Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Oly korban éltem...

2012. március 02. - Harun al Rasid

és most, milyenben?

és most, milyenben?

Oly korban éltem, amikor Nándorffy tanító úr körmössel nevelt, pajeszomnál fogva húzott lábujjhegyre, onnan suhintott lefelé egy taslit, de mégis elmentem hozzá elköszönni, amikor némi feljavításra, ’56 után, Lengyelországba vittek.

Oly korban éltem, amikor UNRA és IKKA csomagot kaptunk, valódi csokoládéval és igazi kakaóval, amiből  egy tábla csoki két hétig tartott, kockánként élvezve.

Oly korban éltem, amikor orosz tanárunkat, hatodikban, bizony, kicsúfoltuk, mert a lágy hangzókat erősen „szaftosan” ejtette, de, mivel egyik lába rövidebb lévén, ormótlan ortopéd cipőjében nehezen járt, hát szó nélkül fogtuk az éthordóját, és mentünk a száz méterrel arrébb lévő napközi konyhájára.

Oly korban éltem, amikor tornaterembe először csak hetedikes koromban jutottam, de a testnevelő tanárunk ingyen tanított teniszezni, mondván, lehet, hogy hatvan évesen már nem fogsz száz méteres síkfutást nyerni, de ezzel még elég jól el leszel.

Oly korban éltem, amikor néha nem kaptunk új tankönyvet, de a régi, összefirkált, gyűröttből is elég jól lehetett tanulni, amikor, ha nem hozott valaki tízórait – volt ilyen, akkor sem jókedvében tette – hát egy falat mindannyionkéból  jutott a számára.

Oly korban éltem, amikor a technikumba felvételi vizsgát kellett tenni, és a piaristák gimnáziuma csak az álmok netovábbjaként szerepelt.

Oly korban éltünk, amikor egy Scampolo-buliért akár még a Csillibe is elmentünk, pedig az nem volt éppen egy veszélytelen hely, és egy zenekar divatot teremtett: mindenki metro-kabátot szeretett volna (a Rákóczi-úton volt is egy szabóság, minek a kirakatában tündöklött).

Oly korban éltem, amikor az Ifjúsági Parkban, de még az E-klubban is kötelező volt, a zakó-ing-nyakkendő, és a máriaremetei búcsu alázatos zarándoklat volt, nem tenyérnyi aranykeresztek és ujjnyi vastag aranyláncok hivalkodó mutogatása.

Oly korban éltem, amikor a legvidámabb barakk lehettünk, és a tiltott munkakerülést büntették – nem is kellett a tarjáni péró lakóinak a meddőhányóban guberálniuk.

Oly korban éltem, amikor a TÜKER-telepeken még nem locsolták a szenet – igaz, nem is volt mindig – és Balatonbogláron, a kempingben, fél liter kakaót és két kiflit öt forintért reggelizett az ember gyereke.

Oly korban éltem, amikor eszméink – mert azért voltak, ösztönösek, tudatosak, pártosak és naivak, kinek, mi - még nem voltak ordasak.

Oly korban éltem, amikor „egy dunaparti csónakházban, nagy a jókedv minden nap”, és ha rá tudtál akasztani a túrakajakodra egy Tomos-oldalmotort, már te voltál a császár.

Oly korban éltem, amit mostanában csak átkosnak neveznek, meg elnyomónak, meg antidemokratikusnak, de:

tessék mondani, most milyen korban élünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr418309702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2012.03.02. 07:47:25

Nagy igazságok!! :-))

235117 2012.03.02. 08:24:14

Az volt a fiatalságunk, és nem tudtuk, hogy bennünket elnyomnak, én legalábbis nem tudtam. Orosz tanárom, az osztályfőnököm valami súlyos tudatzavar következtében hazadisszidált Argentinából, ahol jónevű költő is volt, süthette perfekt spanyol és angol tudását, kénytelen volt a hatalom hálájából átképezni magát oroszra. Leveleztetett bennünket ide-oda, nekem sikerült kikapnom egy kaliforniai srácot, tanár úr fordította a leveleket. Egyszer azt írta a fiú, hogy "nálunk nagy élet van". Nem értettem, azt mondtam a tanár úrnak, ez egy hülyeség, nálunk van nagy élet. A tanár úr furcsán nézett rám. Ma már én is furcsán néznék magamra.Tetszett az írás. +++

