Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Balogh József Lino: Elmélkedés cigány ragadványnevekről

2016. február 13. - Harun al Rasid

Köztudottan minden cigánynak volt valami ragadvány neve. Akár familiáris, akár egyéb másként kapott.Nekem, nekünk is volt és van apám után egy familiáris ragadványnevem. Sajnos ettől a ragadványnévtől mindig hátrányt szenvedtem hiszen hírhedt bandára utal.(most nem publikálom).

Ezzel szemben a ragadvány neveknek lehet jó árnya,hiszen minden rosszban lehet valami jó is, például a történelmi hitelesség. Erre véletlen jöttem rá Pál Nagy -révén. Ezúttal is köszönettel tartozom neki.
Íme rá egy történelmi példa : mi lehet hitelesebb egy okiratnál, hol a cigány nevek mellett szerepel a ragadvány név is, másrészt pedig nem voltak anyakönyvezett irataik.

Munkácsról készült Urbárium és összeírás 1701. március 1.
" Munkácsi jószághoz tartozó cigányok: 36 cigányt sorol fel név szerint, első három: Vajda Ádám, Vice Vajda András, Bíró Vajda István, a többinél is gyakori a Vajda vezetéknév a keresztnév előtt, többen csúf, ill. ragadvány nevükön szerepelnek."
Olyan ragadványnevek mint Goga, Goya vagy éppen a poénos Nagy Farkú Jónás.
A teljes irat és névsor olvasható a : http://archives.hungaricana.hu/hu/urbarium/view/7942/… linken.

Egy ehhez hasonló okirat szintén Urbárium és összeírás.
Huszt várához tartozó cigányok felsorolása és panasza ,mely 1685. augusztus 17.-én készült.
" …örökös mives czigányok az Vajdájok hüti után való relátiója szerint…" Ez a felsorolás már 55 személyt sorol fel név szerint és megjegyzi, hogy a várhoz tartozó "ős czigányok" mindig az Aknához szolgáltak. Szökésben kilenc cigány van. – A várnak dolgozó cigányok panaszai: ha az uradalom határain túl mennek "öléssel és vagdalással fenyegetik őket"; nincsenek megelégedve az egy-egy személynek adott élelmiszer adaggal, ugyanis munka közben …csak három száraz cipót kap egy-egy személy, "munkát penig erősset mivelvén, ázalék nélkül csak kevés száraz czipoval nehezen győzik, oda haza penig feleségek s gyermekek addig csak koplal, az praebendanak azért valami résziben való auctióját s valami azalékot az száraz czipo melle Ő Nagysága Kegyelmességéból sollicitálnak .."


A teljes irat és névsor olvasható a :
http://archives.hungaricana.hu/hu/urbarium/8797/…
linken.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr1008385946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása