Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Menekültügyeskedés

2015. július 06. - Harun al Rasid

Akad nekünk egy törvényhozó testületünk, valami olyasminek hívják, hogy országgyűlés.

Akad nekünk egy törvényhozó testületünk, valami olyasminek hívják, hogy országgyűlés.

Nekem ugyan inkább egy cirkuszi manézsra hasonlít, ahol a porondmester utasítására a bohócok csinos kis bukfenceket vetnek, és időnként elbotlanak a saját lábukban, csakhogy érdekes módon a közönség nem nevet rajtuk.
A menekültügyi eljárások szigorításáról szóló törvény csütörtökön kivételes eljárás alá került, vagyis, az egybites nyomogatók arról szavazhattak, hogy majd legközelebb szavazhatnak magáról a törvényről. Egy apró gond, hogy a majdani törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatok benyújtására 3 azaz három óra állt a képviselők rendelkezésére, ráadásul úgy vitatkoztak a módosító javaslatok felett, hogy magának a törvénynek csak ma volt a vitája. Szóljon, ha ezt valaki érti, de hát ez a kabaré megy 5 év óta.

A kormánypárt egyik esze, bizonyos Kósa Lajos persze jó előre felkészült, és 13 oldalon keresztül 24 pontban kívánta módosítani azt a törvényjavaslatot, ami amúgy 55 pontból áll.
Igaz, hogy a törvényjavaslatot maga a belügyér nyújtotta be, tehát kormánypárti, de Kósa, a stréber, sietett módosítási javaslatot beadni az és, vagy, kötőjel, pont, vessző tárgyában, ugyanakkor elkerülte figyelmét, hogy maga a törvényjavaslat hemzseg mind a formai, mind tartalmi hibáktól, rosszul van megírva, rossz helyen  rossz paragrafusokra hivatkozik, benyújtott formájában egyszerűen végrehajthatatlan, tkp. a vicc kategóriába tartozik.
Persze, ha az a céljuk, hogy eleve megvalósíthatatlan törvényt hozzanak, és ezzel minél nagyobb balhét kavarjanak, kétségtelenül el fogják érni a céljukat.

Az EU menekültügyi bizottságának egy tagja nyílt levelet intézett - természetesen teljesen feleslegesen - az egybitesekhez, hogy ne szavazzák meg ezt a törvényt, mert ebből teljesen kiviláglik, hogy Orbánéknak eszük ágában sincs javítani a menekültek helyzetén, sőt, eleve lehetetlenné kívánják tenni, hogy bárkinek esélye legyen menekültstátusz iránti kérelmet benyújtani.
Igaz, hogy Orbán szembe megy még a magyar alapizével is, amiben benne foglaltatik, hogy a menekültnek menedéket kell adni, de eddig se nagyon törődött a törvény szavával, miért pont most kezdené el, amikor jól elszabott glóriáját kell éppen újra fényeznie?  Akadnak ugyanis alapvető emberi jogok, de Orbán sietett kijelenteni, hogy menekültügyben ő ilyeneket nem ismer.

Azután arról se feledkezzünk el, hogy nem Ragyás Sanya agyából pattant ki ez a törvényjavaslat, de nem ám! Ő ennyire azért nem okos. Viszont Orbán ágya mellett, az éjjeliszekrényen, mindjárt a biblia mellett ott lapul egy jegyzettömb, amibe a Nemzet Gyámola felébredvén álmából - mindegy, hogy rém, kéjes vagy sima paraszti álom volt - hamar lejegyzi azt, és az már aznap törvénytervezetté magasztosul. A bibliát úgyis csak levélnehezéknek használja.