179584 2012.03.02. 08:50:13

Sokáig fájt, hogy gyermektelen maradtam. Manapság minden nap örülök ennek a veszteségnek! Ez talán válasz a feltett kérdésre:))

34417 2012.03.02. 09:04:49

3. Marijja 2012. 03. 02. 8:50 a fene tudja. a gyermektelenség - hogy úgy mondjam - lehet szervi rendellenesség eredménye, de, a tudatos kormányzati műveletek, amik a gyermekvállalás elkerülésére ösztönzik a jónépet - mert milyen jövő is várna rájuk? - nem csak az egyén veszteségét indikálják. ezen az sem segít, hogy az agyonkeresztények minek is tekintik a nem házasságban élők gyermekeit, meg, hogy mikortól tekinthető védendőnek az emberi élet. a meg nem született gyerekek nem véletlenül nem lesznek a nemzet lélekszámát gyarapítók.

m_kat 2012.03.02. 10:03:58

Az alább idézett esszéjét George Steiner az 1960-as években írta: „Korunkban obszkurantizmus és őrület fertőzte meg a politika nyelvét. Nincs olyan otromba hazugság, amely ne lelne buzgó kimondóra, nincs olyan aljas brutalitás, amelynek ne kelne védelmére a hisztoricizmus szófacsarása. Hacsak nem adhatjuk bizonyos mértékben vissza újságjaink, törvényeink, politikai aktusaink szavainak világos és szigorúan körülírt jelentését, életünk még közelebb kerül a káoszhoz. Akkor egy új sötét középkor jön reánk.” (George Steiner, Egyre távolobb a szótól) 50 év múltával olyan korban élünk, amikor Steiner szavai aktuálisabbak, mint valaha.

12910 2012.03.02. 10:16:39

én is oly korban éltem, amikor vasárnaponként a SZER adására vadásztam a rádióra tapasztott fülemmel, amikor a kor divatos zenéit akartam hallgatni, oly korban, amikor a szomszédnak nem volt szabad meghallania ezt: "Itt Cseke László beszél, a Tinédzser partit hallják, a 19, 25, 31 és 49 méteres rövidhullámon"... oly korban, hogy nekem külföld csehszlovákia határainál kezdődött és végződött is.. oly korban éltem, amikor anyám elkezdte a munkát reggel, főállásában tisztviselőként, majd folytatta délután késő estig a másodállásában, a tányérok mosogatásával, hogy engem fel tudjon nevelni.... oly korban, amiben első munkahelyemen a párttitkár volt élet és halál ura, nagy koponyának tartották, pedig iskolai végzettségét tekintve éppen hogy megvolt neki a 8 általános...viszont a szakszervezeti üdülésekből neki kijárt a nyugati út.... ilyen korban még egyszer nem akarok élni!

16940 2012.03.02. 10:39:01

Ez jó írás, találékony megoldás a Radnótira utaló szerkezet. Gratulálok. +!

12635 2012.03.02. 11:04:00

Ismerős dolgok és szép emlékeket idéznek! Jó kérdés van a végén, hosszú lenne, de le lehetne így vezetni.

262860 2012.03.02. 11:43:45

Oly korban élünk, ha ...

229059 2012.03.02. 12:00:39

7. yankari 2012. 03. 02. 10:16 Kicsit lazíts ne ess túlzásokba.

34417 2012.03.02. 12:14:21

5. m_kat (látogató) 2012. 03. 02. 10:03 köszönet az idézetért!

34417 2012.03.02. 12:15:55

13. nekeresd rt. 2012. 03. 02. 12:00 mi bajod van vele? te nem akkor, ott és abban éltél? mázlista...

34417 2012.03.02. 12:17:28

12. Kataa 2012. 03. 02. 11:43 na igen. csak azzal a " ha" kitétellel van egy kis baj.

16940 2012.03.02. 12:21:24

7. Szóval, yankari, esetleges frusztrációiról Ön egyáltalán nem tehet... Ha már életéről írt a kommentjében, lehet ezt önreflexív-önkritikus próbálkozással is, például: Egy mindig kutyagumiba lépett kollaboráns Eldöntöttem. Igenis szembenézek a Kádár-rendszerrel. Pontosabban, igazából nem vele, hanem az akkori önmaga(i)mmal. Azzal, hogy mi módon nyilvánult meg számomra, s én milyennek láttam és miképpen viszonyultam hozzá. Megpróbálom kitapogatni kettőnk működésének legalább néhány találkozáspontját. Vagyis egyfajta élménybeszámolóba vágok. (Azonosulásaim) Az első kellemesnek rögzült emlékem erről a rendszerről tulajdonképpen zsarnoki előzménye olvadásévéből, 1954-ből (amikor Rákosi Mátyás a háttérből fúrta Nagy Imre "új szakaszát") származik. Hároméves voltam, apámmal és velem talán a május elsejei felvonulásra robogott a 70-es troli (számát ugyebár, ma is viseli, még 1949-ben, Sztálin hetvenedik szülinapjára kapta). Már félúton lehettünk a Felvonulási tér felé, de hirtelen baj történt. Az alkalomhoz illő és jó előre kezembe nyomott papírzászlócskámat ugyanis addig-addig tűzködtem az ülőhelyem melletti ablak és a belső borítófal közé, hogy mígnem becsúszott és a résben végleg eltűnt a kis szemtelen. Harsány bömböléssel kifejezett bánatomat ősöm azonnal leblokkolta, mert időben működő szülői találékonyságával gyorsan átruházta illetékességembe az ő hurkapálcás lobogóját. Ami, minden ideológiától mentesen vallom ezt utólag, nekem jobban is tetszett, hiszen - nemzetiszínű lévén - a maga csíkozott voltával érdekesebbnek látszott a másik (az örökre elvesztett) homogén vörösénél. A kocsiban mindenki vidám volt, az utasok harsány jókedvvel szólongatták egymást, én meg külön is élveztem átmeneti közszereplésemet. Apa fiatal volt, erős és karcsú és mosolygós. Büszkén feszítettem hús-vér istenem oldalán. Az akkori politikai struktúrába történt szocializálásom következő maradandó emléknyoma az egyik iparmetropoliszba, Tatabányára vezet. Oda menekült a család Pestről, így bújván meg a hatalom 56 utáni hisztériája elől. Ez is egy felvonulás képe, de inkább április 4-dikei. Frissen felkékezett kisdobosként toporgok társaimmal a kicsit csípős koratavaszban. Az összes iskola kivonult, ameddig a szem ellát, zsivajgó gyerekhalmazok uralják a több sávos főutat. Az indulási jelet várjuk. Most már jól érzem magam új környezetemben, ezek a nekem nyers modorú, darabos mozgású bányászgyerekek (akikről kezdetben azt gondoltam, hogy börtöntöltelékek sarjai, mivel az "Apukád mit csinál, mit dolgozik?" kérdést nemegyszer a kurta "Sitten [sihten] van!" válasszal fejelték meg) kezdenek megtűrni, s végre, második nekifutásra én is megkaptam a kék nyakkendőt. Ez utóbbi esemény pedig sokat számított nekem, hiszen félévvel korábban, az első kisdobos-felvételi vizsgámon elbuktam, belesülvén a kötelezően előírt szavalásba. Hiába, egy szocialista városban az apróhadnak se adták ingyen a mozgalmi tagságot... Aztán, pár évre rá, megint Pest. A hetedik kerületnek a Nagy- és a Kis-körút határolta része. A később értelmiség-szerte híressé-hírhedté vált, egyesek értékelésében dogmatikusan osztályharcos töritanárom, a magyar Makarenko (majdan a Kertész utcai túlkorosok direktora és megörökítője) osztja az elemi igét. Rajongok érte, ha csak meglátom, nagyot dobban a szívem. Félelmetesen