Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Amikor egy pártkatona diplomatát játszik

2015. március 04. - Harun al Rasid

Sikeresen lejáratva hazánkat, már Kanadában is

Sikeresen lejáratva hazánkat, már Kanadában is

Oláh Lajos, Magyarország ottawai Nagykövetségén szolgáló első beosztott unortodox vizekre evezte a magyar diplomáciát, illetve a protokolláris szokásokat kedd este Montreálban. Egy kerekasztalt kezdeményezett Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta (KMDC) alapítója és azon részt vett Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, valamint Bozóki András, a Central European University (CEU) oktatója. Az előadás a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta, illetve azt, hogy az Európai Uniónak egyáltalán milyen mechanizmusai vannak, ha az egyik tagállamban sérül az alkotmányos demokrácia. Oláh Lajos elmondta, hogy az előadók hazudnak a magyar kormányról, de amikor a levezető elnök – Daniel Salée, a Concordia Egyetem professzora – kérte, hogy mutasson rá konkrétan az elhangzott állítólagos hazugságokra, a diplomata azt mondta, hogy “nem fogom,” aztán leült. Később hülyeségnek nevezte az előadásokat.

A Kanadai Magyar Hírlap, illetve angol testvérlapunk – a Hungarian Free Press – főszerkesztőjeként rögzítettem videóra az előadásokat. (Ezeket még a héten lehozzuk a KMH-ban és az HFP-ben.) De arra nem számítottam, hogy az est legvégén – amikor már a közönségből négyen kérdéseket intézhettek az előadókhoz és amikor a tervezettnél több mint félórával túlment az est – felállt Oláh Lajos és ingerülten bejelentette, hogy az utolsó kérdésként ő fel fogja olvasni a magyar kormány álláspontját. Lényegében “ha tetszik, ha nem” alapon.

Ime:

 

A kerekasztal elnöke többször jelezte, hogy nyolc óra elmúlt, vége a rendezvénynek és el kell hagyni a termet. Elmondta azt is, hogy lett volna lehetősége a magyar diplomatának arra, hogy felszólaljon, amennyiben a kérdések elején megy a mikrofonhoz nem az est végén. De a magyar diplomata megragadta a terem két mikrofonját és felolvasta a helyi előadóknak a Concordia egyetem akadémiai szabályzatát, jelezve, hogy szerinte ami itt folyt egyoldalú, elfogult volt az Orbán kormánnyal kapcsolatban, nem engedtük szóhoz jutni a magyar kormány képviselőit és ezért egyben etikátlan és ütközik az egyetem regulációiba ami történt.

A levezető elnök jelezte, hogy jól ismeri saját egyetemének szabályzatát, azt nem kéne neki felolvasni, viszont ha a diplomatának netán lenne egy kérdése, azt feltehetné gyorsan. Oláh Lajos egy hosszú kormányzati nyilatkozatot akart felolvasni a kerekasztallal kapcsolatosan. Erre viszont nem volt lehetősége és miközben a terem egyik oldaláról a másikra sétált–az egyik mikrofontól a másikhoz közlekedve–a maradék, többnyire angol anyanyelvű 30-35 résztvevő aki még mindig a teremből volt, valamint a kerekasztal előadói döbbenten néztek egy olyan produkciót, ami egy diplomatától igencsak szokatlan. Egy párszor szóhoz próbált jutni Göllner András és Kim Lane Scheppel Oláh Lajos váratlan előadás-kezdeményezése alatt.

A rendezvény végén át jött hozzám Oláh Lajos és számon kérte rajtunk, hogy miért nem hívtuk meg előadóként valakit a kormányoldal részéről. Aztán elmondta, hogy ami ma este elhangzott Magyarországról az mind “hülyeség” volt.

Oláh Lajos (a hátsó sorban) a 2015. montreáli kerekasztal beszélgetésen. Fotó: CA.

Oláh Lajos (a hátsó sorban) a 2015. montreáli kerekasztal beszélgetésen. Fotó: CA.

Szerinte nem hívtuk meg a magyar diplomácia képviselőit, ami szintén etikátlan volt részünkről. Egyébként meghívtuk őket, de nem mint előadók, hanem egyszerűen a közönségbe. Szabó Stefánia torontói főkonzul jelezte, hogy konzultált Ódor Bálint nagykövettel és sajnos nem fog tudni Montreálba utazni az estre.

Szeretnék megosztani néhány gondolatot, főszerkesztői kapacitásomban:

1. Ez egy kanadai egyetemen megrendezett akadémiai előadás volt. Valamennyi előadó egyetemi oktató és/vagy kutató. A szervezők úgy döntöttek, hogy ezuttal nem állami tisztviselőkkel, vagy aktív politikusokkal rendeznek egy kerekasztalt, hanem kutatókkal, egyetemi oktatókkal. Joguk van Kanadában, az Orbán kormány előzetes engedélye és cenzúrája nélkül előadásokat szervezni Magyarországról. Magyarország nem a Fidesz-KDNP védjegye.

2. Nem etikátlan, ha az előadásnak otthont adó és azt szponzoráló kanadai egyetem professzorai és tanszékvezetői döntik el, hogy kit, mikor és milyen témában hívnak el egy kerekasztalra.

