Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gondolatok egy szükségállapot elé

2016. január 22. - Harun al Rasid

mert van min gondolkodni

mert van min gondolkodni

Van itt, ugye, ez a törekvés a hatalom végletes bebiztosítására, a szükségállapot individuális bevezetésének lehetősége. Ugyan leánykori nevén ezt valamiféle terrorveszéllyel kívánják indokolni, de már a tengeren túlról is jelzik egyes médiaorgánumok, hogy asszonynevén ez, biza, nem más, mint Orbán – aki egyébként a kényes kérdések elől az Országházban függöny mögé bújik – önkényének lehetséges eszköze.

Szó van arról, hogy vészhelyzet esetében – hogy az mi, természetesen ők határoznák meg, mert hát, ki a bánat tud ilyet előre definiálni, amikor eleddig is hoztak egy értelmetlen, alaptalan és csakazértis - döntést, azután utólag azt párnázták körül jogszabályokkal – be lehetne vonni a honvédséget is – de mibe? A honvédség épített már gátat, kerítést, járhatóvá tett hóval befútt utakat, szállított vajúdó asszonyt kórházba harckocsival a hótól elzárt településről, fuvarozott élelmet árvízzel elöntött falvakba, de terrorveszély esetén történő csapatszintű cselekvésre nincsenek kiképezve (amúgy a TEK se. Magányos kábítószer futárok ellen egész jók, de különben…)

Mint ahogy nincsenek kiképezve utcai atrocitások kezelésére, tömegszintű megmozdulások korlátok közé szorítására, de pl. egy kijárási tilalmat rendesen tudnának ellenőrizni. Szóval, nem igazán értem, mibe is vonnák be a honvédséget?

Nézzük a hátteret. Egy alkotmánymódosítást kívánnának keresztülverni – a francot sem érdekli, hogy alkotmányunk nincs, csak valami alapizé – mi szerint terrorveszély esetén – amit, természetesen, még csak nem is definiálnak – előzetes parlamenti felhatalmazás nélkül, csak úgy, saját elképzelésük szerint, súlyosan korlátozhatnák az emberi szabadságjogokat, lehallgathatnának telefonokat, tarthatnának házkutatásokat, lekapcsolhatnák az internetet, korlátozhatnák a médiumok működését, korlátozhatnák a mozgásszabadságot. Persze, miért ne, hiszen eddig ezek is csak az európai normák szerint elfogadottak, idehaza egyetlen betű se szól róla az alapizében.

Ha erre felhatalmazást kapnának, kétségtelen, hogy nem, hogy visszaélnének, de élnének vele. Miért is ne? Minden kritikára, ami elkövetett szarságaikat érintette, azzal válaszoltak, hogy ”de hát, mi felhatalmazást kaptunk a néptől” ! Ja, hogy nem erre kapták? Sag schon. Nem mellesleg teljesen felesleges ez az egész bábszínház, mert az alapizében jelenleg is benne vannak azok a feltételek és eljárások, melynek segítségével a mindenkori kormányok – a Parlament felhatalmazásával – meg tudják oldani z ilyen problémát.

Csakhogy, itt a bibi: fideszéknek eszük ágában sincs felhatalmazást kérni, jól bevezetik, majd utólag tájékoztatják róla a Parlamentet. Valahogy ez kísértetiesen emlékeztet engem holmi banánköztársaságok diktátorainak módszereire. Önkényesen lépnek Orbánék, majd nagy kegyesen utólag adnak lehetőséget a jóváhagyásra. Javítom magam: leszarják a képviselők véleményét, tájékoztatják őket, és annyi.

Ez uniós tagállamban lényegében egy kormányzati – nevezhetném személyesnek is, mert a kormányzatban mindenki úgy táncol, ahogy Orbán fütyül – diktatúra bevezetésének kísérletéről van szó. Persze, jöhetne itt az a fideszes - egyébként nagyon ócska – duma, hogy nodekérem, csak 60 napig tartható fenn a szükségállapot, csakhogy, kérdezem én, melyik hatvan napban? Csak nem pont véletlenül a választások előtt támad szükséghelyzet az országban, amivel természetesen simán le lehet nullázni minden demokratikus választási feltételt?