vaslogikájú érvelése, amelyet jellegzetes iróniájával ötvöz ("A világkapitalizmus azonnali megdöntése, illetve összeomlása momentán nincs napirenden!" meg effélék), lenyűgöz. Öles, szapora léptekkel rója és rója vargabetűit a padsorok között. Inas, pengeerős termete, heves kéz- és kargesztikulációi, összetéveszthetetlenül egyedien recsegő hangja (bizony, Leniné lehetett ilyesmi, döbbenek rá innen, szinte félévszázad messzeségéből, mert hirtelen felkúszik valami agyonretusált ünnepi gramofonhang) hatásosan egészítik ki azt már-már pofonegyszerűen magától értetődő e világi üdvtörténetet, amelyben én is a történelem győztesének érezhetem magam. Kezdetben nem volt nehéz tehát azonosulnom. Kisgyermekkori otthonomat nem árnyékolta be semmilyen kettős tudat, kettős nevelés. Anyuka örömmel vasalta feszesre úttörőingemet, műgonddal igazgatva el rajta a különböző zsinórokat, szövetjelvényeket. Apa se avatott még be a kommunista párturalom differenciáló megítélésébe. Miért is tették volna? A pesterzsébeti proletársorból diplomát szerzett anyukám, vagy az életét a lágerkapukat megnyitó vöröskatonáknak köszönő zsidó-apám (17 év/180 centi/ 37 kg, e paramétereiben hozta haza nagypapám) mi végre gyűlölködtek volna a szocializmus ellen? Holott látták ők a konkrét megjelenésében (despotikus, illetve paternalista államszocializmus; ázsiai és rendi jegyekkel terhelt kollektív magántulajdonos államkapitalizmus - kinek mi a címkéző gusztusa) tanyázó Gonoszt, s annak áldozatait. Ám valahogy tudtak egyfelől nem elfordulni a bepettyesedett-meghurcolt 56-os barátaiktól (sőt!), másfelől nem átkoztak el mindent, amiben korábban hittek. Csak ezeknek az ellentmondásoknak a terhétől tényleg megkíméltek, amíg az életkorom, a felnőtt világnak behódoló kisfiúságom megengedte. És különben is, bár szerényen éltünk, de körülöttünk senki nem hivalkodhatott a tárgyak tobzódó birtoklásával. Ugyanakkor évente szakszerv-üdültünk a Balatonon, s lassú folyamatossággal valamicskét gyarapodtunk is (világvevő rádió, mosógép, centrifuga, bringa, az első tévé, gyakrabban hús az asztalon, egyre több könyv a polcokon stb.) (Repedések) Úgy 59 eleje lehetett (közvetlenül vidékre szaladásunk előtt). Bozontos üstökű, apámnál is hosszabb valaki magasodik be hozzánk. Hórihorgas az illető, ám az erős csontozat, a széles hát, váll és csukló jobb napokat megélt termetet engednek sejtetni. Az egész ember valahogyan csupa rejtély. Szeme hihetetlenül mészfehér arcból ragyog ránk. A senkiével sem összetéveszthető református kántori orgánuma meg hol tényleg zúg, mikor bennünket gyerekeket, öcsémet és engem céloz meg (tréfálkozással kísérve), hol egyfajta szemérmes, csendes bánatra halkul, szavait szüleimnek irányozva. Fura a hangulat, a felnőttek nagyon örülnek egymásnak, de inkább sírással küszködnek, mintsem harsányan kitörő jókedv dagasztaná őket. És mindannyiunkat tapinthatóan intenzív szeretet ölel körül. Ha nem tartanék a nevetségességtől, azt mondanám, kegyelemfelhőben csücsültünk valamennyien. Vagy hat évvel később értettem meg ezt a pillanatot. Családunk egyik leghűbb barátja, az utóbb országosan becsült írópedagógus hagyta el Kádár börtönét. A megvilágosodás zsenge gimnazistaként kaparintott meg. Abban az időben, hiszen addigra visszakerültünk a fővárosba, elég rendszeresen találkozott a két cimbora-házaspár. Anyja és Apja, százezernyi hálás olvasójuk ismeri így őket, a csepeli lakótelepen látogattak minket (hét gyerekükkel egyetemben hellyel