Quislingre sem azt mondják, hogy norvég, hanem azt, hogy nácibérenc. És Kádárra sem azt, hogy magyar, hanem azt, hogy kommunista volt.

Nagy Imre válságát – ha igazak a róla szóló legendák – éppen az okozta, hogy a döntő pillanatban magyarságát a kommunizmusa elé helyezte, ami a kommunistáknál a legnagyobb bűn. Nem kell tehát törődnünk azzal, hogy mit mondanak majd szerte a világon a még mindig ágáló nyilasok, ha megírom az igazat! – Az egész világ értő közvéleménye tudja: Kaganovics és Rákosi Mátyás eleitől fogva nem zsidók, hanem egy eszme foglyai voltak. Nem csak azért, mert az effajtáktól a zsidók mindig is többet szenvedtek, mint a keresztény kommunistáktól, hanem főleg azért, mert ők – kisebbrendűségi érzéseiket akarván kompenzálni – mindenkin túltesznek, ha a rendszer kiszolgálásáról van szó. Ugyanez vonatkozik a zsidó származású ávósokra is!…”

(A krónikásnak, olvasva dr. Dénes sorait, annyit azért szükséges hozzászólni, hogy „kommunista” államvédelmistáról, politikusról, orvosról, stb. a kifejezés klasszikus értelmében nem beszélhetünk. – Magyarországon és talán a világon sehol sem valósították meg a kommunista társadalmat. Hazánkban is egy sajátos, hiánygazdálkodásra berendezkedett államszocialista rendszer működött és e pártállam ökle volt az ÁVH. Természetesen arról szó sem volt, hogy 1945 után a nyilasok „tömegesen” léptek be az MDP-be vagy egyenesen az ÁVH-ba. Nyilván voltak ilyenek is, de tömegekről nem beszélhetünk.)

Az elbocsájtott légió és az újabb áldozataik

Az 1956-os szabadságharc leverése után a hírhedt Fő utca épületbe a Budapesti Katonai Ügyészség, a Budapesti Katonai Bíróság, a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma, ideiglenesen a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa és esetenként a Katonai Rögtönítélő Bíróság többnyire egyenruhás hivatalnokai költöztek be.

A feloszlatott Államvédelmi Hatóság tisztjei az állam különböző területeire kerültek: újságok szerkesztőségeibe, a Magyar Rádió és Televízió munkatársai közé, színházak vezetését bízták rájuk, bírósági tanácselnökök lettek vagy közel-távol Magyarországtól (Bécsben, Ottawa-ban, Washingtonban, Bonn városában) a diplomáciai testületekben foglalkoztatták őket – de a Szovjetunió katonai hírszerző szolgálatával szoros kapcsolatban álló személyeket a helyükön hagyták.

Az épületkomplexum Gyorskocsi utcai oldalán a BM Politikai Vizsgálati Osztálya kezdte el működését – az e helyen foglalkoztatott nyomozók, vizsgálótisztek és az őrség jelentős részét is a feloszlatott ÁVH állományából válogatták ki.

Az 1956-tól 1963-ig tartott megtorlás egyik fő központjaként ismert Fő utcai objektum volt színhelye a Nagy Imre és társai ellen indított büntetőeljárásnak illetve azoknak a pereknek, melyek alanyai felett a Budapesti Katonai Bíróság és az ad hoc összeállított katonai rögtönítélő bíróságok ítélkeztek. – Hivatalos közlések szerint a Fő utcai épület falai között 100 jogerős halálos ítélet mondtak ki, de ez a szám, tekintettel arra, hogy az ott lezajlott események napjainkban sem nyilvánosak – egészen biztosan jóval meghaladják a közölteket. A leghírhedtebb katonai eljárás közül kiemelten szükséges említeni a Mecséri János ezredes és társai (a Juta-dombi fegyveres ellenállás tagjai ügyében) indított katonai büntetőpert, melyben 52 személy állítottak bíróság elé és ahol első fokon 11 honfitársunkat halálra ítélte a Mátyás Miklós elnökletével működött bíróság – végül is 8 személyt végeztek ki. Puchert János XXI. az rendű vádlott, Paska Elemér a XL. rendű vádlott és Dobrossi Lajos XLI. rendű vádlott jogerős halálos ítéleteit a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa kegyelemből életfogytiglan tartó börtönbüntetésre változtatta. – Molnár Géza XXVIII. rendű vádlott jogerős halálos ítéletét távollétében hozták, azt nem tudták végrehajtani.