A javaslat szerint a menekültnek három napja van, hogy bebizonyítsa, ő tényleg menekült. Hogy hogyan, az az ő dolga, hogy valaki el is hiszi ezt neki, az meg a hatóság dolga. Ha nem tudja, hogy három napja van rá - honnan a francból tudná? - és kicsúszik a határidőből, pech, szevasz, mehetsz vissza, ahonnan jöttél. Ha megtámadja bíróságon a menekültügyi hatóság döntését, annak nincs halasztó hatálya, kitoloncolják, és bár a bíróság esetleg helyt ad fellebbezésének és megállapítja a hatóság hibáját, a szerencsétlen már rég eltűnt a világban, ráadásul mégis, hova a bánatba kézbesítenék ki a határozatot?

Van itt még egy másik érdekes dolog is ebben a törvényjavaslatban. Eddig a magyar állam volt köteles gondoskodni a menekültügyi eljárás lefolytatásának időtartamára elhelyezésről, ami lehetett bármi: befogadó tábor, munkásszállás, laktanya, akármi. Most behoznak egy olyan szabályt, hogy az állam bármilyen, közigazgatás alá eső terültet kijelölhet ideiglenes tartózkodási helyül. Mondjuk, kijelöli Szeged közterületeit - meg is fogja tenni, hiszen Szeged nem a szíve csücske, rohadt libsibolsi vezetés alatt nyög - és majd vigye el a balhét Botka, ha a szegedieknek nem fog tetszeni a dolog.
Kétségtelen, hogy nem komplettek, de hát, mikor voltak azok? A derék Szűcs Lajos fideszes honatya meg idiótán röhögcsél is rajta:  lehet, hogy Botka lakását is ki fogjuk jelölni...

Amúgy a befogadó állomásokat az ügyük elbírálásáig a menekültek csak írásos engedéllyel hagyhatják el. A magyar hatóságok nem állítottak ki 62ezer írásos engedélyt, pedig - állításuk szerint - ennyi embernek kellene most ott tartózkodniuk, de ezek már rég megpattantak, és Orbánék hagyták őket távozni, most meg álszent módon ágálnak a visszafordításuk ellen.
De facto és de jure még a saját törvényeiket se tartják meg.

Mi lenne, ha azt az irdatlan nagyságú pénzt a kerítés helyett a menekültügyi hivatalok és a határőrizet bővítésére, jobbítására fordítanák?
Ja, hogy valakiknek megint csak jó biznisz lesz ez a kerítésállítás - amit ugyan simán meg lehet kerülni  - ugyanis egy határzár megvalósításához egy kerítés édes kevés?
Az más.

Ez az írás a KMH-ban jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr588360350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338199 2015.07.06. 18:44:31

Megvalósíthatatlan törvény? Nagyon is meg fogják valósítani.

291070 2015.07.06. 19:25:14

pettra1: nem a kivitelezésről beszélek - izomból eddig is bármit megtettek - hanem a törvény tartalmi hibáiról, ami valóban arról tanúskodik, hogy amatőr, impotens, hozzá nem értő csinovnyikjaink vannak törvényalkotói pozícióban, a seggüket féltve, nehogy valami olyat tegyenek, ami nem felel meg a Pusztai Duce elvárásának!

338199 2015.07.06. 22:11:52

Úgy tűnik, belefáradtunk a menekültügybe, most már nincs az a törvény, ami az ingerküszöböt elérné...

121093 2015.07.06. 22:58:30

Ez a helyzet, amit pettra1 írt, apatikusan szemléljük a történéseket, innentől új témát kell találni, vagy neki kell küldeni azoknak, akik emberek maradtak a betyársereg elnevezésű jelmezbáli csoportot. Akkor majd arról lehet beszélni, miközben épül az új pénznyerő automata - most éppen határzárnak hívják, később lehet, közbeszerzést írnak ki taposóaknák beszerzésére is. Elnézegettem a tűző napon kisgyermekét takargató anyát, és bár nem szép dolog, de azoknak, akik megszavazták ezt a törvényt azt kívántam, hogy kerüljön hasonló helyzetbe a gyermekük és az unokájuk. :O)
süti beállítások módosítása