se tudtuk volna kínálni őket egyszerre), mi Széchenyi-hegyi fészkükben vendégeskedtünk. Aztán annyira elbűvölt az ottani külön kis világ, amelyben csábosan keveredett lárma és meghittség, a fizikailag is simogató vigasztalás ötvöződése a majdhogynem barbáran tomboló életigenléssel, hogy nemegyszer magam barangoltam oda kamaszmagányaimban. Ekképp támadt az első nagy repedés a rendszer és köztem, amely szülte a többit. Atyám is mind mélyebbre engedett a múltba (én szerettem kérdezni, ő pedig érzékelhető könnyebbüléssel nyitogatta rejtekajtóit), az említett Apja pedig - barátaival közösen - privát (illegális?) nyári egyetemet tartott az ifjúságnak a tévéadó alatti réten. Mindehhez persze újabb, a család más barátaitól begyűjtött tudásmorzsák társultak. Különösképpen a volt illegális kommunista, mégis örökösen másként-gondolkodó történész-levéltárostól, aki személyesen ismerte a meghatározó politikusokat. És hát az idősebb rokonok közvetítette hétköznapi történelmek (egyik ágon a deportálások, másik ágon inkább az Ostrom és ötvenhat megszenvedéséből építkezve). Akkor hogy van ez? - követeltem feleletet a kor hasadásaira. Azonban egyértelmű válaszok helyett köntörfalazásokat, amolyan se hús, se hal fogalmazásokat kaptam. "Kádár, tagadhatatlan, bűnökre kényszerült [sic!], de utána jót is tett", vagy "Szegény Nagy Imre ártatlan volt, de minek keveredett tudós létére a nagypolitikába", avagy "Sok a visszaélés, de ez a világ természete, meg azért mennyi ember tanulhat, dolgozhat" és így tovább. Makacs felvetéseimet, hogy most kiknek, minek az uralmát éljük, gyerekes okvetetlenkedésnek éreztetve hárították. Ugyanakkor és ugyanők nagyokat nevetve meséltek ún. három plusz kettő vicceket (három év dutyit kap, aki mondja, kettőt, aki hallgatja; például: "Mi a konyak? A munkásosztály itala, amelyet választott vezetői útján fogyaszt. Így vagyunk mi mozgé-konyak!"). (Lázadásaim) 1968. augusztus 22. Egy hónap sincs hátra, és gimi negyedik osztály. A düh napja. Tekergetem éjjel a család rádióját, idegesítve ezzel szeretteimet. Ők mindig nálam hamarább felfogták bármi reménytelenségét. Időnként mordulnak is hangok, "Mikor fekszel már le?" Holott a fütyülő-sistergő éter számomra érthetetlen nyelven, amelyben üzenethordó palackként nagyritkán felszökik egy-egy, a viszonylag elfogadható orosz tudásommal is megfejthető szó, nyilvánvalóan valakik rimánkodását, esedezését hozza. "Segítséget kérnek!", vág belém a felismerés, mert aznap már nálunk is bemondták, hogy 21-én "öt szocialista ország baráti csapatai testvéri segítséget nyújtanak a bajba került csehszlovák népnek". Ám ezt velem nem lehet megetetni. Az kér segítséget, akit segítenek, ráadásul a megsegítői ellen? - ágaskodik a konyhába zárt tiltakozás bennem. "Mi itt heverészünk, szuszogunk, forgolódunk, pörköltet zabálunk, feleséget baszunk - ott meg egy egész nemzetet [na jó, kettőt] tipornak vissza a szolgaságba!" - tajtékzom. Az abrosz ábrái pedig bambán bámulnak rám. Azt hiszem, ekkor szakadt el az együvé tartozás utolsó szála. Innentől fogva voltak "ők" és voltam "én", s az előbbibe szinte mindenkit bepakoltam. A rendszer vezetői, hivatalnokai és fogdmegjei mellett az összes általam egy kicsit is konformnak, megalkuvónak ítélt bárkit. Legfeljebb a gyűlölet és a lenézés eltérése jelenthetett különbséget. Ezek az érzések az addigi rajongásaimhoz is betársultak. Dúlt bennem a "harmónia". Nem csoda hát, hogy ez az egész, a "Kóros kor" (vallottam büszk