A „magyar Bastille” épületében 1958 és 1988 között három évtizeden át a katonai büntetőeljárások külön csoportját képezték az úgynevezett kémperek… melyek egy részét ténylegesen, a perbefogottak által is elismerten, a NATO-tagállamok javára dolgozó hírszerzők ellen indították, másrészt olyan személyek, rendőrtisztek, katonák ellen, akikről feltételezték, hogy szándékukban állt a szocialista államrend gyengítése. – E törvénysértő, az akkori törvénykezés paragrafusaiban leírtakat is figyelmen kivűl hagyó katonai bírósági gyakorlat, a koncepciós katonai perek áldozatai között említhetem a már 1958-ban kivégzett Maléter Pál vezérőrnagyon kívűl, Belovai István, Rimner Gábor, Halmi Zoltán, Csóka Ferenc, Szlama Árpád, Hollósi Péter, dr. Timár György, dr. Egedy Lehel, prof. dr. Egedy Elemér ügyeit, valamint az ellenem indított büntetőeljárásokat – ahol a tényleges hírszerzéstől a feltételezésig a megtorlás minden árnyalatát tanulmányozhatták azok a kevesek, akik hozzájuthattak a részben még mindig zárolt katonai bírósági iratokhoz.

Belovai István alezredes, hasonlóan hozzám, a Mélységi Felderítő és Diverziós Zászlóalj katonájaként kezdte, később, meggyengült egészségi állapota, fizikuma miatt a Katonai Felderítő Szolgálathoz került. – Esetemben (mint ejtőernyős sportoló, segédoktató) ilyen problémák nem voltak… ugyanakkor, mivel írásaim, külföldön megjelenő cikkeim okán kapcsolatban álltam rigai, belgrádi, müncheni és más nyugat-németországi személyekkel, szerkesztőségekkel – mint a Mélységi Felderítő és Diverziós Zászlóalj egykori tagjáról – feltételezték a kémkedés egyébként nem bizonyított bűnét.

1976 júliusában helyeztek szabadlábra és kezdtem el a 10 esztendőn keresztül tartott politikai jogok gyakorlása tiltásáról szóló évtizedet – az 1985. július 10-én letartóztatott Belovai alezredest Göncz Árpád köztársasági elnök 1990-ben, közkegyelemben részesítette. A „Skorpió”, anélkül, hogy bármelyikünket is rehabilitálták volna, 2009. november 6-án halt meg az egyesült államokbeli Denverben.

MDF: „Az 1989 előtti jogrend legitim, működő jogrend volt…”

Az 1990. évi hatalomváltás vezetői között, bár százával vélekedtek úgy, hogy „az 1989 előtti jogrend legitim volt…” – nyíltan csak egyetlen jobboldali vezéralak, Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke merte megmondani.

Az 1945 és 1990 között gyakorolt büntetőpolitika és a demokrácia konfliktusát úgy oldották meg a szabad Magyarország egymást váltó vezetői, hogy hallgattak és elhallgattatták azokat is, akik kutatásokat végeztek az önkényuralom bűnei feltárása ügyében.

Az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon működött dokumentációs irodák vezetői a „Beszélő” liberális újság (III. évf. 3. szám) oldalain nyílt levelet intéztek az Antall –kormányhoz.

„Azzal a kéréssel fordulunk a Magyar Köztársaság kormányához és a törvényhozáshoz – írták az elmúlt évtizedek politikai bűneit feltáró irodák vezetői – hogy szüntessék meg a volt politikai foglyok kárpótlásánál alkalmazott indokolatlan különbségtételt… Érthetetlennek és különösnek tartjuk azt is, hogy a kormány ismét csupán az 1963 előtt politikai okokból elítélteket fogja érinteni. Ez mindenképpen a kádári koncepció túlélését jelenti, ti. azt, hogy ’az 1963-as amnesztia után nem maradt politikai fogoly Magyarország börtöneiben’.

