Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A kormány hosszú távú szándéka a skandináv modell bevezetése

2016. január 07. - Harun al Rasid

Legalább is, ami az állami alkalmazottak számát illeti...

Legalább is, ami az állami alkalmazottak számát illeti...

... akik Csepreghy Nándor szerint ma 1 millióan vannak. A skandináv modell az összfoglalkoztatottak 10 %-ban határozza meg a közfoglalkoztatottak számát. Kicsiny hazánkban – Csepreghy szerint – négy millió foglalkoztatott van, tehát 600 ezer közalkalmazott ezek szerint felesleges. Ehhez képest elég érdekes, hogy valamilyen okból csak 150ezer embert kívánnak átirányítani  a versenyszférába (?!). A többivel mi lesz? Mondjuk, Csepreghy nem egy fejszámoló zseni, az IQ-ja se verdesi az egeket (amúgy Orbán egyik ölebéé sem, ugyanis a Vezér gondosan ügyelt arra, hogy környezetében nála okosabb ember ne létezzen, így azután meglehetősen alacsonyan áll a léc), hiába írja olyan flancosan a nevét, így hát adok neki a számtani alapműveletekből egy kis leckét.

Alapjában véve a kivonásról lesz szó, remélem, nem haladja meg az államtitkár úr képességét. Alapvetés, hogy ebben az 1 millióban benne vannak a pedagógusok, az állami kórházak alkalmazottai, az egészségügyi ellátórendszer tagjai, a szociális szférában dolgozók, stb, stb. Namármost, vannak olyan közalkalmazotti feladatok, amiknek gebinbe adása nem éppen értelmes dolog, de ki állítja, hogy ártunk és ormányunk mindig értelmesen cselekszik?

Nézzük a KSH adatait (talán elfogadható autentikus forrásnak, bár, amióta a szegénységi küszöböt átszámolták, erősen rezeg a léc).

2015 szeptemberében a foglalkoztatottak száma 4,2 millió volt, ezen belül költségvetésből finanszírozott 870ezer, azonban ebből is 150ezer a közmunkások száma, tehát 720ezerből indulunk ki. Tud követni, Csepreghy elvtárs? Ez, biza, sehogy se 1 millió, még akkor se jön ki, ha hozzá adjuk az államilag fenntartott vállalatok – MÁV, Volán, paksi erőmű, önkormányzati vállalatok – alkalmazottainak számát.

De haladjunk. A kormánytisztviselők száma 79ezer fő (azért ez nem kevés!), köztisztviselő 35ezer. Ha ide számoljuk a bíróságok és ügyészségek dolgozóinak számát, akkor se jutunk sokkal előbbre. Valahogy nem jön ki még az a fránya 150ezer sem. Tehát, ha le is nullázzák a kormánytisztviselők és köztisztviselők számát, akkor se tudnak 114 ezerből 150ezret elbocsájtani. De nyugi, ezt Csepreghy se gondolta komolyan, mert szerinte ebben a kormányzati ciklusban csak 102ezer embert terelnének át a versenyszférába. Nos, ez se ad ki egyetlen értelmes számot sem. Na persze, ha olyan helyzet áll elő, hogy nem lesz szükség közmunkára, akkor 150ezer emberrel bővül a versenyszféra, és már el is jött a Kánaán!

A közszféra túlfoglalkoztatott lenne? Nem gondolom. A bürokráciát soha nem a közfoglalkoztatottak dúsítják, hanem a politikusok és az akarnok percemberkék, akik minden körültekintés nélkül hoznak újabb és újabb rendeleteket, szabályoznak le eljárásokat. Nosza, vizsgáljuk hát meg, hol is van az a többletlétszám? Az oktatásban? Az egészségügyben? A rendőrségnél? A bíróságokon? Mégis, hol? És ugyan mi a bánatot fog csinálni a versenyszférában pl. egy balett és kőfaragó szakos tanár, vagy egy bírósági fogalmazó?

Tehát: honnan kell átirányítani 150ezer embert, és hova? A versenyszféra mintha nem igazán lenne felülről vezényelhető.

Nomeg, talán modellezés helyett az ügyfelek, ellátottak szempontjait kellene figyelembe venni, de az ilyesmi túl nagy feladat a Csepreghy-féle álpolitikusoknak.  Vagy talán eszükbe se jut.


Ha ehhez még hozzávesszük a Délmagyar hírét, akkor, Csepreghy elvtárs, hát megállapíthatjuk, nem csak az elemi számtanhoz nem értesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr998360404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2016.01.07. 13:19:28

Pontos Effendi... Ha még azt is belevesszük hogy a versenyszféra mi a fenét tud kezdeni egy lakásügyi referenssel, vagy egy szociológussal, akkor gyakorlatilag 150.000 ember kirúgása a cél, illetve helycsinálás, a maradék rokonnak... Csak azt érzem a legnagyobb bajnak, hogy ezt minden eddigi kormányzat célul tűzte ki és a vége az lett, hogy mindig kicsit duzzadt a közszféra...

291070 2016.01.07. 22:06:30

[Kokó](#3816552) hanem, hogy a 3,14csába akad majd 150ezer szakképzett rokon, az azért még kérdés...
süti beállítások módosítása