16940 2012.03.02. 12:25:01

/17. folytatása yankarinak./ Azt hiszem, ekkor szakadt el az együvé tartozás utolsó szála. Innentől fogva voltak "ők" és voltam "én", s az előbbibe szinte mindenkit bepakoltam. A rendszer vezetői, hivatalnokai és fogdmegjei mellett az összes általam egy kicsit is konformnak, megalkuvónak ítélt bárkit. Legfeljebb a gyűlölet és a lenézés eltérése jelenthetett különbséget. Ezek az érzések az addigi rajongásaimhoz is betársultak. Dúlt bennem a "harmónia". Nem csoda hát, hogy ez az egész, a "Kóros kor" (vallottam büszkén e kifejezést, mint sajátnak vélt leleményt), amikor mindenki tudta (akár a mesében), hogy a király meztelen, ám ki félelemből, ki cinkosságból, ki naivitásból, de egyaránt - legalábbis a túlnyomó zöm - hallgatott róla (s ez számított NORMÁLISNAK); párosulva a tetőfokára hágó évtizedes családi belviszállyal (melynek taglalására itt nincs tér), elröpített a pszichiátria egyszerre idétlen és meghitt pótvilágába, ahol kedvemnek megfelelően játszhattam szabadságharcost. A kockázat az enyém volt: injekció (maior tranquillans), elektrosokk, hálós ágy, megveretés mindig rendelkezésre állt. Ha meg éppen a kinti, a "civil" életben feledkeztem el az illendőségről, kapóra jött a felmentő flastrom, "beteg, szegény." (Megalkuvásaim) Maturandus vagyok. Tanárom félrehív, s kissé zavartan információt oszt meg velem, miszerint a tévés történelemvetélkedő (melyre beneveztem, hogy növeljem esélyemet az egyetemi felvételin) kerületi fordulóján az általa megtudott tíz témakörből vár majd rám tuti három. - De te ennél a tíznél is többet tudsz - teszi hozzá. Később, az utolsó nagy megmérettetés előtt őseim kapnak üzenetet a történész baráttól. Kollegája szólt, hogy az ottani témákból az egyik biztosan ez és ez lesz. Vegyes érzések kerítenek hatalmukba. Nem tudok mit tenni. A súgásokat nem kértem. Ugyanakkor a versenyt nem hagyhatom a fenébe, felkészülök hát: "súlyozottan". Szerencsére a sors kegyes, megkímél az elsőségtől. Önmagam előtt érzett szégyenemet országos hatodik helyezéssel kompenzálja. Viszont évekig kétely mardos: tudok-e egyáltalán csalás nélkül bármiben is a legjobb lenni? "Maga a Varsói Szerződés legtrehányabb katonája, akit spirituszban tartósítva kellene mutogatni, mint elrettentő példát!", üvölti századparancsnokom. Pedig csak a bakancsom fűzője szakadt el riadókor. Ezt még megúszom. Ám amikor a teli tártáskámat (benne a töltényekkel megrakott öt géppisztoly-tár) egy őrszolgálatot követő zargatásból fakadt elkeseredésemben minden erőmmel és haragommal odavágtam a körletünkhöz vezető lépcső pereméhez, már hadbíróságot helyez kilátásba. És, magamban - az összes jogos vele szembeni kritikám dacára - kényszerűen elismerem, bizony nagyot hibáztam. Társaimat is veszélyeztettem. Kétségbeesett szüleim kivételes gyorsasággal lefuvaroznak a minisztériumból egy valahogyan felhajtott távoli ismerőst, egy igazi ezredest. A protekció megment, csupán a fogdát nem kerülhetem el. Ezen a fránya orosz nyelv és irodalom első szigorlaton nem vergődöm át. Vizsgáztatóm azonban nem rosszindulatú valaki. Nemes egyszerűséggel közli, amennyiben hozok papírt egy bármely más tanszéktől, hogy átvesznek, ő másodjára megadja az elégségest. Problémám hamar megoldódik. Némi őszinteséggel kevert blablát előadok az ideológiai katedra professzorának. Az öregúr (mert nem elvtárs-kinézetű) kegyes. Három év elteltével történelem szakos középiskolai tanár és tudományos szocializmus szakos előadó