Az egyenlőtlen elbírálás elvének hibájától eltekintve erkölcsileg tarthatatlan, hogy az új rendszerben éppen azon keveseket mellőzzék, akik mintegy a lakosság lelkiismereteként szabadságuk és egzisztenciájuk feláldozásával szálltak szembe a kádári kompromisszumokkal. 1963 után ’ártatlanul’ senki sem került börtönbe: az 1963 és 1989 között börtönbe zárt vagy kivégzett személyek tudatosan léptek fel a ’barakk’ kényelme és a kompromisszumok ’bölcsessége’ ellen…” – volt olvasható az Alapítvány a Kommunizmus Áldozataiért elnevezésű dokumentációs irodák igazgatói által aláírt levélben.

Az Antall- és a Boross-kormányok, az Állambiztonsági Szolgálatok személyi állományára építkezett Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), az ismertetett Fő utcai „magyar Bastille” katonai ügyészei és hadbírái természetesen figyelmen kívül hagyták Kenedi János, Kőszeg Ferenc, Kiszely Gábor, Halmai Gábor, Ungváry Krisztián, Gavriel Bar-Shaked, valamint jómagam által írott tényfeltáró publikációkat.

A meglódult idő 1993-ban megállt. Elkezdődött a Horthy-korszak főszereplőinek rehabilitálása, majd a második világháború előtti kor restaurációja – a hosszú menetelés, vissza a régmúltba.

Szemenyei-Kiss Tamás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr688309890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.06.19. 10:06:44

lord, ez nem kopácsi-féle, szerinted teljesen felesleges és elfogult visszaemlékezés. még vannak túlélők...

57665 2012.06.19. 11:01:52

Kinek az érdekében születnek ezek az írások? Félreértések végett nem védem az AVH bűneit ,ahogy a SZU ban Sztalinizmus volt úgy nálunk Rákosi diktaturája ( semmi közze a kommunizmushoz egyiknek sem ) Rákosi volt Sztálin legjobb tanítványa.

65469 2012.06.19. 11:17:13

Azért érzek némi különbséget az 1963 előtti és utáni politikai ügyek között. 1963 után, ha jól olvasom, a politikai ügyeket kizárólag katonai kémkedési ügyek jelentették. Katonának lenni pedig nem volt kényszer, de ha valaki felveszi a "mezt", akkor nem focizhat a másik csapatban. Ezzel együtt a puha diktatúra is elég ellenszenves dolog volt, de senki nem gondolta akkoriban, hogy kémkedéssel bármit is javítani lehetne a helyzeten. A leszerelő katonák történetei mindig a nem működő technikáról, az alkoholista tisztekről és a katonaévek alatti "szivatásokról" szóltak. A titkolózásnak is inkább az lehetett a szerepe, hogy nehogy kiderüljön a hadsereg állapota. Mindenki emlékszik még a KRESZ táblára, amit a laktanyák elé raktak ki, hogy fényképezni tilos. Ha valaki el akarta árulni a nagy titkot, előtte a fontosság hamis látszatát kellett keltenie. A kémkedés inkább a pénzről szólhatott, mint a hazafiságról. Vagy volt olyan kém is, aki anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozott?

34417 2012.06.19. 11:40:30

2. Timur 2012. 06. 19. 11:01 a kérdés felvetése eleve hibás. miből gondolod, hogy érdekből születnek ezek a visszaemlékezések? vagy, ha igen, azok érdekében, akik nem ismerik ezt a kort, vagy ismerik, csak másképpen. "...tekintettel arra, hogy az ott lezajlott események napjainkban sem nyilvánosak ..." és ez nem csak a fő utcára vonatkozik.

