Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Bruck András: Esti Fesztiválzenekar

2016. május 05. - Harun al Rasid

Tavaly ilyentájt az Egyesült Arab Emírségek kultúráért felelős minisztere Fischer Ivánt tüntette ki az Abu-Dhabi Fesztivál művészeti díjával. Karmesterünket a világ egyik leglátnokibb, legsikeresebb zenekarvezetőjének nevezte, majd sok ezer kilométer távolban felhangzott Fischer rendezésében A varázsfuvola.

Fischer természetesen globális jelenség és siker, az a kaliber, akihez hasonlókra minden ország úgy vigyáz, mint a szeme fényére. Ha létezik valami, ami egy országról, egy nemzetről bárhol a világon kedvező gondolattársításokat indít el, az pontosan az effajta művész: ők a világkultúra legnagyobb teljesítményeinek legkiemelkedőbb közvetítői.
Nélkülük szellemi sivatag lenne a föld, és ezt Abu-Dhabitól New Yorkig mindenhol tudják.

Egy hely kivételével, és az épp Budapest, amelynek nevét Fischer zenekara mint méhek a virágport viszi körbe a világban.
Egy korlátolt, agresszív tahó, aki a magyar politika mocsarából mászhatott be a főpolgármester Városház utcai irodájába, most koszos kétszázmillió miatt, amennyit ő és az emberei naponta elvernek, durván „belerúgott a feléje nyújtott kézbe”.

Nem, miként Tarlós állítja, Fischer az övébe, hanem fordítva: ő a karmesterébe.
Abba a kézbe, amelynek köszönhetően Mozart és Beethoven muzsikája most jótékonyan fedi el az éppen az ő főpolgármestersége alatt mocsokban fürdő, takarítatlan, ápolatlan, hanyatló főváros bűzét.

Fischer Iván leckéztetésével Tarlós bebizonyította, hogy semmit nem ért a világból, fogalma sincs, hogy amit Fischer csinál, a világ nagy koncerttermein kívül elviszi a zenét mindenkihez: magyar iskolákba, idősek otthonába, rászoruló gyerekekhez, templomokba, az a jótett és a szeretet csúcsa. Az, hogy Magyarországot még nem falták fel teljesen a Tarlós-féle barbárok, a Fischereknek köszönhető.

Tarlósnak fogalma sincs, mit jelent egy pezsgő kulturális életű, európai főváros első emberének lenni, mit jelent jelentős művészekkel egy levegőt szívni, így most a Budapesti Fesztiválzenekar kénytelen lesz számos programjától megválni.

Tarlós megérdemelné, hogy amíg ő Budapest főpolgármestere, addig a nappali programjai egy részét lemondani kényszerülő zenekar Esti Fesztiválzenekar néven lépjen fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr148688736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.05.05. 14:00:41

Felháborítónak tartom, hogy Tarlós egy Fischer Ivánnal olyan hangot engedjen meg magának, amilyenről az újságokban olvashattunk.

Harun al Rasid · https://www.facebook.com/istvan.ille 2016.05.05. 15:16:28

@CsipkeRózsa: Tapló Pistának nincsenek gátlásai, se kulturális mércéje.
süti beállítások módosítása