Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Bebikázás

2015. december 04. - Harun al Rasid

mert ebben azért kurva jók vagyunk!

mert ebben azért kurva jók vagyunk!

Ha valaki nem tudná -  mert hát, ez mégiscsak egy autós eljárás, miért ismerné mindenki – ez egy lemerült akkumulátorú autó beindítását jelenti egy másik autó segítségével. Szükséges hozzá a bikakábel, meg egy meglehetősen jó állapotú és erős akkumulátorral ellátott másik autó. Egyébként maga az eljárás valszeg egy olyan  - autósok közt nemzetközileg ismert -, márkás akkumulátor logójából adódik, amin egy bika díszeleg.

Namármost. A segítőkész autóstárs odaáll a gyengélkedő akkumulátorú autós mellé, és a bikakábel segítségével energiát ad a saját akkumulátorából a lemerültnek.  Nem árt ezen közben a donornak járatni a motort, mivel minden autó csak addig használja az akkumulátor áramkörét, amíg be nem indul a motor, minek következtében átkapcsol önellátó üzemmódba, sőt, még a saját akkumulátorát is képes tölteni.  Tehát, a motor járatása bikázás közben ajánlott.

A bikakábel nem túl hosszú – max. 1,5 m-es, és szolgál megkülönböztetetten  az akkumulátor  pozitív, ill a negatív sarujára történő csatolásra.  Kéretik nem felcserélni, mert csúnya vége lehet: negatívot a negatívra, pozitívot a pozitívra. De még az sem mindegy, melyiket, mikor. Először negatív a negatívra, azután pozitív a pozitívra, mert különben meglepő elektromos kisülésekhez vezethet a csatlakozás.  A visszabontás fordított sorrendű.

Az inzert egy balul sikerült bebikázás eredményét mutatja.

Eddig érthető?

Most jön a kevésbé érthető. No, nem a bebikázás, technikailag.

Az egykori járműipari fellegvárban, a győri Rábánál Rákosi Balázs, a NGM – megint egy teljesen értelmetlen nemzeti – uniós források felhasználásáért felelős államtitkára azt találta mondani: a magyar gazdaságban erő feszül, képes bebikázni az európai gazdaság időnként lefulladó motorját.(ilyenkor egy normális olvasó elgondolkodik azon: mit szedhet ez a pasas, amitől ennyire el van varázsolva?)

Ezzel az rendkívül magabiztos kijelentéssel két gond is van. Az egyik: egy motor nem az akkumulátor lemerülése okán fullad le. A másik: rossz helyen, rosszkor mondta, ugyanis a Rába gazdasági teljesítménye 32.9 mrd huf árbevétel csökkenést mutat az elmúlt évhez képest, ráadásul 115 milliós veszteség mutatható ki az elmúlt év harmadik negyedévéhez képest. No persze, biztosan jót tesz a Rábának a kormányzatilag bejelentett 4mrd eurós projekttámogatás, ami érdekes módon a meghívóban még 22 mrd €-val szerepelt. Piszok gyorsan romlik ezek szerint az európai gazdaság.

Van még más bajom is ezzel a bebikázással. Leginkább az, hogy kell hozzá az a bizonyos bikakábel, meg valami erősebb akkumulátor, némi lóerősebb motorral.  Ezek meg mintha nem lennének előtalálhatók. A nagy arc – ami az államtitkár elvtársnak jól érzékelhetően van – nem elég.

De hát, nincs min csodálkozni. Abban az országban, ahol a nemzet hajóját a Nagy Kormányos az Unió viharos vizein, mindenféle alattomos szirtek közt, biztonságos kikötőbe ígérte kormányozni, a gépterem helyett még mindig csak a kürtre vezényli a gőzt. Az a kikötő meg egyre inkább ködbe vész…

Amúgy nekem a magyar gazdaság erejéről, és a bebikázásra képességéről a szocreál egykori három ütemű motorjának jellemzője jut eszembe: szív, szuszog, és ..szik beindulni.

Az írás a huppa.hu oldalán jelent meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr958360392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

70185 2015.12.04. 20:22:46

"a magyar gazdaságban erő feszül, képes bebikázni az európai gazdaság időnként lefulladó motorját." Tisztelem ezt az embert. Úgy mondta el ezt a mondatot,hogy kibírta röhögés nélkül.

23353 2015.12.04. 20:34:05

Ez a bikás poszt most másodszor tűnik fel, frissülő elején és végén. Olyan fontos lenne?

44711 2015.12.04. 20:41:24

Azt hittem azt írod le, hová tűnt a másfél liter pálinka....:-)

291070 2015.12.05. 07:10:33

[little](#3805347) nem én vagyok a Nolblog szerkesztője, így nem tudom az okát. Talán kérdezd meg őt.

291070 2015.12.05. 07:13:05

@Cuba Libre c.C. a szomszéd literes üvegekbe palackozza. Hat féléje van neki: körte, barack, törköly, szilva, cseresznye, alma, de mindegyik egyforma ízű: szar. Mindegyiket kóstoltam, de egyformán fostam is tőle. Lehet, hogy valami extra adalékot használ a lepárlásnál?
süti beállítások módosítása