57665 2012.06.19. 12:16:05

Rasid ! Minden tiszteletem a Tiéd ,de boritékoltam a válaszodat! Miért nem születnek vagy közllödnek visszaemlékezések az újjáépítésről, az ország akkori fejlődéséről, a népi kollégiumokról és még tudnám sorolni. Mert azért azok is megtörténtek a " csengőfrász idején " is épült az ország. Ez így olyan mintha a szexről csak a tripper jutna mindenkinek az eszébe.

110481 2012.06.19. 13:27:54

Jó a cikk Rasid! Persze van akinek kellemetlen az ilyesmit hallgatni!

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.06.19. 15:06:55

"Timur" Úr! Az 1945 utáni újjáépítésről könyvtárakat megtöltő irodalom született... Lásd: Szabad Nép, Magyar Nemzet, Szabad Ifjúság, stb. - Ugyanakkor írók, költők szóltak Sztálinhoz, Rákosihoz - versekben, novellákban, regényekben. (Ön ezekből nem olvasott semmit?) Ha stílusos akarok lenni - az Ön stílusában - akkor azt is írhatom a "népi demokrácia" Magyarország trippere volt...

34417 2012.06.19. 15:31:17

5. Timur 2012. 06. 19. 12:16 tamás ellőtte a poént. az általad említett dicsőségekről könyvtárnyi irodalom született. a postban nyilvánosságra hozottakat meg nagy szégyenlősen agyonhallgatták.

11677 2012.06.19. 16:22:02

1-re Rasidnak: Ha már voltál kedves, és megszólítottál, túl sok újat nem mondtál: 1./ Az államnak - ha nem tudnád - többek között ELNYOMÓ funkciói is vannak. Ezek az elnyomó funkciók azok számára semmiképen nem üdvözítőek, akik ellen alkalmazzák. Általában az adott állam érdekei ellen fellépőkkel szemben kerül sor az elnyomó funkció alkalmazására. Az állam elnyomó funkciója - bármennyire is furcsa - nemcsak diktatúrákban kerül érvényesítésre. Feltehetően Te is hallottál már olyan MINTA DEMOKRATIKUS ORSZÁGRÓL, ahol a vélt, vagy valós ellenségüket például a vízbefojtás módszerével vallatták. Arról már nem szól a fáma, nincsen ma még adat, hány vélt, vagy valós ellenségüket végezték ki. Ahogyan most a magyar múltról vannak már hiteles, kevésbé hiteles adatok, úgy elképzelhető, hogy egyszer a minta demokratikus ország elnyomó rendszerének a működéséről is lesznek nyilvános adatok. 2./ Téves az a rész, ahol a háború után MDP-ről írnak (a nyilasok tömegesen léptek, vagy nem léptek oda be), mert a háború után közvetlenül még nem volt MDP (Magyar Dolgozók Pártja), csak 1948-ban lett az, addig két munkáspárt volt, az MKP (Magyar Kommunista Párt), és a Szoc.dem.párt. 3./ Érdekesnek tartom ezt a fejtegetést: „Kaganovics és Rákosi Mátyás eleitől fogva, nem zsidók, hanem egy eszme foglyai voltak. Nemcsak azért, mert az effajtáktól a zsidók mindig is többet szenvedtek, mint a keresztény kommunistáktól, hanem főleg azért, mert ők – kisebbrendűségi érzéseiket akarván kompenzálni (kiemelés tőlem) – mindenkin túltesznek, ha a rendszer kiszolgálásáról van szó. Ugyanez vonatkozik a zsidó származású ávosokra is.” Ez azért érdekes, mert: A zsidók – mint a társadalom bármely tagja – a történelem folyamán jövedelem szempontjából két csoportra oszlott. A tömegre, a viszonylag elszegényedett munkásokra – nevezzük őket baloldali zsidóknak, és egy kisebb létszámú csoportra, a jómódú, bank-, gyár- stb tulajdonos csoportra – akik általában a jobboldalhoz húznak, oda tartozóknak mondhatók.. A baloldali zsidókból neves szakszervezeti-, munkásmozgalmi-, pártvezetők váltak, míg a jobboldaliak gyárak-, bankok stb. alapításával, tulajdonlásával vitték előre a társadalom modernizációját. Az MKP vezéréről – a Horthy börtönt megjárt, Szovjetunióból hazatért Rákosiról-, meg a zsidó származású ávosokról kiderül, hogy nem is voltak zsidók, csupán egy eszme foglyai, akik kisebbségi érzésüket kompenzálva mindenkin túltettek, ha a rendszer – amit egyébként ők hoztak létre – kiszolgálásán mindenkin túltesznek. E felfogás szerint zsidónak csak a jobboldali zsidók számítanak, mert azok egyrészt nem foglya semmiféle eszmének, másrészt bennük nincsen kisebbségi érzés, melyet kompenzálni akarván a rendszerüket mindenkin túltennének. Csak úgy halkan kérdem: NEM FÁBÓL VASKARIKA EZ?