Kontroll nélküli hatalom bevezetése, ez a lényeg. Arról nem is beszélve, hogy a fideszes kormányzat minden eddigi elképzelését átverte, minden tiltakozás ellenére, akár úgy, hogy törvényeket hozott és módosított, akár úgy, hogy magasról tett minden ellenkezésre, minden ellenérvre, mondván: mi vagyunk hatalmon, úgy sem tudtok semmit csinálni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr878360416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337909 2016.01.22. 19:18:44

Most miért mondod, hogy úgysem tudnak semmit sem csinálni.? MIÉRT, AKAR ITT VALAKI EGYÁLTALÁN VALAMIT CSINÁLNI?

12910 2016.01.22. 21:19:31

ezt is átveri. aztán a Csokifalattal senki nem válthatna még egy árva jókívánságos mélt sem lesz (ja, mivel internet sem), képeslapi jó kívánságot no pláne nem, mivel tilos lesz a magyar állampolgároknak külföldi személyekkel a kapcsolattartás.... de ez egy régóta demokrata országban élő előtt felfoghatatlan így, a 21. században. de azért Emilke, remélem jól tudsz aludni...

12910 2016.01.22. 21:32:17

Jó, hogy itt vagy Emilke, te kis nebáncsvirág. akkor most olvashatsz: ekézted ezerrel a mi kis szerencsétlen, vékonyka demokratikus rendszerünket, onnan, ahol már régóta a piacgazdaságos demokrácia működik. elmenekültél innen, ahelyett, hogy itthon maradsz és harcolsz azért, ami neked tetsző, mármint az a rendszer amibe elmentél. megvetlek. megvetlek, mert színészkedtél, mert nem voltál őszinte, te, akit nagyra tartottalak akkoriban, amikor megismertelek. ugye emlékszel azokra a fotókra, amit csak neked tettem be sorra a cigánygyilkosságok napjaiban? akkoriban már megvetettelek. te egy szélsőséges jobboldali szimpatizánsnak tüntetted fel magad, holott fogalmad sincs a mai magyar valóságról. ezek a sorok a tőled elköszönő üzeneteim voltak.

337909 2016.01.22. 21:34:06

A nolblog volt az az utolsó hely, ahol a gőz kiszaladt.Hogy ennek miért lett vége? Sokunknak van erről véleménye. Mi is megöregedtünk. Nincs közöttünk már 50 alatti. A mi gondunk idegen a mai fiataloknak. Ha nekik nem tetszik valami, egyszerűen elmennek pár száz kilométerrel messzebb. Az ő emlékeikben már a nyugati városok képe él, nekik a magyar falu egykor poros, majd makadámos és újólag kátyúsra aszfaltozott útja nem jelent semmit. Autópályák számait jobban ismerik, mint a házuk számát, nem tudják mi a dűlőút, és nem tudják milyen kapák vannak, azt sem tudják mire jó a kasza. Miért kellene tudni, hogy mi a demokrácia?

15349 2016.01.22. 21:34:56

+ Induljunk ki abból, hogy ez a „kormány”, kezdve mondjuk a magánnyugdíjak „megvédésétől”, mindig mindenben hazudik; hivatalos nyelve az orwelli újbeszél. Így se gyanús..? http://gepnarancs.hu/2016/01/a-kormanyterror-veszelyerol/

336586 2016.01.22. 23:03:15

Ez a szemét kormány akkor akarja bevezetni a szükségállapotot, amikor az ellenzék által felböszített tömeg kimegy az utcára a TTIP miatt. Hiszen a TTIP-et az egész ellenzék elítéli. Ugye?

291070 2016.01.23. 08:23:23

[napos](#3821233) a Nolblog megszűntével csak egyetlen örömben van részem: ilyen ostoba seggfejjel, mint te, nem fogok többé találkozni. te szerencsétlen, megvezetett, tudatlan barom: a transzatlanti szabad kereskedelmi egyezmény - ami nem politikai, hanem gazdasági konszenzus kérdése - miért is lenne ellenzéki tagadás eszköze? basszus, apád is hülye volt, amikor úgy döntött, téged betölt :)

336586 2016.01.23. 11:28:25

7. keleti bölcs (szerkesztő) 2016. 01. 23. 8:23 A TTIP nem politika... Basszus, így már megint a béka segge alatt maradtok.

291070 2016.01.24. 12:27:27

[napos](#3821250) te tényleg nagyon hülye vagy :) elítélni egy gazdasági konszenzust az politika, te seggfej :D
süti beállítások módosítása