3. A kommunikáció szempontjából kontraproduktív amit a magyar diplomácia megengedett magának egy kanadai egyetemi előadáson.

4. Hála az ottawai magyar Nagykövetség akciójának, az előadásokat végig hallgató kanadai, többségében nem magyar származású közönség élőben tapasztalhatta, hogy manapság hogyan működik a magyar Külügyminisztérium.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr228360316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

291070 2015.03.04. 15:19:25

Oláh, mint első beosztott. Na igen: a delegált fensőbbségi szócső inkább, de ilyen beosztás nincs. Ha ez ekkora seggfej, milyen lehet a többi, második, harmadik vagy n-ik beosztott? A vizesnyolcas deklarálta, hogy az előadók hazudnak – ez amolyan megszokott fideszes tempó – csak éppen nem tudta megmondani, miben is. Ill, meg tudta volna mondani – na persze, ha akarta volna, biztosan, de hát, tehet ő róla, hogy akarat gyenge? – így inkább óvodás durcássággal oda vágta: nem fogja. Azután a performance, amit előadott, az se lehetett semmi. Készülhetett rá a kisgyerek, mert én, ha valahol meghívott vagyok, mint közönség, aligha cipelem magammal az etikai és jogi kódexet, meg holmi kormányzati nyilatkozatot, mely nyilatkozat elkészítőjének nyilván halovány segéd fogalma sem lehetett arról, hogy a kerekasztal beszélgetésen KONKRÉTAN mik fognak elhangzani, de nem kétséges, hogy az ab ovo csak hülyeség lehet, amit ez a diplomatának titulált majom sietve deklarált is. Egy kétségtelen: a résztvevők képet kaphattak az orbáni politika ellentmondást nem tűrő rendszeréről, valamint megbizonyosodhattak arról, mit eredményez, ha a külügyben a VALÓDI diplomatákat ilyen pártkatonákra cserélik le. Az etikát meg kár volt ennek a csökkent értelműnek emlegetnie: amit tett, na, az volt teljességgel etikátlan. Megköszönhetjük neki, sikerült Kanadában is tovább erodálnia Magyarország amúgy is negatív megítélését!

163107 2015.03.04. 15:42:38

Az eset inkább szórakoztató lehetett, mintsem figyelemreméltó: kiderült, hogy a kormány hülyéket küld a külföldi követségeire: Oláh sérelmezte, hogy a beszélgetés Magyarországról, a magyar kormányról zajlott anélkül, hogy a kormány képviseletében bárkit meghívtak volna. “Could you tell me why is it? Could you tell me why is it?” - kérdezte az első beosztott többször is a beszélgetés résztvevőitől. Göllner válaszul elmondta, hogy ők hívták ugyan a nagykövetet, de azt a választ kapták, hogy nem engedélyezték neki a részvételt. “Bárcsak többször képviseltetné magát a magyar kormány az ilyen beszélgetéseken” – mondta Göllner, és azt is elmagyarázta, hogy ez egy tudományos összejövetel egy egyetem területén, nemzetközi szakértők részvételével, ezzel utalva arra, hogy oda nem feltétlenül kötelező kormánypárti politikusokat meghívni. A professzor szerint számtalanszor hívtak magyar diplomatákat a különböző vitákra, de ők minden ilyen kérést visszautasítottak, és ennek írásos nyoma is van. ”De miért kellene önnel leülnie a magyar nagykövetnek?” - kérdezte erre Oláh, mire a közönség hatalmas hahotában tört ki, és valaki bekiabált: - Akkor mi a probléma? Oláht végül kihívták a pódiumra, de amikor kiderült, hogy csak két percet kap, közölte, hogy annyi idő nem elég." ajjaj...-)

60145 2015.03.04. 17:06:36

Az eset visszhangja a KMH főszerkesztőjére hivatkozva: http://444.hu/2015/03/04/ket-perc-alatt-nem-tudta-megvedeni-a-magyar-kormanyt-igy-csak-magabol-csinalt-hulyet-kanadaban-olah-lajos-az-ottawai-nagykovetseg-elso-beosztottja/

60145 2015.03.04. 17:09:39

Ajaj, itt is benne volt a szövegben, csak a néven siklottam el. Azt hittem, hogy keleti bölcs a szerző. Egyszer már jártam így, most sem voltam kellően körültekintő. Sajnálom.

338029 2015.03.04. 19:46:03

Rasid Azt hittem, te voltál ott, lehet rosszul olvastam. De! Ennél fontosabb, hát kiket küldenek ki bennünket képviselni ezek a a félresikerült trógerek? Mindez megalázó ránk nézve.

62853 2015.03.04. 20:57:21

Nagy keleti bölcs, Allah növessze hosszúra szakállát, talán tudhatja, hogy ez a négybetűsfej melyik futsalcsapat öltözői takarítója volt?

163107 2015.03.04. 23:21:01

Ott már fülig ért a szám: " ”De miért kellene önnel leülnie a magyar nagykövetnek?” - kérdezte erre Oláh, mire a közönség hatalmas hahotában tört ki, és valaki bekiabált: - Akkor mi a probléma?" Minden vonalon idióták ülnek, talpnyalók, vagy rokonok. Még szép, hogy düledezik minden.
süti beállítások módosítása