11381 2012.06.19. 16:33:19

Lord, ha ezeket a baloldali, sőt atrocitásokban résztvevő zsidókat megkérdezted volna, ök maguk sem vallották magukat zsidónak. Elsősorban voltak elkötelezett "kommunisták", akik az "eszméért" mindenre képesek voltak. Még a legjobb barátjuk kivégzésere is, ha az "ügy" úgy kivánta.

23353 2012.06.19. 16:58:16

re 10. lord 2012. 06. 19. 16:22 Kedves Lord. Csupan 1-es pontodat kivanom megvitatni. Igazad van minden allamnak, fokeppen az US-nek, dolgai amit nem szeretnek nyilvanossagra hozni. Es mas orszagokban (avagy Guantanamoban) csinaljak stb. Es persze van itt a sajtoban oncenzura is. Es ha tul sokat kritizalsz hat hazaarulonak neveznek, akik a hosi katonaink halalat "kivanjak"...es igy tovabb. Ez a rendszer sem tokeletes, tavol all attol.... DE. Megsem szabad szerintem a Gestapo/KGB/AVO-t egy nevezore hozni a CIA/stb-vel. Miert? Mert az utobbi egy demokratikussan (minden 4 evben ujra) valasztott rendszert szolgal, mig az elobbiek a totalitarius rendszert es azok diktatorait szolgaltak. Jo tudom a valasztasokat a nagy penz, lobbik, stb befolyasolja de azert megis. Es ez oriasi kulonbseg.

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.06.19. 17:04:05

Tisztelt "Lord"! - Meglehetősen zavaros a fejtegetése... Látatlanban is nyugodtan leírhatom: nem ismeri a zsidóságot. (Ajánlanám, hogy egyszer menjen el Izraelbe 1-2 hónapra, ismerje meg ezt a tehetséges népet közelebbről is.) A zsidóság - mint népcsoport - mindenképpen előbbre vitte a világot. Nélkülük kevesebbek lennénk. Magában Izrael Államban is - hasonlóan sok-sok országhoz - két fajta személyiségtípus van: az ortodox vallásos zsidóság és modern gondolkodású, politizáló emberek (vagyis ugyanúgy élnek mint mi, a lényeges különbséget az összetartásban látom - a zsidóság javára.)

60145 2012.06.20. 07:05:35

Szerintem ez több, mint csúsztatás! Nem igaz, hogy (csak) az SS alakulatai szállták meg Magyarországot, nem igaz, hogy a Waffen SS katonai szövetségben volt Magyarországgal, nem igaz, hogy Ratzinger az SS-ben szolgált, nem igaz, hogy Ratzinger Magyarországon szolgált. "1944. március 19-én a hitleri Harmadik Birodalom csapatai – a Waffen-SS alakulatai – megszállták a velük katonai szövetségben lévő Magyarországot, az inváziós sereg kötelékében szolgált egy Joseph Alois Ratzinger nevű katona, aki 1941-ben lépett be a Hitlerjugendbe, 1943-ban a Harmadik Birodalom területén teljesített sorkatonai szolgálatot, majd 1944 tavaszán Magyarországra vezényelték…" Mire jó ez, ennél a témánál?!