ékesítésű diplomát birtoklok. Egy mentséggel azért - a jelenből fogalmazva - szolgálok magamnak, akkori opportunizmusomat, illetve önmagammal szembeni igénytelenségemet (amelyeket persze immár valóban infantilis lázongásokkal kevertem) kompenzálandó. Tudniillik "gyanítottam" én akkor, hogy a tud. szoc., amely önmeghatározásában - mint a marxizmus politikatudománya - az általa szocialistának minősített forradalmakat elemző, s az azokhoz utat nyitó más forradalmak és reformok, mozgalmak, eszmeáramlatok stb. politikai szerepét, meg az ún. szocialista/kommunista építést célzottan kutató alkalmazott társadalomtudomány; valójában egy kvázi-teokratikus uralom, a feltételezett földi tökéletesség felé feltartóztathatatlanul és megkérdőjelezhetetlenül mozgó társadalmi-gazdasági-politikai rendszer védelmező, szentesítő ideológiája, céltételező propagandaelmélete volt. Tehát a "mentség": a harmadik nyaramat kábultam az elmebirodalomban, s a szorongáscsökkentő pirulákat a szorgalmi időszakokban is szednem kellett. Az államvizsgám mindazonáltal jeles lett. Az igazi kompromisszumok az egyetemi tanulmányok után következtek. Sajátos életvezetést alakítok ki. Rendre: lázadás/menekülés/megalkuvás, aztán ugyanez megint újra. A szüntelen mardosó énszégyen táplálta kétségek és a kérlelhetetlen önigazságból fakadó harciasság kettősségében vergődve. Bárhol helyezkedem el (s nem könnyű szellemihez akár hasonló munkakörbe jutni diliflepnivel, amelyet különben mindig újabb és újabb beutalókkal frissítettem fel, vagy további jó tíz esztendőn át), hamar összerúgom a patkót a helyi tekintélyszemélyekkel, vagy - pofázok a hivatalosság szemében szalonképtelen történeti-politikai nézeteimről. (Kész csoda, hogy tudszocos tanáraim annak idején nem diszkvalifikáltak; valószínűleg sajnáltak pszichiátriai kirándulásaim miatt, meg azt is gondolhatták, majd megjön a pasas esze.) A végeredmény: a végzést követő első öt évben tizenöt állás. Kétségtelen, ez nem számított karriernek (és utóbb se lett az), ellenben a süllyesztő legmélyére soha nem löktek. Egyrészt bizonyos határokat nem léptem túl, illetve a felkínált betegszerepben rejtőztem el, másrészt "ők" (az ilyen-olyan hatalmasságok) figyelembe vették a "mi kutyánk kölyke" elvet, amit én meg, mi tagadás, elfogadtam. Például: ha eltávolítottak valahonnan, nem felmondtak, hanem közös megegyezéssel és türelmet tanúsítva bontották fel a számukra terhessé vált munkaviszonyomat. (Értékelés) Vannak-voltak elveim, s pórul jártam miattuk (is) időnként. Ám a tekintetben, hogy mások miként kollaboráltak a tetemre hívott rendszerrel, nagyon nem ítélkezhetek (ez egy picit önkritika is az ún. ügynökügyben elkövetett egy-két írásom tagadhatatlan purifikátorságáért). Ennélfogva a jövőben, ha efféle kérdésekről esik szó (márpedig ezeket egy darabig folyamatosan szóba kell hozni!), a "magamfajtának" illik különösen megfontoltnak lennie. És hogy "mostanság" mit jelent nekem a Kádár-rendszer? Erre nehéz tapintatosan és szakszerűen felelni. Egy felsült világkísérlet magyar változatát? Az emberiség soha fel nem adott álmát? Avagy Európa félperifériás övezetének kikerülhetetlen honi történelmi szakaszát, amelyet a szovjet impérium színezett egyedivé? A választ találgassa az olvasó. Támpontokat adtam hozzá. Legyen ez most elegendő. Hiszen bizonyos dolgokat a diktatúrában nem szabad kimondani, a demokráciában viszont szabad - nem kimondani. /Népszava, 2006. április 15. Szép szó. Fekete György [navigator]/

