Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Botka mondá

Magyarország legyen a magyaroké, és ne a Mészárosoké!

2017. február 21. - Harun al Rasid
Ezzel több gond is van. Ha már nagy betűvel íratik a Mészáros, elég nehéz egy ország tulajdonlásával összekapcsolni. Pláne nem egy olyan országéval, ami nem Magyarország, hanem Orbanisztán.
 
Korai történelmünkben se birtokolták Mészárosok - legfeljebb Csákok, Abák, Trencséniek stb., de azok is csak részben, igaz, a mindenkori királyt ezzel markukban tartva - ami azért mond valamit. Ők valamivel más dinasztiából származtak, mint a Csányik, Mészárosok és egyéb mai strómanok.
 
Mészáros is magyar, habár a családneve foglalkozási eredetre utal - Varga, Csizmadia, Szabó, Kádár stb. - ami azért IV. Béla tatárjárás utáni országépítése óta korántsem a magyar származás biztosítéka. Ki a fene tudott volna honosodni a német Metzger, pláne a foglalkozásilag ugyanazt jelentő héber/jiddis Schlachter névvel?
 
Itt van pl Orbán. ami egy keresztnév, latin eredetű, jelentése "városi, finom, művelt, udvarias ember". Lássuk be, vezetéknévként viselő magyar prominense - a megadott jellemzők alapján - korántsem minősíthető ilyen alapon magyarnak. Latinnak meg pláne nem.
 
Na jó, Kolompár Orbán se igazán.
 
De, ha már, akkor botoljunk bele Botka családnevének eredetébe: 1) Kis bot: szokottabban: botocska. 2) Több nemes család neve Magyarországban. Ez utóbbi jelen esetben azért még bizonyításra szorul, habár igazán nem vagyok kíváncsi Botka családfájára.
 
Hogy ne érje szó a ház elejét, merthogy milyen alapon cikizem én a magyar családnevek eredetét, közlöm, hogy az enyém se echt szittya, de legalább latin: "ille, illa, illud" három nemben is eléggé szór. Jelentése: a híres, az említett, az ismeretes. Na, hímnemben ez volnék én. kétségtelen, amióta politikai blogírásra adtam a fejem, bőven akadt, aki így vagy úgy, de megemlített.
 
Ja, és Bajorországban akad egy család, az egykori NDK cseh határ melletti falujában pedig legalább egy tucat, aki ezt a nevet viseli.
 
Affrancba, mégsem tudtam Mészárossá válni, pedig meg volt a predesztinációm!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr4312277937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2017.02.21. 14:17:16

Ez az írás egy nagyon érdekes előadás. Tetszik.

Amikor Mészáros étkezését látom ezen a képen, mindig arra gondolok, hogyan tud valaki ennyi nem étkező ember előtt enni?
süti beállítások módosítása