34417 2012.06.20. 09:01:06

@Szemenyei-Kiss Tamás tegyük hozzá, hogy izrael sokkal inkább - éppen az üldöztetés elleni kivándorlások okán - a népek kohója, mint a kárpát-medence magyarországa!

65469 2012.06.20. 10:34:20

Nem jó ez a poszt. Az író sokat akar markolni, de keveset fog. A címből azt gondolná az ember, hogy az épületről lesz szó, aztán kiderül, hogy nem erről, hanem az elnyomó rendszer működéséről írnak. "A rabok sírnak az éhségtől" írja a szöveg az elején, aztán ugyanez lesz kiemelve a harmadik alcímben, de ott is másról van szó. Aztán hogy jön ide Boross Péter komorra retusált képe, mellette egy Dávid Ibolya idézettel? Érdekes, hogy egy ismeretlen író visszaemlékezése az ötvenes évekről, hogyan kerül össze a nyolcvanas években elítélt katonai kémek üldöztetésével. Akiket mellesleg egyéni elbírálással a rendszerváltáskor szabadon engedtek, csak nem kértek tőlük bocsánatot. Vajon ez az egész cikk a megszűnt MDF elleni támadás akar lenni, vagy kártérítési követelés a kémügyek szereplőinek?

11677 2012.06.20. 11:01:55

Kopácsinak, Littlének, Szemennyei-Kiss Tamásnak: 1./ Tény, hogy nem igen ismerem a zsidóságot. Azt viszont tudom például, hogy csecsemő korban a fiú gyermeket vallási okok miatt körülmetélik, azaz a fitymáját levágják. Ezt sokan reális egészségügyi okokkal magyarázzák. (A zsidók sokat vándoroltak sivatagban, és a sivatagi homok a fityma alá szorulva, sérüléseket okozott. Ezért vágták le már gyerekkorban) Tehát: aki zsidónak született, az függetlenül attól, hogy mit mond magáról, követi-e a vallását, vagy materialistává lesz, netán kitér más vallásra, attól még zsidó marad. De miért lenne ez baj? A kommunista eszme alapján MINDEN EMBER EGYENLŐ! SENKI NE,M KÜLÖNB, SENKI NEM ROSSZABB A MÁSIKNÁL. Az persze más kérdés, hogy MINDEN NÉPCSOPORTBAN – így a zsidóban is – VANNAK OKOSABBAK, BUTÁBBAK, SZORGALMASABBAK, LUSTÁBBAK, TISZTESSÉGESEK, ÉS KEVÉSBÉ TISZTESSÉGESEK. A kommunisták – a kommunista zsidók is – NEMRE, FAJRA, VALLÁSRA VALÓ TEKINTET NÉLKÜL államosították a gyárakat, bankokat stb., osztották fel a földbirtokokat – az egyháziakat is – a szegény és kisparasztok között, stb. NEM TETTEK KIVÉTELT ZSIDÓ ÉS NEM ZSIDÓ KÖZÖTT!!! OLYAN NINCS, hogy a kommunista zsidók, a más zsidókon élték volna ki kisebbségi komplexusukat! Ez mindenképpen téves! Ezt lehet, hogy a nem zsidó jobboldaliak terjesztették, és SAJNOS, A JOBBOLDALI ZSIDÓK IS ELFGADTÁK! 2./ A Gestapó, az ÁVO, (KGB) CIA az adott rendszer végrehajtó szerve. Végrehajtották, és végrehajtja az őt fenntartó rendszer törvényeit. Olyan, mint a gulyás kezében a karikás ostor. Bár az ostor üt, az ütést a gulyás irányítja! Ezért a gulyáson, a rendszeren kell változtatni, és megváltozik az ostor, az elnyomó szerv ütése, működése is. Addig, amíg a fasiszta rendszer a VILÁG MINDEN RÉSZÉN KIIRTOTTA VOLNA A ZSIDÓKAT, addig a kommunista rendszerek – bár az államosításokat, földosztásokat stb. minden kelet-európai országban végrehajtották - mind történelmileg, mind országonként másként működtek! Ezért aztán NEM LEHET, ÉS NEM IS FELELŐS EGYIK KOMMUNISTA RENDSZERÚ ORSZÁG SEM EGY MÁSIK KOMMUNISTA RENDSZERŰ ORSZÁG TETTEIÉRT! Ne felejtsük el, hogy a KOMMUNISTÁK A FASIZMUS HALÁLOS ELLENSÉGEI VOLTAK! Ezért lépett szövetségbe Szovjetunió az USA-val, Angliával, majd a De Gaulle-i Francia országgal. Amikor a szövetségesek még a