204326 2012.03.02. 14:25:13

Korok eszmék változnak Ami nem változik az az hogy dugni a legjobb a világon

12635 2012.03.02. 14:46:16

és megélsz belőle? =)) (vicc)

16940 2012.03.02. 14:53:09

19. Sajátos szublimáció...

34417 2012.03.02. 15:32:58

19. kimitake 2012. 03. 02. 14:25 eljutsz majd te is abba a korba, amikor ez kicsit megyerendszerré válik: tolna, de nem megye:-)))

16940 2012.03.02. 16:15:24

22. Brávó, Kalifa! Vért izzadva se tudok ilyen riposztot kitalálni...

221467 2012.03.02. 16:46:30

7. yankari 2012. 03. 02. 10:16 Valszeg eloszor a NOL Blog torteneteben 100%-ig egyetertunk.

204112 2012.03.02. 17:10:18

23. navigator Van néhány ember itt a Nolon, aki úgy tud riposztozni, hogy , ha akarnék, sem tudnék részt venni benne, így inkább közönségként élvezem. Rasid és raptor, verhetetlenek.

204112 2012.03.02. 17:13:27

Rasid, légy szíves töröld ki a második sor végéről a benne-t. Verhetetlenek után pont. Jó? Köszönöm.

34417 2012.03.02. 17:26:11

[Nyírfa](#1340035) off: na, most szolgáltattam bizonyítékot vereckének, hogy bizony, bárkinek az itt megjelent kommentjébe bele lehet nyúlni! erre gerjed manapság:-) csakhogy, helyetted kommentet írni nem tudok:-)

114634 2012.03.02. 17:27:09

25. Nyírfa Nemá' Drága! Fejünkbe száll! :-))

34417 2012.03.02. 17:27:29

[weszz](#1340026) nem akarlak piszkálni, de többször kijelentetted, hogy te ide azután soha többé nem! vagy csak yankari miatt? kis huncut!

34417 2012.03.02. 17:28:09

[raptor](#1340043) hát, komám, nekem lenne egy jobb ötletem is, hova szálljon!

204112 2012.03.02. 17:49:35

27. Rasid Szórom a hamut a fejemre, Vereckét csókoltatom. :-)) 28. raptor Egy kis szálldogálás nem fog megártani ! :-))

ejmiakő 2012.03.02. 19:24:34

Most oly korban élünk, amikor életünk alapvetéseit átmenetileg a bankok szabják meg a tankok helyett. A többi csak futó kaland.

34417 2012.03.02. 19:57:39

32. ejmiakő (látogató) 2012. 03. 02. 19:24 mondjuk, nem is vártam tőled mást:-) a rögeszme, az rögeszme.

229059 2012.03.03. 00:33:55

15. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 03. 02. 12:15 Kalifa igen volt olyan is amit yankari mond de nem hiszem hogy neki mindenből csak a rossz jutott.
süti beállítások módosítása