háború előtt eldöntötték, melyikük mely országot szabadítja fel, szállja meg, tisztában voltak azzal, hogy amelyik országot a másik felszabadítja/megszállja, OTT AZ A SAJÁT RENDSZERÉT FOGJA KIÉPÍTENI. SAJNÁLATOS, DE TÉNY, HOGY AZ AMERIKAI-, ANGOL CSAPATOK NEM TÖRTÉK MAGUKAT MAGYARORSZÁG FELSZABADÍTÁSÁRA/MEGSZÁLLÁSÁRA, EZT A FELADATOT RÁHAGYTÁK A SZOVJET VÖRÖS HADSEREGRE! Ugyanakkor a háború után, szinte azonnal hidegháborúba kezdtek a Szovjetunió ellen, és az egykori magyar, nyugatra menekült fasisztákkal uszításba kezdtek a szovjet rendszer ellen. Az 50-es évekre nyugat-európában elegük lett a lakosoknak az amerikai felszabadító/megszálló katonákból, és tüntetéseken, házak falán egyre több helyen jelentek meg az „Amy go home!” feliratok. A Szovjetunióban is elindult 56 tavaszától – a XX. Kongresszus hatására - egy enyhülési folyamat melyek elvezettek magyarországi forradalomhoz. 3./ Az emberi társadalom fejlődéséből – ahogyan a kínai-, perzsa-, görög-, egyiptomi stb. kultúra fejlődött – a zsidóság is kivette a maga részét. A magam részéről nagyra értékelem, hogy Mózes agyában megszületett az egy isten hit fogalma, és léte. Hogy a pogány hitről átvezette népét az emberarcú Isten hitére. Arra a hitre, melyben az Isten ugyanúgy alkotóvá lett, mint az ember, a jókat jutalmazta, a bűnösöket megbüntette, stb. Mózes által összeállított 10 parancsolat jól tükrözi, az akkori társadalom legfőbb igényeit, és problémáit. Az Isten elfogadását, a szülök tiszteletét, a paráználkodás-, a mások javára való sóvárgás-, az ölés elitélését. Ez a hit évezredeken át az emberiség alaptörvénye lett, belőle született – a kor, és az életvitel sajátosságainak figyelembe vételével – a keresztény és a muzulmán hitvilág. Az is kétségtelen, hogy - hasonlóan más népekhez – kialakultak, és megőrződtek a zsidóság jellegzetes pozitívumai. Így sokuk jeleskedtek, és jeleskednek ma is a kereskedelemben, az iparosodásban, a kultúrában, a tudományban, a munkásmozgalomban.

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.06.21. 08:13:30

Ha másra nem is volt alkalmas ez az ismertető - arra feltétlenül jó volt, hogy szondázni lehet: mennyire NEM ismeri a legifjabb generáció hazánk illetve a XX. század történelmét... A "MAGYAR BASTILLE" TÖRTÉNETE egy budai háztömb rövid (!) összefoglalója volt. - Minden, az objektumhoz köthető, adat szerepel benne. Az "Atlasz" nevű olvasó nemes egyszerűséggel leírja, "nem igaz, hogy (csak) az SS alakulatai szállták meg Magyarországot..., hogy a Waffen-SS katonai szövetségben volt Magyarországgal, nem igaz, hogy Ratzinger (ti. a mostani pápa) Magyarországon szolgált..." Nos, az ilyen - dyslexiás - olvasókkal egyszerűen nem lehet mit kezdeni. A számítógépen vannak játékprogramok, talán inkább azzal kellene foglalkozni az "Atlasz" nevű és a hozzá hasonlóan gondolkodó (?) olvasóknak. * "Lord" úrnak csak annyit: lényeges különbség van a (tévesen) "kommunistának" nevezett eszme hívei és az úgynevezett "kommunista" - ténylegesen államszocialista - diktatúrák között... annyiban viszont hasonlóság fedezhető fel, hogy az 1945 utáni államszocialista és a német nemzetiszocialista rendszerek egyaránt fajgyűlölő, antiszemita politikát folytattak. Emlékezzünk csak arra, hogy 1989-ig a népidemokratikus államszocialista Magyarország még diplomáciai kapcsolatot sem tartott fenn Izrael Állammal....

11677 2012.06.21. 08:50:22

18-ra: Szemenyei úrnak: Mi köze van a fajgyűlöletnek, egy állam elismeréséhez?

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.06.22. 18:44:44

Jó kérdés... Nos, amint az Ön előtt is ismert lehet: a sztálini diktatúra idején a zsidók ellen olyan intézkedéseket hoztak, melyek egyértelműen hátrányos helyzetbe hozta ezt a népcsoportot. - Magyarország, ahol a szovjet megszállás idején követni kellett a "béketábor" mindenkori vezetőinek politikáját, köztudottan nem ismerte el Izraelt, nem is volt a két ország között diplomáciai kapcsolat. A fajgyűlölet, az antiszemitizmus mindaddig magánügy amíg ezt bárki is a lakásán belül tartja - állami üggyé akkor válik, mikor ezeket az indulatokat az utcákra viszik és az ország vezetői megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat is...

199664 2012.06.30. 20:24:32

Lord! Hiába strapálod magad,blogtársaink valami oknál fogva elhatározták,hogy éppen most,amikor a fasizmus a nyakunkon,akkor járatják le azt a rendszert,amelyiknek példája lehetne a mai ,sehonnai rezsim felszámolásának! Kidomborítják azokat az elemeket,amelyek valóban alkalmasak arra,hogy aki nem volt benne egyik,vagy másik oldalon,az megbotránkozzon,de abban az időben nem lehetett más az út! Hiába mondom,hogy fogják be a szájukat,mert nem ennek van itt az ideje,meg az önsajnálatnak sem,de csak nyomják az igét,a hatalom pedig röhög rajtunk,hogy lám,jól összeugrasztottuk őket! Leírják,hogy milyen tökéletes meg szép,lelkesítő volt 56,meg milyen kegyetlenek voltak azok a setét kommunisták,milyen embertelen volt a büntető törvénykezése,meg a hadserege a Kádár-kormány nak nem volt más,mint egy tömeggyilkos szervezet,a gazdaság az aztán végképp,meg milyen jó volt a rendszerváltás! Ha szólsz,akkor lehurrognak,hogy bezzeg te ...meg egyebek,aztán álljak ki,és mondjam azt a tömegeknek,hogy ugyan mán ,buktassuk meg Orbán Viktort,mikor akik arra lennének hivatottak,hogy a múlt példáin okulva megállítsák ezt a mai szörnyűséget,azok a múltba révedve tönkreteszik még azt is,amit ez az átkozott mai rendszer m ég meghagyott,mert nem vett észre!Vagy észrevette,de bízott abban,hogy lesz ,aki majd a saját érveivel a baloldalról is ,vagy önös érdekből,vagy olyan önfényezésből,amivel bizonyítja,hogy így utólag meg meri mondani az igazat--Kádárnak?majd azok szétszedik maguktól is! Konsztantyin Szimonovnak a könyvéből készült film címe nem jut eszembe,de egy jelenet nagyon előttem van még ma is!A támadó tigrisek széttiporták az egységet,és egy katona kétségbeesésében egy követ ragad fel két kézzel,és dobja a harckocsira!Na,blogtársaink még ezt a követ is kicsavarják a kezünkből,lassan már nem lesznek érveink,amit ezzel a mai,gyalázatos állami"harckocsival" szemben fel tudnánk emelni!!
süti beállítások módosítása